Adell-ka Adell-ka komentáře u knih

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Wow, luxus!!!
K této knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě a jsem za to neskutečně ráda! Mapuje historii vily Tugendhat (v knize vila Landauer) a rodiny, která ji před válkou obývala. Autor se zaměřuje především na úchvatný Skleněný pokoj, dominantu celé stavby, postavy, které jím prošly a co vše se zde odehrálo za dobu jeho existence. Autorovi se navíc podařilo skvěle zachytit atmosféru války a její beznaděj, lásku, touhu a komplikované vztahy postav. Knihu všem velmi doporučuji!

17.05.2018 5 z 5

Věra Čáslavská – Život na Olympu Věra Čáslavská – Život na Olympu Pavel Kosatík

Věru Čáslavskou jsem vždy obdivovala, působila na mě takovým upřímným, skromným a čistým dojmem. Tato kniha mou představu o této výjimečné ženě jen potvrdila. Je napsána srozumitelně a čtivě a autor v ní chronologicky mapuje nejdůležitější okamžiky Věřina života. Její život nebyl vždy procházkou růžovým sadem, ale se vším se dokázala poprat díky své pevné vůli a vytrvalosti. Ve svém životě stavěla své touhy a potřeby až na druhé místo, to první patřilo vždy jejím dětem, potřebným lidem a zájmům společnosti.

02.07.2022 5 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Tohle se četlo úplně samo. Děj mě vtáhnul a příběh mi běžel před očima jako film. Skvěle napsané, dobře promyšlené, originální a neotřelá zápletka. Doporučuji.

18.01.2021 5 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Tohle. Byla. Dokonalost.
Jednoznačně jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Autorka skvěle zachytila problematiku domácího násilí a v příběhu perfektně vykreslila, co obě strany, pachatel i oběť násilí, prožívají a s čím se musí vypořádat a že celá problematika není tak černobílá, jak se může na první pohled zdát. Velmi mě zasáhl i autorčin doslov, v němž odhaluje nahou pravdu ze svého života - že příběh, smutný, ale i poučný a naprosto reálný, který čtenář právě prožil, se jí velmi osobně týká.

08.02.2020 5 z 5

Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Naprosto skvělá kniha, napínavá, strhující, smutná i dojemná. Skutečně stojí za přečtení, jen škoda toho množství zbytečných chyb a preklepů.

28.07.2019 5 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Tuhle knížku jsem četla kdysi k maturitě a tehdy jsem si ten příběh zamilovala. Je to takové pohlazení po duši. Teď jsem se k ní vrátila a opět se přesvědčila, jak překrásný je to příběh - příběh hluboké lásky a oddanosti dvou mladých lidí v nelehkém čase války.

07.04.2019 5 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Tak tohle bylo vážně dobré! Příběh tři žen, naprosto odlišných, ale přesto mají mnoho společného. Jejich osudy se nakonec propletou, aniž by se vůbec potkaly. Velký obdiv autorce, že se jí podařilo takřka na pár stránkách zachytit nelehké životní příběhy těchto tří hrdinek.

27.03.2019 5 z 5

Jeho království Jeho království Mika Waltari

Vynikající kniha o mladém Římanovi, jenž usilovně hledá pravdu o onom království Ježíše Nazaretského. Tohle se mi opravdu líbilo, byť některé pasáže a dialogy mi připadaly trochu rozvláčné, nicméně je skvělé, že se Waltari v popisu Ježíšova učení drží bible a myslím si, že celý příběh hledání pravdy hlavního hrdiny může čtenáři vhodnou formou přiblížit osobu Ježíše a to, kým opravdu byl.

10.03.2019 5 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Úžasná kniha! Přestože je příběh zasazen do nelehké doby, je to příjemné a pohodové čtení. Krátké epizody vyprávěné z pohledu malého chlapce mě bavily a četbu jsem si moc užila. Knížka by klidně mohla být delší :)

15.02.2018 5 z 5

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Markéta Lukášková si mě získala knihou Panda v nesnázích a pak i podcastem Příběh, který se opravdu stal. Miluju její humor, její bezprostřední vyjadřování, takovou autenticitu a upřímnost. Losos v kaluži mě bavil, příběh má hlavu a patu, dějová linka babičky Milady mi přišla chvílemi trochu pritažená za vlasy, nicméně je to přesně autorčin styl, reálné situace ze života a myšlenkové pochody, které jsou mi blízké a naprosto jim rozumím a souzním.

