Zuzvil Zuzvil komentáře u knih

Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem Sylvia Plath

3,5* Niterná zpověď autorky, která v této knize popisuje svoje studentská léta a léta strávená v blázinci. Velká přidaná hodnota této knížky je především v té autentičnosti a snahy samotnou autorkou zachytit jak se jí měnily myšlenky v hlavě, jak její duševní nemoc propukala. Byla to velmi zajímavá sonda do hlavy mladé ženy, přesto nemohu říct, že bych si z knížky tzv. sedla na zadek :-( Přečtení samotné tedy nechám na vás a s doporučením se zdržím.

25.03.2024 3 z 5

Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

3,5* Knížku jsem četla ušima a musím konstatovat, že je to jedna z mála knih, kde interpret (manžel autorky - Richard Krajčo) zcela převálcovat obsah. Bez jeho interpretace bych hodnotila asi 3*, příběh je to takový příjemný, oddechový, ale za pár dnů už nebudu vědět o čem byl. V knize se přeskakuje v čase, aniž by byl čtenář/posluchač upozorněn, ale rychle se zorientuje, absolutně to není na škodu. K přečtení (či za mě lépe k poslechu) někde u moře na dovolené k přečtení doporučit můžu.

15.03.2024 3 z 5

Deníky ze Severní Koreje Deníky ze Severní Koreje Nina Špitálníková

3,5* Tenký sešitek obsahující deníkové zápisky mladé koreanistky, která se v letech 2011 a 2012 dostala na studijní pobyt (vždy jeden měsíc) do Severní Koreji. Není to žádná vysoká literatura, jsou to opravdu zápisky, které jsou ale o to cennější, protože jsou autentické, upřímné a otevřené. Celkově autorku ráda čtu a téma mě zajímá, takže jsem si s chutí přečetla i tyto deníky. K přečtení určitě můžu doporučit.

15.03.2024 3 z 5

Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Dětská kniha z pera autorky Harryho Pottera, to jsem si prostě musela přečíst :-) Námět je velmi originální a zajímavý, autorka má bujnou fantazii a umí ji velmi dobře přenést do psaného projevu. Vede dětské čtenáře k zamyšlení jak se chovat se svým věcem, hračkám a vlastně i pocitům. To se mi líbilo moc. Každopádně ač se mi knížka četla dobře a líbila se mi, nemůžu dát plný počet hvězdiček. Rozhodně ji ale můžu doporučit k přečtení.

12.03.2024 4 z 5

Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

4,5* Moje třetí v pořadí přečtená kniha od autora. Tady jsem v určitých pasážích byla opravdu fascinována prací, ctižádostí, vůlí, trpělivosti, empatií a darem spravedlnosti pana vyšetřovatele Mareše. Jak jsme již zvyklí, pan Moravec umí klást otázky, ale tady v této knize mě obzvlášť odpovědi velmi zajímaly a dozvěděla jsem se mnoho nového. Dovoluji si ještě na závěr vyslovit přání: Kéž by bylo u policie více pánů Marešů! K přečtení moc ráda knížku doporučím.

David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Moje druhá kniha od autora, která je opět plná těch správných otázek a především zajímavých, poučných, úsměvných i vážných odpovědí. Vzhledem k tomu, že mě technická stránka letadel příliš nezajímá, tak jsem se občas musela pousmát nadšení pana Hecla, je krásné, jak každý má vášeň pro něco jiného. Každopádně kniha je plná zajímavostí, postřehů a běžný člověk se dozví spoustu nového. K přečtení rozhodně můžu doporučit.

Krok ze tmy Krok ze tmy Robert Ervin Howard

Ke sbírce povídek, hororových povídek ze začátku 20. století, jsem se dostala díky Klasikomilům. Bohužel toto není vůbec není kniha pro mě a ač jsem moc chtěla, tak mě knížka vůbec neoslovila. Nutno říci, že všeobecne knihy s hororovou tématikou cíleně nečtu, takže chyba bude spíše na mém přijímači, než na knize samotné. Do čtení jsem se musela nutit, často mi utíkaly myšlenky úplně jinam a už teď bych žádnou z povídek nedokázala odvykládat. No vlastně jednu, hned tu první, ta se mi i docela líbila :-) Co sbírce nemůžu upřít je její nadčasovost a konkrétně v tomto vydání grafické zpracování, to je velmi pěkné. Za mě bohužel doporučit k přečtení nemůžu.

23.02.2024 1 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Tentokrát jsem si prince Ládínka vyposlechla jako audioknihu. Knížku načetl Martin Písařík a doplňkové informace načetl pan Alexandr Hemala. Obě jejich interpretace se mi líbily a k dané knize se velmi hodily. Obsahově byla knížka také příjemná, trošku mě mrzí, že východní a jižní Moravě je tam věnováno velmi málo, spíše malinko, ale chápu, že obsáhnout vše nelze. Většinu míst znám a tak jsem si je ráda připomenula. Knížku k poslechu doporučit můžu, je to taková pohodová oddechovka.

