Chesterton Chesterton komentáře u knih

Mucholapka Mucholapka Dominik Dán

Hnusné, odporné leč velice realistické. Motiv propojení sériového vraha s StB je až děsivý. V audio podobě ve slovenčině velice autentická atmosféra. Skrz nelidskou brutalitu prosvítá policejní humor se záblesky jemné lidskosti.

13.04.2018

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Geniální je v tomto díle opravdu jen jazyková stránka, květnatost a poetika. Po dějové stránce skutečně banální nuda. "Děvkařská snobárnička" a "tři kozlové co se snaží o mladou kost" lze se dočíst v komentářích. Styl skutečně vítězí nad obsahem v tomto dílku. Nechci býti prudérní avšak chybí-li moudrost a lidskost, ztrácí se rychle i vtip :) Sympatie k postavám jsem příliš nenašla ani ve filmu. Podání Arnošta Goldflama v audioknize pouze podtrhuje jakousi linku děvkařské banalitky.Tento způsob humoru zdá se mi poněkud prostoduchý :) Stejně jako trávení času s touto knihou v rámci maturitní vzdělanosti. Myslím, že do povinné četby se dostala v dobách totalitního temna, díky postavě zvané abbé a lehkému zesměšnění církve. Že by promítnutí Vančurových protestantských kořenů a obtížné hledání životní orientace, jak jsem se dočetla v autorově životopise ??

13.04.2018 2 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Koupila jsem tuto knihu v pěkné edici LN, která se tak skvěle vyjímá v jedné z mých mnoha knihovniček :) Ale to je asi tak všechno! Po čase jsem si ji poslechla v podobě audioknihy a nikterak mě nezaujala a nemyslím, že ve mne zanechala nějakou stopu. Povrchní, poloprázdné, nikoli má sklenka kvalitního vína!

08.04.2018 1 z 5

Rok v Bullerbynu Rok v Bullerbynu Gunnar Herrmann

Celkem nuda, odložila jsem před polovinou. Jediné co mě více zaujalo byla obálka :( Možná nedostatek trpělivosti, ale už jsme četla lepší v podobném stylu.

06.04.2018 2 z 5

Medvídek Paddington Medvídek Paddington Michael Bond

Poslouchala jsem audio a už jsem dobře připravena na své budoucí vnouče, které už prý má ve svém embryonálním stavu pět celých centimetrů :)) Pevně věřím, že se mu bude neskonale líbit. Malý, chlupatý, bezelstný magnet na maléry - jak výstižné :) Zítra začnu shánět tuto poutavou knihu s úžasnými ilustracemi.
Věřím Ťapulce, že se stane členem naší středně velké rodiny :)

06.04.2018 5 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Poslouchala jsem audio a stejně jako film je to zážitek. Doufám, že pro mnohé z nás věrných čtenářů není Agatha až tak moc starosvětská, ale spíš uklidňující a ujišťující, že i pomalu plynoucí čas má svou hodnotu :))

04.04.2018 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Knihy jsou zkrátka z velké části o pocitech, o naladění na příběh, o tom nakolik koho dané téma oslovuje a v neposlední řadě o tom, kolik a v jaké kvalitě toho máme kdo načteno :) Moje top v židovské otázce je Exodus. Holocaustem se už cítím poněkud přesycena a to jsem snad ani žádnou jinou knihu na toto téma nečetla. Z románů pro ženy mám lehkou vyrážku :) Nicméně ze všech stran chvála . . . . zkusila jsem četbu na Dvojce Čr. Velice pěkně načteno, skvěle vybraná interpretka pro četbu. Začátek laskavý, pěkný. Bohužel mám čerstvé srovnání s Vyhnáním Gerty Schnirch, která pro mne vítězí na celé čáře.
Svou hodnotu kniha má už pro množství nadšených čtenářů. Avšak moje miska polévky to není.

