ciaram | Komentáře u knih | Databáze knih

ciaram ciaram komentáře u knih

Třetí hlas Třetí hlas Rolf Börjlind

Patřím do tábora čtenářů, kterým v tomto dílu vadila Oliviina namachrovanost a sebestřednost. Tu prostě u dvacetileté holky, která má za sebou policejní výcvik, životní kopance, roční cestování světem, prostě nečekám. To že v tolika případech chovala opravdu hloupě (viz telefonát, kdy byla s podezřelým, ale proč by to kamarádce a mentorce říkala, když si může hrát na co...?) Nechce být policistka, ale pořád se do vyšetřování plete. O vztahu s Tomem ani nemluvě. Za Olivii dávám hvězdu dolů, ale jinak si příběh zaslouží plnou pětku. Zápletka je neskutečně zajímavá, Abbasova minulost vrhače nožů, francouzské podsvětí, posune se případ s Tomovou nemesis Runem. Mettino zdraví jde tak trochu do kopru. A jsem zvědavá, co vyleze z Lunina tetování :) Jdu do dalšího dílu, Olivie snad dostane rozum.

02.02.2025 4 z 5

Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Opět naprosto skvělý příběh o detektivu Rhymovi. Skvělý mix vyšetřování a soukromých střípků ze života detektiva. Lincoln není akční hrdina, ale systematický člověk, který se umí vrátit zpět, snaží se nic neopomenout. Zápletka byla skvělá, Geneva sympatická samostatná žabka, která si chce určit svůj osud. Prostě výborný poslech v podání pana Vondráčka.

29.01.2025 5 z 5

Jednou za život Jednou za život T. L. Swan

Odpočinková četba, při které se občas usmějete, někdy zasmějete, někdy protočíte očka. Každopádně příběh odsýpal, mezi hlavními postavami to pěkně jiskřilo, zápletka byla pouze na okraji zájmu autorky, ale asi ano, dalo by se říct, že byla uzavřena. Prostě dostanete to, co od takové knihy očekáváte. Takže v rámci žánru pěkné čtyři hvězdy.

29.01.2025 4 z 5

Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Doposloucháno. Paní Černá byla skvělou volbou, velmi příjemný hlas. Měla jsem ale problém rychle pobrat (poznat) změnu (přechod) k jiné postavě v rámci jedné kapitoly. Pro mě málo oddělené.
K ději. Příběh i zápletka se mi líbila, ale celkově mi postavy přišly takové šablonovité. Erika... no, této postavě asi budu chvíli přicházet na chuť. Byly chvíle, kdy jsem jí fandila, ale pak dorazily momenty, kdy byla absolutně nesympatická. Uvidíme, dám šanci ještě dalšímu dílu.

14.01.2025 3.5 z 5

Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

Myslím, že už tu bylo řečeno vše. Příběh byl skvělý, konečně se řešil případ, který neměl přímou návaznost na blízké okolí Josie. Mělo to spád, souzním s týmem, i s věčně nabručeným šéfem. Jen mi tentokrát přišlo čtení paní Ježkové uječené a hysterické.

12.01.2025 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Opět posloucháno jako audiokniha v podání Jitky Ježkové. Jak jsem předpokládala, byl na řadě Noah. Sice ne přímo on, ale vražda zasáhla jeho rodinu. Což postavilo Josii do situace být více policistka nebo přítelkyně. I když to není pravda, Josie v tom měla jasno, jen Noah se teď plácal v emocích. Jeho sestra tomu moc nepomáhala. Opět se na scéně objevila postava z prvního dílu a myslím si, že to bude mít dohru v dalších dílech. Trinity je správná sestra . Opět došlo k prolnutí minulosti s přítomností. Sice mi motivace úplně prvotního zločinu přišla přitažená za vlasy, ale zbytek už byl jako sněhová koule. Prostě akční, zajímavá a čtivá kniha. Už se těším na další díl.

05.01.2025 5 z 5

Mráz Mráz C. N. Crawford

Když jsem dnes vybírala top pětku za rok 2024, tak Mráz byla jediná kniha, u které jsem si absolutně nevybavila, o čem byla. Přitom jsem jí dala pět hvězd. Chvíli jsem se podezřívala, že jsem se uklikla, ale když mi i moje čtečka tvrdila, že jsem ji dočetla... Tak jsem do ní pustila znovu a absolutně nechápu, proč jsem si ji nepamatovala. Fakt se mi líbí. Po dvou kapitolách jsem si začala vybavovat, co bude následovat, ale přesto jsem ji dočetla až do konce. Není dlouhá. Opravdu za to stojí. Avino přátelství s Shalinou, navazování vztahu s Torinem. Bylo znát, že vymýšlení úkolů nebylo v této fantasy hlavní, ale byly pojaty docela originálně. Líbil se mi humor. A doufám, že to letos vyjde i druhý díl Ambrosia, protože jsem hrozně zvědavá, jak to dopadne. Dvůr zármutku, královna Mab a to zatracené Torinovo prokletí.

