Dela111 Dela111 komentáře u knih

Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Tak tohle je opravdová lahůdka pro milovníky historických románů. Jsou zde zachována historická fakta a zároveň je to psáno velmi čtivě. Poutavou formou se dozvíme (nebo si zopakujeme) mnoho z našich dějin. Pan Vondruška napsal naprosto úžasnou a jedinečnou epopej. Všechny 4 díly jsou to nejlepší, co jsem kdy z historických románů četla a doporučuji!

01.07.2018 5 z 5

Sběratel motýlů Sběratel motýlů Dot Hutchison

Co to bylo?! Kolik let bylo autorce, když to napsala? Měla to v šuplíku od patnácti?!
Tady mám zase jednou odlišný názor od většiny čtenářů, dokonce i od mnoha mých oblíbených, ale tak nemůže se všem líbit totéž... Za mě byla toto jedna z největších blbostí, co jsem kdy četla - pohádka říznutá thrillerem, navíc se špetkou podivně zvrhlé červené knihovny!

Je to nereálný nesmysl napsaný jednoduchým až naivním stylem. Nemám problém přehlédnout něco méně uvěřitelného pokud toho není příliš, ale tady je všechno špatně - reálnost takového zločinu i psychologie všech postav, včetně policie. Hlavní postava - oběť - je sice velmi mladá a nevzdělaná, ale při výslechu vystupuje jako světaznalá suverénka, která svým povzneseným chováním občas setře i agenta FBI. Stejně neuvěřitelné bylo i její chování v zajetí.
Při popisech zahrady a toho, jak to tam několik desítek let fungovalo, jsem se ujišťovala, že nečtu parodii na thriller. A tak bych mohla dlouho pokračovat dál, ale podrobně rozepisovat vše, co je špatně, by zabralo dost času a já ho hodně ztratila už samotnou četbou.
Asi od poloviny jsem knihu četla už jen ze zvědavosti, zda je tak divná a nevyzrále napsaná celá. Je.

12.09.2021 1 z 5

Děs čiší z minulosti aneb reinkarnace Děs čiší z minulosti aneb reinkarnace Miloslav Švandrlík

Už samotný námět reinkarnace dává hodně možností jak k hororovým, tak i k humorným situacím. Tady se bohužel moc nepovedlo ani jedno z toho. Najde se několik úsměvných scén, ale je jich velmi málo. Z hororu tady není vůbec nic.
Pan Švandrlík napsal spoustu mnohem lepších knih. Tato je spíš slabší.

27.08.2020 3 z 5

Katerina Katerina James Frey

Atraktivní prostředí Paříže a love story trochu jinak... Hlavní hrdina by rád napsal román, který "spálí svět na prach", ale zatím jen chlastá, bere drogy, souloží, zvrací, občas v těch zvratcích někde na ulici opilý prospí noc.
Kniha je neskutečná jízda, ale dějem svět na prach jistě nespálí, ovšem většině čtenářů se asi bude líbit.

Příběh je psán jednoduše, ale zároveň místy velmi zvláštním literárním stylem. Něco jako:
Zvláštním literárním stylem.
Zvláštním literárním.
Zvláštním.

Varování pro ty, kteří nedávají v knihách vulgarismy - je jich tu plno. Autor píše, jak ho zrovna napadne, slova řadí za sebou, jak se mu zlíbí:
Jak
se
mu
ku*va
zlíbí.
Kupodivu ten neobvyklý literární styl funguje, velmi lehce se čte.

Na závěr, asi ve snaze dojmout co nejvíc, autor přitlačil na pilu a hodil na čtenáře přímo citové bomby, ale já to vidím jako přehnané. Tady už chyběl jen nějaký příbuzný, kterému by hlavní hrdina darováním své ledviny zachránil život...
Knize se nedá upřít výjimečná čtivost. Zároveň ale musím říct, že pokud bych tohle dílko vynechala, o nic bych nepřišla.
(Tady se moc neshoduji s oblíbenými, mrzí mne to, ale výš hodnotit nemůžu :-) )

05.03.2020 3 z 5

Burgessovi chlapci Burgessovi chlapci Elizabeth Strout

Burgessovi chlapci je rodinné drama o vztazích - sourozeneckých, partnerských, o rodičovství. Zvláštní vliv na děj tu má skupina somálských přistěhovalců a jejich schopnost se (ne)přizpůsobit novému prostředí.
S dějem se často seznamujeme prostřednictvím myšlenek všech členů Burgessovy rodiny, čteme o jejich touhách, neklidu, strachu. Všichni se postupně ocitají v krizi...
Při hodnocení jsem trochu rozpačitá. Na jedné straně vnímám kvality této knihy, na druhé vím, že mi tak úplně nesedla. Nejvíc se bude asi líbit obdivovatelům klasických románů. Nejsou tu žádné vzrušující příhody a poutavý děj. Tento příběh je jako život, tak obyčejný i tak zvláštní...
70 %

21.01.2020 4 z 5

Když jsem tě viděla naposledy Když jsem tě viděla naposledy Liv Constantine

Předchozí kniha tohoto autorského dua byla na úplně jiné úrovni. Toto je obrovský sešup dolů, těžko uvěřit, že to psaly stejné autorky.
Není to thriller pro ženy, jak je uvedeno, to je spíš červená knihovna s vraždou navíc. Děj je velmi jednoduchý. Chování postav a dialogy jsou hloupé a naivní, místy trapné a přeslazené. Literární styl působí zastarale. Nedokážu posoudit, jestli není trochu na vině i překlad.
Možná by se kniha mohla líbit čtenářkám starších romantických příběhů.
30 %