04.04.2018 3 z 5

Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Odkládám, protože téma mě nezajímá. Jinak z autora jsem nadšená i tato kniha je psaná stylem díky němuž se před mýma očima odvíjí barvitý film. Dobrý autor nechal popularitou tématu trochu utáhnout na vařené nudli?
Zkusím Kritika. Téma vinic a vína snad bude stravitelnější!

03.04.2018 1 z 5

100 nejúčinnějších zabijáků rakoviny 100 nejúčinnějších zabijáků rakoviny Sven-David Müller

Pro mne radostná a povzbudivá kniha :) Dobrou chuť !!

01.04.2018 5 z 5

Mlčet nestačí Mlčet nestačí Raymond Leo Burke

Pročítám a nevím. Nečte se špatně. Rozhovory je literární styl, který mi dost vyhovuje.
Mám celkem úctu k tomuto muži z důvodu ročníku narození 1948. Našla jsem pár zajímavých myšlenek, ale celek mi úplně nesedí.
Pan kardinál jistě není jen vlečka :)) ale jestli má schopnost oslovit dnešní mladé, úplně neumím odhadnout. Obránce pravdivých a nosných hodnot evropské křesťanské civilizace a ochránce lidských práv tento muž rozhodně je!

01.04.2018 3 z 5

Slova, pojmy, situace Slova, pojmy, situace Milan Kundera

Od skici k dílu jde se po kolenou. Nemohu zapomenout tento verš Vladimíra Holana.

Já naopak doufám, že mne tato útlá kniha naladí na myšlení autora a na druhý pokus pomůže začíst se do Nesnesitelné lehkosti bytí :)
P.S. Nestalo se :o)

30.03.2018 2 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Až neskutečně hořká, plastická a do nejmenšího detailu vykreslená mozaika bídy, prázdnoty, ubohosti, utrpení, zla. . . .
Nejen díky sugestivnímu hlasu Vilmy Cibulkové, mírné a poddajné povaze Gerty (ve které postupně umírá lidství píše Aya81 výstižně), ale i mnoha vrstvám různých vypravěčů, se přede mnou otevřela naše minulost, kterou jsem každou chvíli toužila odhodit. Neslyšet, nevidět.
Autorce se povedlo navodit atmosféru zmaru a beznaděje. Autentické prožívání války, odsunu, bídy hmotné i duchovní a zejména následný jakoby plynulý přechod z hnědé do rudé!! Srpen 68 v podání Gerty mi trochu vysvětlil poddajnost poválečného národa.
Jak píše Malýmedvěd, je to kniha, která nastoluje mnoho otázek!!
Vyplatí se četbu či poslech vydržet. Otevře se před vámi trochu jiný úhel pohledu na naši současnou politickou reprezentaci. Diskuze nad knihou mohly zabránit vhození volebního lístku poté, co dostanu na ulici koblihu se slovy Ano, bude líp.
Nebude. Rozhodování pro pravdu, čest, mravnost a odvahu k ní bude stále nepohodlné. Násilí, lenost skutečnou pravdu hledat a manipulace s ní bude vždy v přesile. Příběh dnešního Velkého pátku o tom mnohé napovídá :))

Super komentář píše Heavy66. S jemným doplněním - nemám problém se stydět či omluvit za hrůzy pochodů smrti. I přesto, že nikdo z mé široké rodiny se aktivně nepodílel. Omluva a odpuštění mají kouzelnou moc :)

Přes veškeré brutality či nesympatie s postavami je kniha také velice lidská, jemná a citlivá ve vykreslení vztahů a souvislostí pod povrchem hrůz, které šokují a odpuzují.
Přesně jak píše kap66.
Závěrečný přesah do současnosti skrývá mnohá vysvětlení. Například rozdíl mezi Johannou a Gertou ve vztahu k "pokání smyje hříchy otců" a tím pádem k celému postoji životu. Nebo Barbory nesnadno překonávánou hořkost ze vztahu k matce.
Mnoho je v této knize skryto i mezi řádky ;)

30.03.2018 5 z 5

Stavy lidstva a svatosti Stavy lidstva a svatosti Raissa Maritain

Hodně filosofické, ale máme-li dostatek času a trpělivosti objevíme perly :) V příběhu o Abrahamovi jsem tuším potkala jemnou ženskou i ruskou duši autorky :) Kniha má kouzelnou obálku !

