jana14 jana14 diskuze u knih

☰ menu

Pán hory Pán hory Anders de la Motte

Začátek série vypadá dobře. Na Goodreas vidím, že minimálně ve švédštině jsou už další dva díly....Tak snad je už někdo překládá.

05.07.2024 5 z 5


Smrt v domě Gillespieů Smrt v domě Gillespieů Darcy Coates

Asi jsem nepochopila....Jedná se prosím o román nebo o povídkovou knihu? Povídky většinou neberu. Děkuji J.

21.05.2024


Terapie Terapie Sebastian Fitzek

Na námět této knihy vznikl 2023 německý seriál" Sebastian Fitzek: Terapie" , vypadá zajímavě,

12.01.2024


Volha Volha Karel Hynie

SPOILER - DOTAZ
Dobrý den. Mám dotaz pro ty, co četli knížku, ale viděli i seriál. V seriálu končí osud "hrdiny" tak, že zakotví jako osamělý noční hlídač ve firmě bývalých estébáků .... Je to v knize stejné, nebo ještě pokračují další osudy z divokých devadesátek ? Mě ten filmový konec u Pekárka nějak nesedí.

05.09.2023


Ohnivé křídlo Ohnivé křídlo JP Koskinen (p)

Velká škoda, že tato výborná a námětem atraktivní kniha je méně známá...Přitom by se mohla líbit čtenářům oblíbené Sany Krasikov (Patrioti), M.L. Stěpanovy (Lazarovy ženy), K. Kettu (Můra, Porodní bába) a Guzel Jachina (Zulejka otvírá oči, Děti Volhy...).

02.06.2023 5 z 5


Císařova žena Císařova žena Ingrid J. Parker

Náhodou jsem narazila na informaci, že po dlouhé době vyšel další díl historické detektivky z Japonska 11. století s charismatickým šlechticem a detektivem Akitadou...Myslela jsem, že pro menší zájem se série už přestala vydávat. Tak to jsem ráda...

10.05.2023


Modré tóny Modré tóny Anne Cathrine Bomann

Omlouvám se za původní - hloupý - příspěvek. Raději jsem ho smazala. Všem se omlouvám.

28.02.2023


Mezi krásou a ošklivostí Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwood

Lenka.Vílka: Děkuji.

15.12.2022


Mezi krásou a ošklivostí Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwood

Knihu jsem zatím nečetla..Citovala se zde Lolita. Mohl by mi někdo naznačit, zda zde opravdu jde o pedofilii? Oni i ty zákonem určené věkové hranice bývají různé. Děkuji.

15.12.2022


Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

alekis: SPOILER O té fyzické stránce věci mě nenapadlo uvažovat....Kniha mě ale úplně nepřesvědčila. Zajímavý a závažný příběh inspirovaný skutečnými událostmi....Poválečná linka mě nenadchla... a ten konec jako z hodně přeslazené červené knihovny. Neříkám, že autorka nemohla dát příběhu nějaké pozitivní vyústění, ale stačilo snad naznači, dát trochu naděje......

25.11.2022


Občanský průkaz Občanský průkaz Petr Šabach

Chci se zeptat....Odehrává se kniha v sedmdesátých nebo i osmdesátých letech? Děkuji

26.10.2022


Fotografka Fotografka Mary Dixie Carter

SPOILER - Chci se zeptat těch, kdo četli - Není tato kniha variantou na thriller "Poslední paní Parrishová" ?

31.08.2022


Čas zrady Čas zrady Sabine Ebert

siena , dovolím si doporučit bohužel méně známého autora, ale skvěle napsaný román o Zikmundu Lucemburském.....https://www.databazeknih.cz/knihy/a-stanu-se-kralem-78285

06.08.2022


Môj nežný blíženec Môj nežný blíženec Nino Haratischwili

Neví někdo, zda bude kniha i v češtině? A co dlouho ohlašovaná kniha "Kotě a generál" nebo jak se bude jmenovat?

