Alma-Nacida Alma-Nacida komentáře u knih

Hruškadóttir Hruškadóttir Jana Šrámková

Kniha je rozhodně zajímavá, ale taky mi připadá psaná na efekt, necítím z ní žádný prožitek, sdělení... Trochu jako obsáhlejší školní sloh, brilantní, ale bez srdce.

12.04.2011 3 z 5

Ostrov nerozumu Ostrov nerozumu Robert Graves

Kterak bílý muž nese civilizaci do divošských krajin. Bohužel. Velmi působivá kniha.

16.03.2011 5 z 5

Sidra Noach Sidra Noach David Jan Novotný

Hodně zajímavá kniha bez začátku a bez konce. Většinou takové knihy moc nemusím, ale tahle mě "chytla" a do pozdních nočních hodin nepustila.

16.03.2011 4 z 5

Balzac a čínská švadlenka Balzac a čínská švadlenka Dai Sijie

Strhující příběh balancující na hranici katastrofy a absurdního humoru je hlavně o tom, jak přežít v područí primitivů, kteří mají moc a nebojí se ji zneužít. Doporučuji spolu s knihou Divoký zázvor jako výlet do čínské a tak trochu i naší historie.

07.03.2011 4 z 5

Lidská komedie Lidská komedie William Saroyan

Pro mě je tahle kniha Saroyanovou nejlepší, naprosto bezkonkurence, mohu jen doporučit.

07.03.2011

Sputnik, má láska Sputnik, má láska Haruki Murakami

Zajímavá, ale ne z Murakamiho nejlepších, aspoň pro mě tou nejlepší zůstává Kafka na pobřeží.

24.01.2011 4 z 5

Soukromá záležitost Soukromá záležitost Kenzaburó Óe

Kniha se mě silně dotýká pro mé zkušenosti s tím, jak je těžké přijmout, co se nedá změnit. Snad je to pro otce ještě těžší, než pro matky, nevím. Ale hlavní hrdina mi šel až téměř do konce na nervy. O matce dítěte je v knize jen pár kusých informací, v podstatě jí ani neřeknou, co s dítětem je, jen že je "nějaká vnitřní vada". To mě iritovalo stejně, jako přístup otce řešit situaci alkoholem, sexem a najednou bác - jako deus ex machina - prozření. No nevím, možná je to jen tím,že japonská mentalita je mi vzdálená.

29.11.2010 4 z 5

Nejlepší ze všech světů Nejlepší ze všech světů Irena Brežná

Nádherná kniha, která vypovídá o socialismu mnohem víc a dojemněji, než kterýkoli dokument.

20.11.2010 5 z 5

Kristina Vavřincova III – Kříž Kristina Vavřincova III – Kříž Sigrid Undset

Krásná kniha o ženském údělu, kterou postupem času vnímám pokaždé jinak, nebo spíš pokaždé se mě silně dotkne něčím úplně jiným, než minule.

15.11.2010 5 z 5

Říše slunce Říše slunce J. G. Ballard (p)

Fascinující kniha, pro mě jedna z nejlepších (proti)válečných knih.

15.11.2010 5 z 5

Třetí přání Třetí přání Robert Fulghum

První kniha i druhá se mi moc líbily, vtáhly mě a uchvátily. S trojkou je to horší, dobrý nápad, ale připadala mi moc rozvleklá. Ale možná je to jen tím šokem ze závěru druhého dílu.

Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

Velmi silné povzbuzovadlo, moje nejoblíbenější kniha od Bacha.

30.11.-0001 5 z 5

Malvína z Bretaně / Malvina of Brittany Malvína z Bretaně / Malvina of Brittany Jerome Klapka Jerome

Já bych neřekla, že se humor vytratil. Spíš je to takový úsměv skrz slzy. Moc pěkná, takový únik z reality jako Babička, ale kratší a vtipnější.

30.11.-0001 4 z 5

Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Terry Pratchett

Chováte hlodavce? Nebo vám odjakživa připadalo, že potkánci švejkujou? Pak čtěte, je příjemné zvědět, že jste měli pravdu :).

Gloria Gloria Timothée de Fombelle

Definitivně není tento autor moje krevní skupina. Nemůžu si pomoct, zase vnímám prvoplánovou manipulaci směřující k dojetí čtenáře, stejně jako v Tobiášovi. Celé je to kratinké a nijak objevné, celkově dvě hvězdy.

27.12.2024 2 z 5

Yorrân 5: Zvol si život Yorrân 5: Zvol si život Jan Dobšenský

Než jsem se pustila do tohoto dílu, přečetla jsem si všechny předchozí, abych měla kontinuitu. Příběh je to dobrý, knize je na škodu ohromné množství místních názvů, jmen a označení hodnosti apod. V tom jsem se poněkud ztrácela. Taky jsem si, nevím proč, myslela, že tento díl je poslední. A on ne. :)

29.03.2020 3 z 5

Buzz Buzz Anders de la Motte

Tak tohle trošku drhlo. V závěru už bych někoho šoupla ze střechy taky. Od začátku jsem tipovala, která mrtvola bude na konci živá :-), a trefila jsem se. Strýček Ex Machina byl už trochu moc, zvlášť po tom, co se z něj vyklubalo, ale dobře. Mám půjčený i třetí díl, tak tomu dám šanci.

20.07.2019 3 z 5

Sedm kamenů lásky a ztráty Sedm kamenů lásky a ztráty Diana Gabaldon

Jak se mi stává u všech povídkových knih, některé se mi líbí víc a jiné méně. Vyzdvihnu nejčtivější povídku a tou je Prchavá zeleň, ta mě opravdu bavila, a pak ještě Panicové, jejíž název mi připadal poněkud blbý. :) Moc mě nebavila poslední povídka, ale celkově to bylo co jsem čekala - prima oddechová na horké letní dny. :)

05.07.2019 3 z 5

Naděje: Tragédie Naděje: Tragédie Shalom Auslander

Mno... já mám ráda srandu i černý humor a opravdu oceňuji ujetý nápad s Annou Frankovou jako "věčným židem" na půdě amerického domu, líbila se mi jména hlavních postav i poněkud obsesivní úvahy o výběru nejlepších posledních slov. A teď přijde to ALE:
Je tam pro mě všeho trochu moc, příliš exkrementů v topení, údivu nad tím, že i milované bytosti prdí, šokujících nechutností s popravami, přejetými zvířaty a příliš poházené zeleniny v "mámině zahrádce" (suši rolky včetně). Myslím, že výchova v ortodoxní rodině bez ohledu na vyznání člověka pořádně poznamená. ;)

19.06.2019 3 z 5

Sedlákův soud Sedlákův soud Martin Jensen

S Halfdanem a Winstonem mám tři díly, tenhle byl poslední a za mě nejnudnější. Co tam kromě natahování knihy dělají postavy, které děj vůbec nerozvíjí jako fešná Brigit? Dočetla jsem, ale další díly si nechám s klidem ujít. Dala bych 2 a půl hvězdy, kdyby to šlo. ;)

27.05.2019 3 z 5