Akana
![Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96755/volani-cthulhu-1-jlw-96755.jpg?v=1541109349)
Konečně jsem se dostal k dílu tohoto hororového klasika, které už mě nějakou dobu lákalo. Záměrně jsem zvolil tento díl Sebraných spisů avizovaný jako sumář nejdůležitějšího Lovecraftova tvůrčího období. A podobně jako uživatele see_sawandrew, i mě spíš než slavné Volání Cthulhu okouzlilo především Snové putování k neznámému Kaddathu. To je skutečně erupce té nejbizarnější představivosti, Alenka v říši divů pro otrlé. Obdivuju to absolutní odevzdání se pokřivené snové logice, nechuť cokoli korigovat v zájmu nějaké kompoziční čistoty. Naivita, která z dnešního pohledu Lovecraftovy průhledy do světa nezemské hrůzy trochu ohlodává, je v případě Kaddathu tou hlavní předností.
No a po druhém dílu trojky Sebraných spisů samozřejmě sáhnu také. Vydavatelský fígl s rozdělenou novelou Případ Charlese Dextera Warda mě k tomu spolehlivě přiměje.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Předehra k Nadaci Předehra k Nadaci](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26484/predehra-k-nadaci-26484.jpg?v=1266502401)
Mám rád prequely. U knih i filmů. Baví mě sledovat, jak se autorům podaří napojit dějovou linku na místo, od něhož se kdysi odrazili a pravděpodobně ještě ani netušili, co se z něho všechno odvine. Řekl bych, že vzhledem k tomu, jak a kolika knihami Asimov svůj svět Nadace propracoval v mezidobí od prvního dílu k Předehře, se mu tenhle manévr docela povedl. Neskáču do stropu úžasem, ale docela se těším na sedmý díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Toulky minulostí světa 3 Toulky minulostí světa 3](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20354/toulky-minulosti-sveta-20354.jpg?v=1245055833)
Tahle série leží podle mě trochu nezaslouženě ve stínu Toulek českou minulostí. Někomu možná chybí důvěrnější, odlehčenější tón Petra Hory-Hořejše, já ho ale zase tolik nepostrádám. Struktura hlavního textu rozšiřovaného glosami zůstala a plastický obrázek daného historického období se tudíž tvoří i tady, i když je výklad o něco sušší. A informací známých i málo známých jsou tu mraky. Mě mimo jiné pobavilo zjištění, že za nepravidelné rozvržení "krátkých" a "dlouhých" měsíců v roce vlastně vděčíme ješitnosti Octaviana Augusta, který nepřenesl přes srdce, že by měl měsíc pojmenovaný po něm méně dnů, než ten Caesarův (Iulius).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Velký šéf. Život a sláva Bruce Springsteena Velký šéf. Život a sláva Bruce Springsteena](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183881/velky-sef-zivot-a-slava-bruce-sprin-BWT-183881.jpg?v=1619629131)
Když pominu zavádějící a hloupý podtitul českého překladu, nemám co bych vytknul. Protože to, že se s autorem často diametrálně rozcházím v názorech na některé písně nebo celá alba (The River, Live 1975-85), rozhodně jako výtku nevnímám. Heylin má prostě svůj pohled a o písničkách, které upřednostňuje on, zase píše s upřímným obdivem. Věnuje se jen období první éry Springsteenovy spolupráce s E Street Bandem, tedy 1972-1989, zato ale hodně důkladně a s důrazem na proces vzniku jednotlivých desek. A zejména v tomhle ohledu Mistrovi jen tak něco nedaruje. Chvílemi to vypadá, že co se týče výběru písniček na alba z přelomu 70. a 80. let Springsteen nedělal nic dobře, a pokud ano, stejně to nakonec pokazil. Ale to je v pořádku, nestál bych o nějaký nekritický fanouškovský paján na nedotknutelnou rockovou hvězdu. Aspoň můžu s autorem polemizovat. Díky němu už vím s jakou vysilující pracností dával Springsteen dohromady moje oblíbené nahrávky a jaký to byl ve studiu mezek.
