Yarwen Yarwen komentáře u knih

Vtipálkové Vtipálkové Ljuba Štíplová

Celému číslu vévodí pohádka o hloupém Honzovi, jež je nádherně malovaná (R. Fučíková), v tandemu ji pak doprovází příjemně vtipní Olda s Poldou, kde Polda špačky určitě netluče, ale stejně se mu stanou téměř osudnými. A když jsme u vtipu, o něm je i příběh Čtyřlístku, který se překonává ve vydařených žertících. Kdyby nebylo slabého Lunta/Špunta a závěrečné básničky, aspirovalo by toto číslo na mimořádné čtyři hvězdy.

31.05.2020 3 z 5

Únos Únos Ljuba Štíplová

Čtyři komixy a z toho tři detektivní - hozená rukavice pro každého z nich. Zatímco Sherlock Holmes se s lehkostí sobě vlastní přehoupne přes průměr - pomáhá klubu Stopařů objasnit záhadu stop - příběh Čtyřlístku s únosem Myšpulína už vypadá uspěchaným dojmem a Lunt & Špunt se svými zloději už je vyloženě slabý. Nejlépe tak nakonec vypadá pohádka, ve které se Hanako vydává do kočičího království - je to takové krásně dětské. Úvodník pak tentokrát vypráví rádoby pohádku o Šmoulech, kteří na konci 80. let bombasticky vtrhli jako módní vlna na televizní obrazovky a Čtyřlístek se na této vlně také chtěl trošku svézt - vyznívá to ale trapně.

28.05.2020 2 z 5

Římské tajemství Římské tajemství Eduard Martin (p)

Dva příběhy s římskou tématikou v jednom čísle! Který je lepší? Nejspíš ten Jáchymův, nebýt příliš jednoduché gramatické chyby - tam to šlo udělat jinak, lépe. Ale ani samotný komix Čtyřlístku není špatný, právě naopak - na několik stránek se podařilo vměstnat slušnou porci děje. Koko se snaží uzavřít s tchořem mír, jak to dopadne, asi všichni tuší, ježek Čeněk (kde je ježek Jožka?) s veverkou Barčou se dají na fotografování, to už je takový průměr, a závěrečná básnička by si s odřenými uchy zasloužila tak jednu hvězdu...

27.05.2020 3 z 5

Psí hvězda Psí hvězda Ljuba Štíplová

Co mě dostalo v tomto čísle do kolen, byl příběh Káti a Škubánka s obrovským knedlíkem. Nevěřil bych, že se jako dospělý takhle naplno rozesměji jako u četby dětského komixu - tohle je na plných pět hvězd. Rovněž i Koko a Tchoř je vydařený - tam se podíváme na výstavu domácích zvířat - podobně jako příběh samotného čtyřlístku, kde stojí za povšimnutí hlavně videorekordér, který v roce 1988 rozhodně nebyl volně prodejný, teprve na počátku 90. let se stal věcně dostupným, nikoliv však finančně. Vodáci nám tentokráte zápasí s kachnou i velkou vodou v poměrně jalovém příspěvku, podobně jako závěrečná básnička, jež díru do světa také neudělá. Takže: pět hvězd za Škubánka, po třech za Čtyřlístek a Koka, dvě hvězdy patří vodákům a básničce. To dělá čistých 60% alias tři nadprůměrné hvězdy.

23.05.2020 3 z 5

Vlak do Oklahomy Vlak do Oklahomy Ljuba Štíplová

Z tohoto čísla bych vyzdvihl další cestu Jáchyma se svým šotkem za poznáním, tentokrát do starobylého Řecka, aby si vyzkoušel, jak se psalo do voskových tabulek. Krásně vykreslený rozdíl mezi Rozumbradou a skutečným mudrcem. Chytrý človíček je rovněž pochválen v příběhu Sherlocka Holmese, ze kterého vyplývá ponaučení, že ten, kdo nejvíc mluví, nemusí být ten nejchytřejší nebo nejvšímavější. I příběh dvou vodáků s vydrou se docela vydařil, stejně jako hezky malovaná závěrečná básnička. Jen u příběhu Čtyřlístku zamrzí logický kix, kde jeden z kovbojů se ve stejnou chvíli nalézá na dvou místech. Celkově ale určitě nadprůměr.

16.05.2020 3 z 5

Pod kočičími hlavami Pod kočičími hlavami Antonín K. K. Kudláč

Vzácný to úkaz - když zprůměruji všechna má hodnocení jednotlivých povídek, dostanu se nad průměr, na což u antalogií nejsem zvyklý. Vítěz tohoto výběru je pro mě jasný - Bitva o Anděl Michala Špačka je bombastická, na Vosáka nezapomenu. Stříbro patří Druhé protisměrné od Filipa Gotfrida, ten námět má hrůzyplný potenciál, škoda trochu haprující logiky. Na bronzovou medaili už je možná více adeptů, ale nakonec ji věším na krk Obětem a vrahům od Miroslava Žambocha.