10.06.2022


Noční brána Noční brána Peter May

Myslela jsem, že série skončila předchozím dílem, "Nezvratné alibi". Mile mě překvapilo, že se autor rozhodl sympatického Enza ještě neopustit. Škoda, že tomu tak nebylo i u "čínské série". Svatba duchů (povídka) byla jen malou náplastí.... :-( . Skále se stejně nic nevyrovná, ale většina knih tohoto autora mě stále baví...

27.04.2022


Vzácný druh Vzácný druh Erik Hofstatter

Lenka.Vílka
Děkuji, musím si doplnit vzdělání ...... Já myslela, že Amišové šijí takové deky.

20.03.2022


Vzácný druh Vzácný druh Erik Hofstatter

Co je to prosím "patchworková rodina" ?

19.03.2022


Květinová zahrada Květinová zahrada Michael Scott

Dívala jsem se na nejnovější u nás vydanou knihu autora fantasy knih a sérií pro děti a mládež (Alchymista) a našla jsem ke svému překvapení tuto. To asi nebude stejný autor ?

30.11.2021


Obr z mlhy Obr z mlhy Jérôme Loubry

SPOILER Oproti Útočišti je kniha zklamaním. Prý je to autorova prvotina, tak snad se to zlepší. Ne že by to byla vyloženě kniha nejhorší, ale to srovnání neprospívá. Ostatně souhlasím VasnivaCtenarka, že děj je dost neuvěřitelný, přitažený za vlasy. Chování policistů nereálné. Sériový vrah opět superman, jak se prosím dostal k lékařským informacím a dokázal být stále neviditelný? Na pohřbu policisty se syn celou dobu drží matky za ruku - to mi časově moc nesedí, musel to už být puberťák....atd. Dost lituji, že jsem si knihu koupila, stačilo vypůjčit. Uvidím, zda dám autorovi ještě šanci a budu s nákupy opatrnější. Možná určité nesrovnalosti způsovil i překlad. Pojem "kavzazský typ" vidím poprvé a snad naposledy.

17.10.2021 3 z 5


Pán hor 6 Pán hor 6 Hana Marie Körnerová (p)

siena: Děkuji. Tak ta anotace na Baronetu je o dost stručnější.

12.10.2021


Pán hor 6 Pán hor 6 Hana Marie Körnerová (p)

Hledala jsem trochu na databázi a dostala jsem se k sérii Pán hor. Jedná se o poslední, šestý díl. Zajímalo mě, čím jsou historické romány (romance?) paní Kornerové populární. Zatím jsem od ní nic nečetla, romantiku nemusím. Když jsem však začala číst anotaci ke knize, shledala jsem ke svému zděšení, že úplně popisuje děj celé knihy. To snad nemůže být opsaná anotace z knížky. Spíše to vypadá na "tahák" pro maturanty z povinné školní četby, což ovšem tato kniha asi není. Knihu jsem nečetla, tak s tím nemohu nic udělat a ani to technicky nezvládám. Třeba se někdo najde. Není to detektivka, ale stejně ....
PS: Vlastně jsem zjistila, že kromě pátého dílu mají takovou popisnou anotaci všechny díly série.

10.10.2021


Ukradené myšlenky Ukradené myšlenky Sabine Thiesler

Ubohost, takto dělat obálky. Při těch dnešních možnostech. Prostě šlendrián...

29.07.2021


Kořist Kořist Darcy Coates

LoArmistead: Také tak. Opravdu velmi "prosté" dilko.

29.07.2021


0 TU. Svazek I 0 TU. Svazek I Jakub Hussar

Zajímavá diskuse. Mě bývá dost líto českých autorů, kteří nemají žádnou moc velkou podporu a jejich knihy nezaslouženě zapadnou. Mám známou z jednoho nakladatelství a byla jsem překvapena, kolik se například platí za "hromadu" na výrazném místě v knihkupectví nebo za umístění na hromadě bestsellerů. O dalším ani nemluvím. Jenom bych prosila zvážit, zda ty jednorázové profily opravdu mazat po třech měsících. Hlavně aby se nemazaly profily, které se třeba na dlouhou dobu odmlčí. Člověk se může dostat do problémů, třeba ani nemůže psát....

