ydnac ydnac komentáře u knih

Dvůr temnoty Dvůr temnoty Victor Dixen

SVĚTU VLÁDNOU UPÍŘI

Lidé jsou pro ně jen služebnictvem, které jim místo daní odvádí svou krev.
Johana byla svědkem vraždy celé své rodiny a to jediné po čem touží je – POMSTA.
Někteří lidé jsou však na straně „vysávačů“. Touží být transmutováni (přeměněni) na upíry.
Johana se nečekaně ocitá na škole, kde o toto usilují i její žáci. Procházejí výcvikem v boji, etiketě, slovních soubojích nebo jízdě na koni.
Vítěz se dostane do bezprostřední blízkosti velkého vládce upírů, stane se jeho panošem a napije se doušku jeho krve, který posiluje temné schopnosti.
Johana zjišťuje, že tady jde o víc než o její osobní pomstu.
JE POTŘEBA ODSTRANIT KRÁLE TEMNOTY.

Napínavá fantasy. Nečekané zvraty. Tajná spojenectví.
Připravte si kůl a česnek :-)

19.02.2023 4 z 5

Motýlí pokoj Motýlí pokoj Lucinda Riley

VELICE ČTIVÉ A PŘÍJEMNÉ, ALE I SMUTNÉ A DOJEMNÉ

O životě velké rodiny.
O životě Posy - úžasné ženy, která neměla jednoduché dětství. Otec zahynul ke konci války.
Matka jí poté opustila. Nechala Posy u babičky a odešla žít jinam , což mi připadalo tak smutné a tak šílené, kdo tohle udělá???
Děj je vyprávěn retrospektivně a kapitoly z roku 1944 se střídají se současností roku 2006.
V té je Posy již 70 let.
Druhá dějová linie ukazuje i životy jejích dvou synů.
Nick je velice pracovitý a schopný, líbilo se mi jeho empatické chování, vztah s maminkou I obecně vztah k ženám. Do jeho života zasáhla velká změna.
Sam je beznadějný případ, co se týče zaměstnání. Nebude přeci pracovat v nějaké fabrice, na něj čeká nějaká výhodná kancelářská pozice, navíc umí být i agresivní...
Velice jsem obdivovala Samovu manželku Amy. Dlouho svého manžela podporovala,což na začátku bylo určitě z lásky, ale časem se z toho stal zvyk a Amy stále naivně doufala ve změnu…
Všem jim do života zasáhla láska, tajemství, nová přátelství, neshody, odhalení a každý se tomu musel postavit.
Konec mi přinesl úsměv i slzy.
Doporučuji.

15.02.2023 5 z 5

Zákon Azylu Zákon Azylu Lucie Lukačovičová

LOVEC, DUCH A GOLEMKA

Společně jdou po monstru, které ohrožuje lidi i duchy.
Benedikt (lovec) se po smrti rodičů nestýká se svým bratrem Teodorem. Dříve společně bojovali pod štítem Azylu a teď se jejich cesty znovu propojí v boji za společný zájem.
Golemka je nezranitelná, má vizáž mladé dívky, nemá duši a dělá co jí Benedikt řekne.
Duch Gabriel může samozřejmě procházet zdmi nebo posednout člověka.
Celý příběh mi vlastně připomněl sérii s Tomášem Koskem od pana Kotlety, jen tohle je bez sexu a vulgarit, což mi rozhodně nevadí :-)
Je to moje první kniha od paní Lukačovičové a určitě ne poslední :-)

12.02.2023 4 z 5

Vrah andělů Vrah andělů Andrew Mayne

VRAHOVI ŘÍKAJÍ "ČARODĚJ"
AGENTKA FBI JE BÝVALÁ KOUZELNICE

Tohle bylo něco pro mě :-)
Miluji kouzelníky a zasadit je do detektivky je podlě mě hodně originální a zajímavé :-)
Vrahova "kouzla" (vraždy), jsou čím dál víc drzejší a velkolepější.
Jessica je k případu jeho první vraždy přivolána jako poradkyně a postupně si získává i respekt ostatních kolegů.
Odkrývá, jakým způsobem bylo místo činu přichystáno, jak provádí svoje triky.

