Ahmose Online Ahmose komentáře u knih

Pod šepkajúcimi dverami Pod šepkajúcimi dverami TJ Klune (p)

Predchádzajúca autorova kniha, Dom na azúrovom pobreží, bola výborná a preto som sa nevedel dočkať vydania tejto. Pán Klune nám opäť prináša veľmi pekný, citlivý príbeh s jemným nádychom romantiky a príjemnou atmosférou čajovne. Pod šepkajúcimi dverami sa veľmi dobre čítalo. Je to naozaj skvelý tip, ak hľadáte čítanie po náročnom dni v práci alebo v škole. Postavy sú zaujímavé aj keď je pravda, že obzvlášť hlavná postava mi k srdcu nijak extra neprirástla. Inak povedané, zažil som už sympatickejšie postavy. To však nepovažujem, v tomto prípade, za zásadný nedostatok. Čo mi však vadilo a za čo strhávam jednu hviezdu je dĺžka knihy. Tá zápletka je veľmi jednoduchá a predvídateľná, preto si skutočne nemyslím, že bolo nutné, aby kniha mala 400 strán. Vyskytlo sa v knihe viacero pasáží, ktoré boli zdĺhavé a neposúvali nás v deji, ani neprinášali podnety na zamyslenie. Suma sumarum, Pod šepkajúcimi dverami sa svojmu predchodcovi nevyrovná, ale stále je to skvelá kniha na jesenné čítanie s krásnym posolstvom. Odporúčam !

09.10.2023 4 z 5

Pramen povýšení Pramen povýšení Brandon Sanderson

Ak som povedal, že prvý diel bol dobrý, tak druhý je ešte lepší. Hneď na začiatok však musím povedať, že toto nie je fantasy, ktorú by som každému odporúčal. Dej je pomalý, väčšia akcia je odložená až na záver knihy a inak sa väčšinu času rieši politika, fungovanie dvora, vzťahy a história. Autor nám ukazuje budovanie slobodnej spoločnosti a všetky jeho úskalia. Postavy strácajú ilúzie, zisťujú, že nie každý stojí o ideály nového panovníka a ukazuje nám, že napriek maximálnej snahe nie je možné predvídať všetky udalosti. Trochu viac priestoru dostávajú vedľajšie postavy. Hlavne postava Sazeda, ktorého som si obľúbil už v minulom diely. Postava Vin si prešla veľkou premenou a naučila sa naplno využívať svoju moc. Nebol by to Sanderson, keby sa v knihe nenachádzal epický záver plný emócií. Nemyslím si, že tento diel sadne všetkým, ale pre skalných fanúšikov fantasy rozhodne za pokus stojí. Teším sa na tretí diel.

06.10.2023 5 z 5

Spací vady Spací vady Radka Denemarková

Spací vady sú úžasná kniha plná inteligentného humoru, hlbších myšlienok, nevyhýbajúca sa vážnym témam, ako depresie, manželstvo, materstvo... Nakoľko sa jedná o divadelnú hru, rozhodol som sa počúvať ju ako audioknihu a môžem vám povedať, že to bolo dobré rozhodnutie. Je skvelo nahovorená a má len tri hodinky. Skvelá voľba, ak s audioknihami ešte nemáte skúsenosti. Upozorňujem, že na to, aby ste si Spací vady naplno užili, je dobré si na internete prebehnúť životopisy Sylvie Plath a Virginie Woolf, hlavne informácie o tom, ako zomreli, aké mali manželstvo a vzťah k deťom. Aspoň stručne, aby ste mali šajnu. Dáva to knihe naozaj nový rozmer. Radka Denemarková má môj obrovský obdiv, že dokázala vytvoriť takýto originálny príbeh. Fantastické, fenomenálne a strhujúce. Odporúčam !

