Danago Danago komentáře u knih

Návrat nežádoucí Návrat nežádoucí Lenka Potůčková

Příběh zdravotní sestry, která se vrací z koncentračního tábora, kdy na své cestě potkává opuštěnou holčičku, která nemluví. Obě se dostávají do Prahy a následně se stěhují do pohraničí, kde si budují nový život.
Kniha je čtivá, i když příběh není nijak zvlášť originální. Ukazuje, co se dělo v naší republice a hlavně v pohraničí po válce a v 50. letech.
Rozhodnutí , která hlavní hrdinka udělala nebyla jednoduchá a
pro mě někdy trochu nepochopitelná.

05.06.2023 3 z 5

Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Moc milá knížka. Já jsem nic podobného nečetla, takže ani nemůžu srovnávat. Vystoupila jsem zde ze své konfortní čtecí zóny.
Příběh je chvílemi dojemný , moc se mi líbily magické děti i přístup Linuse ke svému poslání a povolání.
Milostná linka mi připadala hodně okrajová, tam toho příliš nečekejte.
Poslouchala jsem audioknihu, je velmi pěkně načtená.
Na mě možná až moc pohádkové a trochu pomalé, přesto jsem byla příjemě překvapená.

05.06.2023 4 z 5

Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Autorka si drží stále vysokou laťku. Poslouchal jsem jako audio.
Audiokniha je načtena bravurním způsobem. Interpretka dokázala příběh ztvárnit tak, že posluchač podle intonace a modulace jejího hlasu dokáže bez přemýšlení rozlišovat mezi jednotlivými osobami.
Co se týká knihy jako takové, neměla jsem žádná velká očekávání a tento příběh mi nic neříkal.
To, že většina události je podle skutečnosti mě překvapilo. O to víc mě kniha zajímala. Sledujeme mladou krásnou asi trochu vypočítavou Grace. Na začátku knihy se zaplétá se svým /možná/ partnerem do vraždy svého zaměstnavatele a jeho partnerky. Nastává kauza, soud a ....
Kdo zná historické události, tak bude vědět, co nastane. Kdo ne, jako já bude překvapený.
Kniha je vyprávěná z více úhlů pohledu jednotlivých hrdinů, ale nejvíce z pohledu Grace.
Příběh je velice dobře a do hloubky rozepsán, dozvíte se nejen o samotném činu ale i o metodách a myšlení lidi té doby. Vše se odehrává přibližně v letech 1840-1869.
Obrovské překvapení. Moc doporučuji.

05.06.2023 5 z 5

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Osmý díl série Josef Bergman, opět velmi zajímavé čtení. Jako vždy jedná se o rodinné drama s detektivní zápletkou. Tentokrát se děj odehrává na jižní Moravě, tím mi tento díl byl blízký. Teplo jižní Moravy z knížky přímo sálalo takže ideální čtení na léto.
Musím přiznat, že knížka měla trochu pomalejší začátek a co se týká motivu pachatele , tak mi nepřišel natolik závažný, aby vedl k vraždě. Ale to asi závisí na prchlivosti pachatele.

31.05.2023 4 z 5

Jedna zatracená pohroma za druhou Jedna zatracená pohroma za druhou Jodi Taylor

Knížka začínal slibně a první třetina mě bavila, potom mě to přišlo tak nějak bez obsahu a chaotické. Nápad v závěru knihy nebyl špatný měl potenciál, ale podle mě nebyl využitý. Zdál se mi málo propracovaný. Že bych se zasmála , tak to bohužel ne. Do pokračování určitě nepůjdu.

31.05.2023 2 z 5

Sajdra a Tyrhen objevují svět Sajdra a Tyrhen objevují svět Yvona Bednarová

Dobrodružství pro chlapce i holčičky, které mají rádi draky. Není to nic na sílu, jedná se o zajímavý příběh o přátelství a běžných dětských problémech. Děti se při čtení dozví velmi nenásilně nejrůznější zajímavé informace, a tak se získává všeobecný přehled. Tentokrát o dvou amerických národních parcích sama jsem netušila , co všechno zde roste a žije.
Fotky na konci knížky určitě přidávají knize na rozměru a na přitažlivosti i věrohodnost. Co se týká umístnění příběhu do Ameriky je to určitě dobrý tak jak děti trochu přimět naučit se anglicky vyslovovat jména, naštěstí kniha není přehnaně zahrnuta anglickými slovíčky i v tom je další kouzlo knížky.
A ti dráčci, ti chytnou za srdce i dospělého.
Určité poučení děti z knihy získají a při tom si nebudou připadat, že by se cokoli učily, což je další plus.
Dětem od 8 do 12 let určitě můžu doporučit.