21.02.2024 3 z 5

Lampička Lampička Annet Schaap

Avatar uživatele
Tato knížka je primárně určena dětem od 12 let, ale o mnohé bychom se my dospělí ochudili, kdybychom ji nečetli. Vizuálně je překrásná, jak přebal, tak ilustrace pana Janíka, tak grafické zpracování jako takové, krása střídá nádheru. Obsahově je knížka také báječná, dobrodružná, kapánek fantaskní, poučná, kapánek strašidelná, je v ní prostě vše. Je to spíše taková ta stará dobrá klasická literatura, měla jsem z ní pocit, že se odehrává před mnoha a mnoha lety, ale vůbec to tak být nemusí, to její nadpřirozeno je velmi přirozené :-))) Není to vůbec taková ta současná moderna a možná proto se mi tak líbila. Prosím, přečtěte si ji také. Děkuji.

12.02.2024 5 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Seriál Přátelé je kultovní záležitost pro většinu z nás, já osobně jen viděla nesčetněkrát a všechny jeho postavy mám moc ráda, proto životopisná kniha herce, představitele Chandlera byla jasná volba. Bohužel jsem četla až po jeho úmrtí, proto bohužel knihu nelze považovat za knihu s happyendem a o to bolestněji se mi řada věcí četla, ale přesto můžu s klidným svědomím říct, že Matty (tak se mu všeobecně říkalo, nikoliv Matthew) ve své knize předal co potřebal říct a co jiní závislí potřebují slyšet, a nejen oni. Knížka je svižná, upřímná a já jsem moc ráda, že byla napsána a já si ji mohla přečíst. Doporučit k jejímu přečtení určitě můžu a ráda tak činím.

07.02.2024 4 z 5

Marie a Magdalény Marie a Magdalény Lenka Horňáková-Civade

3,5* Moje hodnocení je kapánek vlažnější, ale myslím si, že je to jen a pouze tím, že mám hodně z tohoto žánru načteno a k této knížce jsem se dostala až teď, kdyby byla "první" v řadě, tak by mé nadšení bylo jistě větší. Každopádně osudy tří generací žen v jedné rodině je přesně to, co vyhledávám. Knihu jsem navíc četla ušima, takže každá žena měla svoji interpretku a byl to velmi příjemný poslech. Taky bych si dovolila tuto knížku nazvat jako příběhovou a to je další věc, kterou mám na čtení knih celkově ráda, když to má přesah, má to sdělení a mně nutí nad osudy postav přemýšlet. Za mě ráda doporučím.

07.02.2024 3 z 5

Vlastní pokoje Vlastní pokoje Jana Poncarová

Tuto knížku bych dokázala shrnout jedním slovem - INSPIRATIVNÍ, ale protože by bylo škoda být až takto stručná, trošku se rozepíšu více :-) Knížka obsahuje 12 rozhovoru s českými autorkami/spisovatelkami, také je tam příspěvek samotné autorky knihy, nakladatelky a fotografky, všechny tři jsou nedílnou součástí tohoto dílka. Knížka je takovou sondou do života ženských autorek, jak zvládají a kdy zvládají psát svá díla, jak to kloubí či nekloubí práci s knižním světem a především jak vše zvládají jako matky, partnerky, manželky, atp. Je velmi zajímavé také číst, kdy nejčastěji píšou, kde nejčastěji píšou a jaké podmínky k tomu potřebuji. Opravdu jsem si čtení velice užila a můžu knížku rozhodně doporučit.

29.01.2024 4 z 5

Leila a modrá liška Leila a modrá liška Kiran Millwood Hargrave

4,5* Druhý skvost z pera (a pastelky) této velmi sympatické dvojice. Měla jsem od knihy velká očekávání, protože Julie a žralok je prostě láska, po přečtení prvních čtyř kapitol jsem kapánek znejistěla, protože nadšení se malinko vytrácelo, ale pak už to byla krasojízda a MOC jsem si knížku užila, jak po dokonalé grafické stránce, tak se mi velmi líbil vzhled do lišky (její krátké pasáže, které krásně navazovali a proplétali příběh Leily a její mámy), tak celkově myšlenka příběh samotný. Je tam vše, opravdu vše, co chcete a potřebujete číst a já vás prosím, kdo tak ještě nečiníte, čtete dětské knížky, protože v nich najde opravdu překrásné myšlenky a pocity. Děkuji moc za společné čtení Zdeničce @knizku.kafe.a.klid a Haničce @hanka.hor Báječné to dámy a kamarádky.

21.01.2024 4 z 5

Svatba duchů Svatba duchů Peter May

3,5* Poslední díl ze série čínské thrillery, který je takovou jednohubkou na závěr. Je to vlastně povídka, která ale zahrnuje vše co autor dal i do předchozích dílů. Já jsem byla spokojená, protože to velmi rychle odsýpalo a to já mám ráda :-) Povídka mě obohatila o další zajímavost z čínského prostředí, kterou jsem netušila (i když tady není provedena příkladně) a pomyslně jsem se rozloučila s Margaret a Li Jenem. K poslechu (četla jsem opět ušima, jako celou tuto sérii) můžu určitě doporučit.

