Budulman | Komentáře u knih | Databáze knih

Budulman Budulman komentáře u knih

Nové příběhy Malého boha a Kruana: Život s Ábíčkem Nové příběhy Malého boha a Kruana: Život s Ábíčkem Vlastislav Toman

Knížku jsem si chtěl předobjednat, když jsem zjistil, že má vyjít. Páč mám všechny předchozí a tohle mi přece nesmí chybět.
Včera jsem ji byl omrknout v jednom nejmenovaném knihkupectví a k mému překvapení je v ní komiksu samotného jako šafránu a drtivou většinu 288 stran pokrývá spousta textu a textu a textu... a textu... (zmínil jsem text?)
Ne že by to muselo být špatně, to rozhodně ne! Určitě to bude zajímavé počtení, o tom žádná!
Jen ti, kdo čekali (stejně jako já) něco podobného, jako právě zmiňované předchozí díly, můžou být lehce zklamáni, možná překvapeni, jelikož tohle bych úplně mezi komiksy nezařadil... Asi... nejspíš... Jak se to pozná? :D
Stejně si to koupím... nemám rád, když mi z nějaké serie něco chybí.. ale jisté "rozčarování" tu asi zůstane...

04.04.2022

Nemrtvá inkvizice Nemrtvá inkvizice Jan Urban

(SPOILER) Koukám, že jsem z natěšení (teď už vím že zbytečnýho) na pátej díl zapomněl napsat pár řádků o tomhle čtvrtým.
Obálka je u tohodle dílu prostě to, co "táhne". Je povedená, boží!
Vyvyan s amnézií trošku blb, "hláškování" se už v tomhle díle začíná zvrhávat v trapnost, kterou korunuje díl pátej, ale jinak je to zase tuze povedený počtení, který končí až nestoudně otevřeně. Jájina "nit" začíná být zajímavá, stupňovaná, má velkej potenciál, tím spíš je škoda, že se v pětce vlastně lautr nic o jejích důvodech nedozvíme..,
I přesto dám čtyři hvězdičky, páč si to zatím tenhle čtvrtej díl zaslouží.

06.03.2022 4 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Jak jsem se od začátku nechtěl nechat ovlivnit rozporuplnými komentáři a spíš jsem knihu bral pozitivně, než negativně, čím dál jsem četl, tím víc mě spousta věcí hrozně štvala. Nelogické, neuvěřitelné, podivné, zvláštní chování některých postav, zvláštní rozhodování postav, ve dvoutisícové populaci, což je u nás průměrná vesnice, se na téměř uzavřeném místě skoro nikdo nezná, kromě pár lidí a člověk byl vlastně téměř anonymní... Ve finále to finále alespoň pro mě typu WTF?!... Jako vážně takhle jednoduše se to všechno takhle "vyřeší"?
Hodně slabých 3/5
Jo a už dlouho jsem neviděl v textu překladu tolik zbytečných chyb...

10.08.2018 3 z 5

Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

I dnes velice potěší, že na knize není vůbec znát, že je napsaná v roce 1971.
Děj má spád, rozdělení do kapitol, která má každá svoje kouzlo.
Čtenář má vždy prostor použít svoji fantazii, nic není vnuceno, takže spokojenost.
Konec přišel z ničeho nic, trochu mě překvapil, ovšem co se stalo potom, je už jen na každém z nás... :o)
A samotná myšlenka by se dalo říct... vyrazila dech :o)
Co když to bylo opravdu jen tak triviální a byl to celé jen "Piknik u cesty" :o)

27.08.2013 5 z 5

Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Oproti filmu, který má temnou atmosféru, kde má post katastrofický svět nádech temného, ale relativně bohatého života, myšleno tak, že člověk má pocit, že svět stále ještě dýchá, knížka má takovou atmosféru navozující spíš prázdnotu.
Skoro mi přišlo, jakoby na zemi kromě hlavních a vedlejších postav už nikdo nebyl...
Prostě jsem měl pocit, jakoby se děj odehrával v totálně vylidněném prázdném městě a že "andíci" jsou na svých místech jen pro to, aby čekali, až je lovec (i když lovec... tuhle roli jsem mu taky moc nevěřil) přijde "zabít".
Jestliže měl román navodit depresivní pocit z prázdna a nicoty, dokonale se mu to podařilo.
Každopádně pokud mám srovnávat atmosféru knihy a filmu, u mě na plné čáře vede v tomhle případě film.

... a úplně bych zapomněl... trochu mi mrazí z toho, že mám doma Nexus 7 :-D

05.08.2013 4 z 5

Otec prasátek Otec prasátek Terry Pratchett

(SPOILER) Na předvánoční čas knížka jak dělaná, Smrť v roli záchranáře Vánoc naprosto boží!