30.05.2023 5 z 5

Kočičí škola Kočičí škola Iva Hoňková

Nádherná knížečka pro prvňáčky a druháčky. Jedná se o první čtení a děti určitě bude bavit. Kočičí škola ukáže dětem , co se kočičky učí a jak a nenásilně se něčemu přiučí i děti. A nebo některé už něco znají , tak si to připomenou. Krásné ilustrace, jednoduchý a při tom zábavný text k pochopení , obohacený troškou humoru, jak jen to kočičky umí.
Určitě moc doporučuji i menším dětem, kterým to můžou číst rodiče prarodiče, sourozenci... U knížky si můžete i popovídat.
Moc povedená knížka pro kluky i holčičky.

29.05.2023 5 z 5

Zázrak ze zkumavky Zázrak ze zkumavky Laura Krauz

Moc dojemná knížka, která vypráví pravdivý příběh dvou žen, které se snaží o dítě. I když zpočátku mají pocit, že nemůže být nic jednoduššího a naopak těhotenství až příliš dlouho odkládají, když se pro dítě rozhodnou, zjistí že to nebude v jejich případě jednoduchá cesta.
Svůj příběh vypráví Alexandra a Sabina. Každá pochází z jiného prostředí a mají jiné zázemí ať už finanční, pracovní nebo kamarádské. Každá má trochu jinou příčinu, ale to nemění nic na faktu, že ač se tomu z počátku obě brání musí podstoupit umělé oplodnění protože jiným způsobem se jim otěhotnět nemůže podařit.
V knize je popsán celý dlouhý proces, který není jednoduchý není bezbolestný a bohužel pojišťovna neproplácí zdaleka všechno. Ke všemu je to proces velmi náročný na čas a to jde jen velmi složitě skloubit se zaměstnáním. Sabina má v práci potíže ale své problémy a léčbu důkladně tají a v jejím případě se to opravdu dá pochopit.
Nikde není ani v tomto případě jistota zda se těhotenství podaří. Vše stojí peníze ale léčba se tak úplně se zaměstnáním neslučuje. Je to velmi náročné. Naše hlavní hrdinky nebudou mít nic jednoduchého, tělo si reaguje po svém a proto se potácí mezi nadějí a zklamáním a to je velká zátěž na psychiku obou manželských párů.
A i když se jedná o placené soukromé zdravotnické zařízení ne vždy se personál chová empaticky, což mě dost zarazilo.
Příběh se odehrává na Slovensku, ale věřím, že u nás to bude obdobné.
Při čtení jsem si uvědomovala jaké neskutečné štěstí máme v rodině, že jsme tyto problémy nemuseli řešit. Touha po dítěti je nesmírně silná u většiny žen i jejich partnerů a děťátko ze zkumavky je určitě prověřením to jak je svazek mezi partnery silný.
Kniha mě velice zasáhla a místy šokovala.
Doporučuji moc.

29.05.2023 5 z 5

Masové kuličky se šlehačkou Masové kuličky se šlehačkou Vítězslav Jareš

Ano musím se připojit k těm kdo píší, že knížka je velmi podobná knize Holky se čtečkou. Tady máme jiný řetězec a asi trochu více lidských osudů. Příběhy pracovníků z Linei mě bavily a některé mě vzali za srdce. Ale v pracovním životě jsem se velice špatně orientovala. Spousta slangových výrazů, kterých jsem většině nerozuměla, i když některé jsou vysvětleny. Pro mě to byl zmatek. Kdo pracuje v tomto prostředí, ten se tu najde a kniha ho bude bavit asi o to více. Nám ostatním to trochu přiblíží práci v takovém to obchodním centru.
Bohužel dialogy v knize mi přišly dost zvláštní, možná se tak někde mluví , ale mě to docela dost vadilo.
Knížka si u mě získává hvězdičky především za lidské osobní příběhy.

