Wladimirski
![Zima světa Zima světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151864/zima-sveta-nD5-151864.jpg?v=1540418003)
Druhá část obsáhlé trilogie je opět zajímavým a poutavým čtením, plným faktických informací i podnětných myšlenek. Oceňuji autorův široký přehled a podmanivý styl psaní. Doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Purpurové řeky Purpurové řeky](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/4193/purpurove-reky-65476f9361d31.jpg?v=1699180435)
Pěkné, čtivé, napínavé, místy černě humorné. První dvě třetiny knihy na 5 hvězdiček, ale závěr - a tím i celá pointa - překombinované, zbytečně složité, čekal jsem sofistikovanější vyvrcholení. Po dalších knihách autora ale určitě sáhnu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267014/chlapec-ktery-rozdaval-sny-267014.jpg?v=1444028823)
Poměrně silná káva, tento příběh. Anotace vypadala celkem "nevinně", obzvláště první polovina knihy však obsahovala dosti drsné pasáže. Jinak ale velmi uvěřitelné a čtivé. Zajímavé dialogy, prostředí, přiměřené množství postav a jejich dějových linek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Štvanec Štvanec](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363275/zivy-nebo-mrtvy-qEm-363275.jpg?v=1528900064)
Na přebalu knihy je uvedeno hodnocení Stehena Kinga - nervy drásající thriller. Akorát že neuvedli, že až od strany 430. Prvních 300 stran se dalo zredukovat maximálně na padesát, další stovku jsem si říkal, že bych to měl dočíst, ať zjistím, jak to tedy vlastně je, respektive bylo. Teprve od čtyřstovky to začalo být zajímavé no a závěr byl výborný, už jsem v to ani nedoufal.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Plán úniku Plán úniku](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400978/plan-uniku-fjP-400978.jpeg?v=1548578356)
Nekomplikovaný, odpočinkový, lehce čtivý thriller, přímo navazující na předchozí díl. Postavy nevykreslené, napětí průměrné, konec předvídatelný. Žádná rafinovanější myšlenka či zápletka. Ale děj se odvíjí v tempu, bez nudných popisů či pasáží, přiměřeně akční. Jestli se mi do rukou dostanou další osudy Nicka Masona, pravděpodobně si je přečtu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Těžký časy Těžký časy](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129476/tezky-casy.jpg?v=1736159055)
Zkusit se má všechno, tak jsem "sáhl" i po knize Charlese Bukowskiho. No, chvilku jsem lapal po dechu, pak si začal zvykat a zhruba někde od povídky "ubožákův smutek" se i bavit. No, některé povídky jsou úsměvné, některé k zamyšlení, některé ze "slabšího soudku", ale název "těžký časy" perfektně sedí. Suma sumárum - dobrá magořina :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Klíč k Rebece Klíč k Rebece](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408786/klic-k-rebece-RbX-408786.jpg?v=1561057657)
Ken Follett opět nezklamal. Pěkný špionážní thriller z druhé světové války odehrávající se v Egyptě, který mi přinesl i nové poznatky o pohledu egypťanů na Němce a spojence. Příběh má napětí, dynamický vývoj, velmi srozumitelně a přirozeně se čte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlava světa Hlava světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407779/hlava-sveta-XUt-407779.jpg?v=1554928356)
Historická sonda do 10. století, skutečné postavy - král Ota I, zlý synovec Gero, princ Havolanů Tugumír. Kromě poutavého příběhu též zajímavý pohled na dějinné události mezi německy mluvícími zeměmi a slovany z druhé strany - tedy z pera německé autorky. Slované viděni jako nižší národ, který je třeba si podmanit, inkasovat tribut a obrátit jej na svoji víru. Stále aktuální!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Král rytíř Přemysl Otakar II. Král rytíř Přemysl Otakar II.](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161564/kral-rytir-premysl-otakar-ii-sIW-161564.jpg?v=1601103680)
Třetí díl Přemyslovské epopeje opět nezklamal. Skvělá sonda do významného období naší historie, literatura faktu i poutavý román. Je až neuvěřitelné, jak autor dokáže propojit dochované informace z kronik s vlastním vtělením lidských příběhů a tváří, vzájemných vazeb a kontextů. Přemyslovská epopej by měla být povinnou středoškolskou literaturou, ideálně ve vázané knižní formě, jelikož již sama obálka knihy čtenáře přenese do atmosféry dané doby.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227345/prilis-dlouha-swingers-party-L6J-227345.jpg?v=1420192141)
