BetyN. BetyN. komentáře u knih

January a Deset tisíc dveří January a Deset tisíc dveří Alix E. Harrow

Tato kniha přináší nádherný příběh dospívající dívky January o touze, vážni, odvaze, lásce a hledání svého místa na světě. Moc se mi líbí styl psaní, je poutavý a čtivý a autorka vše barvitě popisuje. Myslím, že tento příběh musí rezonovat s každou dívkou nebo ženou. Přesto je to u této knihy buď, anebo - buď si ji zamilujete, anebo vám nesedne. Záleží, jestli vám nevadí pomalejší tempo, důraz na atmosféru a nedokonalá hlavní hrdinka s hlavou v oblacích. Ale za pokus to stojí, já jsem si knihu zamilovala, pohltila mě a o Dveře a January mi doteď leží v hlavě.

02.02.2022 5 z 5

Feministky nenosí růžovou a jiné lži Feministky nenosí růžovou a jiné lži Scarlett Curtis

Jak už to u knih tohoto typu bývá, některé eseje se mi líbily více, některé méně. Jako celek je kniha fajn, i když pro někoho, kdo se o feminismus zajímá, v ní není tolik nových informací. Na druhou stranu dodává čtenářkám odvahu a je čtivá. 3,5*

29.08.2021 4 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Jdu proti proudu, protože mě kniha zklamala. Nedokázala jsem se do ní začíst a většinu času mě nebavila. Čekala jsem, že bude propracovanější. Místy připomínala až fanfikci. I když nápad zajímavý a těšila jsem na odpočinkové romantické počtení, knihou jsem se prokousávala dlouho a ve výsledku ji bohužel hodnotím podprůměrně.

05.04.2021 2 z 5

Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

Původně by mě vůbec nenapadlo, že dám knize Zmizení Sáry Lindertové jen 2 hvězdičky. Začala totiž velice slibně a já se do ní tím pádem hned začetla. Jenomže po 150 stránkách mi začalo připadat, že se v knize skoro nic neděje a děj se nikam neposunuje. A tento názor u mě ještě velmi dlouho přetrvával. A pak se konečně začalo něco dít a příběh gradoval. Avšak mě se to vůbec nelíbilo. Nedávalo mi to smysl a zdálo se mi to příliš překombinované a přitažené za vlasy. Ve výsledku jsem byla ráda, že už mám knihu konečně za sebou.

Myslím, že by jí prospělo vyškrtání 100 nebo více stran. A také, kdyby autorka zapracovala na konci. Ty její nápady vůbec nejsou špatné, ale nezvládla je logicky předat do knihy. Je velmi vidět, že se jedná o prvotinu. Avšak styl psaní, atmosféru a nápady má dobré, takže jestli mě další její knihy zaujmou, ráda si je přečtu.

02.07.2020 2 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Sucho řeší velmi zajímavé a aktuální téma, jak už bývá u knih Neala Shustermana zvykem. Já jsem od něj četla Smrtku a Bez šance a obě se mi zdály výborné. Sucho se mi sice také líbilo, ale v porovnání s předchozími knihami od autora mi přijde nejslabší. Chápu záměr přiblížit toto téma teenagerům tak, aby je bavilo. Jenomže mě to přišlo až příliš teenagerovské, nedotažené a naivní a to teenager jsem. Nemůžu však knize upřít, jak je čtivá a chytlavá, takže jsem se od ní nemohla odtrhnout. A také, že mě skutečně šokovala a přiměla změnit přístup k zacházení s vodou. Právě proto knize zcela oprávněně náleží čtyři hvězdičky, protože účel splnila. Já jsem asi měla přehnaná očekávání. I přesto si některé scény z knihy ještě měsíc po přečtení přehrávám v hlavě a určitě ji doporučuji.

02.07.2020 4 z 5

Espressologie Espressologie Kristina Springer

Kniha Espressologie je taková milá jednohubka pro každého, kdo hledá něco oddechové. Mně se líbila, ráda jsem si ji přečetla, ale nic extra ve mně nezanechala. Řekla bych, že autorka vsadila na jednoduchost, protože kdyby chtěla, z tohohle nápadu a zápletky by se dalo vykřesat daleko více. Takhle je to příjemná, čtivá, nenáročná záležitost, která je přečtená za chvilku.

