666Jitka komentáře u knih
(SPOILER) Stará opuštěná továrna, kterou obestírá tajemná a děsivá atmosféra, je podivným místem, kterému se raději vyhýbají dospělí natož děti, sehraje spolu s jejími obyvateli zásadní roli v tomto napínavém příběhu. Přátelství dvou malých kluků a jejich spolužáků nám dají nehlédnout do myslí adolescentů a jejich nelehkých až frustrujících životů - v případě Vaška až hnusu a zvrhlosti plnému přežívání, kterému musí tento malý chlapec za přispění a pod tlakem vlastních odporných rodičů čelit. Trochu více informací jsem očekávala o Martinovi a jeho původu a životu/neživotu. Poněkud mě zaskočilo, jak se nechal tento x stoletý tvor/netvor jednoduše zlikvidovat úplným novorozencem svého druhu, jemuž byl sám stvořitelem. Prostor v knize dostává také zvrácená a děsuplná umělecká kreativita, které se evidentně meze nekladou.
Taková strašidelná jednohubka spíše pro děti - pro mládež už by to bylo asi poněkud nezáživné a málo děsivé, vzhledem k tomu, že má být tento počin hororem. Přečetla jsem během jednoho dne, abych knihu otestovala, než jí věnuji svému synovci. Kniha má velmi pěknou obálku a ilustrace jsou též povedené. Najdeme zde čtyři delší, dá-li se to tak vůbec říci, příběhy, které by mohly děti docela vystrašit a 12 mikro hororů, jak je nazývá sám autor, které mi přijdou spíše jako náčrty pro povídky budoucí.
Tajný deník Laury Palmerové je prodchnutý touhami, činy a tajemstvími dcery bohatých rodičů, ve kterém vychází na povrch zvrhlost a pravá tvář dívky, která žije v městečku Twin Peaks, které je stejně jako ona plné tajemství, záhad a zkaženosti. Televizní seriál mě naprosto dostal hlavně svou atmosférou a originálností.
Druhý díl "Písaře" přímo navazuje na jedničku. Detektivka z období vlády Amenhotepa III. s celkem dobrou zápletkou - téměř až do konce jsem neodhalila účastníky spiknutí. Jako četba na odreagování se, je to dobré. Opět musím podotknout, že dost pokulhává korektura. Také jména některých postav a božstev jsou podivně přeložená, no budiž, ale Horus jako krahujec ? Všeobecně je přeci známo, že Horus je sokolí bůh - předpokládám, že je to chyba v překladu, jakož i ostatní "podivnosti", co se jmen a názvů týče.
Vyprávění Šlamka Pivnika, který popisuje, jak strašným způsobem ovlivnily život jeho samotného, jeho rodiny, přátel a známých, válka a tzv. konečné řešení - jedna z největších odporností, kterou kdy "lidé" provedli svým bližním. Sam byl ve svých 16-ti letech deportován do vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka s většinou své rodiny. Líčí svůj šťastný život před válkou, jak se změnil napadením Polska a jak byl postupně těžší a těžší, až se z něj stal jenom boj o přežití. Knihy s tématikou holokaustu jsou velmi smutné, ale je třeba si jejich čtením tuto dobu neustále připomínat, aby lidé nezapomněli, kam až slepá touha po moci několika šílenců může vést. Je naprosto nepochopitelné a hrozné, jak jsou někteří lidé schopni tyto skutečnosti bagatelizovat nebo dokonce popírat !!!
Poslouchala jsem jako audioknihu a jsem tomu tak ráda, protože jsem si tak několikrát zpříjemnila cestu v autě. Mám však pocit, že klasická kniha by mě asi úplně nebrala - na rozdíl od Egypťana Sinuheta, kterého jsem úplně hltala, mi tady něco chybělo ...
Klasický gotický román z pera J.T.S. Le Fanu má úžasnou, tajemnou, mráz nahánějící atmosféru, která k tomuto druhu literatury neodmyslitelně patří. Tvůrce považuji za jednoho z průkopníků tohoto stylu. Ve své době musel být tento příběh naprostý literární hit.
Kniha se mi moc líbila a dobře se mi četla. Každá povídka je z jiného soudku, některé jsou strašidelné, některé jsou k zamyšlení, některé jsou téměř ze života ... Za mě opravdu dobrý výběr.
