bacouch bacouch komentáře u knih

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Knihy této autorky se u nás v knihovně velmi půjčují, tak jsem si řekla, že jí musím taky vyzkoušet. A mile mě překvapila. Líbilo se mi, že se děj odehrává v Čechách, protože už mám těch Holgrenů, Joonů a Stiegů trošku plné zuby. A atmosféra jihočeské vesnice mi silně připomínala vesničku, kam jsem jezdívala jako dítě k babičce. Líbil se mi i způsob vyprávění, který je něco mezi psychologickým románem a detektivkou. Ale bylo to fajn.

19.02.2021 4 z 5

Ticho promlouvá Ticho promlouvá Eckhart Tolle

Co zbyde z vašich obav a tužeb spojených s problematickými situacemi vašeho života, jež zaměstnávají vaší pozornost? Pomlčka - pět centimetrů dlouhá pomlčka mezi datem vašeho narození a datem vašeho úmrtí na náhrobní desce.

19.02.2021 5 z 5

Zlo: Věda o temných stránkách lidství Zlo: Věda o temných stránkách lidství Julia Shaw

Problematika zla fascinuje lidstvo už od prvopočátku. Existuje člověk, který je absolutní zlo? Kdybyste mohli, s tím, co dnes víte, zabít Hitlera jako dítě, dokázali byste to? Těmito tezemi začíná kniha německé autorky a čtenáře natěší na zajímavé myšlenkové pochody a experimenty. A hlavně na to, že se zamyslí nad tématy, která jsou ve „slušné“ společnosti tabuizované a rozhodně se o nich do hloubky nemluví. A je téměř vyloučené se pokusit o nějaký postoj advocatus diaboli – zkuste si někdy obhajovat nebo alespoň soucítit s člověkem s pedofilními sklony…
Problém knihy je ovšem pravděpodobně to, že koncept „zla“ je tak široký a částečně subjektivní (co byste považovali za zlo, co jen za špatné?), že Shaw pokrývá mnoho témat na úkor hloubky: hovoří o pojmu „zlo“ v kontextu technologie, moci, kanceláře, sexuality, vražd, znásilnění, nacistů, terorismu, pedofilie, otroctví, sadismu, ale též genderové a sociální znevýhodněnosti. Suma sumárum – začátek byl velmi ambiciózní a pak se to rozplizlo v povrchní intelektuálské žvatlání..

16.02.2021 3 z 5

Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

Skvěle napsaná kniha o jednom z nejzajímavějších historických období. Přečteno jedním dechem. Rovněž taky vřele doporučuji dramatizaci této knihy s Viktorem Preissem v hlavní roli.

15.02.2021 5 z 5

Kocouře, ty se máš Kocouře, ty se máš Martina Špinková

Znám autorku jako úžasnou bytost, tak jsem byla zvědavá i na její literární tvorbu. A musím říct, že mě to dost rozsekalo. Četla jsem to dětem a uvědomovala jsem si, jak mi dělá problém o některých věcech mluvit. Jako by tím, že se o tom nebude mluvit byl svět nějaký "hezčí". Ale to je samozřejmě jen sebeklam. Je strašně důležité, aby se o tom mluvilo a aby děti věděly, že ne každý je zdravý (někdo je odkázán na vozík, někdo má protézu, někdo nevidí...), a proto je dobré si zdraví vážit a pomáhat těm, kteří takové štěstí neměli. Je důležité nezapomínat, že stáří je obtížné a přináší mnoho problémů, který si mladý člověk vůbec neuvědomuje. A tahle kniha je úžasná v tom, že tato tíživá témata podává s lehkostí a samozřejmostí, mile a s krásnými ilustracemi. Např. situaci, kdy strejda spadne z vozíku, popisuje: „Zavolali jsme silného Františka a strýce jsme společně posadili. Pak jsme mu uvařili horký čaj, který má moc rád. Dal si do něj med, jako když byl malý kluk. Když člověk spadne, musí se pak svět dát zpátky do pořádku. Med na to pomáhá.“ Zkrátka - kniha je skvělá a velmi záslužná. 10* z 5