A to není jediné, v čem mi Heylin otevřel oči. Součástí knihy je i neuvěřitelně pečlivě sestavený a okomentovaný soupis přesně 300(!) písní, které Bruce natočil v daném období, a z nichž většina (a skvělých) na řadových albech nevyšla. O 4CD Tracks a 2CD The Promise, které část z nich zpřístupnily, vím. Ale kolik dalších mi zůstává utajeno! Biografie, která vám otevře skryté komnaty vašeho oblíbeného umělce - to je přece na pět hvězdiček
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Druhá Nadace Druhá Nadace](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40004/druha-nadace-40004.jpg?v=1277365736)
Věci se stále víc komplikují a to je dobře. Příchod Druhé Nadace na scénu přináší do děje víc nepředvídatelností i špionážních prvků. Kují se plány v plánech, uzavírají tajná spiknutí a je stále méně jasné kam (a kudy) to všechno vede. Zatím má série stále vzestupnou tendenci.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Psí roky Psí roky](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/3181/psi-roky-P6w-3181.jpg?v=1569871055)
Plechový bubínek je sice jenom jeden, ale kdo má rád ten neuvěřitelně košatý a jazykově vytříbený Grassův styl, nemůže být nespokojený. Znovu, tentokrát z pohledu tří různých vypravěčů, podrobuje nemilosrdné a zároveň nesmírně poetické analýze hlavní traumata německé, potažmo evropské historie 2O. století: nástup fašismu, válka, rozdělené Německo. Jako obvykle to není jednoduché čtení, vypráví se pomalu a detailně, ale trocha té námahy a soustředění rozhodně stojí za to.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![První česká království První česká království](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251648/prvni-ceska-kralovstvi-Yv3-251648.jpg?v=1473587638)
Pro laika jako jsem já možná až příliš hloubkový a detailní rozbor přerodu knížecích Čech v královské, nicméně i tak přináší cenné poučení. O tom, že v naší kotlině má sklon k nedůvěřivému přijímání novot hlubší kořeny než bychom si mysleli. Světáctví a zápecnictví, holubi na střeše a vrabci v hrsti tu mezi sebou svádějí boj už od časů přemyslovských knížat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Drahý život Drahý život](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194252/drahy-zivot-GTf-194252.jpg?v=1549866939)
Nečekejte žádné šokující pointy, Munroová pracuje s jemnými nuancemi, náznaky, podpovrchovým napětím, nedořečeností. Jednoduše pozoruje a vypráví, aniž by čtenáře vodila za ručičku k jednoznačnému "poučení". Přiznám se, že na mě je té všednodennosti a nevzrušivosti možná až příliš, podstatně víc mě berou povídkáři typu Raymonda Carvera nebo Huberta Selbyho. Pravda, ti bývají často podobně nedoslovní, ale pro mě čímsi podstatně atraktivnější. Nicméně i povídky Alice Munroové mají svoje hůře rozpoznatelné ale nepopiratelné kouzlo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Toulky minulostí světa 4 Toulky minulostí světa 4](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20355/toulky-minulosti-sveta-20355.jpg?v=1245055919)
Není mi úplně jasné, proč tu má série Toulky minulostí světa tak výrazně rozdílné hodnocení oproti své české předchůdkyni. A to jak v počtu čtenářů, tak v jejich ohvězdičkování. Já v obou řadách nevidím žádný propastný rozdíl, snad jen, že autoři světových Toulek vesměs nejsou tak žoviální jako Petr Hora-Hořejš. Jinak je informační nabušenost i přístupnost srovnatelná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mondschein Mondschein](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136433/mondschein-136433.jpg?v=1349002510)
Štindl zná cenu úspornosti a dokázal z relativního mála vykouzlit přesvědčivou dystopickou realitu. Zajímavou přidanou hodnotou jsou pražské reálie ve formě virtuálního šidítka, ke kterému se obyvatelé té skomírající komunity utíkají jako k náhražce skutečného života. Výborný je konec, který nechává ve vzduchu viset otázku, jestli se hlavní hrdina náhodou nevydá cestou svého předchůdce. Ale ani ten mě k přidání páté hvězdy nakonec nepřiměl, přece jen to v rámci žánru není až tak výjimečné.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Město - Průvodce českou historií Město - Průvodce českou historií](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155277/mesto-pruvodce-ceskou-historii-155277.jpg?v=1363987160)