25.02.2023 5 z 5

Pôvod Pôvod Dan Brown

Do tejto knihy som šiel po dlhšej prestávke od tohto autora a dúfal som, že dostanem opäť raz kvalitný mysteriózny triler, ako som od neho zvyknutý. Žiaľ, v tomto prípade sa tak nestalo.
Do knihy som sa začítal pomerne rýchlo, veľmi som sa tešil, akú záhadu si pre nás autor pripravil. Moje počiatočné nadšenie však upadalo s každou uplynulou kapitolou. Autor čím ďalej, tým viac naťahoval dej a napätie sa vytrácalo. Zaujímavé veľké tajomstvo, ktoré ma malo udržať pri čítaní ma začalo vytáčať, lebo autor jeho odhalenie naťahoval ako gumu na trenkách. Ako býva zvykom aj v tejto knihe robila spoločnosť nejaká atraktívna ženská postava. Žiaľ, ani tá sa autorovi v tejto knihe nevydarila. Bola skôr nevýrazná a dosť nudná.
Spomínané veľké tajomstvo, vlastne ani nebolo až také veľké a povedal by som, že to ani nebolo až také tajomstvo. Pozornejší čitateľ ho odhalí dosť rýchlo. Aby som to nejak zhrnul, Pôvod je najslabšia kniha série, má pár svetlých miest, číta sa dobre, ale jeho predchodcom nesiaha ani po kolená. Možno keby som touto knihou začal, tak by som z nej nebol taký sklamaný. Mrzí ma, že táto séria, ktorá sa tak dobre začala má takúto klesajúcu tendenciu. Až mám obavu, čo bude v šiestom diely, ak niekedy vyjde.

16.01.2023 2 z 5

Hamnet Hamnet Maggie O'Farrell

Hamnet má na Goodreads hodnotenie 4,2 hviezdičky z takmer 180 000 hlasov. V živote mi nenapadlo, že táto vo svete dobre hodnotená kniha skončí u mňa takýmto prepadákom.

Autorka síce píše veľmi dobre a kniha sa čítala celkom rýchlo, ale mojim najväčším problémom je príbeh samotný. Hamnet má iba 250 strán, ale až na strane 171 sa začne diať to, čím som si myslel, že kniha začne. Dovtedy sa čitateľ musí prelúskať príbehom z mladosti Hamnetovej matky, ktorý je nie len že nudný, ale aj postava tak strašne tuctová, že netrvá dlho a človek je z toho akurát otrávený a do čítania sa musí nútiť.
Myslím si, že nám tým chcela vniesť komplexnejší pohľad do života ženy v 16. storočí, ale ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Podľa mňa vôbec nebola schopná využiť potenciál zápletky, ktorú vymyslela. Shakespeare je v tejto knihe vedľajšou postavou a v podstate sa tam len tak mihne. Ostatné postavy sú strašne nesympatické, ale vlastne to ani nie sú postavy v pravom slova zmysle. Predstavujú len archetypy rôznych ľudských vlastností.
Je pravda, že k záveru si dala záležať na vykreslení psychického rozpoloženia Hamnetovej matky. Bolo to depresívne, plné výčitiek a hnevu. Tiež bolo zaujímavé čítať kapitolu o tom ako sa začal šíriť mor v Európe. Tu sa ale, spoločne s krásnou obálkou, pozitíva knihy končia. Nerozumiem všetkým tým chválospevom o mimoriadne senzuálnom zážitku či majstrovskom stvárnení Shakespearovej rodiny. Veľké sklamanie. Neodporúčam !
Ničmenej autorke pred pár dňami vyšla v slovenčine nová kniha - Manželský portrét a chystám sa jej dať ešte jednu šancu.

27.11.2022 2 z 5

1793 1793 Niklas Natt och Dag

Myslím, že pokiaľ niekto po tejto knihe siahne s cieľom prečítať si dobrú detektívku, bude sklamaný. Detektívna zápletka je sama o sebe priemerná a navyše pomerne rozťahaná. Čo sa mi však na knihe páčilo, je výborne popísaná dobová atmosféra. S postavami prechádzame tými najchudobnejšími časťami mesta, spoznávame spodinu, zlodejov, prostitútky. Človek až cíti smrad toho mesta. Veľmi rýchlo som si obľúbil oboch hlavných vyšetrovateľov. Veľmi sympatické a skvele vykreslené postavy s dobrými aj zlými vlastnosťami. Nemal by som problém uveriť, že sa jednalo o skutočne žijúcich ľudí. Trošku ma mrzí dlžka knihy. Autor sa rozhodol do deja vložiť dejovú linku, ktorá je síce zaujímavá, ale s hlavnou zápletkou nemá vôbec nič spoločné (možno v ďalšom diely, uvidíme). Príde mi to škoda, lebo táto dejová linka zbytočne naťahuje dej a pri tom by mohla byť skvelou samostatnou kratšou novelou.
Kniha je naozaj prepracovaná, verím, že aj historicky veľmi presná a dokáže sa čitateľovi dostať pod kožu a vyvolať znechutenie mnohými spôsobmi. Pridanou hodnotou audioknihy je interpret pán Daniel Bambas, ktorý ju narozprával bravúrne. Odporúčam a ja sa už čoskoro chystám na ďalší diel.

