asam komentáře u knih
Autorčin debut - Kniha zachycuje období, které začíná před první světovou válkou a končí pádem komunismu. Sledujeme tři generace žen - babičku Annu, matku Alžbětu a dceru Anežku. Společnou vypravěčkou je nejmladší ze všech žen, Anežka. Každá z žen je jiná, má jiné zájmy a každá hledá smysl života v něčem jiném. Děj probíhá rychle, není čas zastavit se a vydechnout. Čtivá kniha. Doporučuji.
Silný, dojemný příběh O vině a nevině Čechů a Němců za druhé světové války. O odsouzení nevinných za něco co nespáchali, kolektivní vina , román o odpouštění na obou dvou stranách, o nezájmu mladé generace slyšet o omylech svých otců.
Doporučuji a smekám před autorkou, která tak citlivě zpracovala toto ožehavé téma naší historie.
Určitě stojí za přečtení- doporučuji.
Poetické vyprávění o krásách čínské přírody, pro nás vzdálené historické události, ale i pohled mladých dívek na tradiční výchovu v čínských rodinách, vztah mezi mužem a ženou, mezi rodiči a dětmi.To vše doprovázené rachocením kulometů a bombardováním popisované očima malé dívky prchající se svými sestrami a matkou před hrůzami války.
Kniha obsahuje autobiografické prvky.
Velice zajímavé.Kniha o lásce, toleranci, pochopení.
Představte si, že zjistíte, že váš manžel, kterého milujete, se cítí a chce být ženou. Smiřte se s tím, že nemáte manžela, ale kamarádku. To chce opravdu velkou dávku porozumění a tolerance.
5 hvězdiček je málo. Nádherný příběh, který ve čtenáři dokáže vyvolat vlnu emocí, od lítosti po radost. Vezme je to za srdce.
Doporučuji.
5 hvězdiček je málo- Vynikající téma + dobře píšící autorka
Moudrost, humor, láska ke zvířatům a znalost jejich vlastností - to vše nalezneme v této milé knížce. V dnešní těžké době je to příjemné rozptýlení.
Podle krásné růžové obálky si myslíte, že se bude jednat o sladký, milostný příběh. To se ale mýlíte. Velice čtivé,citlivé vyprávění o životě dospívajících dětí, kteří se snaží sami prokousat zapeklitými vztahy, které jim osud připravil.
Příběh - young adult -, který ale rozhodně neurazí ani žádného staršího čtenáře
Autorka stále drží laťku vysoko. V pátém dílu série si už myslíte, že o amiších víte vše, že vás nic nepřekvapí, myslíte si, že znáte i viníka, ale autorka to vždy tak zamotá, že vás závěr knihy překvapí. Alespoň já to tak mám.
Kniha je velmi čtivá, má poutavý děj, věrně vykreslené postavy, které si buď zamilujete, nebo je nenávidíte. Silný příběh o ženském údělu, který byl a je často hodně tvrdý a beznadějný.
Pěkná kniha o méně pěkných věcech. Šikana, domácí násilí, týrání. Překvapilo mě, jak málo lidí kolem si všímá, co se děje v jejich okolí. Jako by to, co je za zavřenými dveřmi se nás netýkalo.
Doporučuji k přečtení a k zamyšlení.
Skvělé, nevadí, že část je fikce. Já to beru jako dva oddělené příběhy. Osud vily, který je v knížce velice blízko pravdě a příběh rodiny, která mohla žít i jinde. Moc se mi to líbilo, a každému vřele doporučuji. Jsem zvědavá jak proběhne rekonstrukce vily, a jen co bude lepší počasí pojedu se tam podívat. Nenám to zase až tak daleko.
Autor mě zatím vždy pobavil. I tato knížka je velmi vtipná. Leckde poznávám sebe i své přátele - s humorem.
Docela mě z toho běhal mráz po zádech. Co by, kdyby ....bylo tak blízko.
Historický román z doby II. světové války. Trochu jiný pohled. Sousedé udávají sousedy, nikdo si není ničím jistý, nikdo není v bezpečí. Přesto se najdou opravdoví hrdinové, kteří chtějí pomoct. Příběh, na který jen tak nezapomenete. Zpracováno tak opravdově, že ani nepochybujete, zda se to mohlo stát či ne.
Tuto knížku jsem si vybrala náhodně do čtenářské výzvy 2020 - První knížka, kterou jsem od autora četla, A určitě ne poslední. Způsob uvažování vyšetřovatele Jeffersona Wintera mě zaujal.
Baví mě komisař Carl a jeho svérázný pomocník, arabský přistěhovalec Asad.
Opět velice čtivé.
Opět napínavé čtení.
Baví mě sledovat konverzace mezi parťáky z oddělení vražd. Jejich humor a narážky každý nechápe. Rozumí jim jen oni. Děj není jenom stroze popisován, právě časté rozhovory a polemiky udávají knize rychlý spád.