BetyN. BetyN. komentáře u knih

Těla Těla Klára Vlasáková

Debut české autorky, který rozebírá témata, jako je vnímání vlastního těla, mateřství, stárnutí, vztah matky s dcerou... Přečtěte si, ať se podíváte na život z jiného úhlu pohledu. Možná vás budou některé okamžiky šokovat, ale to je vlastně gró této knihy. Pro mě to bylo mimořádně zajímavé čtení, ale celkový dojem si nedokážu úplně uspořádat. Ta kniha je zkrátka natolik neotřelá a zvláštní, že nevím, co si o ní myslet.

07.03.2024 3 z 5

Stehy Stehy Sára Zeithammerová

Nemám slov... Krásný křehký příběh dvou žen. Na jednu stranu minimalistický, na druhou stranu obsahuje i překvapivá odhalení a celou řadu zajímavých vedlejších postav a zápletek.

28.02.2023 5 z 5

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Upřímnost, lidskost a autentičnost, to je kniha Nadělení. Jak už to v životě bývá, vtipné momenty střídají ty smutné a dojemné. Nepochybovala jsem, že Dan má o čem psát, ale i přesto mě některé momenty překvapují, protože ač nepochybuji, že se staly, tak působí vážně neuvěřitelně. A co mě opravdu vyrazilo dech, je Danův poutavý styl psaní. Vše podal čtivě, s humorem a nadhledem, přestože některé chvíle jsou spíš k pláči. Knihu jsem přečetla za dva dny, nemohla jsem se od ní odtrhnout a bavila mě od prvního do posledního slova. Toto opravdu není marketingová záležitost pouze pro skalní fanoušky Dana, on je nejenom skvělý herec a člověk, ale i spisovatel.

Dane, děkuji nejenom za tuto úžasnou knihu, ale i za vše, co děláš. Těším se na další divadlo v Osečanech a na tvoje knihy, které v budoucnu vyjdou.

03.01.2023 5 z 5

Modrá jako safír Modrá jako safír Kerstin Gier

Série Drahokamy prostě není komplikovaná YA fantasy nabitá zvraty a akcí. I v druhém díle to funguje tak, že čtenář stejně jako hlavní hrdinka není vůbec do ničeho zasvěcen. Ale kouzlo této série je někde jinde! Jde o nenáročné, chytlavé a oddechové počtení, které Vás prostě baví. Prim v něm hraje dospívání, láska, přátelství a magie. Jenže já původně čekala velkolepou fantasy, něco jako Divokou píseň nebo Šest vran. Jakmile jsem ale přijala Drahokamy takové, jaké jsou, nešlo si je nezamilovat. Na závěrečný díl se moc těším a i druhý díl doporučuji.

11.04.2020 4 z 5

Navždy s láskou, Lara Jean Navždy s láskou, Lara Jean Jenny Han

První díl této série miluji, ale druhý mě zklamal. Proto jsem trojku přečetla po více než dvou letech od dvojky. A překvapivě to vůbec nevadilo. I když jsem se toho bála, nakonec jsem si tuto knihu moc užila a bavila mě. Vůbec nejde o zbytečné natahování úspěšné série. Právě naopak. Doporučuji, tahle série (ač druhý díl tolik nemusím) stojí za to.

20.04.2019 4 z 5

Oheň a plamen Oheň a plamen Jenny Han

První díl jsem považovala za průměrný dívčí románek, čtení na jedno odpoledne. Ani mě nebavil a nevtáhl do děje. Myslela jsem si, že takto se bude vyvíjet i zbytek série, jednoduché počtení pro holky, neškodné války na střední. Jsem mile překvapena!
Druhý díl mě zatáhl do děje od prvních stránek. Postavy jsou lépe vykresleny, konečně jsem si našla ty svoje oblíbené a naopak neoblíbené. Autorky stále píší skvěle chytlavě a stále je to oddechové, ale už to není jen typický průměrný románek, jak se nám snaží namluvit anotace. Kniha přerostla v něco jiného, originálnějšího, jedinečného. Má spoustu zvratů a če se rychle. A postupně se dopracujeme ke skutečně nečekanému drsnému konci. Konec mě opravdu dostal a je takovou třešničkou na dortu. Do třetího dílu se máme na co těšit, jsem zvědavá s čím autorky přijdou. Nemůžu se dočkat...

12.03.2018 5 z 5

Vánoční zázrak Vánoční zázrak Jay Asher

Milé vánoční čtení se sympatickými postavami, které čtenáře naladí na vánoční notu. Místy ploché, předvídatelné nebo přitažené za vlasy, ale čert to vem, mě to bavilo.

26.12.2017 3 z 5

Vězeň noci a mlhy Vězeň noci a mlhy Anne Blankman

Skvělá kniha. Dobře napsaná, poutavá a napínavá, proto jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Překvapilo mě, jak moc jsem z ní nadšená, protože jsem to nečekala. Hlavní hrdinka byla sympatická a i ostatní postavy se mi líbili a byli skvěle vykreslené. Milostná linka mi nevadila. Doporučuji a doufám, že bude přeložen i další díl.

10.06.2017 5 z 5

Siréna Siréna Kiera Cass

Opět jsem si knihu zamilovala. Je to krásné, odpočinkové čtení.