Ke knize mne navedla nápověda u čtenářské výzvy 2019, že prý se děj knihy odehrává v Ostravě. Nevím který vtipálek to tam dal a já povídku od povídky čekal, kdy se Ostrava objeví :-) ! Nestalo se. Samozřejmě je to brak a mimo mé čtenářské zájmy, ale jak jsem se "pročítal" k té Ostravě, začal jsem se bavit. Knihu je potřeba brát s velikým nadhledem a nadsázkou ale musím říci, že Kotletův černo - suchý humor mne párkrát opravdu hodně rozesmál. V porovnání s knihami, které běžně čtu nemohu dát více než 3 hvězdičky, ale je docela pravděpodobné, že se u nějaké další knihy Františka Kotlety ještě pobavím :-)!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jednooký král Václav I. Jednooký král Václav I.](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134440/premyslovska-epopej-jednooky-kral-v-t8T-134440.jpg?v=1418765586)
Velký autor a velké dílo. Stejně tak jako 1. díl Přemysl I - Otakar, je i toto pokračování úžasnou sondou do našich dějin. Faktické, naučné a přitom poutavě a čtivě psané. Přehled jednotlivých osob daného období v závěru knihy usnadní celkový přehled a orientaci ve vztazích. Členění do přiměřeně dlouhých (krátkých) kapitol usnadní čtení poměrně rozsáhlého díla. Další díl mám již připravený v knihovně :-)!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hedvábník Hedvábník](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221461/hedvabnik-2Er-221461.jpg?v=1576137363)
Cormoran Strike a Robin jsou mé oblíbené knižní postavy hned od prvního dílu a u Hedvábníka jsem se k nim rád vrátil. Líbí se mi styl komunikace a rovina jejich vztahu, je to oživením vlastního detektivního příběhu. Přímočarý a transparentní styl činí knihu lehce čtivou a oddychovou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Volání Kukačky Volání Kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195807/volani-kukacky-W9r-195807.jpg?v=1573227129)
Poutavý a čtivý detektivní román se sympatickými postavami, do nichž je snadné se vcítit a prožívat tak vývoj příběhu a vyšetřování. Jazyk a styl psaní je plynulý, promyšlený a srozumitelný, nikterak překombinovaný. Prostředí, kam je román zasazen je atraktivní a realistické.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pád titánů Pád titánů](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87584/pad-titanu-Ega-87584.jpg?v=1525285029)
Na příběhu fiktivních postav, který je poutavý a čtivý, se čtenář dozví (popřípadě si oživí) mnoho historických událostí. Bohatý jazyk a přívětivý styl vyprávění dají zapomenout velkému rozsahu knihy a oči po stránkách jen letí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![7 dní 7 dní](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273940/7-dni-uRA-273940.jpg?v=1448989575)
Prvními dvěma knihami série o Benny Griesselovi nasadil autor velmi vysokou laťku, která vyšponovala má očekávání ke třetímu dílu. Ta se bohužel nenaplnila. Třetí kniha postrádala to mistrovské napětí tepající na více vývojových linkách současně, ten náboj, který nedovoloval od čtení odejít. Osobní stránka života Bennyho byla také slabší, zápletka s Alexou nebyla nijak zvlášť zajímavá. Konec byl takový "odtržený", pozice střelce nedotažená. Snad se Deon Meyer nevyčerpal a příští příběh bude zase tak poutavý, jako byly první dva.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Palác zrady Palác zrady](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312873/palac-zrady-zg8-312873.jpg?v=1478106849)
Možná si řeknete - "taková špionážní pohádka, jsou tam dobří i zlí, nevinní i syčáci, ženy krásné i zapálené pro věc, schopní muži i patolízalové, trocha erotiky, trocha akce, nějaké napětí" - pod tím vším je ale holá zkušenost ze světa a taktik nejen vlastní špionáže, ale i politiky a těch, kteří existenci příslušných složek vynucují. Z posledních stránek knihy , kde autor shrnuje Putinovy myšlenky, jeho pohled na svět, mocenské zájmy atd, pak úplně, úplně mrazí! Kniha vydaná v roce 2016 - ale jako bych četl dnešní článek v novinách! Tak přesně (bohužel) se autor trefil!
