Danago Danago komentáře u knih

Pozdní sběr: Výbor z díla Pozdní sběr: Výbor z díla Vladimír Nezdvořák

Velmi tématicky i časově obsáhlé vtipné básničky, slovní hříčky, někdy dost lechtivě erotické jindy palčivě politické. Určitě v tak rozsáhlém díle nemůže každá oslovit každého čtenáře. Ale mě to moc bavilo číst a žasnout nad tím, co autor vymyslí.

21.07.2023 5 z 5

Jen moje štěstí Jen moje štěstí Adele Parks

Jedním slovem BOMBA.
Toto se povedlo. Vůbec jsem nečekala, tak dokonalý příběh, plný napětí a nečekaných zvratů.
Ano je to kniha o nečekané obrovské výhře, ale co všechno dokáží pro peníze lidi udělat to si prostě musíte přečíst.
A ten konec... Spadla mi brada.

21.07.2023 5 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

SKVĚLÉ. Silné téma, poutavý a napínavý příběh opírající se o skutečné historické události. Co sedělo v Rumunsku po celou dobu vlády kultu osobnosti a zejména v roce 1989 , že to bylo až tak zlé , to jsem netušila. Ano i u nás byla totalita, ale asi bylo štěstí v neštěstí, že jsme se neodřízli , i když jsme byli na Sovětské straně. Nebylo to tu jako na západě, ale pořád bylo o moc lépe než v Rumunsku. Kniha mě šokovala. Rok 1989 a celosvětový obrat u nás proběh opravdu sametově a poklidně na rozdíl od Rumunska, kde si svou svobodu museli tvrdě a krvavě vybojovat. Všechna čest , že to zvládli.
Kniha je ještě naléhavější a působivější díky tomu že ni vypráví 17ti letý chlapec Cristian, který se snaží pochopit život, který žije v diktatuře nějak ji zvládnout a přece jen touží po svobodě. V ději je mnoho pasáží, které mě bolestně zasáhli a při porovnání jsem si musela říct, že u nás zdaleka tak zle nikdy nebylo.
Tu knihu si prostě musíte přečíst, moc doporučuji nejen mladším čtenářům.
Z mého pohledu naprosto nejlepší kniha od autorky.

19.07.2023 5 z 5

Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

Musím se přiznat , že mě to nebavilo, i když nápad byl zajímavý , pojetí bylo velmi podivné. Pro mě rozhodně ne. Nejlepší byl asi doslov.

18.07.2023 2 z 5

Začínáme čarovat Začínáme čarovat Laura Brown

Milá dětské knížka. Ideální pro malé začínající čtenáře. Trochu dobrodružný, trochu vtipný a trochu pohádkový příběh. K tomu moc milé černobílé ilustrace. Myslím, že pro děti od 5 let je to ideální čtení. Knížka má větší písmo a přiměřený počet stránek takže se bude dobře číst i prvňáčkům, kteří i díky obrázkům pochopí celý jednoduchý příběh. Klidně bych si přečetla pokračování.

18.07.2023 5 z 5

Ztracená kapitola Ztracená kapitola Caroline Bishop

Milý román, který zachycuje dvě časové linky.
Současnost vypráví Flo- osmdesátiletá umělkyně Florence Carterová , která žije spokojený život, ale ve vzpomínkách se vrací k létům kdy studovala v roce 1957 v Lyonu a přátelila se zde s Lilli.
Rok 1957 nám přibližuje Lilli, která napsala knihu Takové jsem byly. A v této knize vzpomíná na dávná léta studií.
Obě ženy spolu toho v té době spoustu zažily, ale k některým věcem by se Flo raději nevracela. Ovšem tato kniha ji nedá zapomenout. Co se přesně snaží Flo ve svých vzpomínkách potlačit, co ji celá léta tíží se dozvíme až na konci knihy.
Knížka je plná emocí, které čtenářky nenechají klidnými.
Jedná se o příjemnou oddechovku s přesahem a tak trošku vás přivede k zamyšlení i nad současným životem.

