Atisa Atisa komentáře u knih

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Knihu jsem přečetla se synem. Líbila se mi. Byla hodně napínavá a dobrodružná. Vlastně takové trochu sci-fi pro děti. Kamarádi zažívají všechno možné, několikrát malém přijdou o život. Některé scény mi ale přišly trochu méně promyšlené nebo uspěchané. Každopádně určitě budeme pokračovat dalším dílem.

03.12.2024 4.5 z 5

Kočka na cestách Kočka na cestách Hiro Arikawa

Toto bylo moje první setkání s japonskou literaturou. Knihu jsem si vybrala na doporučení do čtenářské výzvy, jinak bych po ní asi nesáhla. A musím říct, že byla opravdu skvělá! Úplně jiná, než jsem zvyklá z naší kultury. Taková pomalá, velmi laskavá. První část, kde Satoru s Nanou objíždějí jeho přátele z dřívějška, mi přišla naprosto dokonalá. Krásně vykreslená přátelství. Také se mi líbilo střídání vyprávění z pohledu kočky a z pohledu vypravěče či dalších postav. Nana byl taky skvělý, Satoru úžasně empatický. Ten závěr byl v něčem zvláštní, proto jsem uvažovala, jestli nestrhnu půl hvězdičku, když to teď jde. Ale ne. Prostě se mi kniha hodně líbila a díky tomu, že jsem žádnou podobnou asi zatím nečetla, dávám plný počet hvězdiček. Doporučuji.

03.12.2024 5 z 5

Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Moje první přečtená kniha od Jane Austenové. Musím konstatovat, že to nebyl dobrý začátek s touto autorkou. Kniha mě docela nudila. Konec mi přišel docela uspěchaný. Na posledních pár stránkách bylo vysvětleno rozuzlení celého příběhu, což si myslím, že by se dalo mnohem podrobněji rozvést. Každopádně příště si od této autorky raději přečtu něco známějšího.

25.11.2024 3 z 5

Méně je více - Minimalistické rodičovství Méně je více - Minimalistické rodičovství Asha Dornfest

Knihu jsem četla docela dlouho, protože se mi v průběhu jejího čtení dostaly pod ruku i jiné knihy. Některé rady v knize jsou zajímavé, některé jsem už i vyzkoušela. Celkově mi však nepřijde, že by autorky psaly o něčem úplně komplet novém.

17.11.2024 4 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Knihu jsem si přečetla díky čtenářské výzvě. A bylo to pro mě opravdu výzva. Kniha se mi četla pomalu. Neustále jsem si musela ujasňovat, kdo je kdo. Vztahy jsou v knize propletené a vlastně celý příběh se točí kolem vztahů. Mně osobně zde přišlo důležité i téma smrti. Bylo zajímavé sledovat, jak tehdy byla smrt vnímána. Autorka jistě vycházela ze své zkušenosti. Celkově knihu hodnotím jako relativně dobrou. Člověk se však musí naladit na fakt, že se jedná o klasiku.

08.11.2024 4 z 5

Hledal jsem Alláha, našel Ježíše Hledal jsem Alláha, našel Ježíše Nabeel Qureshi

Toto byla naprosto skvělá kniha. Pomyslně je rozdělená do třech oddílů - život muslimů, obhajoba argumentů pro křesťanství a islám, Nabeelovo obrácení. Hodně mě zaujala část popisující život muslimů, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Zároveň se mi velmi líbila soudržnost Nabeelovy rodiny a komunity. Argumenty také dost zajímavé. Byl to vlastně takový teologický rozbor, až se mi nechtělo věřit, že si to vše Nabeel tak důkladně nastudoval, ale měl k tomu zřejmě předpoklady podle toho, že po svém obrácení vystudoval další obory týkající se křesťanství a náboženství. Největší sílu pro mě však měla část popisující jeho obrácení. Úplně mě dojalo, jak Nabeel přijal Ježíše. Tuto knihu určitě doporučuji, je úžasná!

