adelazelenkova adelazelenkova komentáře u knih

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Moje druhá kniha od autorky a znovu nadšení! Kniha si právem zaslouží pět hvězdiček. Na začátku jsem se trochu ztrácela především ve jménech, ale to se změnilo během několika málo stránek. Kniha je velmi dojemná, popisuje silné příběhy, které mají hned několik zápletek a ne vždy končí dobře. Proto mě překvapilo, že zakončení knihy je pozitivní a šťastné, během čtení jsem tomu moc nevěřila, že by autorka zvolila takový konec :). Každopádně knihu doporučuji, je těžké se od ní odtrhnout.

23.07.2023 5 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Jedna z nejsilnějších knih kterou jsem četla. Nemohu ani slovy vyjádřit, jaké pocity ve mně zanechala. Silný příběh, který se opravdu stal a vy tomu nemůžete uvěřit, že lidé byli něčeho takového schopni. Konec knihy jsem již nezadržela slzy. Jen samotné představy příběhu mě “děsily”. Stále knihu vstřebávám a určitě mi zůstane dlouho v paměti. Jsem ráda, že takové tipy knih vychází a svědectví o dávné realitě takto vyplouvá na povrch. Ruta Sepetys mě opět dostala a já jí děkuji za další silnou knihu, díky níž jsem se dozvěděla zas něco dalšího o minulosti. Kdyby autorka přidala další stránky, vůbec bych se nezlobila. Byla jsem tak začtená, že mě i trochu mrzelo, že jsem už došla na konec. Moc doporučuji přečíst!

26.06.2021 5 z 5

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Není co dodat. Přečteno jedním dechem. Nemohu jinak než 5*.

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Bohužel se vůbec neztotožňuji s hodnocením ostatních. Kniha u mě neměla žádný úspěch. S hlavní hrdinkou jsem měla problém od samotného začátku, nedokázala jsem s ní soucítit a to z důvodu, že mi nebylo blízké prostředí, ve kterém žila. Tím bylo ovlivněno celé dílo, do kterého jsem se nedokázala začíst, a to i z toho důvodu, že v knize nebyla žádná dramatičnost, napětí a pouze jedna zápletka, které se ale nevěnovalo dostatečně stránek a skončila otevřeně. Kniha nabízí hodně popisů přírody, které mi přišly zdlouhavé a nezajímavé. Ke konci už jsem stránky i přeskakovala. Za mě knihu nedoporučuji.

09.04.2021 2 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Jedním slovem úžasné! Od Colleen mám přečtené snad všechny příběhy a tento se stal mým nejoblíbenějším. Smutný příběh o mladé matce, která se snaží setkat se svou dcerou. Příběh plný emocí, smutku, tragédie. Až tak moc jsem se vcitila do hlavních postav a celý příběh s nimi neskutečně prožívala až jsem se i rozbrečela. Je to kniha, u které začnete číst a nemůžete se odtrhnout, proto jsem ji přečetla skoro za den. To jen potvrzuje, jak je skvěle napsaná. Na tento dojemný příběh plný zklamání, ale i lásky budu hodně dlouho vzpomínat.

11.10.2023 5 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Krásná knížka, řadím mezi své nejoblíbenější. Ta propracovanost, s jakou si autorka dala práci. Opravdu si nepamatuji, kdy jsem četla tak promyšlenou knihu na jejímž konci jsem měla otevřenou pusu. Není co dodat. Určitě stojí za přečtení. Autorčina nejlepší kniha.

01.03.2021 5 z 5

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Pokračování Sudetského domu se mi nakonec možná i líbilo více než první díl. První polovina knihy je nudnější, nic převratného se neděje. Zato druhá část knihy je naprosto čtivá. Mnoho zvratů, rozhodnutí a otazníků, jak to celé skončí. Nemohla jsem se odtrhnout. Jak jsem se po prvním dílu na pokračování knihy moc netěšila, zde si přeju, aby vyšlo co nejdříve, neboť příběh skončil otevřeně. Knihy s komunistickou tématikou moc v oblibě nemám, zde ale doporučuju si druhý díl přečíst!

