Zuzanak4 Zuzanak4 komentáře u knih

Letnice Letnice Miroslav Hlaučo

Přirovnávat vyprávění v téhle knize k Odysseovi nebo Quijotovi mi připadá přehnané. Není to tam ani v náznacích, prvky magického realismu v knize jsou a je to jediná věc, která mi v textu lezla na nervy a přišla mi zbytečná. Jinak mě ale kniha bavila a čtení jsem si užila, přestože byla místy přehnaně rozvleklá.

05.10.2024

Anglický pacient Anglický pacient Michael Ondaatje

Je to jedna z nenádhernějších zahraničních knih, které se mi letos dostaly do rukou a pod oči. Je tak hluboká a přesto jednoduchá svým dějem. Postavy jsou tak lidské, tak dobře popsané, že se v nich chvílemi ztrácíte a pak si je skládáte dohromady, abyste zjistili, že se v každé z nich částečně zrcadlíte právě vy. A konec? Ten je dechberoucí, dojemný a drásavý. A přitom to není žádné melodrama. Jsem dojatá.

03.10.2024 5 z 5

Na Věrnosti Na Věrnosti Tana French

Není to autorčina prví kniha, kepru jsem četla, mám její styl ráda, přesto mi trvalo poměrně hodně stran, než jsem se konečně začetla. UDělala jsem ale dobře, že jsem knihu neodložila. Dostal se mi hutný, temný a na emoce silný zážitek. Líbí se mi reminiscence hlavní postavy a myšlenka nezdolnosti – že i tam, kde to nejmíň čekáme je světlo nebo alespoň vysvětlení, které nás dovede ke klidu. Nebylo to vůbec špatné a knihu doporučuju.

03.10.2024 5 z 5

S lodí jež dováží čaj a kávu S lodí jež dováží čaj a kávu Konstantin Biebl

Je to mistr slova. Vytvořil jejich správným uchopení a užitím poezii, kde se stírá rozdíl mezi textem a hudbou. Očarovalo mě to. Jeho nadšení z dalekých krajů, opojení vůněmi a sladká únava ze slunečních paprsků, jsou patrné z každé stránky. Krása!

29.09.2024 5 z 5

Dámská jízda: Skupinový portrét jedné generace-negenerace českých básnířek Dámská jízda: Skupinový portrét jedné generace-negenerace českých básnířek Yveta Shanfeldová

Všechny ty verše jsou pečlivě vybrané a opravdu moc dobré. Některé tnou do živého, jiné realitu zlehčují a jsou důkazem toho, že nic jako ženská poezie neexistuje. doporučuju

28.09.2024 5 z 5

Potichu Potichu Jaroslav Rudiš

Další skvělý zážitek. Čteno už podruhé. Ta kniha je napsaná s lehkostí mládí, nenuceně vtipná, není to póza ani manýra, tryská z ní autorův talent. Všechny absurdní postavy se díky tomu zdají reálné tak akorát.

27.09.2024 5 z 5

Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Kollerová–Střihavková

Slova, která se jako sekera zatnou přesně tam kam mají a vykoupou vás v bezmoci, cílevědomosti, hloubce a lásce a taky smrti. Jemnost s jakou je text napsaný a zároveň jazyková nekompromisnost, která příběh uzemňuje a drží přesně tam, kde má být, mě zaujaly. Byl to zážitek.

27.09.2024 5 z 5

Basket Flora Basket Flora Jan Pelc

Moc mě to bavilo, absurdní, zábavné, není to tak trapné jako většina detektivek.

08.05.2024 5 z 5

Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Umí psát napínavě a budovat příběh. Kniha nenudila.

01.05.2024 4 z 5

Věra Sládková – prozaické dílo Věra Sládková – prozaické dílo Kateřina Tučková

Zapadlá brožurka - ale plná neznámých informací o jedné důležité umělkyni.

26.03.2024 5 z 5

Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Geniálně napsané.

Herečka: Múza první republiky Herečka: Múza první republiky Jana Poncarová

Dokonalé, chytré a jemné. Neskutečně jemné, jako by se text s přibývajícími stranami stával básní. Jarmila byla jemná, Olga zase velmi svá. Obě odhodlané, lidské a především inspirativní.

Nejlepší kámošky zobou zrní Nejlepší kámošky zobou zrní Mirka Joklová

Vtipné, svižné a čtivé? Že chování neodpovídá klasické třicítce je asi pravda, ale já v tom viděla sebe i spoustu kamarádek, takže se autorka dle mého názoru trefila. Krásně popsala charaktery a moc jí děkuji za prima zážitek.

Možnosti vesnice Možnosti vesnice Michaela Hečková

Kniha, kterou by si měl přečíst každý starosta nejen vesnice...

04.02.2024 5 z 5

Perličky dětství Perličky dětství Věra Gissingová

Dojemné, silné, tato kniha dokazuje, jak moc se dnes máme dobře, i když si to třeba zrovna nemyslíme.

04.02.2024 5 z 5

Temné dědictví Temné dědictví Andy Maslen

Nemůžu si pomoct, ale nejde mi se začíst.

04.02.2024 3 z 5

Nicholas Winton a zachráněná generace Nicholas Winton a zachráněná generace Věra Gissingová

Dojemná a důležitá kniha, kterou mohu doporučit úplně každému.

07.11.2023 5 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Čekala jsem romanci, dostala jsem poměrně drsný příběh o poměrech v Španělsku za časů minulých. Kniha je dobře přeložená, čte se dobře. Příběh je silný, jen tak na něj nezapomenete.

05.11.2023 5 z 5

Kopírák Kopírák Sam Holland

Děsivé to bylo, ale spíš kvůli zpracování a stylu, knihu mě neoslovila, byla úmorná.

05.11.2023 2 z 5

Plameňák Plameňák Alexandra Bajnarová

Svižné čtení, který příliš nezatížilo mou mysl, což bylo přesně to, co jsem potřebovala. Jednohubka, kterou přečtete za jedno odpoledne a nudit se určitě nebudete.

05.11.2023 5 z 5