05.08.2022 4 z 5

Kirké Kirké Madeline Miller

Nádherne prerozprávaný grécky mýt o bájnej čarodejnici. Autorke sa podarilo napísať príbeh Kirké tak, akoby sa naozaj stal. Mal som pocit, že sedím pri ohni a ona mi ho rozpráva. Musím však upozorniť, že sa nejedná o žiadne akčné fantasy. Dej je skôr pomalý, obsahuje viacero opisov prírody, charakterov bohov a vnútorných úvah. Jazyk je kvetnatejší, než by sa na prvý pohľad zdalo. Kniha je útla, ale okrem Kirké v nej vystupuje pomerne veľké množstvo postáv z mytológie a mnohé sú menej známe. Viem si preto predstaviť, že niekto sa v tých menách bude strácať. Z knihy cítiť bylinky, prírodu, kúzla, históriu a lásku v rôznych podobách. Naozaj som mal pocit, že stojím na ostrove Aiaia. Záver bol emotívny a nechýbala mu hlbka. Viem, že autorkina druhá kniha Spev o Achillovi sa teší väčšej obľube, mne osobne sa však Kirké páčila o dosť viac. Určite odporúčam.

05.06.2022 5 z 5

Brány do Atén Brány do Atén Conn Iggulden

Brány do Atén sú pre mňa veľkým prekvapením. Podľa anotácie som očakával, že sa bude jednať o epický historický román, no dostal som niečo oveľa lepšie. Autor v knihe podrobne vykresľuje mentalitu vyššie postaveného človeka žijúceho v starovekých Aténach. Ukazuje nám fungovanie štátu, snemu a dáva čitateľovi možnosť byť svedkami aj súdneho procesu. Napriek tomu, že spracúva historické fakty, nemá tendenciu k učebnicovej suchosti. Príbeh je zameraný na politické intrigy, úskoky a spojenectvá. Na boj samozrejme príde tiež. Postavy sú prepracované, každá má svoje dobré aj zlé vlastnosti a koná s určitým motívom. Vydavateľstvo Tatran nesklamalo a opäť nám prinieslo kvalitný historický román zasadený do môjho najobľúbenejšieho obdobia dejín, teda do staroveku. Táto kniha je kandidát do mojich top 10 najlepších kníh za tento rok. Odporúčam !

05.04.2022 5 z 5

V podmienke V podmienke Jonas T. Bengtsson

Tak táto kniha je pre mňa jednoznačne prekvapením roka. Ani vo sne by mi nenapadlo, že pod tou žltou obálkou sa skrýva príbeh, ktorý mi tak skvele sadne a tak výrazne sa ma dotkne. Danny, hlavný charakter knihy, je síce malý psychopat, ktorý sa nezastaví pred ničím, ale nemohol som si pomôcť, veľmi som si ho obľúbil a celú dobu mu strašne fandil. Autorov štýl a jazyk je naozaj strohý, ale o to viac úderný. Viem si predstaviť, že nesadne úplne každému, ale práve toto dodáva knihe jedinečnú atmosféru. Bengtsson si proste neberie servítky. Tempo príbehu je primerané, nezamotáva sa v zbytočných opisoch, ale zároveň prezradí dosť na to, aby postavy a príbeh nepôsobili plytko. Čítanie som si naozaj užil. Táto kniha je horúci kandidát na zaradenie medzi mojich top 5 kníh tohto roka. Jednoznačne odporúčam.

20.09.2021 5 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Minulý rok táto kniha zaplavila instagram vo veľkom. Hovorili sa o nej samé superlatívy. Aké je to skvelé, aké je to vtipné, najlepšie vo svojom žánre, originálne... Touto recenziou pôjdem proti prúdu, ale musíte pochopiť moje sklamanie, keď miesto toho vyššie spomínaného, nájdem len priemernú, miestami podpriemernú love story medzi dvoma chlapcami.
Najprv som si hovoril, že možno je to mnou...že možno som už young adult pristarý alebo, že moje očakávania boli naozaj veľké. Ono tá kniha samozrejme mala potenciál byť naozaj skvelá, ale autorka ho nedokázala využiť. Ano, na jednu stranu postavy boli sympatické, bolo to milé, miestami aj vtipné, dobre sa to čítalo, ale nerozumiem ako sa mohlo stať, že kniha má cez 400 strán a je tak slabo prepracovaná. Bolo to veľmi povrchné. Stále som čakal, že príde nejaký ten zlomový wau moment, ktorý sa ale nekonal.
Ako letná oddychová kniha... dobre, ale nájdu sa lepšie knihy s LGBT tematikou.

