Bakana Bakana komentáře u knih

Roztříštěná mysl Roztříštěná mysl Robert Bromley Oxnam

Pozoruhodná kniha!
Musí to být hodně zvláštní pocit, mít v sobě několik osobností. Chvílemi jsem Robertovi záviděla, že může využívat nejlepších schopností každé z nich, ale uvědomuju si, jak strašně se tím rouhám, protože určitě není o co stát. Vždyť mu to koneckonců zničilo první manželství. Robert má určitě velké štěstí, že se jeho osobnosti dokáží spolu bavit a dokonce se na něčem dohodnout. Slyšela jsem, že to u téhle poruchy není samozřejmé.
Tak mě napadá, jak by Robert asi skončil, kdyby nebyl úspěšný a bohatý člověk, který si může dovolit platit 2-3x týdně sezení u psychologa.

25.11.2022 5 z 5

Soumrak Soumrak Dmitry Glukhovsky

Na rozdíl od ostatních se mi závěr líbil. To bych tedy nečekala.
Ale jinak se mi to nečetlo moc lehce, zjistila jsem, že přeskakuju odstavce, bylo to na mě moc rozvláčné.

30.09.2022 3 z 5

Mezisvět Mezisvět Neil Gaiman

Téma cestování mezi dimenzemi je určitě zajímavé, výživné a čtenářsky vděčné téma. Začalo to dobře, ale jak děj postupoval, ztrácel podle mě víc a víc. Na mě zbytečně přeplácané.

22.08.2022 3 z 5

Tajemná místa naší země Tajemná místa naší země Petr Dvořáček

Pokud máte rádi tajemno a nemíníte nic nějak více zkoumat, tak v tom případě je tahle kniha to pravé. Opravdové nadšence ale neuspokojí, protože je to jen velice stručné představení několika více míst. Pan Dvořáček toho jistě nastudoval spoustu, ale do knihy se to jaksi nevešlo. Já bych ubrala na fotografiích - spousta obrázků a málo textu působí povrchním dojmem.

26.07.2022 3 z 5

Kočka, která uměla číst pozpátku Kočka, která uměla číst pozpátku Lilian Jackson Braun

Ani smutná, ani veselá, ani napínavá, ani nudná… celkově neslaná nemastná kniha, která nepřekvapí ani neurazí.

01.07.2022 3 z 5

Henry a jeho hosté Henry a jeho hosté Pelham Grenville Wodehouse

Možná rozjezd je trochu pomalejší, ale pak je to bláznivá komedie s postavami, co si vyměňují role. Vtipné, nápadité, anglické, perfekní :-).

02.06.2022 5 z 5

Reflexní masáž rukou Reflexní masáž rukou Michael Keet

Jednoduchý návod jak a proč dělat sám sobě popř. někomu jinému masáž rukou. Vhodné pro nás, komu stačí základy a nepotřebují nic moc extenzivně studovat. Nemíním ale knihu zlehčovat, kdo se chce dozvědět, proč a jak masáž rukou dělat, pro toho je jako stvořená.

22.05.2022 5 z 5

Orel v písku Orel v písku Simon Scarrow

No podívejme, co všechno sv. Petr dokázal! A to nemluvím o Bohorodičce:-)!
No ale vážně: počátky křesťanství sice mohl Scarrow zakomponovat, s těmi se legionáři mohli potkat, i když těžko by si jich legionáři v bohoguláši a všeobecné religiózní toleranci římské říše povšimli. Ale použít rovnou novozákonní postavy? Jinak dobré jako vždy.

11.05.2022 4 z 5

Dvanáctka Dvanáctka Justin Cronin

Poslední dobou se u sci-fi nějak nesetkávám s většinovým hodnocením.
Na 285. stránce jsem si řekla, že nemá cenu pokračovat. Příběh mě nechytil, postavy se mi i po půlce knížky pletly a pořád jsem nevěděla, kdo je kdo. Pochopila jsem, že je to druhý díl jakési série, ale u dobře napsaných knih by nemělo být na škodu, že jsem nečetla 1. díl.

26.03.2022 1 z 5

Blackout: Zítra bude pozdě Blackout: Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Nehodnotím, protože jsem nedočetla.
Přečetla jsem prvních asi 80 stránek, ale děj mě nechytil a postavy mi byly jedno. Pak už jsem knížku musela vrátit do knihovny a usoudila jsem, že si kvůli tomuhle dílku nebudu komplikovat život s nějakým prodlužováním výpůjční doby :-).
Pokud někoho zajímá téma blackoutu, tak daleko lepší mi přišla Tma od Ondřeje Neffa, i když tam ke konci plete mimozemšťany a podobné nesmysly.

09.03.2022

Labradorský retrívr Labradorský retrívr Bernard Duke

Dobrá kniha se základními údaji.
Mně jako majitelce štěněte by ale víc pomohlo, kdyby byla kniha víc zaměřena na výchovu a výcvik a méně se věnovala historii, výstavám apod.

