Jídlo a pití v pravěku a ve středověku přehled
Magdalena Beranová
Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a rozdílné druhy a množství pramenů. Specializace na archeologii a historii sama o sobě není dostačující, autorka pracovala také s materiálem paleobotanických, osteologickým, ale i etnografickým, přičemž i v tomto směru byla v pracovním styku s předními světovými odborníky. Tato kniha je už její čtvrtou o dějinách výživy a dovršuje cyklus poznání výživy a vaření od počátku lidstva do období národního obrození. Je věnována období nejdelšímu a na odbornost a rozsah speciálních znalostí nejnáročnějšímu. Kniha vychází již ve třetím vydání... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (12)
Plynutí textu bych popsala jako telegrafické a pokud by měla kniha existovat v audio-podobě, nechtěla bych být jejím interpretem. Souhlasím s názorem některých komentujících, že autorka nemá zrovna dar slova a je to škoda, mohlo vzniknout dílo na úplně jiné úrovni.
Informačně mi kniha vyhovovala, i rozdělení po jednotlivých skupinách potravin je uspořádání, které mým účelům posloužilo dobře. Zajímala jsem se především o pravěk (odkdy u nás byla která poživatina dostupná a jak připravovaná) a předem počítala s tím, že poznání je v této oblasti spíš omezené, doplněné mnohdy z etnografických analogií.
Kniha je to výborná, obsáhlá, skvěle napsaná, mnohdy zbytečně stručná, ale plná překvapivých informací a receptů. Těším se na vyzkoušení několika opsaných receptů ze závěru knihy.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Jídlo a pití v pravěku a ve středověku v seznamech
v Právě čtených | 4x |
v Přečtených | 58x |
ve Čtenářské výzvě | 8x |
v Doporučených | 6x |
v Knihotéce | 53x |
v Chystám se číst | 65x |
v Chci si koupit | 30x |
v dalších seznamech | 2x |
Štítky knihy
pravěk středověk jídlo a pití historické recepty středověká kuchyně dějiny stravování
Autorovy další knížky
2011 | Jídlo a pití v pravěku a ve středověku |
1988 | Slované |
2000 | Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka |
2009 | Slované v Čechách: Archeologie 6. - 12. století |
1997 | Jídlo a pití za Rudolfa II. |
Velice zajímavá odborná práce Magdaleny Beranové na téma Jídla a pití, a stravy celkově, v pravěku, starověku a středověku. Tato její neortodoxní kniha nabízí jak dějiny asi všech základních potravin pro přežití člověka v jakékoli historickém údobí, tak popisuje i způsoby zpracování jednotlivých typů základních potravin a jejich zušlechtění v potravu výživově bohatší. A nakonec upozorňuje i na jednotlivé tradice a postupy servírování a jedení v pravěku a středověku. Skvostná a poučná kniha,, který nikdy nezklame.