17.07.2023 4 z 5

Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

Naprosto skvělý příběh, ze současnosti . Pro mě po Evelin Hugo jak dělaný. Knížka se skvěle čte a i když se zpočátku zdálo, že nemůže překvapit, mě překvapila, tím jak je skvěle napsaná a jak vystihuje perfektně charaktery a myšlení hlavních hrdinek . Je tu dokonale vykreslený český člověk v nejrůznějších podobách.

17.07.2023 5 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Asi jsem měla příliš velká očekávání. Nebylo to špatné, ale ani nejsem nadšená. Že by mě něco šokovalo, to ani ne. Je tu toho napsáno už dost, takže za mě průměr.
Jen možná podotknu, že mi žádná z postav nebyla sympatická a ani jsem určitá rozhodnutí hlavních nebo i vedlejších postav nedokázala pochopit.
Jediná kladná postava je tu Harry, i když....
Shoduji se s komentářem Petrarka 72

17.07.2023 3 z 5

Vražedné pohádky Vražedné pohádky Andreas Gruber

Tak mě tento díl nenadchl, tak jako předchozí dva.
Moc mi to připomínalo jiné podobné knihy.
Možná jsem si měla udělat mezi jednotlivými díly odstup, protože na mě už toho asi bylo moc. Tento díl se hodně točí kolem hlavního vyšetřovalete a podle mě autor hodně tlačil na pilu a tím knihu překombinoval , pro mě už to bylo moc.

13.07.2023 3 z 5

Vražedný rozsudek Vražedný rozsudek Andreas Gruber

U této série rozhodně doporučuji číst od prvního dílu, protože děj na sebe navazuje.
V každém případě si autor drží laťku stále na stejné úrovni. Vraždy opět hodně brutální, stejná dvojice důmyslných vyšetřovatelů. Napínavé čtení.

12.07.2023 5 z 5

Kdyby Kdyby Simona Votyová

Já jsem knihu přečetla jedním dechem. Začala jsem příběhem Simony a udělala jsem dobře. Oba příběhy jsou bolestné, ale mě bavil více tento. Ale je možné, že kdybych začala opačně budu tvrdit totéž. Protože se sice oba příběhy liší, podstata a postavy jsou stejné, proto se možná druhý příběh bude zdát o něco slabší. Aspoň já to tak měla.

11.07.2023 5 z 5

Život za život Život za život Maylis de Kerangal

Poetické a velmi tíživé vyprávění. Zahrnuje především psychické procesy, které prožívají všichni , které zasáhne nečekaná smrt a náhlé rozhodování o možnosti darování orgánů po mozkové smrti. Pokud se jedná o dítě ač už dospělé a musí rozhodovat rodiče je to velmi bolestné. Ale dozvíme se i o myšlení lékaře, který toto musí vykomunikovat a o tom co zažívá člověk, který čeká na darované orgány v tomto případě srdce .
Mimo to se dozvídáme o průběhu takového dárcovství a něco i o legislativě, která toto zahrnuje.
Kniha je napsána zvláštní naléhavou a zdrcující formou. Určitě každého dovede k zamyšlení. Ale nejedná se o běžnou beletrii, takže každému čtenáři nemusí tento styl vyhovovat. Taky asi nebude pro slabší povahy . I se mnou to hodně otřáslo.

11.07.2023 3 z 5

Vražedná lhůta Vražedná lhůta Andreas Gruber

Nebylo to špatné. Trochu jsem v knize cítila jemnou inspiraci jiným mým oblíbeným autorem. Jinak je příběh napínavý a dobře promyšlený. Hlavní postavy jsou sympatické a zajímavé. Těším se na další díl.

09.07.2023 5 z 5

Samuel a Hortenzinka Samuel a Hortenzinka Yvona Bednarová

Poutavě napsaná pohádka, ve které se prolíná skutečný život v přírodě s pohádkovými postavami. Velice krásně gaficky zpracovaná knížka ilustrace doplňují fotografie. Pohádka je určena pro předškoláky a malě koláčky. A děti zde poznají spoustu zajímavostí z přírody a naučí se i nová nezvyklá slova. Krásná kniha moc doporučuji.