22.01.2022 4 z 5

Kvazi Kvazi Sergej Lukjaněnko

Lukjaněnko je pašák, takže kdyby to nebyla jeho kniha, ale někoho jiného, určitě bych dala 5*. Takhle ale vím, že to mohlo byt ještě o malinko lepší.
Neotřelý pohled na zombie apokalypsu, ke konci už mi ale příběh přišel trochu zdlouhavý.

09.01.2022 4 z 5

Dějiny loupežnictva Dějiny loupežnictva Jindřich Francek

Pokud chcete psát bakalářskou, seminární, nebo jinou práci na téma spojené s novověkou kriminalitou, pak vřele doporučuji. Kniha je plná zdrojů a informací.
Na běžnou četbu je ale trochu zdlouhavá, i když je zajímavé si uvědomit, že se snad lidstvo přece jen trochu posunulo. Dnes už není, aspoň v Čechách, až tak běžné umlátit někoho kyjem v lese kvůli oblečení, co má dotyčný na sobě.

03.01.2022 3 z 5

Jakeův problém Jakeův problém Kingsley Amis

Šťastného Jima miluju, má vtip a spád a Jim je rozhodně stylový borec. Proto jsem nepochybovala, že Jakeův problém bude stejná liga, ale bohužel jsem se spletla. Jake je oproti Jimovi slabý odvar, možná proto, že je o generaci starší. Ano, je to jasný anglický humor a párkrát jsem se i hlasitě zasmála, ale už to holt není ono.

25.12.2021 3 z 5

Dcery Říma Dcery Říma Tanja Kinkel

Po dlouhé době kniha, kterou jsem měla problém odložit!
Historický román jak ho mám ráda: drží se známých historických fakt dané doby, přitom je zpříjemněn domyšlenými drobnostmi. V tomto případě tedy byla ta “drobnost” životní příběh otrokyně, ale asi víte, co myslím.

05.12.2021 5 z 5

Pod parou Pod parou Terry Pratchett

Mám Pratchetta moc ráda. Je vtipný, má úžasnou fantazii a jeho knihy mě většinou úplně vtáhnou do děje.
Jenže tentokrát jsem se jaksi pořád nemohla začíst a trvalo to až do konce knihy. Možná je to proto, že se knížka točila okolo železnice, která mě nudí i v reálu, nebo se děj málo týkal mých oblíbených postav - nevím. Každopádně tentokrát Pratchettovi jen 3*, i když přiznávám, že je to hodně subjektivní hodnocení.

26.11.2021 3 z 5

Život nahoře Život nahoře John Braine

(SPOILER) Co na tohle téma holt říct? Člověk ani nemusí být ve společenské smetánce, aby byl s nějakou částí svého života nespokojený. Myslím, že toto je příběh každého z nás. A celé je to o tom, na co Joe přijde až po velké lekci - ono to celé není jen na h...o, život má i své krásné stránky a stačí se na ně soustředit.
No ale ke knize samotné: podle mě se přįliš velká část soustředí na vykreslování Joeovy situace, až jsem si říkala, jestli se vůbec bude něco dít. Druhá půlka knihy jakž takž... Za mě slabé 3*.

30.10.2021 3 z 5

Příště se zmrazit nenechám Příště se zmrazit nenechám Petr Mandík

Pokud člověk nečeká žádnou promyšlenou fantazii světa za padesát let ani intelektuálně náročný příběh, pak je to to pravé čtení na léto k vodě.

19.06.2021 3 z 5

Pistolník Pistolník Stephen King

Tak tohle se tedy nepovedlo. Nerozumněla jsem tomu hlavu ani patu a osud hlavních postav mi byl úplně ukradený, protože jsem jaksi ze stylu psaní nepochopila, o co jim jde ani o co vlastně kráčí celkově.
Rozhodně žádné pokračování číst nebudu.

26.04.2021 1 z 5

Einstein: jeho život a vesmír Einstein: jeho život a vesmír Walter Isaacson

Mojí nevýhodou bylo, že jsem poslouchala jako audioknihu, což mi dost vadilo u kapitol, které se zabývaly Einsteinovými objevy. Tak nějak nejsem fyzik a potřebovala bych se nad myšlenkovými experimenty zamyslet, všechno si představit a vůbec prostě můj necvičený prostý mozek potřeboval na zpracování pauzu a čas. Jenže audiokniha nečeká ... no... stejně by ani tak nebylo zaručené, že bych všechno pochopila️.
Každopádně jsem se o Einsteinovi dozvěděla spoustu věcí, které jsem vůbec netušila a které byly dost zajímavé, ale příště si prece jen vyberu asi tak o polvinu útlejší dílko.

20.04.2021 3 z 5