22.10.2024 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Série Šikmý kostel je mistrovské dílo. Oceňuji, kolik úsilí autorka musela vynaložit, než knihu napsala. Člověk se z románu dozví spoustu informací z tehdejšího života. Obzvláště čtení z války se nečetlo dobře, ale jsem ráda, že si nyní mnohem více dokážu takový život představit. Je ale nepochopitelné, že se něco takového dělo a vlastně stále děje.

10.10.2024 5 z 5

Parabible Parabible Alexandr Flek

Dala bych něco mezi 3 až 4 hvězdičkami. Něco mi přišlo hodně divné, něco docela významově posunuté. A hlavně jsem viděla, jak je "stará" Bible krásně poetická a mnohovrstevná na rozdíl od Parabible. Na druhou stranu některé příběhy mi přišly hodně zajímavé, dokázala jsem si něco mnohem lépe představit a pochopit. Stojí zato si Parabibli přečíst, ale není dobré mít příliš vysoká očekávání.

02.10.2024 4 z 5

Črty ze Šumavy Črty ze Šumavy Karel Klostermann

Tuto kratičkou knížku jsem poslouchala v audiu. Byla to moje první kniha od Karla Klostermanna. Určitě ji však nedoporučuji jako první čtení od něj. Nijak zvlášť mě nezaujala. Jsou to opravdu jen takové črty, krátké příběhy ze Šumavy, které na sebe nenavazují. Sice jsme o prázdninách na Šumavě byli, ale jen v jedné části. Kdežto tato kniha jde napříč celou Šumavou. Doporučuji spíše někomu, kdo zná Šumavu jako své boty.

14.09.2024 3 z 5

Maminek není nikdy dost - Strasti a slasti pěstounské péče Maminek není nikdy dost - Strasti a slasti pěstounské péče Petra Suchánková

Na tuto knihu jsem v knihovně narazila úplnou "náhodou" a zaujala mě svým názvem. Bylo to zajímavé čtení, spíše taková forma deníku. Autorka v knize popisuje obyčejný život jedné pěstounské rodiny. Nad životem za covidu se dnes už člověk musí jen pousmát, ale autorka knihu psala v době nejpřísnějšího lockdownu, kdy to sranda nebyla, takže je to autentické čtení. Kniha se četla rychle. Ke konci mě trochu s autorkou mrzelo, jak to dopadlo, že život nejde vždy podle plánu. A zajímalo by mě, jaká je situace nyní, zda už třeba mají další holčičku v pěstounské péči. Klobouk dolů, že si na to troufají ještě i kolem padesátky.

14.09.2024 4 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Kniha se mi jako celek líbila, ale přišla mi dost pomalá, dost se táhla, což mě ne vždy tak úplně bavilo. Na romantiku moc nejsem, ale mám v plánu si brzy přečíst knihu z podobného prostředí.

11.09.2024 4 z 5

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Moje první vyposlouchaná audiokniha. Hodně se mi líbila. Líbilo se mi, že Ladislav jde občas i do hloubky. Je to zajímavý svět, který mi doteď byl neznámý. Akorát ke konci už mi přišlo, že se cesta popisovaná v knize dost táhne. Dávám však plný počet hvězdiček, protože autor i v knize zmiňuje, že po určité době se také poutníkům začne cesta táhnout a stane se z ní taková rutina.

11.09.2024 5 z 5

Hory, mlha, láska a já Hory, mlha, láska a já Tessa Randau

Knihy od Tessy Randau jsou inspirativní. Bylo tomu tak i u této knížečky. Četla se rychle. Psychologické koncepty v ní uvedené jsou možná známé, každopádně některé z nich jsem neznala. Přišlo mi to zajímavé. A věřím, že v knize je ukrytá pravda. Na každém manželství se dá takto zapracovat.

07.09.2024 5 z 5

Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Tato kniha mě zklamala, měla jsem od ní mnohem větší očekávání. Přijde mi, že jsem se vlastně z děje nic moc nedozvěděla. Chybělo mi spoustu podrobností, abych si mohla udělat ucelenější obrázek. A ani prostředí statku a vesnice mi nepřišlo nějak do detailu vykreslené, abych se do knihy mohla více vžít. Vlastně jsem byla ráda, že už je konec knížky a nemyslím si, že by mi tato kniha nějak zvlášť utkvěla v mysli.