03.01.2025

Nečekané přiznání Nečekané přiznání Lisa Regan

A zase máme změnu interpreta, tentokrát knihu načetla svým sametových hlasem Jitka Ježková. Ta mi sice na Josie přijde zase taková až moc něžná :o), ale i její podání se mi nakonec líbilo.
A k ději. Skvělá zápletka. Výjimečně se to netýkalo detektivky samotné, ale členky jejího týmu. Gretchen, která celou dobu jedná loajálně a efektivně, je najednou podezřelá z vraždy. A to, co jí autorka přisoudila v minulosti, byl také pořádný záhul. Až mě napadá, že další na řadě bude Noah. Mimo jiné si Josie musí zvykat na rozšířenou rodinu, hledá vztah ke své sestře. Buduje vztah s Noahem. Takže ňamka. Doporučuji.

01.01.2025 5 z 5

Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Toto bylo zatraceně milé překvapení. Já se nenudila ani jeden moment, nápad s osobitými grimoáry byl skvělý, postavy sympatické. Klidně by to mohlo stát jako samostatný uzavřený díl. Na druhou stranu velice ráda si přečtu pokračování. Přeci jenom jsem si toho démonka oblíbila.

01.01.2025 5 z 5

Pohár bohů Pohár bohů Rick Riordan

Beru to tak, že autor chtěl fanouškům dopřát náhled do dospělejšího života Percyho. Už jsem zapomněla na to, jak byl Percy vtipný. Bylo to zkrátka milé a krátké počtení.

26.12.2024 4 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Omlouvám se fanouškům série, ale postava Rakera je mi prostě ve většině případů protivná. Je to pokrytec, který "bez přemýšlení opět narušil místo činu" (jeho slova). Hloupě se opakovaně, beze zbraně, vrhá do nebezpečných situací. Je strááášně chytrý, aby objevil věci, které policie (samozřejmě zkorumpovaná a blbá) nenašla, na druhou stranu nedovtipně vleze do léček? Už jsem v minulém příspěvku psala, že mi pohled na Rakera může zkreslovat i až otravně patetické (děkuji uživateli Keiko za výraz) čtení pana Bareše. Tři hvězdy jsem dala za příběh. Je sice trošku přitažený za vlasy, ale to mají i jiní autoři. Propojení s nacismem, zmizelou rodinou, tajemnou fotografií a konečně i s trošku šťastným koncem stál za to.

25.12.2024 3 z 5

Oberonova předehra Oberonova předehra Kevin Hearne

Nejsem příliš velký příznivec povídek, ale svět Železného druida mám moc ráda. Byly to čtivé jednohubky, přičemž ve dvou je hlavní postavou Oberon, nastávají otec :). Spiknutí veverek, jídlo, jídlo, jídlo, Starbuck, jídlo, jídlo, medvěd, jídlo... (prase a slepice - kvík pro kvok) :o))))

23.12.2024 5 z 5

Vraždy aristokratek Vraždy aristokratek Christine Trent

To nejhezčí na celé knize je její obálka. Všechny se moc povedly, ale platí zde: Nesuď knihu podle obalu. Je to pomalé vyprávění, více méně o ničem. Autorka se tam snaží vměstnat co nejvíce historických faktů. Jen už ne moc o pohřebnictví. O moralistkách, Karlu Marxovi, královně a její zálibě v Brownovi. Nebyla tam ani jedna postava, které bych opravdu fandila. Všechno se vyřeší tak nějak samo. A detektivové Scotland Yardu jsou nanicovaté neschopné figurky. Je to prostě román (ani detektivka, ani romantika), kde je hlavní hrdinka pohřebačka a něco se okolo ní děje. Nedivím se, že další díly nevyšly (v originále jich vyšlo 6).

