ArthasKarfa komentáře u knih
Posta Villona je v kontextu 15. století velmi kontroverzní. Jeho časté morální úpadky a provinění jen doprovázelý hřmotný a prostopážný život, který dal vzniknout doposud nevídaným veršům, které čtenáře baví dodnes. "Jen sytý v lásce si je jistý" Krasné verše jako Filipika společnpsti.
Výborný román o jednom klukovi, kterého válka dostala z jeho "dnes by se řeklo komfortní zóny". Je zavlečen do armády a začíná prožívat všechny útrapy tehdejšího vojenského života. Kromě toho potkává spoustu zajímavých lidí a zažívá celou řadu úsměvných i drsných příhod, které jsou dnes pro většinu lidí zcela nepředstavitelná. Krutý příběh a vyprávění o tažení pluků krajem celé Evropy doplňují legrační příhody a celá kniha je velmi autentickým svědectvím vojenského písaře Grimmelshausena. Opravdu velmi čtivé a podařené.
Trošku jsem se trápil s velmi zdlouhavým poznámkovým aparátem a opakující se tématikou bombardování a s problémy s ostřelovaným Londýnem. Nicméně celá řada skutečností pro mně byla nová.
Krásná knížka o příbězích z partyzánského prostředí, smutných mrazivých nocí někde ve slovenských horách nebo o teplých dnech z konce války někdy v Jižních Čechách kolem Budějovic. Nejvíc se mi líbila povídka Marienka, ale všechny krátké příběhy mají svojí krásu.
Velmi pěkně formulovaná knížka o malých střípkách z dějin. :) Stalo se to tak? Mohlo se tak stát? Rozhodně.
Moc pěkné, v podání pana Preise a Otakara Brouska. Husy jako hlavní zápletka byly zábavné.
Ono to vypadá hrozně "vymyšleně", ale přesně takhle ajťáci fungují. Je to sice sem tam hodně trapné, ale jejich svět takový je. U některých pasáží jsem se docela zasmál. :-) Pasáž s rodinou a stále nespokojenou matkou mě taky docela rozesmála.
Komentáře velmi dobrého historika a člověka, učil mne na VŠ a přednášky s ním byly velmi obohacující a všechno co říkal nám dávalo smysl, velmi jsem si užíval jeho výklad novověkých dějin. Co se kolem jeho osoby později stalo mně velmi mrzí.
Akčnější než první díl, nicméně zůstal problém s tím, že člověk často nevěděl o jakou situaci a postavy se jedná. Některé pasáže velmi zdlouhavé.
Komiks líčí události kolem exilové vlády ve VB, formování československého odboje a až velmi ke konci samotnou událost kolem atentátu na Heydricha. Grafické zpracování se mi příliš nelíbí, v některých částech je obrazově a částečně i textově nečitelné...Některé pasáže jsou zdlouhavé a jiné (ty důležité) naopak velmi zkrácené.
(SPOILER) Komiksové zpracování příběhu dvou kamarádů PS. Děj je velmi nepřehledný, protože stále přeskakuje z doby na čáře do části, kdy jsou kamarádi zavření v lágru. Styl komiksu mi příliš nevyhovoval a často sem i stalo, že jsem ani po delším pohledu na jednotlivý obrázek nevěděl, co na něm je. Moderní styl výkladu příběhu i kamarádství a událostí kolem roku 48 mi také příliš neimponoval. Za mě opravdu ne příliš povedené.
Kniha, která vás vtáhne do pohraničí těsně po válce a okouzlí vás svou jednoduchostí. Zrovna cítíte vůni starých knih v zámku, slyšíte Adelheid na schodech. Sedíte vedle vrchního strážmistra u krbu a vzpomínáte. Velmi silný příběh, krásný a smutný.
Pokračování velmi hezkých příběhů a osudů ze Šumavy.
Velmi čtivý soubor hororových příběhů, které vás vtáhnout do děje, rozvinou se do souvislostí a potom vám pomaličku odhalují všechny děsy. Myslím, že je to přesně ta jedna z knih, která vás pohltí uprostřed slunného dne a vy se ocitnete uprostřed úděsného příběhu. Povídka Oltář byla asi nejhrůzostrašnější.
Drsná a syrová zpověď první linie Velké války. Někdy příliš zdlouhavá a jednotvárná. Velkou část knihy tvoří popisy druhů ve zbrani a jejich drobných příběhů z dovolených nebo zákopových dnů, kdy stojí všichni v bahně a padají na ně šrapnely a jejich morálku ničí nemoci a nezájem důstojníků.
Velmi smutná kniha o křivdách, těžkých lidských dobách a osudech. Mně osobně se nejvíc dotkla hned první příhoda z období Třicetileté války, která byla velmi drsná a mrazivá.
Kniha je svým způsobem velmi milá a čtivá, krásné příběhy střídají trochu divnější a nudnější, ale celkový dojem z knihy je velmi kladný. Nechybí napětí a akce, které doprovází duch minulosti plný davných křivd a zklamání v životě.
Kniha, která se velmi trefně vyjadřuje k problémům soudobého českého školství.
Když s Clerfaytem a Lillian sedíte v pařížské kavárně, nebo posloucháte jejich dlouhé rozhovory na francouzské Riviéře, jste vlastně součástí jejich příběhu, který vám kniha rozevírá. Neskutečně sklíčený příběh o lásce, smrti a malých radostech, kterých je život plný, do vás vnikne a zaměstná celou vaši mysl rozjímáním o životě a smrti.
Vždycky když začnu číst knihu od Remarqua, říkám jsi "Tak co najde se tu něco, co mě ještě překvapí/dojme/dostane" a ano, vždycky, jsou to maličkosti, jsou to titěrnosti, ale jsou příliš důležité, než aby je sám život opomenul. Láska mezi emigranty, odloučení, za každým rohem četník nebo SSman a všechno líčené v době bezpráví a nelidskosti. Říkám si, že najednou nejsem ve svém životě, ale sedím někde ve Francii s panem Schwarzem a čekám než se na mě dostane řada s vízem a mám neskutečnou touhu žít, žít další obyčejný den, který strach dělá neobyčejným. Obyčejné příběhy lásky nečtu rád, ale příběh života jako jsou příběhy od Remarqua dělají život o něco málo lidštější....