21.01.2024 3 z 5

Pekingský rozparovač Pekingský rozparovač Peter May

3,5* Předposlední díl této série čínských thrillerů u mě dostává stejné hodnocení jako většina ostatních dílů. Ze začátku mi to přijde zdlouhavé a pak šup šup, ve dvou kapitolách vše vyřešeno. Čtenáři (posluchači) v hlavě vyvstane spoustu otazníků, ale bohužel na ně málokdy dostane odpověď. Na druhou stranu "musím" stále v poslechu této série pokračovat, protože mi interpretace pana Myšičky a paní Plodkové velmi vyhovuje. Určitě si poslechnu i díl poslední, tzv. dodatkový (nazvala bych já). Úplně doporučit nemůžu, ale vzhledem k atraktivitě prostředí se do hledáčků čtenářů stejně dostává a dostane :-)

09.01.2024 3 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

U většiny knih, kterým dávám 5* můžu říct, že mě nutí číst dál a dál, u této je to právě naopak a přesto (spíše právě proto) má také plný počet hvězdiček. Chtěla jsem si ji dávkovat, chtěla jsem se do příběhu nořit (a zase se vynořovat) a prostě si ji užívat co nejdéle (což se mi dařilo i neplánovaně, protože vždy nebyl čas číst). Paní Lednická má neskutečný talent vystihnout postavy a připodobnit je nám čtenářům, to samé lze říci o přibližování dějin. Nemusí nikterak zabíhat do přílišných detailů a přesto se jako čtenář zorientuji a přesně vím o čem je řeč. Krásně je v knize zakomponována i zmínka o Životicích (samostatná kniha je také skvost, ale tu už jste určitě všichni četli ;-). Tentokrát ani nelze psát, že knihu doporučuji k přečtení, toto prostě být čteno MUSÍ.

31.12.2023 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

U knížky jsem si nečetla anotaci a od vydání už uplynul nějaký čas, takže jsem i zapomněla co má být obsahem knihy a podle mě je to jen a jen dobře. Šla jsem do její četby bez předsudků nebo naopak bez očekávání. Všeobecně mám knihy autorky moc ráda, vyhovuje mi její styl i náměty knih. Ani tady tomu nebylo jinak. Velmi se mi líbilo jak je kniha vystavěna a také mě oslovil otevřený konec, který čtenáře nutí k dalšímu zamyšlení, případně k domýšlení si pokračování, jak v optimistické, tak pesimistické podobě. Za mě můžu doporučit, mě kniha oslovila a její čtení mě obohatilo.

18.12.2023 4 z 5

Matylda Matylda Roald Dahl

3,5* Četly jsme společně s dcerou (10 let), obě jsme byly ze začátku takové překvapené, zaražené a rozčarované, musely jsme si tzv. zvyknout. Po dočtení a společné diskuzi o knížce jsme obě zjistily, že jsme nakonec spokojené. Podívaly jsme se i na film a spokojenost ještě vzrostla. Knížka má sdělení s přesahem, je dobře vystavěná a autor se s popisy postav nijak nemaže a ono je to vlastně dobře, proč děti šetřit :-) S doporučením budu opatrná, na některé děti (i možná dospělé) to přece jen bude hodně.

18.12.2023 3 z 5

Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Autobiograficky inspirovaný román nás zavede především na sídliště do skotského Glasgow, konkrétně do doby 80. a 90. let minulého století. Hned chvilku po začátku čtení mě fascinovaly především dvě věci: zaprvé neskutečně skvělý překlad knihy, zadruhé, že mi knížka začala před očima běžet jako divadelní představení, i jsem si tam dosazovala herce z našeho městského divadla, mazec, to už se mi dlouho nestalo. Z knížky jde cítit taková pachuť zoufalství a bezmoc dělnické vrstvy, když Margaret Thatcher zavřela doly a velká řada lidí propadla alkoholu. Jedna z hlavních postav maminka Agnes je toho jasným příkladem. Nejprve od ní odejde manžel, pak obě starší děti a Shuggie se o matku musí ve svých 13 letech plně starat. Do toho řeší svou existenci a identitu. Je to bravurně napsaná a vystavěná kniha, musím (a chci) ji vřele doporučit, je skvělá.

05.12.2023 5 z 5

Modrý dům Modrý dům Táňa Keleová-Vasilková

Ke knížce bych se vůbec nedostala, kdyby nebylo zadání číst slovenského autora v našem místním knižním klubu. Jsem moc ráda, že jsem si knížku přečetla, byl to pohodový a milý rodinný příběh, který se odehrává během vánočních svátků. Sejdou se tři (respektive čtyři) generace jedné rodiny a řeší se jejich minulost, současnost a vlastně i budoucnost. Bylo to velmi pěkně napsáno, knížka mě vtáhla do příběhu a četla se velmi dobře. Ke konci mi přišla až kapánek přeslazená, ale nikam mi to mé hodnocení neovlivnilo. Asi jsem právě teď přesně takovou knížku potřebovala a můžu ji rozhodně doporučit.

27.10.2023 4 z 5