dadulik
![Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130/tulak-po-hvezdach-6GG-130.jpg?v=1550311982)
"Inteligentní lidé jsou krutí. Hloupí lidé jsou príšerne krutí."
"Není smrti. Život je duch a duch nemůže zemřít..."
Na niektoré knihy treba dozrieť.. Toto je jedna z nich. Ak by som ju čítala pred desiatimi rokmi, asi by mi nič nedala. Teraz mi dala veľa.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kde raky spievajú Kde raky spievajú](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413621/kde-raky-spievaju-hgf-413621.jpg?v=1573320559)
Túto knižku som si zamilovala. Tak ako dlho som ju odkladala, tak som sa od nej potom nevedela odtrhnúť. Neskutočne krásne napísaná kniha s úžasnými opismi prírody. Možno aj viac ako celkový dej, sa mi páčil práve autorkin štýl písania. Toto je jedna z takých kníh, ktorá vám ostane v pamäti a budete nad ňou ešte dlho premýšľať.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Než vystydne káva Než vystydne káva](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403542/nez-vystydne-kava-APv-403542.png?v=1634201060)
...nakoniec som veľmi rada, že som dala tejto knižke šancu, pretože príbeh bol veľmi originálny. Určite to nie je typ knihy, ktorá po týždni vyšumí z hlavy, práve naopak. Taká smutno-pekná kniha.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Říše upíra Říše upíra](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491258/rise-upira-66z-491258.jpg?v=1649749089)
"Nasloucháš-li jazykům Mrtvých, ochutnáš jazyky Mrtvých."
Toto bola jednoznačne najlepšia kniha o upíroch, akú som kedy čítala ️
"Je to podivná pravda, ale někteří lidé mají radši pocit z toho, že knihy vlastní, než aby je četli."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moře klidu Moře klidu](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167554/more-klidu-167554.jpg?v=1372268143)
"Lidé věří v Boha, protože nevěří sami v sebe. Potřebují něco jiného, na čem mohou být závislí nebo čemu mohou klást za vinu, že jsou v prdeli."
Skoro do konca som sa nevedela rozhodnúť, či vôbec, a aké dám hodnotenie. 4 mi prišlo málo a 5 veľa... A potom prišla posledná veta v knihe a tá ma presvedčila :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502394/klub-sexualni-skandal-ve-svedske-ak-lqz-502394.jpg?v=1663761708)
"Statisticky vzato zná většina z nás ve svém okolí alespoň jednu oběť sexuálního násilí. Téměř nikdo však nevěří, že se mezi jeho přáteli a známými vyskytuje sexuální násilník. Jestliže oběť znásilnění vnímáme jako osobu poznamenanou na celý život, pak i trest podle této logiky musí být věčný a pachatel se v našich očích mění v monstrum. Právě proto se domníváme, že člověk schopný dopustit se znásilnění nemůže mít nic společného s těmi, jež důvěrně známe, či dokonce máme rádi; představu násilníka tak klademe kamsi zcela mimo naše sociální vazby. V průběhu tohoto podzimu se však ukazuje, že takových násilníků je nespočet a že žijí přímo mezi námi."
Je až neskutočné, ako dlho sa takéto niečo prehliadalo... aj tu zjavne platilo, že pod lampou býva najväčšia tma...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co je odtud vidět Co je odtud vidět](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472287/co-je-odtud-videt-sQt-472287.jpg?v=1620408785)
"A zamlčované pravdy, jak se lidé ve vsi domnívali, jsou vůbec nejpravdivější..."
Taká zvláštna dedinka, s ešte zvláštnejšími ľuďmi, a jednou Okapi. A celé to bolo magické :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mrtvá a živá (Rebeka) Mrtvá a živá (Rebeka)](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43593/mrtva-a-ziva-rebeka-Rgm-43593.jpg?v=1596885572)
"Vedela by som bojovať so živou ženou, ale nevedela som bojovať proti mŕtvej."
Jedným slovom - VÝBORNÁ.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední svedkovia Poslední svedkovia](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377576/posledni-svedkovia-A88-377576.jpg?v=1524148433)
"A my sme pocítili... odrazu sme si uvedomili, že sme posledné. Nami to končí. My sme poslední svedkovia. Naša doba končí. Musíme rozprávať. Naše slová budú posledné... "
Pre mňa veľmi náročná kniha na čítanie, pretože sú to výpovede nevinných detí, ktoré prežili vojnu. Párkrát som dokonca musela knižku odložiť a všetko to "vstrebať", no napriek tomu knižka bola vynikajúca. Presne tak, ako aj všetky ostatné od tejto autorky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![To nejlepší v nás To nejlepší v nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417221/to-nejlepsi-v-nas-2pk-417221.png?v=1667491344)
Pani spisovatelka opäť nesklamala. Čo kniha, to unikátny príbeh, žiadne nudné, či trápne pasaze, vždy je obohatená nejakým krásnym citátom a pre ňu typickymi wow momentami. Táto kniha rozpráva príbeh o osudovej láske a zaroven krachujucom manželstve a aj napriek tomu je podaný tak, že vás od začiatku vtiahne do deja a prežívate to naplno s hlavnými postavami. Odporúčam prečítať všetkým, ktorí zažili svoju dokonalú lásku, ktorá vyústila v nie úplne dokonalé manželstvo, ale aj všetkým ostatným :)
![Hora mrtvých Hora mrtvých](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448899/hora-mrtvych-rp3-448899.jpg?v=1596030282)
...mohlo to byť dobré, a do prvej polovice aj celkom bolo... ALE potom sa autor utrhol z reťaze a zapojil svoju bujarú fantáziu a to už bolo aj na mňa je veľa...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/898/nesnesitelna-lehkost-byti-Y9O-898.jpg?v=1610799760)
"Láska je touha po ztracené půli nás samých."