05.05.2020 3 z 5

Velmistrova závěť Velmistrova závěť Ljuba Štíplová

Z tohoto čísla bych vyzdvihl především známý příběh Káti a Škubánka, kteří si domů pořídili robota - jako malý mě to fascinovalo. A další komix, kterému bych udělil i čtyři hvězdy, je Jáchym, který se se svým malým společníkem vydává zjistit, jak se vyráběl pergamen - zábavnou a napínavou formou je zde malému čtenáři předána i edukativní část, toto kvituji. Co tady máme dále - Čtyřlístek se nám vydává do podzemí za pokladem a též závěrečná básnička je nadprůměrná a krásně malovaná. Jediné, co se nepovedlo, je pohádka o sedlákovi uřezávajícím nosy nádeníkům - ani pohádka by se neměla pouštět do nesmyslů. Celkově vydařené číslo, ročník 1988 je velmi povedený.

18.04.2020 3 z 5

Duchu, jsi tu? Duchu, jsi tu? Ljuba Štíplová

Ročník 1988 pokračuje dalším výborným číslem, ve kterém mě v příběhu Čtyřlístku pobavil příplatek za ducha, tedy "dušné" - kdo by to tušil, že o třicet let později se bude na horách platit vzdušné, že. Sherlock tentokráte vyšetřuje dobré skutky a v dalším komixu nám pštros dokazuje, že není strašpytel. Pohádka o sněmu zvířat je se svou naivitou spíše pro menší děti a závěrečná básnička sice nenadchne, ale ani neurazí.

12.04.2020 3 z 5

Nekonečně malý svět Nekonečně malý svět Ljuba Štíplová

Celému číslu dominuje příběh Oldy a Poldy, kteří se rozhodnou jít raději na letecký den než na svatbu, ale nakonec stihnou obojí, a Jáchym, který se svým šotkem tentokrát míří do starobylého Egypta. Také samotný komix Čtyřlístku je docela vydařený, byť se vešel do malé kapky vody, vtip nelze upřít ani pohádce o čápovi, který hledá účel svého létání. Celé bych to ohodnotil mimořádnými čtyřmi hvězdami, nebýt závěrečné básničky, jež je hanebně odbytá. Takto to stačí pouze na tři, ale stále nadprůměrné hvězdy.

10.04.2020 3 z 5

Akce Pěnkava Akce Pěnkava Ljuba Štíplová

Možná je to trochu smutné, ale nejlepší příběh tohoto čísla patří Kokovi, který si na pomoc proti tchoři přivede svou tetu husu, a závěrečná básnička o šnečích závodech. V komixu o koze, která si to rozdá s vlkem a liškou, už trochu hapruje logika, kterou bych prominul, neudělám to ale u Sherlocka Holmese, kde pachatel vraždy si vesele lebedí na druhém břehu rybníku. Samotná Akce pěnkava se pak snaží odnaučit kocoura lovit ptáky, to je jako bychom chtěli po rybě, aby přestala plavat.

05.04.2020 2 z 5

Do každé kapsy Do každé kapsy Ljuba Štíplová

Docela povedené číslo, ve kterém je hlavní příběh Čtyřlístku zrovna tím nejslabším, neboť odkazuje na komunistickou éru, kdy kradl téměř každý, kdo mohl. Naopak Koko, vydávající se na romantický vandr, je velmi vtipný, Jáchym s tiskařským šotkem si tentokrát ve starodávném Egyptě najdou krokodýlího "kamaráda" a Polda s Oldou úspěšně uvedou do našeho světa hejkala.

21.03.2020 3 z 5

Ohnivá řeka Ohnivá řeka Ljuba Štíplová

Po dlouhé době výjimečně povedené číslo, které tentokrát táhne Káťa se Škubánkem, jenž je odvlečen zlobivou opicí do Afriky, dále pak třeskutě vtipný Koko, ležící na dvoře, s nožkama nahoře, a kupodivu i závěrečná básnička je tentokrát prostě skvělá, výborně napsaná. A aby toho nebylo málo, i zbylé příběhy jsou nadprůměrné - náš Čtyřlístek tentokrát zpovzdálí hasí obrovský požár a příběh o Dudbrandovi, který měnil tak dlouho, až neměl nic, asi všichni známe - "Ale za ty peníze to stojí!"

25.02.2020 4 z 5

Dort Dort Ljuba Štíplová

Fifinka má svátek a k němu se - dle názoru Čtyřlístku - sluší mít dort, s čímž v tomto průměrném příběhu vzniknou jisté patálie. Poldovi s Oldou se ztratí čarodějná kniha, což je zlá věc, tento komix táhne celý sešit nahoru společně s vtipným vyprávěním o moudré sově Žofii, která se učí číst. Naopak Kulíkov tentokrát zklamal, je bez pointy, a závěrečná básnička už je jen nedobrou nastavovanou kaší...