29.03.2018 4 z 5

Fanatik, prorok, či klaun? Fanatik, prorok, či klaun? Jan Lukavec

Kniha se laikovi nečte úplně snadno, je hodně komplexně a odborně pojatá. Ale pro obdivovatele Chestertonova vidění světa je v ní neskutečné množství literárních, společenských až filozofických souvislostí s Evropou. Velká část knihy se věnuje vztahu českých spisovatelů a katolických intelektuálů k této inspirativní osobnosti, která v letech komunistického ráje zůstávala pouze v knihovnách "nepřátel společnosti".
Jsem za knihu vděčná a ráda se k ní budu vracet.

29.03.2018 4 z 5

Celý život jsem se učil, a přece jsem propadl Celý život jsem se učil, a přece jsem propadl František Lukeš

Laskavá, vtipná i moudrá kniha. Přívětivé čtení jako ujištění, že naděje je stále živá :)

28.03.2018 4 z 5

Merde! Rok v Paříži Merde! Rok v Paříži Stephen Clarke

Tento způsob humoru, zdá se poněkud poloprázdný . . . .

28.03.2018

Morová rána Morová rána Betty MacDonald

Jediná část z Co život dal a vzal, která na mne zapůsobila i po letech v audio podobě přesvědčivě, smysluplně a uvěřitelně. Snad, že autorka konečně lidsky dozrála? Nevím, ale toto je opravdu šálek mé optimistické kávy i přes tragické podtóny!! Antidepresivum v realistické podobě :)

28.03.2018 5 z 5

Čechy, země zaslíbená Čechy, země zaslíbená Petra Hůlová

Můj první kontakt s oceňovanou autorkou byl "přes matný sklo". Nevyšlo to. Ani v podobě audioknihy, což je způsob, který je pro mne snesitelný i pro "těžší" kousky :)
Druhé setkání bylo v Macoše a byl to totální propadák. Zvolila jsem na potřetí celkem blízké sociální téma . . . . .
Začátek mě celkem bavil. Autorce nelze upřít talent vypravěčský ani kreativitu. Neotřelé myšlenky, slovní spojení, barvitý styl. Ivaksa píše "velký talent, který působí jako mrhání". Velice přesné. Já bych dodala, že troška času na lehké "učesání" pro nás, co nepatříme do fanklubu by se snad i vyplatilo :))
Určitě lze najít v knize obohacující myšlenky přibližující náš vztah k ukrajinským či jiným komunitám v naší lehce xenofobní společnosti. V téměř neomezeném a jakoby nekončícím proudu autorčiných myšlenek, navíc neohraničených na celky kapitol, se při troše nepozornosti člověk snadno ztrácí.
Dám si větší pauzu a v klidu se pokusím snad o paměť babičky :)
2/3

28.03.2018 3 z 5

Přes matný sklo Přes matný sklo Petra Hůlová

Určitě sugestivní, asi celkem dobře napsané, autorce nelze upřít jistý druh talentu . . . . .ale nedokázala jsem doposlouchat ani audioknihu a to už je co říct!

28.03.2018 1 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Poslouchám rozhlasovou dramatizaci a musím uznat talent autorky při vykreslení poutavého děje tématu, které pro mne osobně absolutně není lákavé. Tak často se cítím přesycena židovskou i válečnou problematikou, že jsem přistupovala poněkud s neochotou k času strávenému s touto knihou. Přesto uznávám, že jednoznačným kladem je pohled očima dítěte, který trochu zjemňuje depresivní téma zla v našich dějinách.

28.03.2018 3 z 5