chaera chaera komentáře u knih

Mé jméno je Nikdo Mé jméno je Nikdo Kristen Orlando

YA literaturu moc nečtu a zrovna tato kniha je ukázkovým příkladem proč. Klišoidní, nereálné a všechny postavy (snad až na Luka, toho jsem si oblíbila) nehorázně nesympatické a na facku. Dávám dvě hvězdičky, protože se mi líbil nápad a četlo se to poměrně rychle, ale příběh samotný se mi opravdu nelíbil. Jestli vyjdou další díly, už po nich nesáhnu.

Navíc byla kniha plná hrubek, strašně to bilo do očí (toto ovšem nepočítám do hodnocení, protože autorka za to nemůže) 2/5

05.10.2019 2 z 5

Kraď jako umělec Kraď jako umělec Austin Kleon

Od knihy jsem příliš nečekala, proto je příjemným překvapením, jak nadšená z ní jsem. Dobře mě nakopla ke kreativitě, které jsem se z nedostatku času poslední dobou vyhýbala + forma předání informaci se mi moc líbila. Rozhodně můžu doporučit. 5/5

02.10.2019 5 z 5

Další případy Sherlocka Holmese (9 povídek) Další případy Sherlocka Holmese (9 povídek) Arthur Conan Doyle

Sherlocka Holmese zbožňuji, takže samozřejmě zbožňuji i tuto knihu. Vynikající atmosféra, zápletky i rozuzlení. Myslím, že po ní ještě někdy sáhnu. 5/5

28.09.2019 5 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Moje první kniha od Ladislava Zibury a určitě ne poslední. Naprosto miluji cestování a dlouho jsem hledala cestopis, který by mě zaujal a tento se mi perfektně trefil do vkusu. Nenáročné vtipné počtení, určitě po ní ještě někdy sáhnu. 4.5/5

27.09.2019 4 z 5

Zabila jsem naše kočky, drahá Zabila jsem naše kočky, drahá Dorota Masłowska

Sbírám knihy od Odeonu, takže když jsem v knihkupectví objevila tuto knihu za pár kaček, neváhala jsem a vzala si jí. Když jsem potom doma četla anotaci, neměla jsem nejmenší tušení, o čem kniha je. A to se nezměnilo ani při jejím čtení a dokonce ani po jejím přečtení. Já prostě nevím, co to bylo, jaká byla pointa tohoto díla. Musím dát pouze jednu hvězdičku za styl psaní - ten jsem si užila. Ale jinak vážně netuším, co jsem to četla. 1/5

07.08.2019 1 z 5

Jednou ano, dvakrát ne Jednou ano, dvakrát ne Cylin Busby

Do poloviny to byla jen dobře napsaná (avšak obyčejná) kniha o dvou teenagerech, kteří se shodou náhod poznají v nemocničním prostředí. Pak přijde menší odhadlení, při kterém jen zalapáte po dechu, a přehodnotíte dosud přečtené stránky. Téma autorka pojala přímo geniálně a líbilo se mi přemýšlení nad světem "mezi". Navíc si o věcech zjistila fakta a napsala o stavu Westa na základě zkušeností ostatních lidí. Dokonce mě i rozbrečela, což třeba takové Hvězdy nám nepřály nedokázaly. 4/5

06.08.2015 4 z 5

Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Knihu jsem poprvé četla, když mi bylo 14 a pamatuji si, že jsem z ní byla naprosto unešená. Nejspíš jsem měla toto dílo nechat v minulosti, ale o 5 let (a můj první vysokoškolský semestr) později jsem se rozhodla dát si re-reading a srovnat své zkušenosti s výškou s Cath. Chyba. Mému nynějšímu já se tato kniha neuvěřitelně příčí. Na jednu stranu jsem se dokázala s hlavní hrdinkou sžít, protože jsem zažívala velmi podobné pocity jako ona, když jsem nastoupila na výšku. Introverze, nové místo, žádní přátelé ani rodina, o kterou bych se mohla opřít. Na druhou stranu je děj neuvěřitelně rozvleklý (i když pořád netuším, co vlastně byla zápletka a jestli vůbec nějaká byla), postavy mění svůj charakter, jak se to zrovna autorce hodí, a posledních 150 stran bylo pro mě čiré utrpení, kdy jsem se nemohla dočkat konce. Hodnotím nakonec 3 hvězdami - pro mladší čtenáře fajn, pro lidi co už mají zkušenost s výškou definitivně ne. 3/5

19.02.2021

Polibek Polibek Anna Todd

Nebudu lhát, fanfikce na wattpadu si sem tam přečtu, protože se přece jen jedná o dobrý oddych nad situacemi, které by se ve skutečném světě nikdy nestaly. Tessa je jako hlavní postava parádní - dokázala jsem se s ní ztotožnit a fandila ji na každé stránce. Kdyby byla celá kniha jen o ní, určitě bych ji hodnotila větším počtem hvězd než 2. Škoda jen, že celou knihu kazil Hardin, který jednak působí nereálně a druhak se mi jeho vztah s Tessou neuvěřitelně příčil. Jestli něco opravdu nemůžu vystát, tak je to klišé bad boy + good girl, přičemž náš hlavní bad boy vlastně není tak úplně zlý, protože pod tou tvrdou maskou schovává citlivou duši romantika. Fuj. Ještě uvidím, jestli dám šanci dalšímu dílu, protože tohle bylo opravdu na 2 hvězdy max. 2/5