23.02.2020 2 z 5

Věk mloků Věk mloků Karolina Francová

Příběh samotný je docela dobrý, co ale autorka ostudně podcenila, je samotná zápletka - každý rozumný člověk v situaci Nikity by se obrátil na Agenturu, jež má zdroje a vědce, schopné najít či zajistit lék, a neriskoval by cestu do jiného světa, kde nikoho nezná, a kde řešení ani nemusí být k dispozici. Rovněž Kovářovi stačily dvě věty s naivními argumenty, aby šel Nikitu doprovázet - jakoby by byl čerstvě po lobotomii. Takže za mě dvě hvězdy jako maximum - ovšem následný příběh o zrození X-Hawka je natolik dobrý, že ty tři hvězdy nakonec dávám.

22.02.2020 3 z 5

Kraslík se neztratí Kraslík se neztratí Ljuba Štíplová

Povedené číslo, ve kterém bych překvapivě vyzvedl zejména Koka a tchořova strýce s jeho brutálním puchem...:) Naopak sup Petr byl jediným slabším článkem mezi ostatním komixy, kde náš Čtyřlístek tentokrát řeší to, co se vylíhlo z kraslice, zatímco se Jáchym vydává se svým šotkem do Sumeru za hliněnými tabulkami. A musím velmi pochválit závěrečnou básničku, hezky napsanou i namalovanou. Lepší tři hvězdy.

15.02.2020 3 z 5

Černý den Černý den Ljuba Štíplová

Vcelku průměrné číslo, ve kterém Bobík s Pinďou prožívají svůj černý den, zatímco se Jáchym se svým kamarádem šotkem vydávají k Féničanům a v následné pohádce si líný Lars konečně vybere to správné kouzelné přání. Slabší už je tentokrát Škubánek, pronásledovaný svým bratrancem a závěrečná básnička si zaslouží odpad, je ostudně odbytá.

11.02.2020 2 z 5

Dům mrtvých Dům mrtvých Steven Erikson (p)

Ve druhém díle z malazské ságy sledujeme několik příběhů - Kalama, snažícího se ztrestat císařovnu, Šumaře s Kvítkem, Apsalar, Mappem a Icariem, hledající Tremorlor, Felisín a Heborika, zapletené do povstání Smrště, ale hlavně slavný psí řetěz Coltaina, a to očima Kalouse.

Malazskou ságu bych označil za těžkou fantasy, u které musí čtenář přemýšlet, toto není nic pro teenagerky hledající romantiku. Užil jsem si knihu náramně, neudržím se a dám čtyři hvězdy.

29.01.2020 4 z 5

Přízrak v domě Přízrak v domě Ljuba Štíplová

Myšpulín tentokrát nechá bez dozoru svou laboratoř a jeho vynálezu se zmocní zloděj. Osobně bych ho nechal potrestat, ale je to pro děti, tedy budiž, že se o něj náš Čtyřlístek ještě stará. Olda ve svém příběhu zápasí s tygrem, kos Karlík udělá díru do světa v šou byznysu a nakonec se nám představí první díl nového komixu o Jáchymovi a tiskařském šotkovi. Jen škoda té závěrečné básně, ta se nepovedla. Přesto si toto číslo nadprůměrné hodnocení zaslouží.

19.01.2020 3 z 5

Cesta do neznáma Cesta do neznáma Ljuba Štíplová

Náš čtyřlístek se tentokrát vydává na druhou stranu světa, sice bez vysvětlení, jak se tam dostal, ale to by se dalo odpustit snáz, než podprůměrnou zápletku. Toto číslo táhne naopak nahoru skvělý Sherlock Holmes se svou dedukcí, ten by si zasloužil i čtyři hvězdy, rovněž straka Klára nabízí docela vtipný příběh, k průměru pak sklouzává Koko a závěrečná básnička o létání už jen mele nesmysly, ta je skutečně nepovedená. Celkově mi to vychází na dvě hvězdy.

07.01.2020 2 z 5

Dlouhý sprint s ozvěnou Dlouhý sprint s ozvěnou Miroslav Žamboch

Bratr hlavního hrdiny umírá, a tak se on sám stává následníkem trůnu, což v kouzelnické zemi Vegaš znamená téměř jistou smrt. Originální námět, který by pod rukou autora s vyššími ambicemi mohl vydat na výbornou fantasy ságu. Stačilo by jen trochu rozpracovat psychologii zúčastněných postav, přidat další intriky a více si pohrát se světem, do kterého je děj zasazen. Už jen závěrečný epilog by mohl být samostatným dílem. Takto se jedná o bohapustě nevyužitý potenciál, což je velká škoda. Nemohu tak dát více než "jen" tři hvězdy za "pouze" dobrou knihu.

27.12.2019 3 z 5