čika komentáře u knih
trosku zlepenec roznych pribehov, pri ktorom mi chybala nosnejsia linia. na konci vela "neuveritelnosti" a logickych nahod/nehod, ale citalo sa celkom dobre, vzhladom na hrubku knihy
Brezinu som precitala iba "vdaka" tomu, ze do cakarne k lekarovi som si nevzala nic na citanie a syn hned dve knihy. Prelusknuta za hodinku a cosi, pekna zapletka, zasadenie do Viedne potesilo. Verim, ze autorove knihy sa citaju a frcia medzi urcenou vekovou kategoriou.
Pocuvali sme s detmi ako audioknihu. Velmi fajn, strasidelne, dobrodruzne, prazdninove.
vynikajuci pribeh plny jemneho humoru, ironie, mudrych myslienok. szerb rozvija talianske dobrodruzstvo plne zvratov s inteligentnym nadhladom, pricom hlavna nostalgicka myslienkova linia vo vas rezonuje este davno po precitani.
vyborny preklad.
velmi dolezita kniha. ano, je citit novinarcinu, nie je to klasicka rodinna saga. v tomto pripade je vsak nevyfabulovanost pribehu prinosna - ano, naozaj sa to stalo, deje. docitala som ju prave pred aktualnymi vysledkami madarskych volieb - ake priznacne.
nesmierne dolezite informacie ci uz o madarskej vs zidovskej otazke, aj o samotnej transgender problematike.
hlavna myslienka - hladanie identity je top aktualna a tu rozpitvana z viacerych uhlov - nakolko osud faludiovej otca je velice pestry a jeho identita prechadza tazkymi skuskami - kniha na siahodlhe zamyslania o tom, kym naozaj sme a co to urcuje. odporucam aj ako studijny material sociologom, antropologom, psychologom....
paradna knizka. pre laika i na hlbsie studium roznych subkultur. vela odkazov, ktore zvadzaju na pozretie, vypocutie, dostudovanie
zapletka by ma pobavila a velmi. styl pisania a udrzanie nite pribehu vsak autorovi velmi nejdu, neustale zahustovanie deja postavami a odbockami ma dokonale miatlo a na konci uz som bola tak vycerpana, ze posledne dve kapitoly boli vykupenim (i ked som sa musela vratit a niektore veci si "dostudovat", v tom zmatku osudov a panoptiku mesta furthskeho mi unikli proste) ....autor porusuje snad vsetky mozne pravidla dobrej konstrukcie pribehu, klze po povrchu a nikto netusi, ci to ma byt zamerne alebo samoucelne. knihe zial nepomaha ani preklad, zato velmi kladne hodnotim format i graficke spracovanie.
myslienky do kapsy. kniha, ktoru treba mat poruke a sem-tam si nejakou tou filozofiou spestrit den, alebo sa len tak pocvicit v portugalstine :-)
moj favorit je pan valéry.
jedna vec, ktoru vsak musim vytknut - spracovanie,
- a nemyslim graficke, to je velmi fajn.
brozovanie knihy je tak na jednu sezonu, ani to nie, a pri jej ucele (kniha, ktoru treba mat poruke), je jej zivotnost znacne ohrozena. aka skoda.
tolko negativneho v jednej knihe aby clovek pohladal. asi to ma byt skutocne odraz jednej doby, generacie, ale pre mna je to ako jed odkvapkavajuci z kazdej jednej strany....zaujimave....otravne....
Číta sa to veľmi dobre, vďaka krátkym, nekomplikovaným vetám a vďačne odsýpajúcemu deju. Dobre vystavaná zápletka, zopár floskulí, autori sa nezdržujú s hlbším psychologizovaním, či s pokusom o zložitejšiu literárnu formu. Žánrovo uspokojivé.
Velmi prijemne spracovana "hlinena tematika" pre tych, co pracuju s detmi. Odporucam do skol, centier volneho casu, kruzkov....
Film som videla davnejsie a vyrazne ma nenadchol, kniha ma vsak zaujala velmi - musim si film opat pozriet.
Mam rada pribehy, ktore skumaju utvaranie nasej identity a tato kniha ponuka fascinujucu put po pestunskych rodinach, neuveritelne historky spopod zeraveho kalifornskeho slnka a na zaver aj urcitu podobu rozhresenia. o par rokov citanie pre dceru.
Musim napisat aj komentar, nakolko som asi po troch rokoch precitala knihu znova /po Vetrelcovi/ a hodnotenie zvysila. French ma naozaj dostala, postavy su prepracovane velmi citlivo, zapletka je zaroven civilna aj tajomna, poryvy dospievajucej duse popisane trefne a empaticky. moja salka ....
pomerne nesikovne uchopena zapletka, tazkopadny jazyk, vela slubne nadskrtnutych motivov, ktore vysumia.
fascinovalo ma, ako forma sedi s obsahom. jednym dychom "vysypana" spoved, zivot ide dalej. nemusime vsetko chapat, nemozeme sudit.
Je pre mňa mimoriadne dôležité, aby rozprávky prežili. Táto knižka môj postoj utvrdzuje a dopĺňa o vedecký pohľad. Myslím, že "moderní" rodičia, ktorí majú síce obavy, že Vlk a kozliatka by narušil psychiku ich detí, ale na druhej strane ich netrápi, keď sa dieťaťu pred spaním ujde trochu toho seriálového Paneláku, robia chybu. Vyrastá generácia detí a mládeže, ktorá obdobie rozprávok (klasických) jednoducho preskočí. V tejto knihe nájdete teórie, interpretácie, analýzy...nemusíte so všetkým súhlasiť a stotožniť sa. Rozprávky ale potrebujeme.
Za majstrovstvom Munrovej poviedok nie je vypeckovaná pointa, či zámerné navodzovanie atmosféry alebo akciou nabitý dej. Naopak, život plynie tak ako v skutočnosti a Munro ho viac-menej konštatuje, hoci práve v tomto konštatovaní objavíte sem-tam niečo, čo nesedí, čoho význam vám takmer mohol ujsť, čo je skryté pod povrchom tej banálnej všednosti.
Páčilo. Mám mierne výhrady voči sk prekladu, ale príbeh, hoci aj nie celkom s originálnym námetom, je podaný veľmi sugestívne - niektorým čitateľom môžu chýbať vyostrené emócie, akčné thrilleroidné scény a zvraty a najmä jednoznačný morálny postoj. Ten autorka zámerne nevysloví a podobnosť s Hanekeho filmami, naznačená v komentári nižšie, je myslím na mieste.