bacouch bacouch komentáře u knih

Nuselskej punk Nuselskej punk Metoděj M. Alexa

Zelenýho Škraloupa znám z FB a moc mě baví jeho zkratkovitý, ale naprosto výstižný popisy a vyprávění. Tohle je knížka o bizarních postavičkách a štamgastech, který se točej´kolem každý knajpy. Některý příběhy jsou fakt hodně vtipný, ale docela často - ke konci čím dál častěji - se vám spíš sevře hrdlo. Ale my přece nebulíme, tak fuck off. Moc se mi to líbilo.

25.05.2020 5 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Druhý díl rozhovorů s lidmi, kteří se z různých důvodů stáhli ze společnosti, leckdy vypadli úplně ze systému a uchýlili se do samoty, se mi líbil více než díl předchozí. Výběr samotářů je pestřejší a zajímavější a grafická stránka je prostě nádherná!

23.04.2020 5 z 5

A-Ž půjdeš do školy: Pro kluky, co se neztratí A-Ž půjdeš do školy: Pro kluky, co se neztratí Michaela Fišarová

Škola může představovat pro malé děti něco, čeho se můžou obávat, protože nevědí přesně, co je tam čeká. Tahle kniha pojmenovala základní věci, s kterými se děti ve škole setkají a ukázala jim, že není důvod se bát, ale naopak se můžou těšit na nové dobrodružství.

15.04.2020 5 z 5

Nové Mikulášovy patálie – Sváteční oběd Nové Mikulášovy patálie – Sváteční oběd René Goscinny

Mikulášovy příhody jsem jako dítě milovala, ale tenhle díl série mě dost zklamal. Ne moc vtipné a často bez pointy.

15.04.2020 2 z 5

Staromama vypráví Staromama vypráví Radu Ţuculescu

Život v rumunské vesnici Petra připomíná trochu Márquezovo Macondo a trochu Mistra a Markétku. Okořeněné notnou dávkou erotiky. Staromama vypráví o různých spletených a neuvěřitelných osudech, občas si něco splete, ale to se lidem v jejím věku stává. Díky ní se však před námi rozprostře svět natolik živě popsaný, že vás to až zaskočí. Velmi milé a nečekané setkání s rumunskou literární tvorbou.

14.03.2020 5 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Jo, jasně, že po dvou stránkách víte, co bude dál. Ano, je to červená knihovna a příběh o Popelce. Ale mě to nějak sedlo. Ráda koukám a čtu o tom, jak někdo usilovně maká, leští stříbro, cídí vykládáné stolky, věší brokátové závěsy a jiné pičičinky. TAkže za mě dobrý.

05.03.2020 4 z 5

Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Skutečný příběh šestnáctiletého trampa, který se ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. Kvůli tomu se dostal v 70. letech do soukolí brutálních pracovních táborů ve Vykmanově a posléze v brutálních Minkovicích.
Autor popisuje nedávnou minulost - kterou si mnozí z nás živě pamatují, jako šedivé období, protkávané legračními scénkami, zábavnými Silvestry a fasovanými vánočními kolekcemi, ale v podstatě, když člověk nevyčníval, tak to nebylo tak strašný. Většina z nás však nemáme ani ponětí, co se tady vlastně dělo. Smyšlená obvinění, která vás na dlouhá léta odloučí od rodiny a uvrhnou do prostředí plné násilí, nelidského zacházení, vulgarity, bezmoci... Knížka je útlá, ale obsahem natolik silná a působivá, že jsem to často musela rozdýchávat.
Je strašně důležité nezapomínat na vlastní historii, byť by to nebylo zrovna příjemné, protože lidé, kteří tento systém budovali jsou stále mezi námi a beztrestně se pohybují ve vysokých pozicích.

24.02.2020 5 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Princ Ládík se pro tentokrát rozhodl pokořit Evropu. Procestoval státy, které jsou nám mnohem bližší a přesto o nich víme kulový. V této knize se ovšem dozvíte někdy naprosto neuvěřitelné útržky z dějin okolních zemí, protkané prostými lidskými setkáními. Dle mého je to jedna z jeho nejlepších knih.

20.02.2020 5 z 5

O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem Jorge Cham

Skvělá kniha pro lidi, kteří s fyzikou teprve začínají a chtějí se dozvědět něco o základních kamenech této vědy. Kniha velice zábavně podává témata, kterými se zabývá současná fyzika a kosmologie. S hromadou komixových obrázků a různých odkazů na pop kulturu se popasujeme s tématy jako je temná hmota, temná energie, čas jako čtvrtý rozměr, entropie , teorie strun a další. Zní to hrozně, ale je to opravdu hrozně zajímavé a velmi vtipné.

20.02.2020 5 z 5

Magorův noční zpěv Magorův noční zpěv Ivan Martin Jirous

Básně převážně o tom, koho v jaké hospodě Magor potkal a koho by rád...pomiloval. Ze začátku to bylo na mě příliš přímočaré, ale později autor zjemnil. Anebo jsem si zvykla. Myslím, že od Jirouse existují lepší sbírky.

