Afilada Afilada komentáře u knih

Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Podle mne je autorka nezralá, snaží se být 100% otevřená, ale je to nečtivé, málo uvěřitelné, místo vzrušení převažuje výsledný dojem - nuda.

07.10.2020 1 z 5

Andělské drápky Andělské drápky Alejandro Jodorowsky

Netušené hranice erotiky a filosofie, ujeté ale zároveň přitažlivé. Vhodné spíše pro silnější povahy, hloubky a výšky umění jsou netušené.

05.10.2020 5 z 5

Dějiny ňadra Dějiny ňadra Marilyn Yalom

Hřejivé čtení, rozšiřuje historické i přítomné obzory v oblasti, která nutně musí zajímat úplně každého, bez ohledu na orientaci. Lze vytknout nepříliš kvalitní papír a relativně malé, pouze černobílé ilustrace. Ale kvalitní papír a velké barevné ilustrace by zřejmě knihu posunuly do vysoké cenové relace a byla by tak málo prodejná. Takže dávám "jen" 4 hvězdičky.

29.09.2020 4 z 5

Vybíjená Vybíjená Michal Viewegh

Jedna z nejlepších knih od Viewegha. Je vidět, že autor životu rozumí a umí to kvalitní formou předat.

22.09.2020 4 z 5

Emanuela / Emanuela (Antipanna) Emanuela / Emanuela (Antipanna) Emmanuelle Arsan (p)

Kdysi nedosažitelná kniha, nyní (v dobrém slova smyslu) plážové čtení.

16.09.2020 4 z 5

Klik Klik Milo Manara

Milo Manara umí kreslit, dávám mu všechny hvězdy. Příběh je trochu "na jedno brdo", ale to vlastně vůbec nevadí.

16.09.2020 5 z 5

Vzpoura na lodi Bounty Vzpoura na lodi Bounty Vítězslav Kocourek

Kniha mého mládí.

Umělohmotný třípokoj Umělohmotný třípokoj Petra Hůlová

Hůlová píše o sexu a prostituci ! Skvělé, Hůlová fakt umí psát, vynikající jazyk, doporučuji. Je zajímavé a snad i poučné trochu se přiblížit k tomu, co se asi honí v hlavě "profesionální" ženy.

Jak se dělá chlapec Jak se dělá chlapec Ludvík Vaculík

Autorovo otevřené sebezpytování zde dosahuje maxima. Člověk si uvědomí, že i disidenti byli chybující lidé z masa a kostí. Jedinečná čeština, vřele doporučuji.

Pětinároží Pětinároží Mario Vargas Llosa

Zdánlivě lehké čtení, ve skutečnosti skvělý obraz toho, jak to v Peru a v Latinské Americe chodí.

03.09.2020 5 z 5

Moje planeta Moje planeta Antoine de Saint-Exupéry

Exupéry má skvělé vidění světa, ztotožňuji se s ním. Bohužel jde o texty napsané před mnoha lety, takže tehdejší nepřiměřená pomalost vyprávění se trochu projevuje, obávám se, že dnešní čtenář si tuto knihu brát do ruky moc často nebude.

03.09.2020 4 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Jazyk je velmi staromódní, je dost obtížné se prokousat. Chtělo by to nový překlad.

01.09.2020 4 z 5

Pod střechami Paříže Pod střechami Paříže Henry Miller

Nevidím to na úplně příkré hodnocení. Ano, hned první dvě stránky jsou dost za čárou - sex s nezletilou - ale pak až do konce jde podle mého názoru skutečně o dobrý Millerův rukopis, čtivé, vzrušující, vtipné, zábavné.
Tuto knihu nutno brát s nadsázkou, ne jako návod do života či osobní výpověď.

12.01.2014 5 z 5

Portnoyův komplex Portnoyův komplex Philip Roth

Tuto knihu jsem si koupil hned (2006), ale číst mi tehdy nešla. Hutný až hrabalovský text mne dusil, tehdy jsem ji odložil na jiné časy. Přišly letos, knihu jsem přečetl se zatajeným dechem. V roce 1966 v N.Y. se pacient (33) zpovídá psychoanalytikovi. Mistrné ztvárnění příběhu dětství a zrání inteligentního, ambiciózního židovského chlapce, který je formován až deformován rodinou, náboženstvím a okolím. Vystudoval Harward, má na svůj věk dobrou pracovní pozici, ale s ženami to neumí, dlouhodobě. Vykreslení prostředí a situací mi (občas) připomínalo i moje mládí/dospívání, mám za to, že z hlediska autora jde o příběh blízký k autobiografii. Doporučuji.

04.12.2024 5 z 5

Pacanka Pacanka Klára Elšíková

Jsem trochu v rozpacích, snažím se číst mladé autory a snažím se pochopit, jak cítí, jak jednají, jak se vyvíjejí. To, že se nezřízeně ztřískám, to že pak skončím s někým cizím v posteli, že je mi pak zle a mám strašnou kocovinu, to chápu, to se stane (skoro) každému. Ale že by to byl nepřetržitý řetězec a že vlastně nežiji nic jiného, to mi hlava nebere. Za knihu Pacanka jsem rád, ale neznám nikoho, komu bych ji doporučil.

19.06.2024 2 z 5

Písek a pěna Písek a pěna Chalíl Džibrán

Upadla mi brada, takřka 100 let staré dílo muslima v Americe, pokladnice lidské životní moudrosti. Tuto knihu jsem v mé knihovně čtvrt století zdárně ignoroval, až nyní jsem po ní náhodu sáhl. Budu se k ní vracet až do konce mých dnů.

29.11.2023 5 z 5

Zahrady Zahrady Emil Bok

Jemná poezie, drobná tetelící se krása, nic není navíc. Nutno vyzdvihnout i ilustrace Lucie Hochmanové.
(Zármutek)
Z okapů crčí déšť
a kdesi daleko umírají
neznámé sladké ženy
bez rozloučení
se mnou.

22.06.2023 4 z 5

Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

K přečtení mne přiměl film se Sofií Loren. Kniha je ještě lepší, než film.

14.06.2023 4 z 5

Čtyřiatřicet Čtyřiatřicet William Hastings Burke

Literatura faktu první velikosti. Život je strom zelený, bratr Hermanna Göringa byl antifašista a odbojář, navíc ředitel obchodu v Plzeňské fabrice Hermann Göring Reichswerke (předtím Škoda). Neuvěřitelný příběh, zachránil mnoho lidí před plynovou komorou, mimo jiné i přes argentinskou pobočku "Škoda Platense". V Norimberku byl osvobozen.

24.03.2023 5 z 5

Povídky z rajského údolí Povídky z rajského údolí Josef Škvorecký

Škvoreckého mám velmi rád, ale tady trochu cítím, že měl pocit, že dlouho nic nenapsal/nevydal a tak si k sedmdesátce připravil knížku, která mi (bohužel) připomíná pejska a kočičku, když vařili dort. Jako plážové čtení jistě dobré, nicméně pro mne je Škvorecký spisovat s plným počtem hvězd a tady už je vidět, že stárne.

18.10.2022 3 z 5