15.06.2021


Tichá smrt Tichá smrt Peter May

Jsem tady jediná, která nad touto vysoce hodnocenou knihou vrtí hlavou? Mám knihy Petera Maye ráda. Dokáže krásně vyprávět, popsat prostředí, charaktery postav. Jako živé. Chování hlavních vyšetřovatelů bylo tentokrát tak hloupé a neprofesionální, že jsem přemýšlela, zda to není parodie.

09.06.2021


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Viktorie Hanišová - REKONSTRUKCE - DOTAZ

Sama jsem dočetla a smířila se s otevřeným koncem. Ale moje známá stále bádá nad koncem knihy: Co viděla hrdinka na fotografii své matky ? Pochopila něco důležitého? Jak si vysvětlujete konec knihy ? (Já do toho svůj názor nechci plést, podle mne prostě otevřela bránu své posedlosti a hodlá v tom pokračovat, kráčet "přes mrtvoly".

31.05.2021


Čas voní dálkou - Země svobodných, domov smělých Čas voní dálkou - Země svobodných, domov smělých Ludmila Vaňková

Všimla jsem si, že nově vychází kniha paní Ludmily Vaňkové "Čas voní dálkou" o Vojtovi Náprstkovi a jeho partnerce, která ho doprovázela do Ameriky - mladá herečka Katynka Krákorová.
Přiznám se, že od Ludmily Vaňkové jsem četla hlavně knihy o Přemyslovcích a tuto knihu jsem neznala. Nicméně mě zarazilo, že na internetu nebo wiki nemohu nic o tomto vztahu najít. Vojta Náprstek se později v Praze oženil s Josefou Náprstkovou, rozenou Křížkovou. Vynikající žena, která stála ve stínu manžela, ale velmi se na jeho práci podílela. Na internetu jsem nic nenašla a nemám žádný podrobný životopis pana Náprstka. Proto bych se chtěla zeptat, zda postava herečky Krákorové je reálná ? Paní Vaňkovou si pamatuji jako autorku celkem solidních historických románů a tak nevím, čemu mám věřit.

28.05.2021


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

TamaraKrejčí: Nemám nic zajímavého. Také mě napadla ta přítelkyně.

24.03.2021


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

S P O I L E R Žítkovské bohyně - otazníky na konci knížky.
Knihu jsem četla již před nějakou dobou. Nedávno jsem na FB zachytila diskusi nad tajemným koncem knížky. Nikdo nepřišel s ničím novým a mám pocit, že na FB by se přeci jenom nemělo dávat tak moc otevřených spoilerů. Mohou někomu padnout do oka neúmyslně.
Chtěla bych se zeptat, jak jste pochopili konec? Kdo byl vrahem a proč?
I když se v knize vyskytují určité náznaky nadpřirozena, tak vražedný duch by asi byl trochu moc i při té existenci kletby. Kdo se stal nástrojem osudu? S P O I L E R

22.03.2021


Malý vetřelec Malý vetřelec Sarah Waters

Spoiler - Taky nad tím přemýšlím. Není mi ale jasné, jak toho dosáhl u matky, jak by dokázal všechny ty věci, zvuky atd. Nebo to neštěstí se psem.... Nějaké prášky, halucinogeny? Ale u té poslední smrti mi to připadalo docela možné, ba pravděpodobné. Budoucnost mu unikala, musel být šílený vztekem. Měl klíč od domu a nacházel se v jeho blízkosti. Ta věta, kterou slyšela služebná: "To jsi ty?". Možná mi něco uniklo. Třeba někdo pozornější napíše. Myslím, že diskuse je hlavně pro ty, kteří knihu již přečetli a mohou si zde o ní povídat. Spoiler.

02.03.2021