18.06.2022 4 z 5

Dlouhá trnitá cesta z pekla Dlouhá trnitá cesta z pekla Neil Strauss

Předně musím říct, že vůbec nejsem Mansonova fanynka, jeho hudba je mi velmi vzdálená a než jsem přečetla tuto knihu, měla jsem jen lehké povědomí o tom, kdo to vlastně je. Po této knize jsem sáhla z určité zvědavosti, co se stane v životě člověka, že se takto vyhraní. A teď k samotné knize - je napsána velmi čtivě a opravdu mě bavila, na druhou stranu je to asi nejodpornější věc, co jsem kdy četla, tolik hnusu, zla, nenávisti, vulgarity a rebelie na jednom místě, to se jen tak nevidí. Nicméně díky téhle knize jsem mohla trochu víc do hloubky poznat, co za člověka je Marilyn Manson a přestože s některými jeho názory se neztotožňuju a to, co jako mladší vyváděl, je prostě šílené, přes to všechno musím říct, že to má v hlavě srovnané, myslím si, že je velice inteligentní, nebojí se být sám sebou, nenechá se spoutat nesmyslnými pravidly a zařadit do nějaké škatulky, podle mě je to osobnost sama o sobě, osobnost specifická, možná trochu kontroverzní a mnohdy nepochopená, ale po přečtení této knihy člověk pochopí, proč je Manson takový jaký je, co ho v dětství a mládí poznamenalo a směrovalo, nepochybně i on má za sebou období a situace, na které není pyšný, prošel si určitým temným obdobím, ale prostě to do jeho života patří a je to součástí nějaké jeho cesty a vývoje. Tahle kniha je Mansonovou velmi osobní zpovědí, je kvalitně zpracovaná, zábavná a obsahuje i mnohé podněty k zamyšlení, takže doporučuji a určitě ne pouze fanouškům.

10.10.2021 5 z 5

Noční pták Noční pták Brian Freeman

Tohle bylo tak skvělý! Líbila se mi originální a propracovaná zápletka, příběh byl napínavý, měl spád a v některých pasážích se skutečně nedalo od knihy odtrhnout. Asi se rovnou pustím do dalšího dílu.

26.06.2020 5 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. V této knížce to rozhodně platí!
Alice utrpěla ztrátu paměti a zapomněla velkou část svého života. To ji vede k tomu, že se nestačí divit, co to vlastně byla za člověka a snaží se napravit chyby, které napáchala. Díky ztrátě paměti se mění v lepšího člověka, zatímco se jí vzpomínky pomalu vynořují.
Podle mě je tato kniha opravdu dobrá. Je to příběh, který se může v životě přihodit každému, má to zkrátka hlubší myšlenku a přesto to není náročné čtení, takže můžu jen doporučit!

19.07.2019 5 z 5

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Tahle knížka je na jednu stranu hrozně zvláštní, ponurá až depresivní, ale musím říct, že se četla skvěle a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Řekla bych, že velmi dobře zachycuje postupný rozpad osobnosti mladé ženy na základě jejích negativních zážitků z dětství. Vše začne docela nevinně - co je zlého na tom najíst maso? Nicméně vyhraněnost hlavní postavy se stupňuje, ztrácí zábrany a sebekontrolu, což nemůže skončit dobře.
Za mě rozhodně jedna z top knih, které stojí za to si přečíst.

11.02.2019 5 z 5

Měl jsem psa a kočku Měl jsem psa a kočku Karel Čapek

Nenáročné příjemné čtení o životě pejsků a kočiček. Je vidět, že Karel Čapek měl psy a kočky velmi rád a také o nich mnoho věděl. Líbil se mi krásný, až vznešený jazyk, kterým je kniha napsána.

18.07.2018 4 z 5

Café Groll Café Groll Jan Štifter

Tahle útlá knížka v sobě ukrývá zajímavý příběh. Mladý lékař se stane ženským lékařem a pečuje o dívky lehkých mravů zejména z proslulého nevěstince Café Groll v Budějcích. Některé dívky vstoupí do jeho života nejen jako pacientky, ale také třeba jako první sexuální zkušenost v podobě Magdaleny nebo legendy Grollu, překrásné Anny, kterou chce mít každý, ale mladému lékaři není dopřáno ji spatřit.
Příběh je čtivý, bavil mě, klidně mohl být delší. Líbilo se mi, že autor se zabýval také dobovými reáliemi, popisoval pocity a myšlenky postav, že kniha zkrátka nebyla jen o proslulém "bordelu".

18.10.2024 5 z 5

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

(SPOILER) Kniha se četla dobře, od začátku mě bavila, ale poslední třetina už tolik ne. Autor se přehnaně věnuje nedůležitým detailům, v příběhu jsou až moc velké náhody, Pavel když pátrá po svých předcích, tak náhodou má na potřebném úřadě známou a náhodou se nachomýtne na místě, kde zrovna je ve stejnou chvíli jeho dědeček, který žije na druhém konci světa, Anežka s Tomášem mají na konci příběhu tolik peněz, že nevědí co s nimi a tak štědře obdarovávají všechny, kdo jim pomohli, všichni jsou šťastní a mají se rádi... Prostě přehnaně přeslazená pohádka. Ale celkem čtivá, to se musí nechat.

07.10.2023 3 z 5

Imitátor Imitátor Daniel Cole

Moje první kniha od Daniela Colea a musím říct, že mě to moc bavilo. Zápletka a způsob, jakým vrah aranžoval své oběti do podob uměleckých sochařských děl, byl opravdu originální. Zhruba od poloviny knihy bylo jasné, kdo je vrah, přesto jsem se od knihy nemohla odtrhnout až do samotného konce a závěr mě i trochu překvapil.

08.08.2022 5 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Jako všechny předchozí knihy této úžasné autorky, i tato byla čtivá, měla spád a vraha prostě neuhodnete, ostatně jak autorka prozradila na Světě knihy, ani ona sama během psaní dlouho neví, kdo to vlastně bude :-D Přestože u mě stále vede Nevítaný host, tahle byla taky skvělá a můžu ji jen doporučit.

15.06.2022 4 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Tohle bylo docela zklamání po předchozích knihách, které jsem od autorky četla. Děj v podstatě žádný a spíš než humorné mi to přišlo smutné.

13.02.2021 3 z 5