28.05.2023 3 z 5

Záhada panství Mogdon Záhada panství Mogdon Matthew J. Costello

Tento díl jsem tak nějak přeskočila a dostala jsem se k němu až po přečtení dvou následujících dílů. Naštěstí to vůbec nevadí , tyto knížky se dají číst na přeskáčku, což je velký bonus.
Za mě je to opět velice povedený díl, neuvěřitelně jsem si čtení užívala a byla jsem napnutá až do úplného konce. jsem ráda, že i na poměrně málo stránkách nás autoři dovedli do uzavřeného a šokujícího konce po všech stánkách.

28.05.2023 5 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Už jsem toho od autorky četla víc a vždycky jsem byla spokojená. Tato kniha je opět vynikající. Lidská, dojemná, smutná a šokující. I když vím, že válka byla velká hrůza, tak něco takového , co se dělo ještě po ní je pro naivního člověka naprosto nepředstavitelné. O masakru na Švédských šancích jsem do dneška nevěděla vůbec nic.
Autorce se daří čtenáře naprosto vtáhnout do děje, jste tam s hrdiny, prožíváte s nimi jejich životy. Je až neuvěřitelné jak autorka dokázala poskládat lidský příběh a pospojovat nejrůznější náhody, které život přináší do naprosto skvělé knihy.
Moc doporučuji všem, tato kniha by měla být čtená.

28.05.2023 5 z 5

Genesis Genesis Chris Carter

Skvěla napsaná kniha. Autor píše moc dobře, ale tento díl, ač se může zdát, že už to nejde, tak zase posunul laťku výš. Toto je dokonale napsaná a do detailu promyšlená detektivka. Ano je hodně drsná, ale na to jsme u autora zvyklí a já jen s napětím čekala, zda pachatel bude mít ke svým činům pádný a přesvědčivý důvod a o co půjde. Ale i toto autor umí napsat velice přesvědčivě a uvěřitelně. Nic neponechává na náhodě. Nic nenechává jen na intuici a na náhodě , vše je podloženo důkladným a důmyslným vyšetřováním.
Navíc autor už čtenáři přestal stále dokola připomínat okolnosti Robertovi nespavosti a inteligence, což velmi oceňuji.
Děj je napínavý a postupně stále více graduje dokonce, i když už jsem si myslela, že dál to gradovat nejde, tak jsem se zatajeným dechem zjišťovala, že to jde.
Celá zápletka je perfektně uzavřená a nic nezůstane nedořešeno a nevysvětleno.

26.05.2023 5 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Bohužel i když jsem velká milovnice této série, soulasím s názorem, že by se měla důstojně uzavřít. Tento díl ve mě vyvolal dost rozpaků. Jak nad týmem Harryho, tak nad provedením činů, které pachatel páchal, tak nad samotným vysvětlením. Jistě motiv byl věrohodný , ale ten způsob provedení. Nevím občas mě děj trochu nebavil a to se mi u této série běžně nestávalo. Harry mě v každé knize nejvíc imponoval svou inteligencí, řekla bych, že tady to nebylo tak markantně vidět jako v jiných knihách.
Navíc ten dlouhý rozestup od dočtení posledního dílu je pro mě bohužel trochu problém a ještě větší problém byly nepřeložené anglické dialogy . Jen jsem tušila , ale opravdu jen tušila o co jde, snad to nebylo až tak důležité, ale samozřejmě mi to narušilo požitek ze čtení. Proč překladatel automaticky předpokládá, že každý umí anglicky. Já nemám ani nikoho, kdo by mi to přeložil. Knihy čteme i my starší, kteří bychom zvládli spíše azbuku.