11.06.2020 3 z 5

Uvnitř mé hlavy Uvnitř mé hlavy Francesca Zappia

Kniha Uvnitř mé hlavy je vážně úžasné! Začetla jsem se do ní od první stránky a nemohla se odtrhnout. A to nejen díky autorčině čtivému a poutavému stylu psaní. Hlavně se mi zalíbilo, o čem kniha pojednává. Téma schizofrenie není vůbec snadné, ale autorka ho zpracovala skvěle. Každopádně mě mile překvapilo, že kniha není postavena pouze na tom. V první polovině se seznamuje s hlavní hrdinkou a její nemocí, řeší se tam rodinné vztahy, příchod na novou střední školu, přátelství... Jenže pak se příběh rozjede a objeví se také napínavá "detektivní" zápletka. Druhou polovinu jsem musela přečíst na jeden zátah. A pak přišel výborně vymyšlený konec, kde došlo i k nějakým nečekaným zvratům. Já jsem z knihy nadšená. Určitě ji doporučuji. Myslím, že ji ocení i náctiletí i dospělí čtenáři.

17.05.2020 5 z 5

Kniha krve Kniha krve Kai Meyer

Tak tohle byl famózní závěr této série. Opět mě dostala autorova fantazie a promyšlenost příběhu. Knihu jsem si moc užila.

21.04.2019 5 z 5

P.S. Líbíš se mi P.S. Líbíš se mi Kasie West

Kasie West to umí. U jejích knih máte zaruku dobré romantické oddechovky pro teenagery. Chvilku mi trvalo, než jsem se začetla, ale nakonec to hodnotím velmi pozitivně. Bavilo mě to a to je jediný důvod, proč se do knih Kasie West pouštím.

02.04.2019 4 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Zamiloval jsem se už v knize Šest vran. Ale tohle je dokonalost. Autorka vysokou laťku z prvního dílu ještě překonala. Pro tuhle knihu slova nenacházím snadno, protože je úžasná a já se od čtení nemohla odtrhonout.

02.04.2019 5 z 5

Slunce je také hvězda Slunce je také hvězda Nicola Yoon

Tak tohle jsem nečekala... Kniha mě absolutně vtáhla do děje a naprosto dostala. Za mě jde určitě o jednu z nejlepších romantických knih pro teenagery. Zpracovává celou řadu zajímavých a komplikovaných témat, ale podává to zábavně a srozumitelně. Autorka má jedinečný styl psaní. V mých očích je Slunce je také hvězda lepší než Všechno úplně všechno.

02.04.2019 5 z 5

Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Toto hodnotím mnohem lépe něž první díl. Nebylo to předvídatelné, naopak je zde spoustu zajímavých zvratů. Je to napínavé a místy i akční. Ale stejně jako první díl i čtivé a milé. Doporučuji a těším se na další díl.

07.05.2017 4 z 5

Nebe je všude Nebe je všude Jandy Nelson

Z knihy mám velmi smíšené pocity. Kniha mě zaujala svou obálkou.
Na jednu stranu jsem se ze začátku nemohla začíst a příběh je o tématu, kterým se zabývá řada knih, takže to ve výsledku není ani nějak originální. Ale autorka velmi pěkně píše a bylo to hezké a oddychové čtení.

12.12.2016 2 z 5

Dokonalé léto Dokonalé léto Kasie West

Na slaďák dostanu chuť jednou za uherský rok, většinou v létě, a bylo to tak i teď v srpnu. Výběrem Dokonalého léta jsem rozhodně neudělala chybu, právě naopak. Ta kniha má vše, co od tohoto žánru chcete: sympatické postavy, lehký humor, atmosféru (bez)starostného léta a postupně se vyvíjející (ne)realistickou romantickou linku. Kasie West zkrátka umí! Až si zase budu chtít přečíst nějakou dobrou romanťárnu, vím, po jaké autorce sáhnu.

