Annkag komentáře u knih
Nádherný příběh o nelehké době.Matka s dcerou se schovávají a v tichu bojují o každý nový den.Autorka pěkně opisuje co všechno je matka schopná udělat aby její dítě bylo v bezpečí.Jak bojuje o každé další sousto jídla aby dítě žilo.Jak se strachuje každého hluku.A jak těžké je pětileté dítě milující hudbu udržet v tichu, které jim zachraňuje životy.
Pak nastává těžká volba a matka musí své dítě pustit.Protože záchrana je přednější.
Já jsem si knihu o žlutém ptáčkovi užívala a přála jsem si aby to skončilo dobře.
Bylo to jiné zpracování na téma 2.světové války a hodně překvapilo.Nestrácelo na cite a strachu, který byl v té době hmatatelný všude.
Určitě knihu doporučuji pokud chcete číst něco v novém kabátě.
Člověk který čte knihy se ke knize s týmhle tématem dostal alespoň k jedné za svůj čtenářský život.
Příběh Rusovlásky byl bolestivý jako každý, který si s týmhle tématem přečtete.
Zvěrstva, které se odehrávali po celé Evropě jsou dodnes mnohým nepochopitelné.
Čtení bylo příjemně překládané vzpomínkami na dětství kdy se svět zdál být ještě v pořádku i když to bylo už v období kdy se začali stahovat mraky.Vzpomínky na tatínka po kterém měla své rudé vlasy,na kamarádky,nežidovky, které ji pomáhali nosit aktovku do školy počas šabesu.
Vzpomínky na dědečka který chápal dětské potřeby a dal jí peníze na cirkus i když jako židovce jí to její víra nedovolovala.
A pak přišel nejhorší rok jejího života.Od maminky a bratříčka byla oddělena.A tak zůstala jenom se svou sestrou.Byly si oporou.A naše Rosie si slíbila že se vrátí domů.
Je smutné že o odpuštění nešlo žádat několik milionů Židů, který byli zastřelení, umučení, zpopelnění a ponižovaní v nelidských vzpomínkách.
Já knihu doporučuji protože historie by neměla být zapomenutá aby se nemohla opakovat.
Upřímně.Předýchávám konec téhle části.
Postavy se zde trocha rozvinuli,tak to bylo i s dějem.
Děsivost příběhu celé téhle série je znatelná protože stále nemáme jasno o co se jedná,jak zde přišli přízraky,proč je stále všude mrazivá temnota,jak to že dokážou někoho nepřirozeně ovládnout?
Trocha mě dostala smrt jedné z postav.A děsí mě osud těhotné Mie.
Pokračování přečtené za jeden večer.
Když to začalo Vánicí a bylo to mrazivé pokračování je ještě mrazivější.
Slunce svítí míň a míň,chlad je smrtící, dochází potraviny a Grady dělá co může aby ochránil Helgu a své přátele.
Lidská psychika bojuje pod náporem věcí,kterým nerozumíme a nedokážeme je logicky vysvětlit.
Vánice
Myslím že čtení k neděli kdy leje jako z konve zvolené skvěle.
Mám ráda knihy kterých obálky jsou trocha děsivé s nádechem tajemna.
Vánice je první díl série Bílá tma.Tma a bílá?Áno,zažívala jsem ji dost často u nás mezi horami kde jsem vyrůstala.
Ale naše bílá tma nebyla takhle děsivá.
Příběh tří kamarádů začíná menší před oslavou 4.července ale dopadne to úplně jinak než by se od amerického svátku Dne nezávislosti očekávalo.
Autor nás drží v napětí,pozvolna nám odhaluje sled událostí které v nás vyvolávají chvění a následnou stránkou na nás vychrlí fakt z kterého mrazí.
Psychika postav je lámaná následkem mrazivé skutečnosti před ,,tím venku,,.Potkávají se se situaci kdy musí rozhodovat nejen za sebe.Se situaci kdy je těžké říct že řešení,pro které se rozhodly je zrovna to správné.
S napětím se vrhám na další díl a věřím že nebudu zklamaná.
Tom Hanks Biják
Já musím říct že Tom je úplně skvostný vypravěč.
Věřila jsem mu každou stránku, každou postavu.Každou vrásku Billové matky,tvrdou práci jeho otce a strýčka kterého konec byl někde kde lišky dávají dobrou noc.
Sledovala jsem cestu Billa z dítěte které se potápí do světa komiksu až po úspěšného režiséra,který shání herce do hlavních rolí.
Četla jsem i jeho Neobvyklý typ a zamilovala jsem si jeho styl psaní.
Myslím že víc slov ani není potřeba.Musíte si Biják přečíst.
Milé čtení kde autorka ukázala jak je někdy těžké ukázat své pocity a podat srdce na dlani.
Byla jsem spokojená.Děj byl hladký,plynulý.Nechybělo tajemno,zápletka,duchové.Trocha jiné zpracování duchařského příběhu kde nechyběli ani emoce.
Já jsem se při knize mírně nudila.Ale jako letní oddechovka na chalupě to celkem ušlo.Nemusela jsem přemýšlet.
Kniha měla zajímavé pojetí.Měla potenciál a zajímavý nápad.
V některých okamžicích jsem se trocha děsila.Ale pak se to znova zaseklo a táhlo.Některé postavy postrádali krásu.
V konečném důsledku však byla kniha zajímavá a určitě nemá smysl ji zařadit níž než na průměr.
Začátkem jsem byla nadšená.Hlavně postavami které měli jméná po obětech.
Když se pak našlo tělo Andyho začalo to mít trocha temnější nádech.
A tahle rodina mě ve své podstatě nadchla ale děsila mě představa že by někdo takýto mohl žít v naši blízkosti.
Já jsem se v ději strácela,zejména v postavách.Bylo to napsané zvláštně a někdy to bylo akoby mírně nelogické.
Na konci jsem pochopila že se jedná o záměr autorky ale celkovo mě kniha nenadchla.
Myslím že to bylo skvělé čtení.
Napínavé,děsivé,mrazilo.
Děj plynul a i díky tomu se kniha četla jedním dechem.
Holly je další typická Kingovka.
Hypochondr v čase Covidu pátrající po pohřešované osobě ke které se záhy přidávají další.
Áno,víme kdo to dělá ale víc nás zajímá proč?
Bylo to skvělé čtění a já jsem si Kinga znova vychutnala.
Shari znova potěšila.Nesklamala mě ve svém popise lidské duše,tužeb a černých zákoutí našich tajemství.Mnoho krát ani nemyslíme na to jak naše činy můžou lidem které milujeme ublížit.
Anebo v nich probudit malou bestii která nás chce potrestat.
Bavilo mě to od začátku do konce a těším se na další knihu.
Kniha která nám ukazuje jaké zločiny byly páchané a jak se pak ty co se na nich podíleli ukrývali a žili své životy dál.Kniha je psaná težší formou ale je to spisovatelský skvost.Myslím že bylo správné rozhodnout se napsat knihu s týmto tématem.Jak se pátralo po nacistických vojácích po světe a dostat je před soud.Jen škoda že se na mnoho z nich nepřišlo a nemohli pykat za své činy.
Ani druhý díl nebyl špatný.Nadchl a pobavil.Jo a byly místa kde jsem se fakt smála.
Miluju řeckou mytologii a tahle mě fakt nadchla.Líbilo se mi zapracovaní Olympu do dnešního světa opepřeneného štipkou sprosťáren a vlhkých scén.
Jo,a zamilovala jsem se do Háda...je božský.