03.02.2021 5 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Pýcha a předsudek mě bavil, tohle ovšem pro mě bylo utrpení. Nechci Austen upírat skvělou práci s jazykem, ale já už jsem na to asi moc stará. Vleklo se to jak týden před výplatou a děj by se dal shrnout na 3 stránky. A to kdo ví jestli :-)

01.02.2021 3 z 5

Věk supernovy Věk supernovy Liou Cch'-sin

Po knize jsem sáhla poté, co jsem od autora četla jeho úžasnou trilogii Problém tří těles. A musím říct, že mne to bavilo., Jedná se o postapokalyptický scifi román o světě, který řídí děti, protože dospělí „vyhynuli“. Nebylo to tak originální jako předchozí trilogie, ale pořád je to velmi zajímavá kniha plná neotřelých nápadů. Jenom bych to asi trochu zkrátila. No a ten konec mě tedy zklamal, takže 3,5*

28.01.2021 3 z 5

Smysl života Smysl života Alfred Adler

Adolf Adler patří k výrazným psychologům, z jehož teoretických systémů čerpá vývojová psychologie i psychologie osobnosti 20.st. Ve svém díle se zaobíral zejména takovými tématy jako komplex méněcennosti a nadřazenosti, touha po moci, rozmazlování či zanedbávání dětí či důležitosti pořadí mezi sourozenci. Kniha se mi docela líbila, i když některé teze nesou známky své doby a mě jsou cizí: Adler neustále opakuje varování před zhýčkáním dítěte a já si kladla otázku, co a jak tedy ve výchově dělat. Kolik citu je příliš a kolik zase málo. V podstatě pravděpodobnost že svou výchovou (hlavně silně pozitivní) vychováte neurotika je podle Adlerových kritérií téměř jistota.

10.01.2021 3 z 5

A A Pavel Čech

Kniha mého oblíbeného autora popisuje dobu, kterou leckdo z nás pamatuje. Nádherně namalované, dojemné i mrazivé. Pavel Čech umí opravdu ve zkratce a v jednom obrázku vystihnout tolik emocí a myšlenek, že mám dojem, že minimálně v českém prostředí nemá konkurenci

08.01.2021 5 z 5

Anin duch Anin duch Vera Brosgol

Knihu jsem vyhrabala někde ze dna svého CHSP, aniž bych věděla do čeho jdu. Velice příjemně mne překvapila. Autorka nastiňuje problémy dospívající holky, která řeší všechny ty protivný věci spojené s tímto obdobím (vzhled, příšerné a trapné rodiče, touha zapadnout do kolektivu, první lásky a depky), vše ještě zkomplikované jejím ruským původem. Zápletka s duchem pak je takovým rozptýlením - někdy už docela strašidelným, což bylo skvělé. Moc se mi líbil i styl kresby, který mi často připomínal kresby Marjane Satrapi.

08.01.2021 4 z 5

Ghostwriter Ghostwriter Alessandra Torre

Výborná kniha. Autorka si se mnou hrála od začátku do konce. Moc se mi líbila povaha hlavní hrdinky (mám ráda tyhle asociály:-)), způsob jakým se odvíjel děj, styl knihy, který se krásně četl a moc se těším, až si od autorky přečtu něco dalšího.

04.01.2021 5 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Lapena má dar psát svižně, napínavě a její knihy může čtenář shltnout během dvou dnů. Princip 10 malých černoušků, na kterém je děj této knihy vystavěn, mě vždycky bavil. Postavy se mi tedy trochu pletly, příliš mnoho párů. A taky mám ráda, když mám možnost přijít na pachatele sama a ne, že se najednou objeví nějaké vysvětlení, o kterém doteď nebyla řeč, nebo se na předposlední stránce objeví nějaký důkaz, který jednoznačně ukáže na pachatele. Z těchto důvodů nedávám plný počet ale jen 4*.

08.12.2020 4 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Petru Dvořákovou mám ráda a četla jsem od ní téměř vše. Líbí se mi, jakým lehkým a čtivým jazykem píše, dialogy jsou naprosto přesné a kniha vždycky plyne s lehkostí. Tentokrát ovšem byla tahle lehkost zatížena tématem dosti bolavým. Občas jsem si říkala, jestli to není trošku přehnané, že to (pro mě) trochu ztrácelo na věrohodnosti (příliš jednoznačně rozdělené postavy na hodné a zlé), ale co já vím. Jo... vím vlastně to, že si musím dávat bacha při výchově a akceptovat osobnosti mých dětí a neválcovat a nebuzerovat je za každou cenu.

