Dadulina Dadulina komentáře u knih

Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

… že ne všechno je černobílé.
… že lidé jsou jací jsou nehledě na národnost.
…že v horách se žilo trochu jinak.
… že msta není cesta.

Krásná kronika jedné velké rodiny. Tleskám i za jazyk, fakta (kterých není tolik, aby to čtenář nezvládl) i nepatetičnost.

03.07.2022 4 z 5

Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

Kouzelné čtení! Budete plakat, ale stojí to za to (jen mi přijde trochu divné, že tatínek dějepisář hází vtipy o jehlanech :) )

24.06.2022 5 z 5

Spící město Spící město Martin Vopěnka

(SPOILER) Skvělý námět, ale pokulhávající realizace. Příčina spánku nevyřešena… bratr nenalezen…15 letý chlapec neví, co je to sex… pro naivnější čtenáře možná dobré.

24.06.2022 2 z 5

Alma a Svět obrazu Alma a Svět obrazu Lucie Paulová

Skvělá kniha! Foglarovka pro holky s nádechem fantasy. Ani chvíli jsem se nenudila, a to nejsem cílovka!

05.06.2022 5 z 5

Dvojité sklo Dvojité sklo Halldóra K. Thoroddsen

Můžeme na konci života poznat lásku? A máme právo ji prožít? Jaké to je, když z našeho života odchází jeden důležitý člověk za druhým? Novela o konci, který není koncem tragickým… jen je to vyústění cesty… všichni tam dojdeme.

21.05.2022 5 z 5

Přiznání strážkyně Přiznání strážkyně Elin Säfström

Nejsem cílovka, ale kniha mě bavila… někdy trpěla (na můj vkus) přílišnou ukecaností, ale pro puboše to bude trefa do černého.

12.05.2022 3 z 5

Agnes a ostrov Stínů Agnes a ostrov Stínů Veronika Hájek Hurdová

Poslouchala jsem audio knihu a je moc hezky namluvená. Pro puberťáky je to trefa do černého a my dospěláci jen pokyvujeme a říkáme si - jo, to použiju ve výchově :)

07.05.2022 5 z 5

Stopy města Stopy města Lars Saabye Christensen

Román, který ve své zdánlivé všednosti tolik skrývá - rány z války, snahu o to být skvělý rodič, problém s pravdomluvností až na kost i zatracené hledání lásky a štěstí.

05.05.2022 4 z 5

Vyděděnci Vyděděnci John Flanagan

(SPOILER) Poslouchala jsem jako audioknihu a moc se mi líbilo zpracování. Hlavní hrdina Hal je trochu popleta a roztržitý vynálezce, ale pomocí dalších outsiderů se vyšvihne vysoko…. Aby mohl zase vše ztratit. Jdu na dvojku.

28.03.2022 5 z 5

Kluk odnikud Kluk odnikud Katherine Marsh

Úchvatný příběh, který vás donutí soucítit a kouknout se na problém uprchlictví z druhé strany. Podtrhlo to mé přesvědčení, že lidi můžou být stádo vystrašených ovcí, ale když se najde alespoň jeden či dva “jiní”, kteří se postaví svým obavám, nemůže to mít jiný než nadějný konec.

28.03.2022 5 z 5

Dcera sochaře / Fair play Dcera sochaře / Fair play Tove Jansson

Tove byla úžasná žena. Doporučuji začít částí - Dcera sochaře a užít si dětství s bohémským otcem a maminkou femme fatale. Druhá kniha jen podtrhne volnost a zaujatost spisovatelky a malířky (byla by radši, kdybych to uváděla naopak).
Miluju citát: “Děláš jen to, na co máš chuť “ “Přirozeně, to se ví.”
PS: Film Tove skvěle dokreslí nedořečené z knih.

20.03.2022 4 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

(SPOILER) Autorovi nelze upřít jedno - umí napsat silnou knihu. Čtenář, který očekává "příběh založený na skutečných událostech" bude zklamán.
Děti 9 a 13 let mají za otce komandanta koncentračního tábora Osvětim a netuší, kdo to jsou židé či jak vypadá farma?! Myslím, že pokud nejsou mentálně zaostalé, asi je zasáhla německá protižidovská propaganda. Navštěvovat se s kamarádem Šmuelem u plotu KT (každý se své strany) a být hluchý k chřadnoucímu tělu i vyřčenému příkoří mi přijde také mimo.
Do/Z Osvětimi se rozhodně nešlo dostat prolezením nějakého plotu - to by všichni utekli. Komandant, který je vlastně moc čestný a milý člověk, ale "Fýra" ho pověřil důležitou prací, kterou musí dělat....Ukažte mi jediného komandanta, který byl milý a čestný člověk?
Omlouvám se, ale myslím, že jsou daleko lepší knihy o této problematice a to, že umře nevinný hošík německého vojáka trhá čtenářovi srdce, ale co třeba Šmuel a další zavraždění?!

19.02.2022

Vysněná smrt Vysněná smrt Leena Krohn

Dystopie, která je úplně děsivá tím, jak je možná….

12.02.2022

Sydney Sydney Tereza Horváthová

(SPOILER) Příběh, který se možná odehrává i ve vašem domě/vesnici/městě. Narodit se do problémové rodiny není výhra, když k tomu máš ještě malého brášku, pro kterého jsi vším, máš pocit, že musíš dospět a postavit se na vlastní nohy. Naštěstí pro mě, je to kniha pro děti, a tak je na konci naděje.

06.02.2022 5 z 5

URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Rozhodně něco, co při kontextu Jáchymova nečekáte… a nakonec i v magickém realismu vyvstane otázka - to ty svině vážně budou vždycky tady?

06.02.2022 4 z 5

Transport za věčnost Transport za věčnost František Tichý

Tleskám autorovi. Tak citlivě zpracované téma, kde je vše a ještě něco navíc - přátelství. To opravdové. Moc doporučuji každému věku.

27.01.2022 5 z 5

Příběh Eriky Příběh Eriky Ruth Vander Zee

Osobně moc tyhle zkratky nemusím, ale ilustrace doplní potřebné a vy knihu odkládáte s pocitem… takže za mě se knize povedlo krátce přiblížit jeden střípek osudů lidí

22.01.2022 3 z 5

Agnes a odemčený sen Agnes a odemčený sen Tuutikki Tolonen

Nejsem cílovka, ale pro 8 - 12 leté děti by to mohla být inspirativní knížka - nové začátky nemusí být blbé; pokud tě něco trápí, svěř se; být jen stínem kamaráda tyrana stojí za… a mnoho dalšího. Mám ráda přesahy a tady jsou.

22.01.2022 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Ta kniha mě bolela a slzy pálily. Vždy si říkám, jak něco takového může člověk člověku udělat?! Silné, krásně čtivě napsané a (dle mého názoru) dobře přeložené! Děkuju, Ruto, potřebujeme si připomínat, že tohle nikdo nechce zažít!

07.01.2022 5 z 5

Dívka s pomeranči Dívka s pomeranči Jostein Gaarder

Obtížné téma - smrt otce a poselství synovi. Popláčete si, ale stojí to za to.

31.12.2021 5 z 5