19.02.2020 3 z 5

Zuzanka a její pes Ňufka Zuzanka a její pes Ňufka Anne Lansmanne

Milé, příjemné povídání. Na dobrou noc ideální.

06.02.2020 4 z 5

Nádherné úterý čili Slečna Brambůrková chodí po světě Nádherné úterý čili Slečna Brambůrková chodí po světě Daisy Mrázková

No toto! Daisy Mrázkovou mám zafixovanou jako autorku Haló, Jácíčku, která mě k smrti nudila. Ale tohle byla taková paráda, že okamžitě letím do knihovny sehnat od ní další knihy. Výtvarně i příběhově nádherný příběh.

03.02.2020 4 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Další díl ze série s Kim Stone si stále drží vysokou kvalitu. Tentokrát motorkářka řeší obchod s bílým masem a novodobé otroctví. Moc se mi to líbilo a už se těším na další díl.

03.02.2020 5 z 5

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Rozhovor inteligentního novináře s inteligentním zpravodajcem bez pudu sebezáchovy sliboval zajímavé čtení. A to jsem také dostala. Pan Etzler je neuvěřitelný ranař, jehož postřehy a zážitky mě opravdu bavily. Líbil se mi pohled na Ameriku, írácký konflikt, Afghánistán nebo Čínu očima člověka, který na těchto místech žil a zároveň se snaží o totální objektivitu a nezaujatost. Pomohl mi také srovnat si názory na několik pro mě nejednoznačných otázek např. zvolení Trumpa či česko-čínský řitní alpinismus.

28.01.2020 5 z 5

Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky Václav Čtvrtek (p)

Upřímně...moc mě to nebavilo, ale nejsem zrovna cílová skupina. Akorát mě bavilo zpívat Vstávej semínko holala. Ostatní posluchači byli ovšem nadšeni - proto tak vysoké hodnocení.

25.01.2020 4 z 5

Zuzanka na břehu jezera Zuzanka na břehu jezera Gilberte Millour

Při vybírání v knihovně jsem si matně vybavila, že jakási matka někde na pískovišti nadšeně chválila sérii knížek o Zuzance. Tak jsem to riskla a musím říci, že to bylo dost dobrý. Knížka není nijak tlustá, dá se přečíst za jedno večerní čtení. Příběh je jednoduchý, ale ne primitivní nebo hloupý. A jsou tam moc hezké obrázky. Velice to zaujalo i pánskou část publika, takže budeme v této sérii určitě pokračovat.

25.01.2020 5 z 5

Homeless Guide: Jak přežít na ulici a užít si to Homeless Guide: Jak přežít na ulici a užít si to Antonín Havlík

Jak přežít na ulici? Tím, že budeš chlastat, fetovat nebo šlapat a krást. Anebo dealovat. Je to tam tvrdý. "Svoboda", za kterou ovšem musíš tvrdě zaplatit. Zdavím, počestností, ztrátou důstojnosti či hrdosti. Neustálým řešením, kde se najíš nebo kde se vyspíš. Co s tebou bude večer, zítra, v zimě.
Nejvíce mě zasáhl příběh houslisty Vojtěcha a divoké Ivany. Na druhou stranu, ač se mnou nic nedělaly popisy vybírání popelnic či spaní v kanálech s potkany, při čtení příběhu dealera Hanuše mi bylo na zvracení. Tohoto člověka nedokážu nesoudit a pochopit.
Nicméně kniha mi velice rozšířila obzory. Dávám 10*

14.01.2020 5 z 5

Děti a svět pohádek Děti a svět pohádek Michal Černoušek

Autor psychologicky rozebírá nejznámější české pohádky a propojuje je se základními problémy vývojové psychologie. Čtenář se pak v této knize dozvídá více o rodičovské lásce, rivalitě mezi sourozenci, o etickém zakotvování mezi dobrem a zlem, o dětských úzkostech, primární sexualitě, o žárlivosti matek na dcery atd.Vše na pozadí pohádek. Musím říci, že kniha mne velice zaujala.

09.01.2020 4 z 5

Budíková dieta aneb Jíst ve správný čas a hubnout Budíková dieta aneb Jíst ve správný čas a hubnout Jarmila Mandžuková

Útlá kniha nás učí porozumět svým vnitřním biologickým hodinám a také, jak se stravovat podle toho, co si tělo žádá. Díiky tomu bychom se měli cítit lépe, měli bychom efektivněji nakládat s energií a v konečném důsledku snad i hubnout. Líbilo se mi množství konkrétních rad a vysvětlení a minimum teoretické omáčky. Poslední třetina je věnována receptům, které jsou jednoduché na přípravu a obsahují běžně dostupné potraviny v českých obchodech (i venkovských...)

09.01.2020 4 z 5

Bowie: Ilustrovaný životopis Bowie: Ilustrovaný životopis Fran Ruiz

Tak tahle knížka byla lahůdka! Velmi zajímavý Bowieho příběh vyprávěný v ich-formě v naprosto úžasném výtvarném zpracování. Se sluchátky na uších a lahví vína jsem s touto knihou strávila nezapomenutelný večer.

09.01.2020 5 z 5