06.07.2023 5 z 5

Krvavý náhrobek Krvavý náhrobek Anna Beatrix Bártová (p)

Další kniha autorky a zase jiný žánr. Tentokrát detektivka a to velmi povedená.
Odehrává se v malé jihočeské vesničce v létě, takže ideální čtení k vodě. Soukromí detektiv Erik pomáhá s vyšetřováním brutální vraždy , která se odehraje na hřbitově a vodítko nemá žádné. Vyšetřování probíhá hlavně formou dotazování se svědků a obyvatel vesnice. Erikovi pomáhá mladá novinářka Julie s níž se seznámí za zajímavých okolností, i když se v tomto případě jedná o určité klišé.
Vyšetřování nás zavede do minulosti, kdy se podobná vražda již stala.
Ten kdo má rád detektivky Michaely Klevisové , tomu se určitě tato kniha bude líbit. Je to něco jiného , ale dýchne na vás podobná atmosféra.
Vraha jsem do poslední chvíle neodhalila.

06.07.2023 5 z 5

Deník zoufalé třicítky Deník zoufalé třicítky Martina Boučková

Velmi příjemná oddechovka ze života současných dívek ve věku na vdávání. Je zde krásně vidět jak se doba mění.
Knížka je napsána s nadhlede, humorem a při tom s určitou pokorou a citlivostí.
Hlavní hrdinka je sympatická a i když si to sama nemyslí, život si užít umí.
Moc jsem jí fandila.
Knížka je o to emotivnější , že ji vypráví sama hlavní hrdinka.

03.07.2023 4 z 5

Pohřbená tajemství Pohřbená tajemství Linda Castillo

Další díl je zase trochu jiný. I když jistá předvídatelnost v jenom směru zde byla, tak příběh byl moc hezky a napínavě zamotaný. Kate svou empatií bez jakékoli pomoci svého týmu zvládne postupně klubko tajností, mlčení a obvinění postupně rozmotat. Odkrývání další části minulosti Kate a pohled do života zase trochu odlišné amišské komunity, to mě bavilo moc. Konec byl napínavý a určitým způsobem překvapivý.

03.07.2023 5 z 5

Do morku kostí Do morku kostí Camille DeAngelis

Nejsem cílová skupina, což v tomto případě až tak nevadí. Příběh je originální, zajímavý napínavý, plný nepředvídatelných momentů a ve své podstatě vlastně i hodně smutný.
Děj je poměrně jednoduchý a svižný a nemá hluchá místa , proto se kniha dobře a lehce čte.
Ale já osobně jsem nedokázala kanibalismus, jak je zde popsaný mozkem pobrat na mě je to zde příliš přímočaré, ale přesto abstraktní. Osobně jsem se radši nesnažila tuto část knihy pochopit. Protože to pochopit nejde. Na to je třeba mít mnohem více fantazie než nám já.

01.07.2023 4 z 5

Nový domov Nový domov Leslie Connor

Z knížky jsem na rozpacích, je pravda, že nejsem 11tiletá dívka proto nemůžu hodnotit z tohoto pohledu.
Téma je naprosto skvělé, určitá místa jsou dojemná, strhující a překvapivá. Bohužel styl psaní mě v tomto případě bohužel vůbec nesedl. A já jsem měla velký problém knihu dočíst.
Příběh mi přišel poměrně náročným způsobem napsaný a i stránek má knížka hodně, možná by stálo za to, knihu trochu proškrtat , aby byl děj svižnější a zábavnější.
Příběh obsahuje velice zvláštní humor, který mě nesedl. Přišel mi místy morbidní a místy nepříjemný, ale možná to děti vidí jinak.
Kniha má velký přesah a děti, které jsou náročnými čtenáři si jej zde najdou.
Přesto nemůžu tentokrát hodnotit víc.

30.06.2023 3 z 5

Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Moje první kniha od autorky, a obrovské překvapení a nadšení.
Jsem nadšená perfektně propracovaný příběh . Pro mě byl konec trochu předvídatelný, ale to se jinak asi napsat nemohlo a děj knihy je tak promyšlený, že předvídatelný konec vůbec nevadí. Osobně bych asi nic neškrtala, kniha mě bavila tak jak je celá.
Kniha mě pohltila určitě si od autorky přečtu ještě něco dalšího.

30.06.2023 5 z 5