Ukradnem slová pána Chvatíka: "Režim, který chtěl Milana Kunderu umlčet, daroval paradoxně evropské literatuře jednoho z největsích romanopisců druhé půle 20. století".
A aj napriek tomu, že s určitými pásažami som sa nevedela stotožniť, kniha bola výborná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bál šialených žien Bál šialených žien](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465914/bal-sialenych-zien-8Kg-465914.jpg?v=1613052306)
„Není potřeba něčemu věřit, aby to existovalo."
Kniha inšpirovaná udalosťami, ktoré sa diali za dverami sanatória Salpêtrière. Mňa táto kniha bavila od začiatku až po samotný koniec. Je až neuveriteľné, ako ľahko sa žena ku koncu 19. storočia mohla ocitnúť v sanatóriu. Stačilo dostať, vtedy obľúbenú nálepku hystéria, a bolo. Vôbec by mi nevadilo, keby bol príbeh viac obsiahlejší.
"Na vyšetřovně si už dva lidé nejsou rovni. Jeden rozhoduje o osudu druhého, druhý mu věří na slovo. U jednoho jde o kariéru, u druhého o život."
"Pravda častokrát není o nic lepší než lež. Ostatně člověk nevolí mezi pravdou a lží, ale mezi jejich důsledky."
![Bílá nemoc Bílá nemoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/687/bila-nemoc-NUl-687.jpg?v=1418683479)
Útla knižka, napriek tomu výborné čítanie. Čapkove knihy sú nadčasové.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Knihomol Knihomol](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42343/knihomol-66013e36b3c20.jpg?v=1711357494)
"Neboť ona, neučená, ona opatrovala aspoň jednu knihu, aby na něj mohla lépe vzpomínat, já však, já jsem na mnoha léta zapomněl, právě já, který jsem měl přece vědět, že tvoříme knihy jen proto, abychom byli spojeni s lidmi i po svém posledním vydechnutí a tak se ubránili neúprosnému protivníku veškerého života: pomíjejícnosti a zapomnění."
Krátky, ale zato silný príbeh.
![Letné svetlo a potom príde noc Letné svetlo a potom príde noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233252/letne-svetlo-a-potom-pride-noc-233252.jpg?v=1419079793)
Toto je presne tá kniha, ktorá je o ničom, ale aj o všetkom. Je taká zvláštna, až je skvelá. Mňa osobne dej veľmi neohuril, vyvážilo ho však množstvo krásnych myšlienok a autorov štýl písania. Ten bol natoľko dobrý, že mi to až tak neprekážalo.
Určite stojí za prečítanie :)
"A je to, samozrejme, hľadanie, čo nás učí slovám, ktoré opisujú svit hviezd, mlčanie rýb, úsmev a smútok, koniec sveta a letné svetlo. Máme okrem bozkávania pier nejakú úlohu? Vieš, napríklad, ako sa povie túžim po tebe po latinsky? A ako sa to vôbec povie po islandsky?"
" Slzy majú tvar člnov a za veslami sedia smútok a žiaľ. Kto plače na pohrebe, zároveň oplakáva aj vlastnú smrteľnosť a koniec celého sveta, pretože všetko raz umrie a nakoniec nezostane nič."
" ... ako to už často býva, svet je plný snov, ktoré sa nikdy nesplnia, vyparia sa, potom sa ako rosa usadia na nebi a tam sa premenia na hviezdy na nočnej oblohe."
" Zapadákov je zapadákov, to nič nezmení. Takmer nič sa tu nedeje, celá zima sa zmestí na jednu pohľadnicu, ľudia sú vždy ospalí a tí, čo túžia po pohybe, odídu."
" Je pekné, keď sa ženy vyzliekajú...
Možno na celom svete nie je nič krajšie!"
" ... skrátka sa neviem zbaviť pocitu, že všetko je vecou náhody, všetko pramení z nej, dokonca aj samotný zmysel života..."
" Čo už však záleží na chode sveta, na vzostupe a páde civilizácií, náhode či prázdnote, ak človeku chýbajú pery, ktoré by bozkával, prsia, ktorých by sa dotýkal, dych, ktorému by načúval?"
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Budeš iba moja Budeš iba moja](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454825/budes-iba-moja-V1Q-454825.jpeg?v=1602127925)
Je to príbeh o tom, že aj keď navonok niekto vyzerá vyrovnane a bez problémov, vo vnútri to môže byť úplne inak...
Príbeh o tom, ako sa z ideálneho vzťahu môže vyvinúť vzťah plný manipulácie, psychického a fyzického týrania.
Ale hlavne je to príbeh o hľadaní vnútornej sile vzoprieť sa.
Knižka sa čítala sa veľmi dobre, rozhodne stojí za prečítanie :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Doktoři Doktoři](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/6484/doktori-Q5F-6484.png?v=1694069628)
Napriek veľkému počtu strán, v knihe nebolo jediné hluché miesto. Naozaj skvelé čítanie.
Jedna celá lidská bytost si zaslouží druhou celou lidskou bytost. Láska se nedá dělat na půl úvazku.
A což manželství není vztahem vzájemné závislosti? Nikoli ze slabosti, ale kvůli dvěma silám, které se spojují k ještě většímu účinku – jako dva trámy, jež se o sebe vzájemně opírají, aby unesly větší tíhu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bronzová medaile Bronzová medaile](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319315/bronzova-medaile-pKv-319315.png?v=1478172162)
Keďže krasokorčuľovanie milujem, nemôžem dať inak ako 5* :)) Na prvotinu viac než dobré :)