Třetí díl mám v knihovně a už se na něj těším.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Až do nejdelší smrti Až do nejdelší smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85544/az-do-nejdelsi-smrti-KOC-85544.jpg?v=1687885358)
Moje první kniha od Ed McBaina, ve výprodeji jsem jich koupil 10.
Taková detektivní jednohubka. Na počet stran a délku příběhu poměrně dost postav, nic extra rafinovaného. Nicméně do těch dalších devíti se pustím...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zvláštní, ale pravdivé Zvláštní, ale pravdivé](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350252/zvlastni-ale-pravdive-zxl-350252.jpg?v=1507111538)
Váhám mezi 3 a 4*.
Začátek byl velmi kostrbatý, nemohl jsem se začíst, nerozumněl jsem autorovi, to vše až do strany cca 80. Vadily my přesuny v časech, které nebyly ani odsazeny odstavci.
Sotva na 2*.
Děj se potom ale rozeběhl, odvíjel se na několika rovinách a začalo to být zajímavé, velmi zajímavé. Napětí vzrůstalo, otevřelo se několik zápletek a osobních příběhů, po jejichž vývoji a rozluštění jsem začal být přímo dychtivý. Tato část za 5*!
No a poslední část knihy už byla fádní, zlosyn odhalen velmi záhy a už to tak nějak dosměřovalo k jasnému konci. Se zavřenýma očima 3*.
A tak ve finále, když nejdou půlky a porovnám s jinými knihami, kde jsem dal 4*, dávám 3*. Ale za přečtení určitě stojí :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Druhý život Nicka Masona Druhý život Nicka Masona](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379521/druhy-zivot-nicka-masona-sk4-379521.jpg?v=1526029773)
Pěkně čtivá oddychovka, začátek vypadal dokonce na 4 hvězdičky, ale pak se objevilo pár naivních maličkostí, které jednu hvězdičku umazaly. V knize je několik zajímavých myšlenek, nad kterými stojí za to se zamyslet. Poutavé prostředí, rychlý dějový spád. Druhý díl si určitě přečtu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rudá volavka Rudá volavka](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368536/ruda-volavka-opZ-368536.jpg?v=1629820804)
Jasných 5 hvězdiček. Kniha vtáhne čtenáře do děje během prvních dvou stránek. Přehledně popsaná praxe prostředí špionážních služeb a aktuální zpravodajská činnost v Rusku, Putinovo vidění světa a směřování vývoje Ruska. Trefná charakteristika vlastního vnímání Ruska a pozice ve světě jako velmoci a na druhé straně frustrace jednotlivců vyplývající z jejich osobního nerespektování.
To pro začátek. Pak se odvíjí věrohodný špionážní příběh, přiměřeně akční, inteligentně pojatý, odhalující techniky špionáže a kontrašpionáže, životů a práce agentů a dvojitých agentů dávající čtenáři prostor pro odhad vlastních vývojových scénářů, z nichž ten správný je potvrzen skutečně až v posledním odstavci.
Kniha je tak napínavá od samého začátku do konce a vede čtenáře k zamyšlení nad světem, vztahy a mocí některých zemí, jejich zájmů a priorit.
Děj není překombinovaný, počet postav přiměřený, příběh ve mě vytvářel celistvý a zorientovaný pohled. Doporučuji nejen příznivcům špionážní literatury.