Šikovná příručka mapující přístupným stylem život v českých a moravských městech od raného středověku až po 19. století s důrazem na středověk a raný novověk. Hlavně množství ilustračních fotografií dokáže inspirovat k pozornějšímu rozhlížení se po zdánlivě dobře známém okolí. Svědků minulosti je kolem nás opravdu spousta
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Český film devadesátých let: od Tankového praporu ke Koljovi Český film devadesátých let: od Tankového praporu ke Koljovi](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95410/cesky-film-devadesatych-let-95410.jpg?v=1321210792)
V porovnání s Rozmarnými léty českého filmu od Jaroslava Sedláčka, které jsem četl bezprostředně předtím, je tahle kniha podstatně odbornější a kritičtější. Není také členěná chronologicky ale tématicky. Sice navzdory názvu pokrývá jen první půlku avizované dekády (vyšla v roce 1997), zato se do ní noří mnohem důkladněji a kritičtěji. Halada české porevoluční kinematografii nic nedaruje, ale zároveň má i pro leccos pochopení. Neprezentuje se tady jako zuřivý publicistický kat, filmy i témata poctivě rozebírá, hledá klady i zápory, má smysl pro postižení jednotlivostí i obecnějších rysů. Ačkoliv neměl k dispozici vlastně žádný časový odstup, myslím, že se mu obrázek českého filmu v daném období podařilo skvěle vystihnout.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rozmarná léta českého filmu Rozmarná léta českého filmu](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122030/rozmarna-leta-ceskeh-122030.jpg?v=1335533600)
Spíš čtivě pojatý přehled než nějaký hloubkový rozbor, tím pádem vhodný i pro laické čtenářstvo. Autor spíš informuje o okolnostech vzniku jednotlivých filmů než aby je kriticky analyzoval, ale i to má samozřejmě svůj význam. Text osvěžují časté citace tvůrců a fajn je i osvětlení širších souvislosti: událostí okolo transformace Barrandova nebo karlovarského festivalu. Informačně přínosná kniha, ale pro zapálené cinefily bude vhodnější analytičtější práce Andreje Halady z roku 1997.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Paul Simon Paul Simon](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145765/paul-simon-145765.jpg?v=1358538947)
Veskrze průměrná biografie. To podstatné se čtenář dozví, ale nijak strhujícím nebo neotřelým způsobem. Uvítal bych detailnější pohled na jednotlivé desky nebo písně, ale vážnější výhrady vlastně nemám. Jen to prostě – narozdíl od Simonovy muziky – tak nějak prošumí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dům s matracemi Dům s matracemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113194/dum-s-matracemi-113194.jpg?v=1330886448)
Hodně netypická detektivka důsledně se vyhýbající žánrovým klišé a připomínající spíš psychologický román. S případem se seznamujeme pomalu, střípkovitě a prostřednictvím různých postav. Matoucí jsou i vedlejší dějové linie a motivy. Přesto mě kniha dokázala strhnout. Každá další drobná osvětlená ploška příběhu zvyšuje napětí a hlad po vysvětlení, které je nakonec rovněž náznakové, ale dostačující. Kromě toho kniha nutí přemýšlet i třeba nad povahou "normálnosti" a šílenství. Cením si detektivního románu, který vyvolává otázky i po něčem jiném, než je identita pachatele. Nejde o četbu do MHD, ale je to originál.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dějiny starověkého Egypta Dějiny starověkého Egypta](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52654/dejiny-starovekeho-egypta-miF-52654.jpg?v=1545062228)