Moc se mi líbilo vysvětlení několika kouzel :-)
Těším se na další díl a děkuji Jenny46, mám dalšího oblíbeného autora :-)

10.02.2023 5 z 5

Divné hlášky z knihkupectví Divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

STÁLE VTIPNÉ :-)
NĚKDY NEUVĚŘITELNÉ :-)

Přečetla jsem podruhé do čtenářské výzvy a znovu jsem se musela smát nad myšlenkovými pochody některých lidí :-), nad tím , co je vůbec může napadnout :-).

NĚKTEŘÍ JSOU OPRAVDU VELCÍ KNIHOMOLOVÉ :-)
1. Máte nějaké knihy v tomhle odstínu zelené? Aby mi ladily s balicím papírem?
2. Hledám asi takhle širokou knihu (ukáže rozpětí). Mám v knihovně místo, které potřebuji zaplnit. Hrozně mi leze na nervy.
A jakou knihu byste rád?
To je jedno, jen aby tam seděla.

JINÍ PŘESNĚ VÍ CO CHTĚJÍ :-)
V 60. letech jsem četl knihu. Nepamatuji si autora ani název. Ale vybavuji si, že byla zelená a bavila mě.

DĚTI - TY SI UMĚJÍ PORADIT :-)
Maminko, můžeš mi koupit tuhle knížku?
Maminka říká, že jestli mi tuhle knížku nekoupíš, nesmíš s ní dnes spát v posteli.

08.02.2023 3 z 5

Gallant Gallant V. E. Schwab (p)

BUDEŠ V BEZPEČÍ
DOKUD SE NEPŘIBLÍŽÍŠ KE GALLANTU…

Olivie byla vychována v domově pro mladé dívky a jednoho dne přišel dopis.
Jeden z příbuzných ji pozval, ať se vrátí na GALLANT, kde ji potřebují, kam patří, do svého domova.
Tento dům je však plný tajemství a duchů.
Olivie vídá přízraky už od dětství a tak to pro ni není žádné překvapení, ale vždycky si myslela, že jí nemohou ublížit nebo se jí dotknout.
MOŽNÁ ALE MOHOU…

Lehká duchařina :-)
Zalíbila se mi od první kapitoly :-)
Děj není nijak složitý, ale mně to prostě sedlo:-)
Hlavní hrdinka je statečná, chytrá a vynalézavá :-) a také němá, ale někdy skutky mluví více než slova :-)

07.02.2023 4 z 5

Trosečníci Trosečníci Lucy Clarke

TOHLE JE FAKT PECKA !!!

Milujete knihy, které nemůžete odložit, tajíte dech a na konci napínavé kapitoly se děj přesune do jiné časové linie?
Já naprosto :-) a přesně taková je tato kniha :-).

Lori a Erin spolu měly odletět na dovolenou.
Do letadla však nastoupila jen jedna z nich.
Do letadla, které beze stopy zmizelo…

Vůbec nechápu, jak mě mohly knihy této autorky minout…
Děkuji za recenze všech, ale především Mandlevest, která mě na knihu nalákala nejvíce :-)
Autorku si dávám do oblíbených a nemůžu se dočkat, až se pustím do jejích dalších knih :-)

06.02.2023 5 z 5

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

KRÁSNÉ

Diana je mladá dívka, původem z Francie. Otec jí provdal za Viléma ze Zhoře, aby upevnil jejich obchodní zájmy.
Pár se do sebe zamiloval, ale z Diany se brzy po svatbě stala vdova.
Nikdo z rodiny nezůstal živ a tak jí právník Lešický doporučil, aby se odebrala na Jelení horu, kde žije Vilémův bratr Jan.
Dívka přijela do prostředí, kde je pro všechny cizinkou, neumí dobře jejich řeč, není zde vítána.
Jan se jí straní, nevěří jí a nemá vůbec chuť se o švagrovou postarat.
Diana se však lehce nevzdává :-) a já jsem jí fandila :-) , aby se jí podařilo zlepšit vztahy a najít vytoužený domov a bezpečí.
Tento historický román je plný napětí, intrik, ale dojde i na lásku a přátelství.
Autorka si mě získala už knihou Heřmánkové údolí, ale tato ji ještě překonala .

Rozhodně doporučuji :-)

05.02.2023 5 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

NADPŘIROZENÉ A TAJEMNÉ

Jeden slovanský bůh.
Jediný cizinec ve vesnici.
Mnoho obětí...

