Alethea_k komentáře u knih
Opět něco, co mě okamžitě pohltilo, zajímalo mě, co se s Annou stane, jak to celé dopadne. Vůbec mi nevadilo, že se jedná o komiks, spíš naopak. Díky tomuto provedení může myšlenka a téma zapůsobit na čtenáře.
Kouzlo těchto komiksů pomalu ale jistě vyprchává s přibývajícími "díly". Přestává mi komiks připadat vtipný čím dál víc.
I po několika letech mám pro upíry slabost. Na tom se asi už nic nezmění. Příjemně mě překvapilo, že si i po letech od čtení prvních dvou dílů pamatuju celkem děj a hlavní postavy. Velmi vhodně bylo autorem zvolené, že se děj většinově odehrává v průběhu asi 2 dní. Kniha neměla žádná hluchá místa, nic co by bylo možné proškrtat nebo bylo nudné. Jediné co poslední dobou v knihách nezvládám, je propojení moderních technologií a života jako ve středověku. Na jednu stranu mají tablety, na druhou stranu jezdí na koni a v kočárech. Ale až na tento detail jsem nadšená. Konec a velké odhalení jsem opravdu nečekala, v této době mě to možná o to víc zasáhlo. Škoda, že série skončila. Ráda bych věděla, co se stalo pak.
Neurazí, nenadchne. Kdyby mi někdo knížku strčil pod nos na základce nebo střední škole, byla bych vděčná, protože bych si to akorát přečetla a nepřicházela na to celé roky sama. Pár informací a tipů je pro mne nových a snad ukládám do dlouhodobé paměti.
Knížku jsem si naslepo půjčila v knihovně, jen proto, že je autorkou Jakuba Katalpa. A rozhodně nelituji přečtení. Kniha mě zaujala od první věty, bylo to poměrně návykové čtení. Některé pasáže byly nudnější, ty ostatní to ale zase pořádně vynahrazovaly. Často jsem si při čtení říkala: COŽE??
Na text jen tak nezapomenu a hodlám od autorky přečíst vše, co jí doposud vyšlo. Už nebudu váhat.
Tak zvláštní knihu jsem snad nikdy nečetla. Dávkovala jsem si ji celé 4 roky! A i po tak dlouhé době jsem si pamatovala, kde jsem skončila a o co jde. Utkví rozhodně člověku v paměti, i když takové texty denně nevyhledávám.
Na odpočinek skvělé. Moc mě to bavilo, uteklo jako voda.
Bavilo mě méně než první dva díly, stojím si za tím, že nejlepší je ten první.
Z konce mám radost, i když se to dalo očekávat. Neuvěřitelnost toho celého nemusím asi zmiňovat. Ale je dobře, že to končí třetím dílem. Mohla by z toho vzniknout pěkná fraška. Takhle 3x a dost má úspěch.
Potěšilo mě, že jsou na útěku. Zase hrozně naivní, hl. hrdinové moc důvěřiví, ale utíká to samo, přečtené za chvilku a o zábavu máte postaráno. Odpočinkovka.
Kdyby takovou knihu někdo napsal v dnešní době, budu pěkně hejtit. Ale musíme přijmout fakt, že byla napsána před dlouhou dobou a tehdy se právě YA vyvíjela snad nejvíc. A jako jo, za mě na odpočinek úplně v pořádku. Je to sice naivní, holka se zamiluje na první pohled, spousta věcí nedává smysl, nebo je to typicky americký scénář, ale asi to k tomu prostě patří. Čtení nelituju.
Povídky jsem celé přečetla jen proto, že se mi hodily do čtenářské výzvy. Jinak bych skončila asi hned na začátku. Pár jich dobrých bylo, líbilo se mě spojení bláznovství a děsu, ale přišlo mi po dočtení sbírky, že Poe vykrádal dost slušně sám sebe. :D
Přestávám chápat to uznání autora. K srdci mi sbírka nepřirostla a už se k ní nejspíš nikdy nevrátím.
Nápad, jak podat fyziku jinak asi cením, ale teda provedení silně pokulhávalo. Jako dospělý člověk se znalostí středoškolské fyziky jsem si musela občas někde přečíst to "odbornější" shrnutí, abych pochopila celek. V jiných mi zas přišlo, že ta zvířata jsou tam jen proto, aby zopakovala nějakou poučku vyučujícího.
Příběhy jako takové bizár, nevěděla jsem, jestli se smát, nebo brečet. Fakt za mě ne. A mrzí mě to, protože autorčinu druhou knížku Maličkost jsem četla a byla jsem na střední nadšená. Škoda.
První díl jsem přečetla za jednu noc, ani jsem nepotřebovala přestávku. Tak moc jsem potřebovala vědět, jak to dopadne, co se bude dít.
O to víc jsem narazila u druhého dílu. Změna prostředí byla spíš na škodu, přišlo mi to ne úplně 100% využité. Spousta nových postav, detektivní zápletka, kterou jsem tam nečekala a ani se vlastně nevyřešila...
Co se týče těch dvou zemí, moc mi nepřijde logické, že tam máme pomalu poušť a hned za hranicemi je zima jak v ... Ale je to YA fantasy tak čert to vem. Typická věc, která mě na YA štve: nikomu to neřeknu, já to zvládnu sama. Tady se aspoň nejednalo o takový extrém, ale i tak. Ať se ty postavy naučí svoje problémy řešit líp v YA :D
Zjišťujeme spoustu nových informací, které snad k něčemu budou dobré v posledním díle, ale teda ukázkový vycpávkový díl. Nutila jsem se k dočtení půl roku. Nelituju toho, že jsem s knihou strávila čas, ale oproti jedničce fakt nic moc. Od trojky už radši žádná očekávání ani nemám.
Mnohé povídky se mi vyryly hluboko do paměti, což je důkaz, že jsou za mne výborné. Jsem šťastná, že jsem po dlouhé době autora opět vyhledala. Sbírka je tematicky velmi propojena, zároveň si jednotlivé povídky nejsou nijak podobné, a proto pro mne zapamatovatelné. Někdy se k nim snad vrátím. Opravdu stojí za to.
Z první třetiny knihy jsem byla nadšená, nemohla jsem odložit. Časem mi ale přišlo, že se tam spousta věcí opakuje nebo děj stojí na místě. Konec se mi zase líbil, sežrala jsem to i s navijákem. Jako celek hodnotím kladně, velice by se mi líbilo filmové zpracování podle této knížky.
Díky knížce jsem dostala okamžitě chuť studovat (nejen) angličtinu. Autor přichází se skvělými tipy jak na to a jeho osobní příběh mi dodává naději, že když budu chtít, dokážu se naučit (téměř) cokoliv.
Na mě asi až moc divné. Chápu, proč se to ostatním líbí, ale se mnou se to bohužel nesetkalo.
L a Kira jsou skvělí jako vždy, druhý Kira mě dráždí a nelíbí se mi, i když je pro děj zásadní. No, uvidíme, jaké to bude dál.
Pořád stejně skvělé, akční, napínavé a hlavně propracované jako v případě předchozích dílů. Co víc si přát...