01.12.2024 3 z 5

Matčin hrob Matčin hrob Lisa Regan

Řekla bych, že je to díl od dílu lepší. Autorka pěkně zamotala Josiin původ do napínavého detektivního příběhu. Konečně, díky náhledům do minulosti, je pro mě Josie uchopitelná. Začala jsem jí fandit. To co prožila, a hlavně přežila, vyžaduje opravdu silný charakter. Naštěstí se setkávala i s lidmi, co jí podpořili, opětovali její lásku. To, že si tím vším musela projít znovu, po všech těch ztrátách, by mě osobně semlelo jako kafemlejnek.

01.12.2024 5 z 5

Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

V papíru mě tato kniha v době vydání minula. Našla si mě až jako audiokniha načtená Martinem Stránským a Anitou Krausovou. Výběr obou protagonistů sedl postavám jako poklice na hrnec. Pan Stránský skvěle vystihl Toma, bývalého detektiva, kterého život skopl na lidské dno bytí. Paní Krausová naopak vystihla mladický elán a dynamiku studentky policejní akademie, která se pustila do dobrovolného úkolu. Propojení starého případu se současností, vraždy a bití bezdomovců s dětským bojovým klubem bylo rozhodně čtivé. Olivia byla konfrontována s možností, že když někomu správnému šlápne na nohu, tomu se to nebude líbit a může ji i blízké ohrozit. Prostě čtivá mňamka. Doporučuji a rozhodně se pustím do dalšího dílu.

24.11.2024 5 z 5

Bezmocná Bezmocná Lauren Roberts

Bezmocná pro mě byla milé překvapení. Jediné krkolomnosti, které mi tak trošku drnkaly na nervy, se týkaly těch rádoby úkolů v Očistných hrách. Je vidět, že pro autorku nebyly to hlavní. Za to se jí dařilo vykreslovat vztahy mezi postavami. Jen vedlejší postavy jsou trošku takové černobílé. Jinak jsem si čtení opravdu užila - humor, zlodějina, kamarádství, troška akce. Jsem zvědavá, kdy vyjde druhý díl. Určitě se do něj ponořím.

13.11.2024 5 z 5

Má chudinka Jane Má chudinka Jane Cynthia Hand

Chtěla bych dát víc hvězd, protože se to nečetlo špatně. Jen to bylo hodně "omezené" linkou Jany a Rochesterem. Daleko sympatičtější a zábavnější byly vedlejší postavy Alexandera Blackwooda a Charlotte a Brana Brontëových. Nápad s duchy mě bavil, slepota Charlotty také, nemotornost jejího bratra. Jen ten vztah Jany byl prostě divný. A šťastný konec pro Janu byl vytažený z paty.

09.10.2024 3 z 5

Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

V první řadě děkuji za změnu interpreta. Paní Hybnerová mi k Josie sedla daleko lépe. Byla to rychlá a zatraceně napínavá jízda. Josie má skvělý tým, opět se do vyšetřování plete její soukromý život (skoro jako by jiné postavy neexistovaly) :o) Tne jí do živého rozhodnutí Misty (milenky zemřelého manžela), ztratí se jí přítel, který se začal citově odtahovat, tým ji drží nad vodou i proti starostce. Vlivní muži si dovolují, co chtějí. Ale byl to uvěřitelný mix, jen doufám, že autorka nebude pokračovat ve valení balvanů jednoho za druhým na záda své vyšetřovatelky. Jednou to přestane působit věrohodně, protože by se normální člověk už sesypal. Ale teď za 100 %.

09.10.2024 5 z 5

Odhalená pravda Odhalená pravda Elizabeth Briggs

Že je to předvídatelné? Nevadí. Konečně se uspokojivě uzavřela linka Kadena a Ayly. Je to přesně takové odpočinkové čtení, jaké čekáte. U těch, kterých to opravdu chcete, dojde ke šťastným koncům. Někdo ale umřít musí. A jak jsem psala, hlavní linka uzavřena, ale vedlejších je otevřeno stále dost. Nebudu spoilerovat. Jestliže autorka napíše ze stejného světa další knihy, tak si je velice ráda přečtu. Určitě se v nich mihnou i původní postavy.

06.10.2024 4 z 5

Pouť oběšenců Pouť oběšenců Pavel Hrdlička

Smekám před interpretem Vasilem Fridrichem. V jeho podání jsem si užila každou minutu. Líbí se mi, jak s podrychtářem prožíváme jeho život s případy, které se něj docela kupí. Na záda mu dýchá inkvizice, setká se s Janem Husem, ženské mu zase dávají zabrat. Prostě skvělý příběh.

01.10.2024 5 z 5