04.12.2023 5 z 5

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Bohužel za mě jeden velký zmatek a chaos. V knize vystupuje mnoho postav do jejichž příběhů jsem se zamotala a u každé kapitoly přemýšlela, o co tam vlastně jde. Zároveň oddělené části konci vždy otevřeně, těch dějů je tam tak několik a ani na samotném konci se mi nepodařilo to kvantum informací spojit a vše rozluštit. Příběh samotný mě tak moc nebavil, často jsem ani nevěděla co čtu, k čemu se daná výpověď vztahuje.. autorka se o vysvětlení snaží alespoň na konci. Těch události je tam ale tolik, že vám to ještě více zamotá hlavu.. bohužel knihu dál doporučovat nebudu.

18.11.2023 3 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Musím přiznat, že mě kniha lehce zklamala. A mrzí mě, že ji musím dát negativní hodnocení. Největší problém jsem měla s hlavní hrdinkou Norou, která mi nebyla moc sympatická a bohužel jsem ji tak nemohla litovat za to, co udělala a jaký měla život. Když už jsem se konečně začetla do jednoho příběhu, tak najednou skončil a začal nový. Knížka mě tak vůbec nevtáhla a bylo mi jedno, jak celá skončí. Nezachránila to ani zápletka na konci, která byla na můj vkus velmi krátká a nenapínavá. Autorovi se tak moc nepovedlo vykreslit důležité téma a to mě zklamalo asi nejvíce.

07.09.2023 3 z 5

Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Velice silné příběhy, které kniha v sobě ukrývá. Autorka čtenáře nešetří a ukazuje pravou tvář černobylské tragédie. Najdeme zde vše, výpovědi obyčejných lidi, pracovníků, odborníků a dalších, kterým se po události změnil život. U některých svědectví se musíte zastavit, nadechnout se a příběh dočíst. Hodně silná kniha, díky které se na neštěstí a následky havárie nezapomene.

03.02.2023 5 z 5

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Jedna z nejsilnějších příběhů, které jsem měla možnost přečíst. Kniha je plná zvratů, životních proměn, násilí. Popisuje dobu přesně tak, jak vypadala. Žádné šetření čtenáře. Oba příběhy jsou čtivé, silné, neustále musíte nad nimi přemýšlet a jen se divíte jaké hrůzy se po celém světě děly. Konec myslím skončil tak, jak po logické stránce měl. Když jsem otočila poslední stranu byla jsem vyděšena, že kniha skončila a tím i všichni hrdinové. Měla jsem neustále energii číst dál. Moc knihu doporučuji, tyto příběhy by neměly zůstat zapomenuty.

05.07.2022 5 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Další povedená kniha od autorky. Oba příběhy krásně popsané, napínavý závěr do posledních stránek. Žádný předvídatelný konec. Nemohla jsem se odtrhnout. Opravdu mohu jen doporučit.

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Pro mě osobně to není nejlepší knížka od autorky. Více se mi líbila Hana nebo Slepá mapa. Tiché roky ale i tak hodnotím pozitivně. Děj mi místy připadal trochu nudný, příběh se táhne. Nejspíše je to zapříčiněno malým počtem postav. I tak jsou postavy sympatické a i když je závěr velmi předvídatelný, chcete se dostat co nejrychleji na konec a příběh rozluštit.

15.09.2023 4 z 5

Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Popravdě ani nevím co napsat. Jedním slovem super. Kniha mě naprosto dostala. Oba příběhy jsou silné, citlivé, musíte číst pořád dál, abyste se dozvěděli, co se vlastně v minulosti stalo a proč se hlavní hrdina tak chová. Na konci knihy jsem zadržovala slzy, opravdu si mě kniha získala a já hltala každou stránku. Mohu jen a jen doporučit.