Prvních dvěstě stran mi dalo zabrat, vyprávění mi připadalo hodně zdlouhavé, ale nakonec mě příběh chytil a byla jsem hodně zvědavá jak to dopadne.
Hlavní hrdina Petr mi byl velice sympatický :-) a jeho psík Inbus také :-).
Po letech se vrátil do rodné vesnice, kde před dvaceti lety beze stopy zmizel jeho kamarád Vojta.
Tajemství minulosti na něj dolehlo a nedá mu spát.
Proč se z vesnice ztrácejí děti?
Proč Petr vidí, to co nikdo jiný?

V LESE ČÍHÁ ZLO A NEJEN TAM...

SPOILER:
Líbil by se mi další díl s Petrem a Květou :-). Mohli by být dobrý vyšetřovací team nadpřirozených jevů :-)
KONEC SPOILERU.

02.02.2023 4 z 5

Magický náramek Magický náramek Natalja Ščerba

KOUZELNÉ DĚDICTVÍ

Magický náramek je odkazem staré vědmy.
Její vnučka Táňa neměla ani tušení o existenci kouzel a najednou má možnost čarovat, mizet a přemisťovat se.
Proč jí nikdo z rodiny neřekl co je zač?
Proč zrovna ona dostala takový dar?
Kdo je přítel a kdo nepřítel?
NÁRAMEK MÁ TAKÉ SVÁ TAJEMSTVÍ.

Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy a opět jsem spokojená :-)
Autorka píše čtivě a i když nejsem cílovou skupinou, dokázala mě vtáhnout do děje :-)

30.01.2023 4 z 5

Až tady nebudu Až tady nebudu Linda Green

DECHBEROUCÍ !

Jess je obyčejná dívka. Zjevně hezká, samostatná a ještě velice mladá.
Má práci, kamarádku, dobré vztahy s otcem a její život je celkem normální.
Jednou však otevře Facebook a VIDÍ SVOU BUDOUCNOST.
Je to možné?
Nebo začíná bláznit? Ovlivňuje jí psychika?
Jak se k tomu postaví?
Je možné změnit, co se už stalo? Nebo stane?
Kniha je napínavá až do samotného konce , občas mě mrazilo z očekávání, co přijde.
Autorku si rozhodně přidávám do oblíbených a těším se, že si přečtu její další knihy.
Doporučuji :-)

29.01.2023 5 z 5

Krvavý anděl Krvavý anděl Franck Thilliez

HODNĚ SUROVÉ

Vražda a mučení.
K takovému případu je přivolán komisař Sharko.
Oběť si opravdu musela projít peklem a vrah ještě neskočil...
Odhalit ho však není jednoduché a stopy vedou přes sadisty nejtvrdšího kalibru.
Navíc před šesti měsíci zmizela Sharkova manželka, ale on stále věří, že žije.

Knihu jsem si vybrala na základě recenzí od mojí oblíbené Jenny46 a moudivlacek a rozhodně nelituji :-).
Souhlasím, že na začátku jsem se také nemohla začíst, ale najednou jako když přepne a nemohla jsem se odtrhnout.
Přikláním se i k názoru, že brutalita je srovnatelná s Chrisem Carterem a rovněž úroveň knihy je hodně dobrá.
Další díly rozhodně přečtu :-)

26.01.2023 5 z 5

Terapie sdílením Terapie sdílením Ester Geislerová

ZTRÁTA ČASU...

Kolegyně se zmínila, že tuto knihu má doma a já velký knihomol jsem hned poprosila o půjčení.
Souhlasím s Unicron06, že je to i škoda papíru. Na každé straně je věšinou jedna věta, někdy i jen dvě slova.
Zasmála jsem se asi u deseti sms a to nad hloupostí pisatelů, s konstatováním - NO TAK TO FAKT NE.
No dobře jedna ukázka, která mě zrovna rozesmála :-) ať můžu dát alespoň jednu hvězdu.

- tak hlavně že to víš
- takže kdy se chceš rozejít?
- mám čas skoro každej den

Knihu bych nedoporučila.

25.01.2023 1 z 5

Běž, chlapče, běž Běž, chlapče, běž Uri Orlev (p)

ODVAHA A STATEČNOST

Neuvěřitelná nezdolnost mladého Srulika, později Jurka, mě nutila číst knihu stále dál.
Tento devítiletý chlapec byl během války odloučen od své rodiny a musel se postarat sám o sebe.
Jeho cesta byla velice těžká a komplikovaná, ale dokázal se postavit všem nástrahám a poprat se se životem.

