alzbeta4340 komentáře u knih
Jemná nemocniční romantika určená spíše pro mladší ročníky čtenářek. Sympatický příběh mladé lékařky a jejího školitele doplňují postavy mnoha kolegů i pacientů. Na konci knihy se ovšem stane dramatická událost kvůli které je nutné obstarat si ihned druhý díl...
Stojí za přečtení, postavy jsou plastické a děj promyšlený a poutavý. Navíc téma urbexu, neboli zkoumání moderních ruin, je pro detektivku jako stvořené. Askerové jsem držela ze všech sil palce, doufám, že se s touto zajímavou policistkou ještě čtenářsky potkám. Konec konců i s jejími kolegy z oddělení odložených případů (na zjevnou inspiraci oddělením Q Adlera Olsena myslet nebudu :-).)
Velmi odpočinkové, námět princezna a bodyguard není můj nejoblíbenější, ale příběh jsem přečetla snadno a dobře jsem se bavila. Časem přečtu i ostatní díly. Série se dá číst i na přeskáčku, což je praktické.
Poklidná detektivka napsaná s velkou nadsázkou. Zajímavý koncept, kdy autor sám sebe dosadil jako jednu z vyšetřujících postav do děje. Není jen anonymní vypravěč, ale zmiňuje i svojí konkrétní práci, své knihy a scénáře k TV seriálu. A funguje to myslím dobře, bavila jsem se a zápletka nebyla nezajímavá. Jedinou mini výhradu bych měla k detektivu Hawthornovi. Ten byl na můj vkus příliš svérázný, i když uznávám, že souzněl s atmosférou celé knihy. 4,5 hvězdičky
K mé úplné spokojenosti by chtěla kniha trochu zkrátit. Nemám vůbec nic proti dlouhým propracovaným detektivkám, ale přeci jen mě to jaksi místy unavovalo. V doslovu se píše, že Kult vznikal v době covidu, tak možná měli autoři až příliš mnoho času na psaní...
I tak je to ale povedená kriminálka, další díl si nenechám ujít.
Napsáno krásnou češtinou, ale příliš moralizující navíc používající hrubost a lidskou krutost ke zvýšení dramatického účinku. To mi nebylo sympatické. Náznaky humoru jsem vnímala jen málokdy - nejvíc snad v nejznámější povídce "Hostina" a mé nejoblíbenější "Jeden dětský den".
Můj výsledný dojem je, že kniha prostě plynutím času trochu zastarala (na rozdíl třeba od nestárnoucích "Ostře sledovaných vlaků").
Vlídný a příjemný román o dohazovačce sňatků. Sledujeme příběh Sáry ve 20. a 30. letech minulého století a také hektický život její vnučky Abby, rozvodové právničky, v roce 1994. Nebýt těch mnoha šťastných konců mohla by tato kniha směle vystoupit z žánru ženského čtení. Zajímavý je i doslov. Pěkné čtení, doporučuji.
Trošičku naivní retro, ale vlastně dobrý špionážní román. Takovému příběhu by slušelo i zfilmování. Kniha se mi líbila, jsem spokojená.
Vodníka jsem si opravdu užila. Šlo najít pár nelogičností nebo dobře nevyjasněných momentů, ale při čtení to nijak nerušilo. Opravdu povedená česká detektivka. S autorkou jsem se zatím nepotkala, určitě si dočtu i její další knihy.
Retro detektivka, s detektivem - soustružníkem Otou Finkem. Tady se Ota zajímá o zmizení dívky Lucie, do které se zamiloval jako mladý hoch na mládežnické brigádě. Je to příjemné čtení s přehledným dějem. Na jednoduchou základní linku je nabaleno docela dost čtivé "omáčky", takže jsem si dobře početla.
Kniha (vydání z roku 2023, nakladatelství Mystery Press) je krásně graficky zpracovaná.
Škoda, že nebylo více využité prostředí zábavního parku, to by knihu odlišilo od jiných - podobných. Taky bych přidala trochu víc humoru. Tak snad příště, zbylí bratři vypadají zajímavěji.
Skvělé čtení s ideálním mixem humoru a akčního děje. Autorka dává najevo, že podceňovat ženy v "nejlepších letech" těsně před důchodem se nevyplácí. Já bych dodala, že to platí i v mnoha jiných povoláních, nikoli jen v oboru nájemních vražedkyň.
Název i obálka knihy dělají dojem, že by se mohlo jednat o nějakou středoškolskou lásku. Je to ale pravá maloměstská romantika, kde dvěma hlavním hrdinům je přes pětatřicet let. Typická oddechovka se spoustou sympatických sousedů a zločinci, kteří moc strachu nevzbuzují.
Kdybych dopředu nevěděla, že Formulistu napsala česká autorka, snad bych to ani nepoznala. Je to dobře napsaná žánrovka, která směle může konkurovat zahraniční produkci. U čtení jsem si příjemně odpočinula, co víc si přát.
Ocenila jsem dějovou linku týkající se oběti - mladé ubité ženy. To bylo drsné venkovské fatální drama, které mě snadno vtáhlo do atmosféry bezútěšnosti a bezmocnosti. Na druhé straně výraznou roli v knize hraje policista, jeho soukromý život, střídání partnerek a romantické city ke kolegyni. Bylo toho tak moc, až jsem měla dojem určité mužské a policejní karikatury. Tyhle dvě linie vyprávění mi prostě k sobě moc neladily.
Přesto vnímám talent této mladé autorky, takže zkusím ještě i její další detektivní případ.
Mírný spoiler: Čtivá a určitým věcným způsobem napsaná detektivka z Finska. Komisařka Paula řeší případ mrtvé Afričanky nalezené v lodním kontejneru před venkovskou vilou bohaté rodiny. Děj byl zajímavý, mírně překvapivý a rozhodně jsem ocenila, že se autoři vyhnuli motivu nelegálního přistěhovatelství a zločineckých mafií. Taky vyšetřující policistka byla sympaticky normální žena se všemi svými starostmi. Knihu ráda doporučuji, zde na DK si určitě zaslouží hodnocení v červených číslech.
Kdyby byl Princ první díl série, dala bych snad i plné hodnocení. Ale je to čtvrtý díl, ve kterém je natahovaný stále jeden a stejný příběh nenávisti dvou gangů. Vlastně se nic nového nepřihodilo a mě to už tak nebavilo. I když Leo na konci mě ještě navnadil na další díl.
Skoro tak dobré, jak některé díly napsané dříve. Známá šablona s nezničitelným a chytrým Jackem. Jen konec byl jaksi odbytý, rychlý a useknutý, za to strhávám jednu hvězdičku. Ve všem ostatním souhlasím s komentářem soukroma.
Pěkný román z lékařského prostředí - zachycující vznik porodního domu. Popisuje pracovní i osobní osudy tří porodních asistentek v západním Německu. Příběh začíná na podzim roku 1989 a celkem věrně popisuje tehdejší společenské poměry i (jen málo a velice nenápadně) začínající politické změny. Dějová linka s adopcí se mi zdála dost nepravděpodobná, přesto se mi tahle kniha velice líbila. 4,5 hvězdičky
Čtenáři, kteří mají rádi psychologické a trochu moralizující romány, budou určitě spokojeni. Mě zklamala slabá a odbytá detektivní zápletka. Na druhou stranu musím pochválit dobře vykreslenou jižanskou atmosféru, které autor dosahuje dosti popisným, ale přesto nijak neunavujícím stylem psaní.