06.08.2024 3 z 5

Nikdy nevystoupat na vrchol Nikdy nevystoupat na vrchol Paolo Cognetti

Čtení této knihy mě bavilo, nechala jsem se unášet vyprávěním o cestě do Himálají. Ale určitě chápu, že tato kniha každému nesedne. Musí být na ni ta pravá nálada. Akorát mi chyběly ty hlubší aspekty nevystoupání na vrchol, vliv věku... Prostě to, co slibuje anotace, vlastně v knize není nějak více rozvíjeno, probíráno, člověk od knihy může mít úplně jiná očekávání. Líbil se mi i závěrečný doslov o životě a dalších dílech autora.

30.07.2024 4 z 5

Zázrak svaté Winifredy Zázrak svaté Winifredy Ellis Peters (p)

Toto byla super kniha, což jsem vůbec nečekala. Líbila se mi více než příběhy se sestrou Fidelmou. Na rozdíl od Fidelmy se v této knize vyskytuje i duchovní složka, což si myslím, že je důležité, aby byl děj komplexní, pokud se odehrává v církevním prostředí. Zároveň se mi také hodně líbilo, že se celou dobu jen nevyšetřuje případ, nepřišlo mi to jako čistá detektivka. Posledních několik stránek jsem si musela přečíst znovu, abych rozuzlení opravdu správně pochopila. Zjistila jsem ale, že to, co se tam odehrálo, vlastně není v knize úplně podrobně napsáno, to si musí čtenář na základě indicií v poslední kapitole domyslet. Za mě tato kniha velké wow a těším se na další díly, snad budou také tak dobré!

27.07.2024 5 z 5

Tma Tma Jozef Karika

Thrillery moc nečtu. Tento jsem si zvolila, protože se mi hodil do čtenářské výzvy. Odehrává se totiž na Malé Fatře, kde jsme trávili dovolenou. Ze začátku se mi kniha hodně líbila. V prostředí, kde se děj odehrává, jsme se pohybovali i my, takže jsem si o to více dokázala vše představit. Líbilo se mi, že jsem se dozvěděla pro mě nové informace o tom, co může způsobit panika a další zajímavosti, které jsou v knize zmíněné jen tak mimochodem. Od druhé poloviny je kniha čím dál více nechutnější. Vše vygraduje v předposlední kapitole, kterou jsem málem přeskočila. Díky poslední kapitole, kde je celý příběh hezky a zajímavě vysvětlen, dávám plný počet hvězdiček.

23.07.2024 5 z 5

Vykročit do neznáma: Misie po františkánsku Vykročit do neznáma: Misie po františkánsku Mardesic Jack

Naprosto skvělá kniha, která se mě velmi dotýkala. Jsou v ní úžasná drobná svědectví ze setkání s úplně běžnými lidmi dnešního západního světa, s jejich bolestmi a trápeními, které Bůh proměňuje skrze tyto bratry františkány. Pro mě velmi inspirující kniha. Doporučuji!

12.07.2024 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Knihu jsem si zvolila s vidinou prázdninového čtení. Bohužel mě však zklamala. Nebavila mě, do čtení jsem se musela nutit. V dnešní době bychom tento typ literatury označili jako takové blogové či deníkové zápisky. V knize není žádná stěžejní dějová linka, což mi vadilo. Vtipné mi to přišlo jen zřídkakdy. Zcela nepochopitelný mi přišel její vztah ke svému dítěti, občas jako by snad ani neexistovalo. Asi jiná doba.

07.07.2024 3 z 5

Slyšte slovo a zpívejte píseň: život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu Slyšte slovo a zpívejte píseň: život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu Petr Piťha

První část knihy pojednávající o Konstantinovi a Metodějovi mě opravdu uchvátila. Žasla jsem, jak Bůh skrze člověka působí, co tvořil díky těmto bratřím. Bohužel druhá část knihy to pokazila - letem světem celá historie Velehradu a celé cyrilometodějské tradice až do současnosti. To jsem si připadala jako při četbě učebnice. Kdyby bylo více propracováno, nebo zvolen jen menší časový úsek, dotklo by se mě to více. Ale ilustrace jsou nádherné.

20.06.2024 4 z 5