01.03.2017 5 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Druhý díl Hunger Games se mi líbil, přestože potenciál mohl být využitý ještě lépe a první díl byl lepší. Autorka opět ukázala své úžasné vypravěčské schopnosti, vtáhla čtenáře do příběhu od první stránky a ocenila jsem, jak nenásilnou formou připomněla děj předchozího dílu. První polovina se mi zdála slabší, pak se však rozjela akce a napětí. Závěrečného dílu se upřímně trochu obávám, podle dvojky soudím, že celá série pravděpodobně stojí na prvním dílu a pak už autorka trochu vařila z vody. Nechci předbíhat, v každém případě mám chuť hned sáhnout po třetím dílu, abych věděla, jak to dopadne. Hunger Games za přečtení bezpochyby stojí, doporučila bych je všem čtenářům YA literatury.

21.01.2022 4 z 5

Tři temné koruny Tři temné koruny Kendare Blake

Kniha Tři temné koruny je vážně pecka! Nechápu, proč má tak rozporuplné recenze. Mě nadchla od první stránky a přečetla jsem ji za pár dní. Autorka píše chytlavě a čtivě, takže mi stránky jen lítaly pod rukama. Navíc je dobře vymyšlená a originální.

Nechápu, proč všichni řeší dvou stou stranu. Čekala jsem, bůhvíco se na ní nestane, když je to tak diskutované. Přitom je tam dost zajímavý zvrat, ale nic, co by mě pobouřilo.

Původně jsem váhala mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale posledních sto stran rozhodlo, protože ty jsou opravdu nabušené zvraty a akcí a já nevěřila vlastním očím...

Hned po dočtení jsem si musela objednat pokračování! Od dalších dílů mám obrovská očekávání, protože předpokládám, že toto je teprve začátek... Moc se na ně těším a knihu Tři temné koruny všem čtenářům YA fantasy doporučuji.

30.03.2020 5 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Určitě nelituji, že jsem si knihu přečetla. Je opravdu unikátní. Přijde mi zajímavé nahlédnout do hlavy člověka, který trpí úzkostmi. Ale bohužel ve mně kniha nezanechala žádné hlubší dojmy.

10.12.2019 3 z 5

Koláčky a spiklenci Koláčky a spiklenci Theo Addair (p)

Přestože kniha Koláčky a spiklenci řešila poněkud závažnější témata než Muffin a čaj, opět mě pohladila po duši. Od první stránky mě vtáhla do děje a za tři dny jsem ji měla přečtenou. Dokonce bych i četla dál. Moje obavy, že druhý díl bude jen nastavování úspěšné knihy, se naštěstí nepotvrdily. Ani nevím, který díl se mi líbil víc. Oba jsem si zamilovala.

03.07.2019 4 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Po čtvrté s Harry Potterem v Bradavicích... Jsem sice toho názoru, že by jako zhodnocení stačila dvě slova: prostě Harry, ale pokusím se napsat trošku víc. Tento díl velmi rozšiřuje celý čerodějnický svět. Objevují se v něm jak naši staří dobří známí, tak i nové postavy. Toto velkolepé dílo nabízí vrchovatě humoru, laskavosti a napětí. Upřímně obdivuji autorčiny vypravěčské schopnosti. Autorka nakousne i několik vážnějších témat, což oceňuji. Temnosti zde narozdíl od předchozích dílů přibývá. Příběh plyne od první stránky a čte se jedním dechem. Nezbývá než se s napětím pustit do dalších dílů. ❤

25.06.2018 5 z 5

Můj život u sousedů Můj život u sousedů Huntley Fitzpatrick

Úžasná a pohodová knížka!

02.04.2017 4 z 5

Otevřené dveře Otevřené dveře Beryl Matthews

Tato kniha je určená starším čtenářům než jsem já, ale i tak se mi líbila. Je to krásný a silný příběh. Autorka se v některých částech mohla více rozepsat. Hlavní hrdinka Rose mi chvílemi lezla na nervy, hlavně ke konci knihy, ale na druhou stranu jsem jí chápala.

26.12.2016 4 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Já jsem z této knihy nadšená! Moc se mi líbila! :)

21.11.2016 5 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

U čtení mi nebylo dobře, cítila jsem tíseň a zvedal se mi žaludek. Natolik dobře autor přibližuje závažná témata a dusivou atmosféru. Pokud se chcete podívat do hlavy a duše člověka, který opravdu trpí a je v bezvýchodné situaci, sáhněte po Srpnech. Připravte se, že vás nečeká příjemný příběh, ale zároveň možná objevíte nový talent na české literární scéně.

19.10.2023 3 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Toto je opravdu poctivý román, autorka příběh detailně propracovala a díky brilantnímu popisu prostředí i postav se čtenáři dostává pod kůži. Od první stránky jsem se do knihy začetla a bavila mě. Ale jak příběh postupoval, místy mi přišel zdlouhavý a opakující se. Na konci autorka však nabrala druhý dech. Líbilo se mi, jak příběh uzavřela.

21.11.2022 4 z 5

Na obtíž Na obtíž Colleen Hoover

Na obtíž je moje první kniha od autorky a rozhodně ne poslední! Autorka píše s neuvěřitelnou lehkostí a humorem a od první stránky mě vtáhla do děje. Tato kniha je založená na celé řadě bizarních a na první pohled naprosto nereálných postav a situací, ale v průběhu čtení se ukáže, že to vlastně až tak rozdílné od našich skutečných životů být nemusí. Příběh si mně získal, i přes to, že autorka místy opravdu až moc tlačila na pilu a konec nemusel být jako v každé plytké komedii.

31.05.2022 4 z 5