„Ale my nemůžeme mít poníka, že ne, Eufí, protože bydlíme ve třetím patře“
ALE JAKPAK BYSTE NEMOHLI? JE V KUCHYNI.
„No, jsem si jistá, že si tak trošku děláš legraci Otče prasátek,“ prohlásila matka poněkud ostřejším hlasem.
HO. HO. ANO. JAKÝ JÁ JSEM TO VESELÝ TLOUŠTÍK. V KUCHYNI? TO JE LEGRACE. PANENKY A TAKOVÉ VĚCI PODLE VAŠEHO DOPISU BUDOU DORUČENY POZDĚJI.
„No? Co řekneš, Eufí?“
„Kuju.“
„Nešoupnul jste jim doopravdy poníka do kuchyně, že ne?“ naklonil se k Otci prasátek Albert, když se fronta posunula.
NEBUĎ BLÁZEN, ALBERTE. ŘEKL JSEM, ŽE BY TO BYLO SMĚŠNÉ.
„No, zaplať pánbůh. Chvilku jsem skoro věřil -“
JE V LOŽNICI.
--------------------------------------
ACH, řekl Smrť. A TEN KONÍČEK PRO TEBE ZNAMENAL STOKRÁT VÍC NEŽ VŠECHNY TY DRAHÉ HRAČKY A HOUPACÍ KONĚ NA SVĚTĚ, ŽE?
Albert na něj vrhl mírně horečnatý pohled. „Ne! To tedy neznamenal! Když je člověku sedm, je to většinou bezohledný malý sobec. On se táta stejně po večeři pěkně nasral a rozšlapal mi ho na hadry.“
PO VEČEŘI?
„No jo, asi jsme měli kousek sádla na chleba, nebo tak něco“
ALE I PŘESTO, DUCH SVÁTKU PRASEČÍ HLÍDKY-
Albert si povzdechl. „No když chcete, mistře, když teda chcete“
--------------------------------------
„Pch, podívej se na ně. Když jsem byl dítě já, tak mně pan Otec prasátek nepřinesl nikdy nic,“ řekl desátník Nóblhóch a zachmuřeně pozoroval děti. „A věšel jsem si punčochu pravidelně, každý svátky. Nikdá v ní nic nebylo, akorát jednou se mi do ní můj táta vyzvracel.“

Geniální :D

13.12.2023

Vlci Vlci František Kotleta (p)

(SPOILER) Jednohubka na dva, tři večery, která i když je opravdu velmi krátká, daleko předhání Stalingrad a frčí od začátku do konce v solidním tempu téměř bez chvilky oddechu.
Gerharda/Radegasta si tady prostě musíte oblíbit a celkově si u mě zlepšuje reputaci, i když ji nijak špatnou vyloženě neměl. Jen mi prostě asi víc přirostl.
Ohledně Veroniky mi vše začalo být jasné už docela brzo a vyloženě jsem se pousmál, když mi to na konci opravdu bylo potvrzeno :)
Období keltů, slovanů a prostě obecně tohle období mám moc rád a o to víc jsem si tuhle "knížečku" užíval.
Škoda, že tímhle všechno okolo Bratrstva krve končí (ne, Stalingrad fakt nepočítám).
Ale třeba někdy... No, necháme to osudu a Frantovi :)

18.11.2022 4 z 5

Azimut: Kniha první Azimut: Kniha první Wilf

Nádherně kreslený komiks, který je prý tím nejlepším z toho, co se v oblasti komiksu dá "konzumovat".
No a rozhodně ano! Člověk se často přistihne u prohlížení obrázků a bloudění po detailech, které jsou až neskutečné.
Lehké erotično je tak akorát, zápletka bláznivá a nevšední, skvělý úvod do tohoto světa, páč nás už zanedlouho čeká "díl druhý" a rozhodně bude opět zdobit moji knihovnu.

07.03.2022 5 z 5

Dědictví zkázy Dědictví zkázy Jan Urban

Super... O dost delší než předchozí díly, ale celkově naprosto super!
Chtěl jsem si odskočit po dočtení třetího dílu jinam, ale asi to přehodnotím a vrhnu se rovnou na díl čtvrtej :)
(asi mám dejavu)