NIKDY SE NEVZDAL!

Rozhodně doporučuji k přečtení a Jurek má můj obdiv :-)

24.01.2023 4 z 5

Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

ABSURDNÍ JAKO VŽDY A JÁ TO MILUJI :-)

" A Země může během jednoho desetiletí zaniknout jenom jednou."
Johan si pomyslel, že Země nejspíš může zaniknout jenom jednou bez ohledu na desetiletí, nebyl si však jistý.

U mě stále vede Stařík a Analfabetka, ale rozhodně jsem se pobavila :-)

23.01.2023 4 z 5

Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

MOC DOJEMNÉ.

Knížku jsem si vybrala do čtenářské výzvy a rozhodně nelituji.
Chytila moje srdíčko, vyždímala a vrhla zpět do světa.
O cystické fibróze jsem neměla žádné informace, netušila jsem, že dvě osoby s takovou nemocí se k sobě prakticky nesmí vůbec přibližovat a mají nespočet dalších komplikací.
Nemůžou pocítit dotek...
Moc mě mrzí, že někteří mají tak málo času...

"Mami. Co se stalo?"
"Dívám se na tebe a myslím na... říkali, že se nedožiješ..."
Potřese hlavou, bere mou tvář do obou dlaní a z očí se jí spustí slzy. "Ale jsi tady. Vyrostla jsi. A jsi krásná. Dokázala jsi všem, že se mýlili."

20.01.2023 5 z 5

Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Joanne Rowling

KOUZELNÉ :-)

Jako fanoušek Harryho Pottera jsem si Brumbálova tajemství nemohla nechat ujít :-)
Forma scénáře je pro mě příjemná, jen bych potřebovala asi tak čtyřikrát více stran :-)
Kniha obsahuje krásné ilustrace, všechno jsem si dokázala živě představit :-)
Těším se na další příběhy z tohoto světa :-)

19.01.2023 5 z 5

Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Linda Winter

SAYEH JE STÍN A POLOBOHYNĚ.

Její matka byla vládnoucí Stín a rozpoutala válku s ostatními říšemi (elementy -země, voda, oheň a vítr).
Poté spáchala sebevraždu.
Její dcera Sayeh je již pět let uvězněna ve skále a teď přišel čas, kdy vládci chtějí sjednotit elementy.
K TOMU POTŘEBUJÍ STÍN!
Vládu by měla převzít mladší generace, kterou zastupují jejich děti.
Avan - voda, Azar - oheň, Gaia - země, Alizeh - vítr.
Všechno není tak jak to vypadá a Sayeh půjde o život.
Začátek je trošku pomalejší, ale tahle fantasy si mě získala :-)
Rozhodně se těším na další díl :-)

"Azar," představil se. Zahalil ji jeho popelavý dech.
"Sayeh," zasupěla.
"Nevisíš tady úplně pohodlně," poznamenal Azar a vypadal, že se tím královsky baví.
"Nevisím tady úplně dobrovolně," vymáčkla ze sebe.

17.01.2023 4 z 5

No a já No a já Delphine de Vigan

NĚKDY JE TĚŽKÉ POMÁHAT...

Lou je velice chytrá a zvídavá dívka. Má plno otázek,o všem přemýšlí.
Školní referát ji přivede na téma lidí bez domova.
Setkává se s mladou dívkou jménem No,která žije na ulici.
No je ráda, že si spolu povídají a Lou se rozhodne pomoci jí víc než jen slovy.
Vezme ji k sobě domů.
Nejsem naivní, ale stejně jsem doufala ve šťastný konec. Možná je ve mně taky kousek Lou :-).
Možná všichni potřebujeme a OBČAS můžeme, věřit, že všechno je možné :-)
Velice hezky napsaná kniha o vážném tématu.

16.01.2023 5 z 5

Falešná svědkyně Falešná svědkyně Karin Slaughter

TEMNÉ A DRSNÉ.

Leigh má dceru, má manžela, s nímž momentálně nežije, ale mají dobrý vztah a má dobrou práci.
Mohla by žít vcelku spokojený život, kdyby….
Leigh je právnička a dostala za úkol zastupovat člověka obviněného ze znásilnění.
Vyžádal si přímo jí.
Ona už ví proč, poznala ho!
MINULOST NENÍ ZAPOMENUTA!

Výborný thriller!