29.07.2020 2 z 5

Srdcerváči. Kniha 2 Srdcerváči. Kniha 2 Alice Oseman

(čteno v originále) Po přečtení prvního dílu jsem se hned pustila do tohohle. Příběh Nicka a Charlieho jsem si naprosto zamilovala a ani tento díl mě rozhodně nezklamal. Sladké, milé, člověku to nedá, aby se při čtení neusmíval. Stejně jako u předchozího dílu se i tento čte neuvěřitelně rychle a snadno, takže jsem to měla hned přečtené. 5/5

29.07.2020 5 z 5

Ubulená hromádka štěstí Ubulená hromádka štěstí Sarah Andersen

(čteno v originále) Do čtení jsem se pustila hned po tom, co jsem dočetla "Dospělost je mýtus". Tento díl se mi rozhodně trefil do noty více a já se dokázala ztotožnit s více komiksy, než v předchozí knize. 5/5

14.07.2020 5 z 5

Bohemia Bohemia Jan Svěrák

Nedočteno, dostala jsem se do 1/3 a knihu odložila. I přesto, že anotace zněla slibně, mě příběh vůbec nezaujal a já se po většinu času musela do čtení nutit. Postavy byly nesympatické a ploché a zvlášť Ivan byl tak protivná postava, že jsem si ke knize zkrátka nedokázala najít cestu. Druhou šanci už tomuto kousku nedám, jednou mi to bohatě stačilo.

27.03.2020

Petrolejové lampy Petrolejové lampy Jaroslav Havlíček

Četla jsem kvůli povinné četby, jinak bych se k tomuto dílu asi nedostala. Já nevím, jestli mi (opět) uniká zápletka knihy, ale mě to prostě nebavilo. Mělo to na můj vkus příliš rozvleklý děj a hl. hrdinka mi byla nesympatická. Bohužel mě toto dílo moc neoslovilo, znovu bych po něm už nesáhla. 2/5

22.03.2020 2 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

Druhá kniha, kterou jsem od tohoto autora četla a pravděpodobně i poslední. Dala jsem mu dvě šance, ale jeho styl mě zkrátka nezaujal a já se oběma knihami musela prokousávat. Některé pasáže mi přišly zdlouhavé a neuvěřitelné a hl. hrdina je mi stále silně nesympatický. Do čtení jsem se musela nutit a nemohla se dočkat (nepříliš uspokojivého) konce. Tohle vážně nebude série pro mě. 2/5

09.02.2020 2 z 5

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Knihu podobného tématu jsem ještě nečetla, tudíž nemám moc s čím ji srovnat. Bylo to čtivé, s dobře vykreslenou atmosférou tehdejší doby, ale konečné rozuzlení celého příběhu mi přišlo poměrně nelogické a přitažené za vlasy. Každopádně na to, že se jedná o autorovu prvotinu, je to dost dobře napsaný kousek. Ráda si přečtu i další jeho knihy. 3/5

29.12.2019 3 z 5

Adibas Adibas Zaza Burchuladze

Jedinými klady na této knize je délka a pěkná obálka, jinak je to hrůza, u které nechápu, jak ji kdokoliv mohl napsat a ještě ke všemu vydat. Špatný styl psaní, špatný nápad a nesmyslné povídky s rádoby hlubokou myšlenkou. Rozhodně nemůžu nikomu doporučit, 1 hvězdičku dávám pouze proto, že nechci hodnotit knihy jako odpad. Škoda papíru. 0.5/5

13.10.2019 1 z 5

Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku Giles Milton

Nikdy jsem nebyla fanouškem dějepisu (což pravděpodobně pramení z toho, že jsem nikdy neměla dobrého učitele dějepisu), ale různé zajímavosti a perličky mám ráda, takže jsem nakonec po této knize přece jenom sáhla. Ze všech příběhů mě však zaujala sotva polovina. Zajímavosti ohledně 1. a 2. světové války mě moc nechytly, ale ostatní příběhy jsem si oblíbila. Po další knize tohoto autora už ale asi nesáhnu, jeho styl psaní mi nesedl a špatně se mi to četlo. 3/5

14.07.2019 3 z 5

Splynutí Splynutí Maggie Stiefvater

Závěrečný díl série Vlci z Mercy Falls mě opět nezklamal. Bylo to čtivé, napínavé a i konec se mi dost líbil. Bohužel se ale nemůžu zbavit dojmu, že by se celá série dala shrnout do dvou knih. 4.5/5

12.07.2019

Váhání Váhání Maggie Stiefvater

Musím říct, že tato kniha se mi líbila více než předešlá a já už mám rozečtené i Splynutí, ale až s touto sérií skončím, po dalších knihách této autorky už asi nesáhnu. Nepovažuji se za její cílovou skupinu a tak dám raději přednost jiným knihám. 4/5

11.07.2019 4 z 5

Kniha upírů Kniha upírů Ditte Bandini

Dobře napsané, spousta zajímavých informací, příběhů a ilustrací, nadšenci vampirismu určitě ocení. Na plný počet hvězd to není, ale zasloužené čtyři hvězdy tomu dám. 4/5

19.06.2019 4 z 5

Hitlerova dcera Hitlerova dcera Jackie French

Pro nečtenáře a mladší osoby je tohle ideální kniha. Je poutavě a realisticky napsaná, až to člověka nutí přemýšlet, zda na tom není náhodou něco pravdy. Navíc je to taková jednohubka, kterou přečtete za jeden den a klidně vám pak zbyde čas ještě na další knihu 4.5/5

20.06.2015 4 z 5