12.10.2021 5 z 5

Krev padlých andělů Krev padlých andělů Jan Urban

Důstojné pokračování dobře rozjeté jedničky a jsem rád, že se mi potvrdil můj divnej pocit z Tiziana. Ovšem kde jsem se sekl byli jeho přicmrndávači. Ti se pro změnu vyloupli to pozitivna... Teda kromě toho jednoho, co mu pocuchala vizáž slečna Pandora (ne ta z toho klenotnictví).
Těším se, co vyleze z Elišky, protože v druhým díle se nám začala vybarvovat a začíná se její "schopnost" proměňovat v záživnou knižní "podívanou".
Chtěl jsem si dát po dočtení druhého dílu pauzu a utéct do jiného světa jiného autora, ale při dočítání poslední kapitoly mi začínalo být postupně jasné, že tohle sakra "končí" tak nějak uprostřed něčeho.
Tak jako dík... Simmons s Hyperionem holt ještě chvilku počká a doufám, že nebude čekat až na konec pátého dílu...
Nebo vlastně na tom nic špatného není, co to kecám :-D
Jestli jsem dal jedničce 4*, tohle je o půl lepčejší, takže tak 4,5*
Pětku si nechám v záloze, kdyby se to ještě v dalších dílech zlepšilo :)

09.02.2021 4 z 5

Strážci brány Strážci brány Jan Urban

Jsem příjemně překvapený a docela nečekaně mě knížka vlastně bavila.
Přirovnávání a hláškování jsem asi přežil líp než spousta ostatních, co tak čtu komentáře.
Očekával jsem nějakou hrůzu, páč jsem si některé komentáře četl před knížkou samotnou, ale ve finále to nebylo tak "strašný" a vlastně to konkretně mě až tak nerušilo/neštvalo.
Děj odsejpal, "mytologie" kolem Rudolfovo alchymistů a tajemna týkajícího se té doby mi hodně sedí a jsem v tomhle ohledu vyloženě spokojenej.
Postavy ve většině přirostly a nikdo z nich mi nebyl vlastně moc nesympatycký. Možná až na Tiziana a jeho dva nejbližší přicmrndávače Deimose a Phobose... O těch si upřímně nevím co myslet.
Otevřený konec vyloženě vybízí k rozečtení druhého dílu.
Zatím to vypadá, že tuhle serii dojedu celou.

30.12.2020 4 z 5

Bůh strachu Bůh strachu Jan Hlávka

Tento díl patří k těm nejlepším téhle serie. Po totálně zmršeném Žrádlu pro psy moc příjemné napravení chuti :) (Kladivo na démony ještě musím dohnat)
Napsáno velmi čtivě, žádné zbytečné rozepisování, ale zase neochuzeno o přesné dávkování všeho, co je potřeba pro úplnou představu situace, děje.
Jan Hlávka by měl určitě napsat minimálně další díl, nebo dva :)

24.02.2017 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Pro mě rozhodně jeden ze základů sci-fi literatury.
Dunu jsem četl kdysi na střední, nebo to ještě byla základka? Nevím...
Intriky, zvraty, Atreidové, Harkoneni, Fremeni, červi, ornitoptéry, všechno si to dodnes pamatuju, jako bych to četl včera.
Rozhodně doporučuju všem fanouškům této literatury.

10.09.2014 5 z 5

Já legenda Já legenda Richard Matheson

Poslední slova v knížce... Jsem legenda... Konečně vím, jak byla myšlena a v kontextu celé knížky dávají sakra smysl.
Musím říct, že pro film až tak moc neznamenají a opravdu mi došly až po přečtení tohoto díla, které je zase o dost jiné, než je následná filmová adaptace.
Navíc, když si člověk uvědomí, kdy byla tahle knížka napsaná, klobouk dolů!

Střídání napětí, vzpomínek, bezmoci, samoty, vše úžasně poskládáno do jednoho celku s koncem, který je ve své podstatě opravdu uvěřitelný a při pomyšlení na vývoj událostí pravděpodobný.

Děkuji pane Mathesone za skvělý zážitek!

05.09.2014 5 z 5

Původ Původ J. T. Brannan

Celkově super počtení, knížka má spád, o překvapení není nouze, jak už bylo uvedeno hodněkrát, spousta situací, které jsou ne že by neuvěřitelné, ale občas nesmyslné, nebo možná lépe řečeno "účelné".
Každopádně jsem si "Původ" užil.
No a konec... čekal jsem milion jiných konců, ale tohle opravdu ne :o)

29.06.2014 4 z 5

Drsné sny Drsné sny Jakub Mařík

Společně s prvním dílem zatím to nejlepší z celé serie.
Hlášky, u kterých jsem se musel zastavit, protože jsem se nemohl přes chechtání pustit do dalšího čtení:
"Drak? Tady? Nejdřív stáčírna minerálky a teď dračí líheň? Že by s nima armáda chtěla nahradit gripeny? Prý mají mnohem levnější údržbu."
"Nepochybně. Nejenže v téhle malé základničce máme pískový varianty, šílený rambomágy a jednoho teoretického vlkodlaka, teď se tu schovává i drak. Už nám tu chybí jen třináct trpaslíků a jeden malý tlustý hobit. Ne, počkat, hobita jsme s sebou přivedli my."
Fakt se těším na další díly