25.05.2023 3 z 5

Odvoz pro Sáru Odvoz pro Sáru S. C. Lalli

Autorka rozjela velice zajímavou zápletku, která se rozjíždí poměrně rychle . Hned na začátku knížky si naše hlavní hrdinky omylem vymění auta, která je mají odvést v noci domů. Jedna z nich zemře. Postupně se vracíme k událostem v minulosti, které obě dívky zažívaly. Napínavý děj nás dlouho drží v nejistotě jestli zemřela ta správná dívka, a kdo ji zabil a proč.
V knize nenajdete spoustu krve ani mrtvol jedná se opravdu o velmi povedený velmi dobře psychologicky propracovaný thriller plný intrik, alkoholu a drog.
Jedná se o dost mrazivé čtení. O ukázku toho, jak se získávají peníze a jak se jen těžko dá vystoupit z rozjetého vlaku.
I když indicií a vodítek máme dost , jak to opravdu všechno bylo se dozvíte až po dočtení téměř celé knihy.
Bohužel mně osobně nebyla ani jedna z hlavních hrdinek příliš sympatická, což mi trochu vadilo.

23.05.2023 4 z 5

Manželka na útěku Manželka na útěku Dee MacDonald

Connie je velice sympatická starší žena, která žije v celkem spokojeném manželství, ale v určitém bodě začíná zjišťovat , že ji všichni v rodině berou jako samozřejmost. Necítí lásku manžela ani vděčnost a porozumění dospělých dětí. Hlídá vnoučata , manželovi zajišťuje veškerý servis a cítí se spíše jako hospodyně než jako manželka a matka. Proto se jednoho dne rozhodne a sedne do svého auta a cestuje Anglií na sever, při této cestě potkává nejrůznější lidi a dostává se do zajímavých někdy i ožehavých situací. Získává přátele na celý život a hlavně nachází sama sebe.
Její cesta je zajímavě popsána, knížka se moc dobře četla. A závěr se autorce opravdu povedl a rozhodně mě překvapila.

22.05.2023 5 z 5

Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Kniha popisuje životní osudy několika generací lidí zaniklé osady Chaloupky v Krušných horách. Zde žijí Češi i Němci na konci 19. a začátku 20. století pospolu a v klidu. Kniha zachycuje období před první světovou válkou pokračuje nástupem války vznik a život v době První republiky, hospodářskou krizi , v neposlední řadě nástup Hitlera k moci a druhou světovou válku a závěrem konečný odsun německých obyvatel a zánik obce.
Děje i postav je tu přehršel a vazby mezi nimi jsem se po čase ani nepokoušela si pamatovat.
Přesto mě se knížka líbila , četla se dobře. I když je to téma mnohokrát zpracované a spíše než dějinné události je zajímavý pohled na chování lidí a mezilidské vztahy mezi Němci a Čechy v té době v pohraničí.

22.05.2023 4 z 5

Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Z mého pohledu mnohem slabší než minulý díl. Bavilo mě to jen občas, takže jsem zklamaná. Dle zakončení předpokládám, že je to poslední díl. No asi je to dobře.
Název není úplně ideální, i když po předchozím díle jsem nějakou lásku očekávala, ale no nejedná o žádnou lásku. Jedná se jako obvykle o peníze a o řekněme film... Ano vše je navázáno na minulý díl. Ale tentokrát jsem se zasmála hodně málo.

20.05.2023 2 z 5

Světlo z Pauliny Světlo z Pauliny Jan Štifter

Jako vždy , autor nezklamal. A grafická stránka knihy opět nádherná.

20.05.2023 5 z 5

Hrajeme si s dětmi na rodičovské dovolené Hrajeme si s dětmi na rodičovské dovolené Jana Němečková

Některé hry jsem znala, některé jsem se naučila a některé se mi moc nezdály. Ale dobrá inspirace a taky oprášení vzpomínek, člověk zapomíná.

20.05.2023 4 z 5

Stop rozmazlování! Stop rozmazlování! Richard Bromfield

Tuto knihu jsem si vzala, abych si rozšířila obzory a zjistila jestli se rozmazlování dokážu vyhnout a při tom nebýt příliš přísná. Já už jsem prarodič, tak snad i mě to něco dá. A možná knížka poputuje dál k rodičům mých vnoučat.

20.05.2023 4 z 5