babiočka babiočka komentáře u knih

Mordýř Mordýř Jan Patrick Adámek

Detektivka zasazená do historie - podle mne zaručený čtenářský požitek.
Celý příběh je znamenitě zpracovaný a to nejen dovedně použitým starobylým vyjadřováním, ale i autorovou obdivuhodnou slovní zásobou a jeho znalostí dějin.
Za velmi vydařené také považuji ztvárnění ústřední postavy Heřmana, drsňáckého rytíře s laskavou duší.
No, a pachatele hrůzných činů můžete v patřičně napínavém ději tipovat pomalu až do konce.
Čtenářům tuto knížku vřele doporučuji.

12.12.2023 5 z 5

Zachráníš mě ráno Zachráníš mě ráno Joy Fielding

Můj celkový dojem z této knížky je znechucení.
Znechucení z toho, jak se otupělá společnost chce za každou cenu ztotožnit se svými pomyslnými idoly. A toto není fantazie autorky, ale, bohužel, i současná realita.

03.04.2022 3 z 5

Příliš mnoho tajemství Příliš mnoho tajemství Katarína Gillerová

Příběh o mezilidských a rodinných vztazích je plný tajemství, ale i příjemně okořeněný vtipnými průpovídkami.
Autorka píše celkem reálně o životě se všemi jeho radostmi a strastmi. Kniha se mi líbila a jako odpočinkovou četbu ji doporučuji.

10.01.2022 4 z 5

Vzkříšení Vzkříšení Ken McClure (p)

V současné koronavirové době docela pochmurné, ale zajímavé čtení.

08.03.2021 5 z 5

Trnitá sklizeň Trnitá sklizeň Corban Addison

Reálný obraz společnosti, kde nad morálkou a lidstvím vítězí mamon, hamižnost a přetvářka. Velmi poučné, i když trochu náročnější čtení.

20.08.2020 5 z 5

Lidi aneb Cestování je série omylů, ale jeden je zajímavější než druhý Lidi aneb Cestování je série omylů, ale jeden je zajímavější než druhý Milena Holcová

Tento díl se mi líbil nejvíc. Cestování je zde líčeno velmi sugestivně a zároveň i s vtipným nadhledem.
V jedné kapitole autorka také velice poučně vystihuje letoru mužské populace z Afriky a Středního východu, obzvlášť jejich skutečný přístup k práci, ale i k životu.
V současné době téma dost aktuální...

05.03.2020 5 z 5

Palomino Palomino Danielle Steel

Úchvatné čtení o životních snech, nadějích i ztrátách, o síle skutečného přátelství a lásky.
Škoda jen, že publikaci z roku 2013 místy kazí nesmyslný překlad a nelogická větná stavba (souvětí, odstavce...).

18.01.2020 4 z 5

Motýlí křik Motýlí křik Jan Tománek

Mně to celé přišlo takové nějaké zmatené a dějově nedotažené.
Samá spletitá překombinovaná spiklenecká teorie; iracionální jednání a způsob myšlení většiny postav...
Pro mne tedy nezajímavé a docela únavné čtení.

08.08.2019 1 z 5

Modrý dům Modrý dům Táňa Keleová-Vasilková

Krásné člověčí vyprávění :o)

19.07.2017 5 z 5

Krev a stříbro Krev a stříbro Sabine Ebert

Vynikající příběh se strhujícím dějem podložený historickými fakty.

10.01.2017 5 z 5

Venkovská svatba Venkovská svatba Barbara Hannay

Mám ráda romány, kde se prolíná současnost s minulostí, přestože zde jsem měla zpočátku trochu zmatek v postavách. Celý příběh se však postupně hezky rozvíjí a čtení o různých lidských osudech je zajímavé.

06.06.2024 5 z 5

Vábení pouště Vábení pouště Helen A. Rosburg

Moc hezká pohádka ;-) Jako odpočinkovou četbu vřele doporučuji.

27.12.2023 4 z 5

Poslední kubánské pomeranče Poslední kubánské pomeranče Petra Klabouchová

Toto líčení 80. let minulého století není, bohužel, ani zábavné natož vtipné.
Divím se, že tak "hrozné" dětství autorka vůbec ve zdraví přežila. Mám potomky přibližně v jejím věku, ale na své dětství nevzpomínají s takovým despektem jako ona.

04.09.2023 1 z 5

Na Afriku zapomeň Na Afriku zapomeň Vladana Gomes Adolfo

Takové ploché deníčkové vyprávění, které mě zrovna nezaujalo. V knize jsou některé situace nedostatečně objasněné a jakoby useknuté.
Zarazil mě i do očí bijící nesmysl vztahující se ke dni svatby.
Citace:
"...No, dnes je pondělí prvního srpna, takže osmého srpna? OK, osmého srpna..." (str.109)
"Usedáme ke stolu a mámě oznamujeme, že již máme termín svatby..."
""Neee," uklidňuje ji Iko. "Bereme se až v SOBOTU, máš pět dní na přípravu," dodává s úsměvem." (str.112)
"Je PÁTEK, ZÍTRA se vdávám..." (str.114)
Kapitola třináctá - SVATEBNÍ DEN: "Je osmého srpna dva tisíce šestnáct, sedm hodin ráno..." (str.117)

P.S. Dne 8.8.2016 bylo pondělí, a ne sobota, jak je uváděno v textu!

15.06.2023 1 z 5

Miluj mě, nebo střelím Miluj mě, nebo střelím Václav Gruber

Na rozdíl od knih, které jsem od pana Grubera již četla, se mi tato vůbec nelíbila. Celý "děj" se mi jevil dost jednotvárný a tak nějak plochý. Oba hlavní aktéři na mě působí spíš jako stařešinové znudění životem, kteří nevědí, co chtějí.

19.11.2021 1 z 5

Zrádné svědomí Zrádné svědomí Belva Plain

Kniha se čte celkem dobře, jen druhá polovina mi tak nějak připomínala TV seriál Dallas.

20.09.2021 3 z 5

Poslední šamanka Poslední šamanka Barbara Wood

Knihu jsem v první polovině třikrát odložila a už se mi nechtělo ve čtení vůbec pokračovat. Nakonec však zvítězila zvědavost a celým dost rozvleklým dějem jsem se přece jen "propracovala" až k poslední stránce.
Námět knihy je docela zajímavý, ale podle jejího názvu jsem očekávala úplně něco jiného.

25.05.2021 2 z 5

Nechte mě odejít Nechte mě odejít Caitlin Spencer

Možná pravdivý, ale dost rozporuplný příběh. Jsem ochotna pochopit chování 14leté velice naivní dívky. Nechápu však její způsob "myšlení" v dalších letech, potažmo v dospělosti.
Z líčení aktérky vyvstává řada sporných detailů a ještě víc otázek. A odpovědět na ně zřejmě neumí ani ona sama.
Také se mi nelíbí klamavý název knihy.

P.S.
„Dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Ale u vesmíru to není tak jisté.“
Albert Einstein

01.10.2019 2 z 5

Útěk z afrického pekla Útěk z afrického pekla Barbora Koudelková

Příběh o kuriózní lidské blbosti, který se sice dobře čte, ale nad "myšlením" protagonistky jsem si nevěřícně skoro ukroutila hlavu. A o toho jejího afrického "krasavce" bych si teda neopřela ani rezavé kolo.

12.11.2018 2 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Z povahy hlavního "hrdiny" se mi chtělo zvracet, o chování tzv. vlastenců, kteří při prvním konfliktu "práskli do bot" ani nemluvě.

19.07.2017 2 z 5