Dadulina komentáře u knih
Ta kniha mě bolela a slzy pálily. Vždy si říkám, jak něco takového může člověk člověku udělat?! Silné, krásně čtivě napsané a (dle mého názoru) dobře přeložené! Děkuju, Ruto, potřebujeme si připomínat, že tohle nikdo nechce zažít!
Začínám Backmana milovat. To, jak dokáže popsat nelehké lidské osudy, ještě těžší vyrovnávání se s nimi a vše zabalit do rádoby lehkého čtiva, je strhující.
Skvělé! Zase jsem si říkala, že vím, kdo to udělal a ono ne :). Asi jsem si měla hodit kostkou
Opět báječné. Trochu se obávám, že pokud by se příběh odehrával u nás, tak by pracovnice úřadu práce byla méně aktivní :), ale švédsky uvěřitelný příběh. Nutí mě se zamyslet nad motivací lidí - i když někdo vypadá jako babizna, třeba je jen nedoceněná a nepotřebná. Stay human,bro :)
Zdánlivě lehký příběh, kde si však každý najde své bolavé místo.
Jako když jste voodoo panenka a zabodávají do vás jehličky... s každou povídkou hlouběji. Hodně silné, hodně bolavé, hodně dobré!
Příběh o nepochopení, vzájemném životě a nevyřčených křivdách. Silný příběh v tak útlém svazečku!
Miluju, jak Klevisová popisuje přírodu! Samota - čistá příroda - zákeřnost a vina. Jdu na (zatím) poslední díl.
Já ji mám prostě ráda! S jakou lehkostí popisuje zkažené podhoubí navenek idylického místa. Jak prosvítá pokrytectví většiny postav. Nakonec milujete ty největší neviditelné outsidery. Osud Krystal mi bude ještě dlouho dloubat do žeber a píchat do srdce ❤️.
Skvělé pokračování. Nabízí se jen otázka - kdy u všech Sklanařů bude třetí díl!
… že ne všechno je černobílé.
… že lidé jsou jací jsou nehledě na národnost.
…že v horách se žilo trochu jinak.
… že msta není cesta.
Krásná kronika jedné velké rodiny. Tleskám i za jazyk, fakta (kterých není tolik, aby to čtenář nezvládl) i nepatetičnost.
Tove byla úžasná žena. Doporučuji začít částí - Dcera sochaře a užít si dětství s bohémským otcem a maminkou femme fatale. Druhá kniha jen podtrhne volnost a zaujatost spisovatelky a malířky (byla by radši, kdybych to uváděla naopak).
Miluju citát: “Děláš jen to, na co máš chuť “ “Přirozeně, to se ví.”
PS: Film Tove skvěle dokreslí nedořečené z knih.
Krása! Rowlingovou miluji už tak od deseti let, mám přečteno vše a tohle je krásná předvánoční kniha. Současné dětské knihy mě začaly bavit - ze čtenáře se nedělá blbec, řeší se i těžší otázky a nemoralizuje se. To vše tu bylo + skvělý překlad!
Kniha je spíše psychologický román s detektivní zápletkou. Bavilo mě napětí do poslední kapitoly.
Kniha je to vskutku čtivá a slza vám taky ukápne. Jen tomu trochu chybí nádech kvalitní literatury.
(SPOILER) Autorovi nelze upřít jedno - umí napsat silnou knihu. Čtenář, který očekává "příběh založený na skutečných událostech" bude zklamán.
Děti 9 a 13 let mají za otce komandanta koncentračního tábora Osvětim a netuší, kdo to jsou židé či jak vypadá farma?! Myslím, že pokud nejsou mentálně zaostalé, asi je zasáhla německá protižidovská propaganda. Navštěvovat se s kamarádem Šmuelem u plotu KT (každý se své strany) a být hluchý k chřadnoucímu tělu i vyřčenému příkoří mi přijde také mimo.
Do/Z Osvětimi se rozhodně nešlo dostat prolezením nějakého plotu - to by všichni utekli. Komandant, který je vlastně moc čestný a milý člověk, ale "Fýra" ho pověřil důležitou prací, kterou musí dělat....Ukažte mi jediného komandanta, který byl milý a čestný člověk?
Omlouvám se, ale myslím, že jsou daleko lepší knihy o této problematice a to, že umře nevinný hošík německého vojáka trhá čtenářovi srdce, ale co třeba Šmuel a další zavraždění?!
Obtížné téma - smrt otce a poselství synovi. Popláčete si, ale stojí to za to.
Zklamání… jasně navázat na oceněnou prvotinu není sranda, ale tohle bylo moc. Jako by covid období sebralo Horákové spisovatelský um. Kateřinin deník měl fakt velký potenciál, ale radši bych si ho přečetla samostatně bez řečí současné hrdinky… která mě rozčilovala svým vysvětlováním, opakováním, výčty…