05.04.2021 5 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Hezké letní, pohodové čtení. Příběh filmové hvězdy Evelyn Hugo byl opravdu čtivý a zajímavý. Autorka zde popsala téma manželství úplně jiným způsobem než je jeho pravý význam. A to se mi na celé knize líbilo, propracovanost příběhu a zamyšlení se nad otázkou jak být úspěšný a slavný a tím pádem celý život tomu přizpůsobit. Stránky plynou rychle, první polovina - třičtvrtě knížky je boží, děj mě hned vtáhnul. Bohužel posledních sto stran už bylo pořad to samé dokola a bylo velmi jednoduché předjímat jak se bude děj vyvíjet. Proto mě závěrečné rozuzlení pravdy až tak nepřekvapilo a tudíž nenadchlo, žádné drama a wow efekt nenastal. I tak ale doporučuji přečíst jako hezkou oddechovku :).

08.08.2023 4 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Ruta Sepetys si opět vybrala ke zpracování silné téma, kterým, především mladším čtenářům, přiblíží 80. léta v Rumunsku. Příběh o mladém studentovi, který se snaží pochopit význam komunismu a touží po svobodě je jednoduše zpracovaný a doprovázený o historická fakta. Jako milovník historických milníků mohu tuto knihu, jako všechny ostatní od autorky, velice doporučit. Určitě se nad ní člověk zamyslí a poděkuje v jaké době a zemi žijeme.

17.07.2023 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Smrtka mě opravdu příjemně překvapila. Scifi knihy moc nevyhledávám, ale po vysokých hodnocení jsem se rozhodla do trilogie pustit. A udělala jsem dobře. Ten svět je naprosto úžasně vymyšlený. Postavy jsou super, celkový příběh mě hrozně bavil číst. U podobných knih mám nejraději, když vše má nějakou logiku a vymyšlené pozadí příběhu je dobře zpracované. Což u této knihy opravdu je. Těším se na druhý díly.

18.07.2021 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Sůl moře je moje druhá kniha od autorky a musím říct, že mě Ruta Sepetys opět nezklamala. Na krátké kapitoly jsem si zvykla již v knize Mlčící fontány, ale i tak bych raději uvítala kapitoly delší. Děj byl opět zajímavý, postavy mi přirostly k srdci a u konce jsem se nemohla odtrhnout. Trochu mě ale mrzelo, že kniha nebyla delší. Nejraději bych pořád četla a zjišťovala více informací, protože samotní hrdinové by si to zasloužili. I tak ale mohu knihu jen a jen doporučit a hodnotím jen a jen kladně.

07.06.2021 4 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Colleen opět nezklamala. Úplně jiná kniha, než jsem od ní doposud četla. Musím říct, že mě opravdu dostala. Celé čtení jsem byla napjatá, někdy jsem se i bála, pořád jsem čekala, kdy se objeví Verity s nožem v ruce... kniha mě vtáhla od samotného začátku, atmosféra na mě dýchala z každé stránky. I když mám ráda, když je v příběhu více postav a děj se neodehrává na jednom místě, tady mi to nevadilo. Naopak to knize přidalo na dramatičnosti. No konec ani komentovat nebudu, opravdu mě poslední stránky dostaly. Možná Verityn osud byl malinko přehnaný.. Avšak nemohu se pořád rozhodnout, jaká verze celého příběhu je pravdivá.

28.04.2021 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Druhý díl hodnotím o něco lépe jak první. Zajímavé čtení od prvních stránek do posledních. Určitě se nudit nebudete. Jsem ráda, že autorka v tomto dílu tolik neodbočovala z děje, jako to dělala v prvním. Příběh je naprosto výstižný, čtivý, napínavý. Je až hrozné se zamyslet nad tím, že ve stejné zemi, v Československu, byly dějiny v různých koutech země odlišné. Zatímco v Praze se žilo “blaze” na Moravě takové štěstí neměli. Opravdu zajímavý pohled na Karvinsko, kde vše probíhalo tak trochu jinak. Po přečtení knihy mám spousty otázek, doufám, že mi na ně poslední díl odpoví. Moc doporučuji!

27.03.2021 5 z 5