11.07.2021 2 z 5

Vlk Vlk František Kozmon

Na túto knihu som počul veľa pozitívnych ohlasov. Išiel som do nej s veľkým očakávaním a ona nielenže ho naplnila, ale ho aj ďaleko presiahla. František Kozmon je podľa mňa jeden z mála slovenských autorov, ktorý by mohol konkurovať svetovým. Trochu som sa obával či mi nebudú chýbať predchádzajúce súvislosti, predsa len sa jedná o štvrtý diel série. Tieto obavy mi, ale vyfučali z hlavy v momente, keď som prečítal prvé kapitoly. Čítanie Vlka som si skutočne vychutnával. Autor si dal záležať na detailoch, postava Mareka Wolfa je veľmi sympatická a hoci v knihe nie je napätie a brutalita na každej stránke, nebudete ju vedieť odložiť. Odporúčam všetkými desiatimi a už teraz sa teším na pokračovanie.

10.05.2021 5 z 5

Búrková sestra Búrková sestra Lucinda Riley

Po prečítaní Siedmich sestier som ihneď siahol po pokračovaní a músim povedať, že Búrková sestra sa mi páčila menej. To, že kniha sa číta veľmi dobre, príbeh je pútavý a postavy veľmi sympatické platí, avšak dejová linka odohrávajúca sa v minulosti mi tentokrát nesadla. Musím priznať, že svet divadelného orchestra a klasickej hudby mi je vzdialenejší než som si myslel, bolo to pre mňa príliš abstraktné a päť generácii Halvorsenovcov sa mi miešali do jednej kopy. Mrzí ma, že dejová linka odohrávajúca sa počas druhej svetovej vojny nedostala viac priestoru a naopak dejová linka zasadená do konca 19. storočia bola veľmi rozťahaná. Dejová linka v prítomnosti a hlavná postava Ally však celú knihu zachraňujú a zvyšujú jej skóre.

30.07.2020 4 z 5

Anjeli a démoni Anjeli a démoni Dan Brown

Viem, že veľa ľudí si myslí, že Dan Brown je zlý autor píšuci nekvalitné knihy s nekvalitnými postavami s neuveriteľným, až nereálnym dejom. Taktiež viem, že hlavne veriacich jeho knihy rozčuľujú, za mňa sú však Anjeli a Démoni skvelý mysteriózny triler plný napätia, krvy, tajomna, ale aj s kopou faktov, aj keď niektoré sú prekrútené alebo prikrášlené. Kniha sa číta veľmi ľahko, dej je dynamický a pokiaľ máte radi renesančné umenie, tak ani chvíle, kedy autor hovorí o sochách vas nebudú nudiť. Obe hlavné postavy boli od začiatku veľmi sympatické a celkovo nemám veľmi čo vytknúť, možno trošku natiahnutejší záver. Určite sa chystám čítať aj ďalšie knihy zo série. Odporúčam !!!

23.04.2020 5 z 5

Othello Othello William Shakespeare

Toto je úžasné, geniálne a aj dnes stále veľmi aktuálne dielo. Možno nemá toľko hlbokých myšlienok ako Hamlet, ale čo sa týka deja páči sa mi ešte viac ako Hamlet a oveľa viac ako Romeo a Júlia. Je to príbeh o žiarlivosti, závisti, intrigách a prečítate ho jedným dychom. "A načo by bol dôvod žiarlivcovi ? Pre žiarlivca je dôvod žiarlivosti sama tá žiarlivosť. Ten netvor, čo sa oplodní sám aj sám sa porodí." Nad touto myšlienkou budem ešte nejaký čas uvažovať. Ak sa pýtate či si prečítať Othella, tak ja hovorim jednoznačne ÁNO !!!

06.04.2020 5 z 5

Kniha o cintoríne Kniha o cintoríne Samko Tále (p)

Tak ako mnohí ďaľší, aj ja som po tejto knihe siahol vďaka ČV2019 (kniha, ktorá má v názve slovo kniha) a neľutujem, že som si vybral práve ju. Kniha sa číta rýchlo a ľahko. Téma vývoja slovenskej spoločnosti za posledných 30 rokov je zaujímavá a v podaní postihnutého Samka Tále veľmi originálne spracovaná. A to je práve to, čo na knihe najviac ocenujem - jej originalita. Nikdy som nič podobné nečítal ani o ničom podobnom nepočul. Ničmenej mi 170 strán prišlo aj tak dosť. Posledných 50 strán som sa už docela nudil a aj záver som čakal trošku iný. Je to dielo, ktoré v slovenskej literatúre nemá obdoby a preto rozhodne odporúčam prečítať.

