1987 komentáře u knih
Uf.
Napisat knihu pre syna, ktory je gay - ok, chapem, pekna myslienka a motivacia, ktoru uplne respektujem.
Napriek tomu, kniha mi pripadala ako narychlo zbuchany pribeh na temu, ktora teraz fici.
Najviac sa mi pacil premysleny nazov a s tym suvisiaci obal.
Ale inak. Inak inokedy.
Connellyho citam vylucne v anglictine a k Rene a jej prvemu pripadu mam 3 veci:
Detektivka je minimalne taka sympatacka ako Harry Bosch a cela kniha je vlastne skoro hotovy scenar. Myslim, ze detektivna praca moze naozaj vyzerat podobne, ako je opisana v tejto knihe.
Predpokladam, ze Michael zarobi na product placemente dvakrat tolko ako na predaji knihy.
Som zvedavy, kto to sfilmuje.
Je mi trochu smiesne, ked vidim, ako niektori toto dielo opisuju ako nadcasove, provokativne a neviemesteake. Ak sa nemylim, Henry Miller napisal tuto knihu, aby mal aspon nejake peniaze - vtedajsia francuzska smotanka si prej libovala v takovych srackach.
Zhodujem sa s uzivatelom NEGR, a preto tuto knihu nehodnotim. Myslim, ze ani Henry Miller by to nerobil. Vdaka bohu, ze ostatne, co napisal, stoja za to.
Kniha, z ktorej budem citat detom pred spanim.
To, co Farley zazil a ako o tom hovori, je rozpravka.
Absolutna, nezastavitelna MRDA. Ano, mnohi kritici spravne poukazuju na to, ze je to zla literatura. Napriek tomu je to vyborna kniha.
Vynimocne dielo. Predstavte si byvaleho schizofrenika, ktory je zaroven velmi talentovanym spisovatelom a opisuje vam, co zazival a videl pocas liecby. Tiez vynimocnej - bez medikamentov na toto ochorenie (ktorych ucinky zrejme budu predmetom sporov).
Mimochodom, po rokoch od uspesnej liecby a po vydani knihy sa psychiatri zhoduju, ze autorka netrpela schizofreniou, ale depresiou.
Camilla je bezpochyby šikovná biznismenka. Raz sa hrá na Rosamunde Pilcher, inokedy na Nesba. Kým je v skutočnosti, som nezistil, a ani ma to už nezaujíma. Do autobusu ako oddychovka môže byť. Ale aspoň to bolo zamotané. Hoci to vyznieva nepríjemne, nič proti tejto pani ani jej dvojici hlavných hrdinov - sú to sympaťáci. Veď keby neboli, sotva by niečo predala.
Chceš zistiť, kto si?
Cestuj, alebo napíš knihu. Alebo, po vzore Ericy Jong, urob oboje. Parádny pokus o vysporiadanie sa s vlastnými neistotami - vzťahovými, umeleckými, rodinnými i spoločenskými. Kniha vzbudila v '73 rozruch, pretože o sexualite hovorila úplne normálne.
Určite nečítajte tento slovenský preklad - je desivý a pravdepodobne neokorigovaný. Zbytočne by vám to trhalo oči. Ak viete čo len trochu anglicky, odporúčam originál.
Do Love Story som sa nestihol zaľúbiť, a už bol koniec. Nezamiloval som sa ani do Olivera, ani do Jenny. Mal som dojem, že čítam (dobre a bez zbytočností) napísaný scenár.
Súhlasím s citátom na prebale knihy: "A story no one dared to write, but everyone wanted to read."
Pekná kniha.
Skoro na nicom som sa pri citani knihy nepozastavil (mozno nad par neznamymi slovami, lebo som ju cital v originali). A zrazu bol koniec a dnes som si kupil dalsiu Connellyho knihu (s novou detektivkou Rene Ballard). Ani neviem, kedy a ako mi HB prirastol k srdcu. Len koniec - prisiel tak narychlo, ako keby Michaela volali kamarati: - Poloz uz to pero a pod na pivo, cakame pred vchodom!
Pekne. Ak si predtym precitate Henry & June od Anais Nin, Kozoroh vam povie viac - zena a zeny, o ktorych HM pise, nebudu take tajomne a mysticke, ako ich opisoval - uvedomite si, aky bol pred nimi a pri nich maly a castokrat zufaly.
Keby knihu dostal do ruk naruzivy editor, vyskrtal by z nej tak tretinu, ale nastastie, Henryho knihy si skrtal on sam (aspon myslim). Na rozdiel od miliardy inych knih, som sa pri tejto ozaj dobre zabaval a nahlas smial. Skoda, ze v edicii Reflex bola kniha v takom salatovom vydani, ze uz v polovici z nej zacali vypadavat strany, a musel som davat sakramentsky pozor, aby som ich uschoval a vlozil do knihy spat. Nakoniec nechyba ani jedna.
Knihu som nechal na schodoch na bratislavskej Hlavnej stanici. Enjoy.
Uf. Jedna z najlepsich veci (co som cital) vobec.
Krasna tuzba po slobode.
Moja oblubena scena je ta, ked si rozpravac pomyli schodisko s vodopadom.
Jedna z najkrajsich knih, ake som cital. Mam pocit, ze kazde dalsie slovo by bolo navyse.
Nadherna, velka kniha. Cital som ju osamote na Malorke pri puciacich ovocnych stromoch na pozemku dvoch dobrych ludi a pil pri tom vodu z dzbanu.
Nedavno som cital knihu Joane Greenberg I never promised you a rose garden a spomenul som si na denniky Sylvie Plath. Po jej Dennikoch som siahol preto, ze ma fascinuje meno Sylvia s ypsilonom a depresia. Krehka osoba, ktora v sebe skryva obrovsku tvorivu silu, je castokrat odsudena na tragicky koniec - aspon tak sa mi to zda. Cim som starsi, tym viac. Pekna kniha, ktora opisuje roztrasenu ciaru smerom nadol az na koniec papiera.
nadhera. laska k jazyku, pisaniu a definovaniu i prekracovaniu literarnych zanrov. kto rad pise, nech si toto precita.
Táto kniha určite naserie všetkých, ktorí považujú numerológiu za pavedu.
Netrénovať psy, nechať ich behať, kam chcú a robiť si, čo chcú, to asi nebude pre každého. Z antropologického hľadiska to ale má niečo do seba - naučíme sa, ako sa psy správajú a možno aj prečo sa tak správajú.
Že by sa však niečo stalo, keby ste túto knihu neprečítali (aj ako milovník psov), to si nemyslím.