11.06.2014 5 z 5

Magie pro každého Magie pro každého Jiří Pavlovský

Po dlouhé době jsem se zase jednou pořádně u čtení chechtal a některé pasáže četl nekolikrát, abych si ověřil, že je tam napsáno opravdu to, co tam je napsáno.
Za mě naprosto skvělý začátek moc slibné serie :o)

...
Začal rvát papírové ručníky z kovového dávkovače a utěsňovat odtok umyvadla. Pak do něj pustil vodu a zkontroloval ji prstem.
"Nesmí být moc horká," řekl Monice.
"To by pak kouzlo nefungovalo?"
"Ne. To bych si opařil ruce."
...
:-D

12.12.2013 5 z 5

Hladové hry Hladové hry Dan Simmons

Uf... konečně dočteno... a po té extrémně dlouhé době, kterou mi to trvalo musím nakonec stejně říct... To už je konec?
Na začátku jsem měl obrovské problémy se vůbec v ději a postavách zorientovat, knížku jsem na nějakou dobu odložil, abych se k ní po cca půl roce zase vrátil a užil si ji až do konce.
Abych pravdu řekl, některé části knihy byly strašně moc dlouhé, kdy jsem se až těšil na konec kapitoly, jiné měly spád, občas jsem nevěřil vlastním očím a z některých pasáží se mi dělalo solidně šoufl, kdy některé postavy posílali svoji "lidskost" až na samotné dno.
Poslední část už byla slušný akční nářez, sama o sobě utekla jako voda a epilog byl jako vystřižený z amerického filmu :-)
Celou knihu jsem nebral až tak moc jako horor, spíš výlet do psycho hlavy slušně ujeté Melanie Fullerové, sadistického Willyho, chlípného hajzlíka Haroda, odporných praktik stejně postižených šmejdů v tajných službách a dalších na té špatné straně, na druhé straně propracované postavy Saula Laskiho a vyvíjející se osobnosti Natalie a dalších na straně "dobra"
To celé zasazené do naprosto skvěle poskládaného příběhu, který byl až na pár situací naprosto uvěřitelný.
Navíc s precizními popisy snad úplně všeho, každého detailu. (chápu že tohle může někoho nudit, mě to dalo pocit toho, jako bych byl opravdu tam)
Suma sumárum, zážitek na hodně dlouho :-)

20.11.2013 5 z 5

Velký Boj/Na nepřítele Velký Boj/Na nepřítele Terry Pratchett

Tyhle knížky o Nomech nejsou ale vůbec špatné, jen si člověk musí uvědomit, pro koho jsou určené.
Jedná se totiž o knížky pro menší děti a například Zeměplocha je naprosto a úplně jiná.
Pokud čtenáři ještě od Pratchetta nic nečetli, Vyprávění o Nomech není úplně to pravé, s čím u něj začít.
A navíc číst knížku jen proto, že není "tlustá" a podle toho si pak dělat úsudek, to už člověk nemusí číst vůbec :o)

22.09.2012 4 z 5

Městečko Městečko Łukasz Radecki

Naprostá pecka, která je díky nám blízkým reáliím ještě trošku víc intenzivnější, než ze zámořských dálek.
Začátek je pozvolnější, seznamujeme se s postavami a pomalu, ale jistě se řítíme do průseru, který má sice už náznaky od začátku, ale celé to zapadne vlastně až na úplném konci.
I když zapadne... celou dobu jsem očekával naprosto jiné rozuzlení a vyústění, konec je tak trochu šok a má takovej ten "tvl" efekt (schválně nepíšu "wow" efekt, protože ten fakt ne).
Je vlastně nechutně jednoduchej, prozaickej a jo... "TVL, co to má bejt"... to je asi nejvýstižnější. Ale ne zásadně špatnej, divnej... Jen prostě "TVL!"
Velká škoda, že když už se druhá půlka rozjela tempem, kterým se rozjela, mohlo to být na konci víc "WOW", protože ten zmíněný úplný konec vlastně totálně přebil a "umořil" to, co se celou dobu v Morwanech dělo a v co to ke konci eskalovalo... Je to, když nepočítám ten úplnej konec, takový neukončený, jestli ti, co to četli, chápou, jak to myslím :D
Máme vypuštěno, máme vyeskalováno, ale co dál? Co se sakra v Morwanech a okolí bude dít dál? Chtěl bych to větět, když jsem tam přežil už tak dlouho... Tak zatraceně dlouhou dovolenou!
Ještě se vrátím k popisům erotických scén, protože to občas někdo označoval za zbytečné a moc...
Ale vůůůbec ne! Je to v rámci tohohle žánru dávkováno naprosto perfektně a přesně tam, kde to má být!
Jinde... Ano, dívám se na Tebe, Kotleto... i když je to jiný žánr, se nám dostavá stokrát víc :D
5* si Městečko zaslouží.

14.06.2024 5 z 5