Vychází dost povrchních, hezkými obrázky a těmi nejtriviálnějšími údaji vybavených publikací o starověkých civilizacích. Proto díky za každou takovou, která jde do hloubky jako tato kolektivní práce. Ne, že by ta výpravná ale informačně chudá shrnutí neměla své opodstatnění, ale pokud už má člověk o Egyptě základní představu a chce jít dál, nemá dnes moc po čem sáhnout. Dějiny starověkého Egypta jsou pro takový krok ideální. Jsou obsažné, fundované a přitom čtivé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poslední - aspoň co se dějové chronologie týče - díl ságy a zase trochu jiný. Tentokrát už plynule navazuje na ten předchozí a sleduje dál už jen jeho klíčové postavy. I příběh se zjednodušuje (klasický model cesty za tajemstvím opředeným cílem), což se nedá říct o myšlenkové náplni. Tentokrát se opravdu hodně filozofuje. Prakticky celou knihou se vinou vášnivé disputace mezi Trevizem, který zastává nedotknutelnost práva na individualitu (a zároveň hledá důvod, proč se rozhodnul jí lidstvu upřít) a Bliss, která neústupně obhajuje výhody všeobjímajícího kolektivního propojení. Na sci-fi opravdu velkorysá dávka podnětů k hloubání. V tomhle ohledu mě ale mrzí trochu uspěchaný závěr, v němž Trevize svoje dilema rozlouskne až moc snadno. Ale jinak bylo celé pátrání napínavé a rozpravy hrdinů vyprávění nijak zvlášť nebrzdily.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neznámé slasti Neznámé slasti](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125335/nezname-slasti-qtL-125335.png?v=1551778561)
Moc rád bych dal Neznámým slastem nejvyšší hodnocení, ale pár věcí mi v tom brání. Čert vem editorem neohlídané překlepy, i když ty se třeba v kapitole Babylon kupí až nepříjemně. Víc lituju, že se s texty, které vznikaly v delším časovém horizontu, nepracovalo víc v zájmu soudržnosti celku. Jádrem knížky jsou kapitoly mapující spletitý vývoj rockové hudby mezi punkovou explozí a zhruba polovinou 90. let, kdy vznikaly. Vycházely tehdy na pokračování v časopise Rock&Pop pod stejným názvem Neznámé slasti a musím říct, že v této ucelené podobě jim to sluší ještě víc. Vznikla tak jedinečná, systematická, přehledná i poutavá mapa tehdejších hudebních dějů a jmen pro všechny, které baví rozmotávat spletité klubko vlivů, trendů a souvislostí. Tahle část (a je to naštěstí ta větší) zasluhuje nejvyšší absolutorium. Tím víc je škoda, že další kapitoly věnující se novějším kapelám působí trochu jako uměle přilepené a neudržují souvislou vyprávěcí linii. Na některých je až příliš znát, že byly psány před deseti, patnácti lety jako samostatné články a zabývají se jmény, která tehdy ještě nestihl prověřit čas. Kontinuita tak bravurně udržovaná v předchozích kapitolách se rozpadá a není omluvou, že i hudební scéna je v posledních letech mnohem nepřehlednější. Prostě bych byl radši, kdyby na původní časopisecké Neznámé slasti Vojtěch Lindaur v závěru navázal nějakým čerstvým, podobně systematickým textem. Ale i tak mu za tohle dílko vysekávám poklonu. Pro každého, kdo se dnes ještě hlouběji zajímá o vývojové zákruty rockové hudby, je to neocenitelný průvodce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nadace na hranicích Nadace na hranicích](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31084/nadace-na-hranicich-31084.jpg?v=1266502779)
Už ani trochu nelituju, že jsem se do Asimovovy série pustil. Nadace na hranicích je ještě propracovanější a myšlenkově bohatší než předchozí díly. Je znát, že mezi ní a původní trilogií uplynula řada let a autorův přístup se změnil. Dokonce už do světa svých postav vpouští i trochu emocí, takže se s nimi čtenář snáze identifikuje. Konstrukce tohoto světa, která mi ze začátku připadala poněkud chatrná a řídká, se zahušťuje, přibývají detaily a propojující vlákna. Ale hlavně je děj opravdu napínavý, plný nečekaných zvratů a odhalení a vrátka k závěrečnému dílu vypadají velmi lákavě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Když píseň tluče křídly do oken Když píseň tluče křídly do oken](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73886/kdyz-pisen-tluce-kridly-do-oken-73886.jpg?v=1302122073)
Jako dlouholetý fanda world music jsem samozřejmě vděčný za každou podobnou publikaci a Jiří Moravčík je k jejímu sepsání určitě tou (druhou po Petrovi Dorůžkovi) nejpovolanější osobou. Mám sice drobné výhrady k jeho někdy až příliš květnatému stylu psaní plnému superlativů a hyperbol, ale na druhou stranu k propagaci neprávem přehlíženého je takový slovník ospravedlnitelný. Každý z představovaných muzikantů si nadšené ovace koneckonců zaslouží. Jen houšť.