01.06.2019 3 z 5

Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

Toto je kniha o jednoduchej žene, ktorá sa dostala do veľmi zložitej situácie a to ju zmenilo. Zo začiatku mi bola hlavná postava nesympatická, ale časom som si ju dokázal obľúbiť. Trochu mi chýbál šťastný koniec na záver, ale tak toto je svetová klasika - taliansky neorealizmus a v živote sa človek nie vždy dočká šťastného konca. Pri čítaní tejto knihy som si opäť raz uvedomil, že aká to bola príšerná doba a čoho všetkého sú ludia schopný a, že by som nechcel takéto niečo prežiť.

24.12.2017 5 z 5

Kto chytá v žite Kto chytá v žite J. D. Salinger (p)

Táto kniha je podľa môjho názoru veľmi zvláštna, rovnako ako bol zvláštny aj jej autor. Na jej čítanie jednoducho musíte mať náladu, proste to nie je typ knihy "sadnem a čítam", vo svojej podstate je to vlastne veľmi milé dielo, ktoré je sondou do psychiky jedného teenegera, ktorý si hľadá miesto vo svete a stále na niečo frfle. Keďže sám som vo veku ako je aj hlavná postava tak vidím,že niektoré veci sa nezmenili a sú aktuálne aj dnes, a miestami v tých úvahách človek vidí aj seba samého.

09.12.2017 3 z 5

Havran (14 básní) Havran (14 básní) Edgar Allan Poe

Svetová klasika nesklamala knihu hodnotím veľmi pozitívne. Bál som sa ,že sa to bude ťažko čítať kedže je v češtine ale vďaka tomu ,že v knihe je viac prekladov od viacerých autorov a ešte aj originál v angličtine tak si každý nájde svoju verziu ,ktorá mu bude najviac vyhovovať. Odporúčam !!!

07.05.2017 5 z 5

Jeden z nás: Príbeh o Nórsku Jeden z nás: Príbeh o Nórsku Åsne Seierstad

Ak by ste za život mali prečítať jednu jedinú absyntovku, mala by to byť táto. Je to hlboká sonda do života človeka, ktorý sa cítil nedocenený a tak sa rozhodol spáchať ohavný čin, o ktorom dnes vie celý svet. Táto kniha mapuje Breivikov život od útleho detstva, veľmi podrobne zachytáva Breivikove prípravy na zločin, samotné prevedenie, následný súd a približuje tiež životy obetí a preživších. Z niektorých pasáží mi bolo ťažko. Osudný deň je v knihe popísaný skoro minútu po minúte. Asne Seierstad odviedla výbornú prácu. Páči sa mi, že sa nebála poukázať na pochybenia, ktorých sa dopustila nórska polícia a obranné zložky. Druhá polovica knihy je skutočne strhujúca. Záver knihy je veľmi emotívny a zanecháva v čitateľovi zvláštnu pachuť. Toto je kniha, ktorá by sa mala povinne čítať na stredných školách. Je to opäť raz jedna z tých kníh, ktorých čítanie síce bolí, ale zároveň otvára oči. Výnimočná kniha, ktorú určite všetkým odporúčam. Jediné, čo ma mrzí je, že som sa k nej nedostal skôr. Jeden z nás: Príbeh o Nórsku sa určite objaví v najlepších knihách, ktoré som tento rok čítal.

21.11.2024 5 z 5

Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Neviem či môj výtlačok obsahoval iný príbeh ako výtlačky všetkých ostatných, ale absolútne sa nedokážem stotožniť s tak vysokým hodnotením aké kniha má. Najjednoduchšie by som túto knihu zhrnul ako Lucinda Riley z Wishu. Príbeh je rozdelený na dve dejové linky. Historická linka je plná klišé, ale inak obstojná. Clara mi síce nebola nejak extra sympatická, ale aspoň sa ma nevytáčala. Dejová linka odohrávajúca sa v súčasnosti ma však extrémne nebavila. Bolo to čiernobiele, nudné, predvídateľné a väčšinu času som mal pocit, že čítam YA. Nehovoriac o tom, že postava Izzy ma neskutočne iritovala. Autorka sa to strašne pokúša uhrať na city. Clare naložila teda poriadne. Na mňa to ako celok pôsobilo skôr neuveriteľne, než že by to vzbudzovalo súcit. Motívy záporných postáv boli dosť zvláštne. Nehovorím, nečítalo sa to zle, ale za krátku dobu nebudem poriadne vedieť o čom táto kniha bola. Nedotkla sa ma, nesadla mi. Skôr neodporúčam.

18.11.2024 2 z 5