04.12.2020 4 z 5

Přej si opatrně Přej si opatrně Hallie Ephron

Jak si hrála Marie Kondo na detektiva Štiku: Emily miluje úklid a organizaci skříní a domácnosti. A proto si vezme chlapíka, který hromadí a zasírá všechny volné koutky svými úlovky z blešáků. Na které nesmí milá Emily ovšem ani sáhnout. A tak se hrdinka realizuje jinde a z úklidu si udělá živnost. Jenomže pak se to celé trochu pomotá a najednou tu máme velký průšvih. Kniha je psaná lehkým stylem, děj není nijak zvlášť složitý, nevím úplně přesně co je na tom ten thriller (já, jako rozený posera jsem si při četbě neokousala ani jeden nehet a to je co říct). Poměrně dost věcí tam není úplně logických, ale to mi tentokrát nevadilo. A protože jsem dneska v dobrém rozmaru, dám místo 2,5 hnedka 3*.

20.11.2020 3 z 5

V Tichu V Tichu Alžběta Bublanová

Tato knížka je psaná lehkým stylem a dobře se čte. Ovšem dějová linka je slabší. Hlavní hrdinka se plácá od ničeho k ničemu, pochlastává a celkově mě štvala. Až do konce. Nenastalo vůbec souznění nebo pochopení. Dozvíme se, co si holka vezme na sebe na pohovor, do hospody, k matce, jak se namaluje, ale nedozvíme se, proč se vlastně rozešla s chlapíkem, se kterým se zasnoubila, kterého si vzala atd. Chybí tu emoce a nějaký hlubší ponor. Neoslovilo mě to

18.11.2020 2 z 5

Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Fumio Sasaki

Jedna z nejlepších knih o minimalismu, co jsem četla. Velice mne zaujal autorův názor, že je každého věc, zda žije minimalisticky či ne. Většinou se v těchto oblastech příliš tolerance nevidí. Také se mi líbilo filozofické hledisko a celkově zevrubné praktické pojednání o minimalistickém životním stylu.

11.11.2020 5 z 5

Dvojníci Dvojníci Rebecca Hanover

Odpočinková, nenáročná kniha o úskalích inkluze nevinných klonů na snobské, elitní univerzitě. Vždycky jsem si myslela, že klonování je fujky a neetické, ale to v této knize rozhodně není. No...aspoň se to docela dobře četlo.

11.11.2020 3 z 5

Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně Houževnatost – Síla vytrvalosti a vášně Angela Duckworth

Autorka knihu pojala jako habilitační práci na téma houževnatost. Ona sama je tomuto tématu oddaná a zasvětila mu celý život. Doma má dcerky jako další z "pokusných králíků" na kterých trénuje a testuje své postupy, resp. výsledky své vědecké práce. Bylo vtipné, jak se celá orosila, když se některá z ratolestí začala lehce flinkat. :-) No a kniha je dlouhý výčet toho, jak "texasští vědci odhalili že..." a případových studií úspěšných lidí o tom, že takhle daleko se dostali jen proto, že byli houževnatí. V knize jsem nenašla tipy na to, jak si svou houževnatost zvyšovat a co mají dělat lidé, kteří mají rychlý rozjezd, ale pak zase rychle ochladnou. Klidně by to mohlo být o polovinu kratší, protože vše, co potřebujete vědět se dozvíte na začátku a pak autorka jen recykluje stejné myšlenky.

10.11.2020 4 z 5

Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Moje první kniha od Pratchetta a musím přiznat, že se mi to dost líbilo. Je pravda, že jsem to četla poměrně dlouho, chvili mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak jsem se bavila. A jsem ráda, že to má tolik dílů

03.11.2020 5 z 5

Knížka Ferdy Mravence Knížka Ferdy Mravence Ondřej Sekora

Knížku jsme četli s dětmi před spaním, všechny nás to fakt bavilo a já si dala předsevzetí, že si o těch mravencích musím přečíst ještě něco konkrétnějšího a reálnějšího. Jinak, dětem to přišlo dost legrační a dostatečně akční.

31.10.2020 5 z 5