Musela jsem si zvyknout na týnštinu a pak už to šlo jako po másle. Musím přiznat, že se mi místy zvedal žaludek z popisu různých ukrutností, které hlavní "hrdina" Alex a jeho frendíci prováděli anebo které musel podstoupit v rámci "léčby". Celkově je to opravdu chorošná kniha, akorát se připojuji k názoru, že ten konec mi nějak moc k Alexovi nesedl ...
Druhý díl série je takový slabší odvar z prvního. Děj mi připadal poněkud zamotaný a překombinovaný, nicméně jsem se do vize budoucnosti a la Kotleta ráda vrátila a ponořila se do smrdutých stok podzemí, abych se následně mohla podívat, jak si žije smetánka v dobách příštích. Docela mě iritovaly retro songy, ale chápu, že to byl záměr. Zástupy bizarních "bytostí" s různými úpravami a všemožnými bonusovými otvory, a stejně tak manipulovatelný dav, mi přijdou velice uvěřitelné, vzhledem k faktu, kam vše směřuje již v dnešní době. Nechybí svérázná mluva a pár dobrých hlášek.
Jedná se spíše o brožurku o u nás poněkud zapomenutém vědci z Počeren u Karlových Varů. Autor spolu se Spolkem přátel Počeren a Josefa Lochsmidta posbírali dostupné informace o této velice zajímavé osobnosti a vytvořili moc pěknou knížečku, obsahující dostupné informace o tomto géniovi, doplněnou zajímavými fotografiemi.
Příběh o Krysařovi se stal nesmrtelnou legendou, která se dočkala bezpočtu zpracování. Tento pochmurný příběh se vyskytuje v mé knihovně několikrát. Pořídila jsem si i toto dvojjazyčné vydání v povedeném básnickém zpracování R.B.
Malý město mě naprosto nadchlo, a i když nejsem z Mělníka, jako by Krejza psal o jakémkoli jiném menším městě - třeba o Sokolově nebo nedalekém Chodově, a to bez jakýchkoliv příkras, jednoduše, věcně a tak, jak to prostě je. Všude se odehrávají podobné příběhy, všude se podobně kalí, všude se podobně jede, všude se občas zadaří a všude má člověk občas pocit, že ten život stojí za starou belu ...
Lou Reed vzdává poctu fenomenálnímu E.A.Poeovi, pod jehož vlivem vytvořil pásmo písní, které je prodchnuté pochmurností mistra literárních temnot a zároveň je osobitým otiskem umění samotného tvůrce. Tato kniha, která vznikla jako třešnička na dortu k hudebnímu a divadelnímu zpracování tohoto počinu, je provázena fascinujícími ilustracemi Lorenza Mattottiho, které s obsahem díla skvěle korespondují.
Vskutku velmi zajímavá kniha, která se zabývá vznikem a historií Oxfordského slovníku angličtiny ( a nejenom tohoto slovníku ). Sestavením tohoto velkolepého díla jazykovědy byl pověřen profesor James Murray, který se spřátelil s doktorem Williamem C. Minorem, jehož pohnutý osud zajímavě líčí tato kniha. Autor tak v jedné knize spojil literaturu faktu o vzniku slovníku s biografií doktora W.C. Minora, který prožil většinu života v blázinci a pomáhal se sestavením tohoto veledíla. Kniha byla opravdu zajímavá, dosud mě nikdy nenapadlo přemýšlet nad tím, jaká obrovská a mravenčí práce musela být sestavení jakéhokoliv slovníku v době, kdy nebyly "vymoženosti" dnešní doby jako internet, počítače apod., natož takového lexikografického gigantu jako je OED.
Celou sérii Píseň ledu a ohně jsem četla jedním dechem. Neuvěřitelně realistické postavy, dokonalý popis jednotlivých míst jako by to ani nebyla fikce, děj plný překvapivých zvratů a neustálé napětí, jak bude sága pokračovat. Zajímalo by mě, jestli se autor dostane k napsání posledního dílu, který by vůbec nemusel skončit tak, jako seriál !?
U této knihy jsem se pobavila a od srdce zasmála. Příjemné, vtipné, odpočinkové čtení.
Třetí díl trilogie - opět se skvěle četlo. Kniha nás provádí třetí fází života Cicerona až do jeho tragické smrti. Výborné - doporučuji.