11.09.2024 5 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Kniha Musím mě zradit mi vyrazila dech. Přiznám se, že tato část naší nedávné historie mi doteď úplně unikala, musím si ji dostudovat. Ruta Sepetys si umí vybírat témata, která je potřeba předestírat (nejen mladým) čtenářům, a hlavně tato témata umí skvěle zpracovávat! Příběh je čtivý, má spád a napětí postupně stoupá víc a víc. I když na začátku jsem měla pocit, že je to psáno tak nějak kostrbatě, což mě během čtení ještě několikrát napadlo. Někdy mi bohužel styl psaní i vývoj příběhu prostě nesedl, ale to není to nejdůležitější. U této knihy jde především o látku, kterou se autorka rozhodla zpracovat, a té si opravdu vážím. Myslím, že události, které knihy popisuje a které se nedávno skutečně staly, mi dlouho nedají spát.

21.11.2022 4 z 5

To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Na můj vkus byl příběh až moc sladký a nerealistický. Autorka má vytříbený styl psaní, příběh mě vtáhl od první stránky, ale v polovině knihy kouzlo vyprchalo a už mi to přišlo příliš přitažené za vlasy. Nakonec knihu hodnotím jako průměr, mezi červenou knihovnou asi poklad, ale nic víc než odpočinek a romanci od toho nečekejte.

15.08.2022 3 z 5

Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Druhý díl se mi opět dostal pod kůži, od knihy jsem se nemohla odtrhnout a čtení si užila. Spolkla jsem autorce vše i s navijákem, ačkoliv mnohdy byly scény přitažené za vlasy, některé zvraty v ději mi přišly nelogické a hlavní hrdinka se nejednou chovala naivně. Já jsem prostě ochotná to přehlédnout, protože kniha byla originální, četla se skvěle, atmosféra byla bravurně popsána a vžila jsem se do pocitů postav. Jen bych podotkla, že méně by bylo někdy více, občas to působilo přeplácaně. Každopádně mně se kniha líbila a těším se na závěrečný díl!

21.04.2022 5 z 5

Ročenka Ročenka Holly Bourne

Holly Bourne patří k mým oblíbeným spisovatelům. V této knize opět dokazuje, že její knihy jsou skvělé čtení pro mladé čtenáře. Protože přesně tohle potřebujeme číst! Příběh je dobře napsaný, odráží realitu a řeší důležitá aktuální témata. Autorka rozebírá mimo témat ze střední školy (šikana, popularita, drby) i tíživé domácí prostředí hlavní hrdinky, které mi přišlo možná ještě zajímavější než dění na střední, přeci jenom, s tím se setkáte mnohem častěji. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, autorka velmi dobře přibližuje její pocity, myšlenky a úzkosti. Jediné, co bych knize vytkla, je místy zbytečná zdlouhavost. Těším se na další autorčiny knihy. Zatím od ní u mě vede kniha Místa, kde jsem plakala...

13.03.2022 4 z 5

O princezně, která se zachránila sama O princezně, která se zachránila sama Amanda Lovelace

Toto je první moderní básnická sbírka, kterou jsem přečetla. Upřímně jsem z toho rozpačitá, nevím, jak mám tento žánr uchopit. Bezesporu je kniha zajímavá a přináší celou řadu myšlenek, které jsou hezky poskládány a občas se mnou i rezonovaly. Ale! Já nevím, asi to není můj šálek čaje. Kniha je přečtená za půl hodinky, nějaké velké emoce ve mně nevzbudila, jen místy pousmání nebo povzdech a někdy mi přišla ta slova seskládána dost náhodně. Prostě si nejsem jistá, jestli to za tu krátkou dobu čtení a několik myšlenek, které mě upoutaly jen na tu chvíli, kdy jsem je četla, opravdu stojí... 2,5*

31.01.2022 3 z 5

Léto, kdy jsme se potkali Léto, kdy jsme se potkali Robin Constantine

Knihu jsem četla na dovolené u moře a k tomu je jako dělaná. Hlavní postavy mi přirostly k srdci a příběh mě bavil.

29.08.2021 4 z 5