22.11.2019 2 z 5

Němý svědek Němý svědek Caroline Mitchell

Němý svědek je thriller o dávno pohřbených tajemstvích, která o sobě opět začínají dávat vědět a ohrožují celou rodinu hlavní hrdinky. Pro Emmu je připomínka minulosti tak trýznivá, že to vypadá jakoby postupně ztrácela rozum...
Příběh je místy předvídatelný, za polovinou už začíná být patrné, jak to vlastně je. Děj oživuje vygradovaný závěr.
Kniha je čtivá, námět zajímavý, především to, co zažívala Emma jako náctiletá. O tom má určitě smysl psát.
Za mě je hodnocení tak 3,5 hvězdičky, tedy 70 %.

12.09.2019 4 z 5

První den mého života První den mého života Paolo Genovese

První den mého života je příběh laskavý i dojemný, příběh, který přináší zamyšlení nad životem, který nikdy není jen těžký a nesnesitelný, stejně jako není jen krásný a radostný.
Čtyři lidé rozdílní věkem, povoláním a rodinným zázemím jsou z různých důvodů tak nešťastní, že se odhodlají spáchat sebevraždu. V ten okamžik se setkají se záhadným člověkem, který jim nabídne sedm dní navíc, během kterých se rozhodnou, zda skutečně chtějí zemřít nebo se vrátí do okamžiku před sebevraždou a zvolí si život. A tak se tito původně neznámí lidé dávají dohromady a společně prožijí sedm velmi zvláštních dní.
Tajemný člověk, který jim dává tuto šanci, je zavede do jejich minulosti, současnosti a nechá je nahlédnout i do případné budoucnosti. Díky němu si uvědomí spoustu věcí o svém životě...
O tom, zda se jejich poslední den života změní v první den života nového, je tato kniha. Jak se každý z nich rozhodne, najdou sílu, vůli a chuť znovu žít?
Kniha přináší zajímavý a nápaditý příběh, který určitě stojí za přečtení.

31.08.2019 4 z 5

Neplakej, vrátím se pro tebe Neplakej, vrátím se pro tebe Jaroslava Černá

Toto je příběh o pokřivených rodinných vztazích, zklamání a pomstě. Hlavní postava Vašek je sice pracovitý člověk, ale povahou slaboch. Než by šel do sebemenšího konfliktu, tak raději vždy ustoupí bez ohledu na to, komu tím ublíží. Mluví o božích mlýnech v souvislosti s bratrem a sám je žhavý kandidát na to, aby se mu něco vrátilo...
Příběh je v závěru až nechutný, ale člověk je bohužel schopen kdejaké špatnosti a zvrhlosti, takže je uvěřitelný.
Trochu mi nesedl styl, kterým je to napsané. Příběh je ze současnosti, ale na mě působil jako napsaný před několika desítkami let. Dialogy mi připadaly umělé, zastaralé, místy naivní. Ovšem čte se to jedním dechem, údiv a znechucení totiž čtenáře ke knize připoutají.

09.08.2019 3 z 5

Den, kdy se to stalo Den, kdy se to stalo Nuala Ellwood

Příběh je o tom, co všechno jsme schopni udělat pro svoje děti, o dávných křivdách, nezhojené bolesti a o tajemství, které by nemělo být tajemstvím pro toho nejbližšího člověka.
V tomto psychothrilleru se hlavní postava vyrovnává s tím nejhorším traumatem. Děj se posouvá tempem odpovídajícím duševnímu stavu Maggie, která se pomalu rozpomíná a postupně skládá střípky svého minulého života.
Rozuzlení přichází až na konci a je celkem rychlé. Něco jsem tušila už od poloviny knihy, něco mě překvapilo. První kniha autorky se mi líbila o trochu víc, ale i tato je povedená.

20.04.2019 4 z 5

Krvavá lázeň Krvavá lázeň Stuart MacBride

Jak už název napovídá, tento díl je skutečně krvavý a nechybí ani brutální scény. Bohužel obrovský díl smůly tu čeká i na policisty samotné.
Chudák Logan mimo plnění rozkazů Insche a Steelové dostane na starost dalšího vrchního konstábla a k tomu má za zadkem stále kameramana. "Hvězda" grampianského policejního sboru Steelová s "vlasy jak zježená srst teriéra" je roztěkaná víc než obvykle, neb ji přítelkyně požádala o ruku a tak závažný krok musí dobře zvážit...
Detektivní příběh je jako vždy dobře vystavěný s překvapivým závěrem. Přestože je tento díl celkově drsnější a tragédie se nevyhne ani policistům, nechybí řádná porce humoru typického pro tuto sérii.

07.04.2019 5 z 5

Ochutnávačka Ochutnávačka V. S. Alexander

Kniha je jedním z těch románů, kde je druhá světová válka vylíčena z pohledu Němců, tady především z pohledu mladé ženy, která se ne zcela dobrovolně stane ochutnávačkou u Hitlera. V průběhu příběhu sledujeme proměnu Magdy z dívky, kterou politika nezajímá, v člověka, který viděl a zažil válku a chce jednat...
V románu je čtivě spletená dohromady skutečnost a fikce. Přestože se příběh odehrává z větší části v blízkosti Hitlera a zahrnuje i operaci Valkýra, je psán bez podrobných historických reálií.
Kniha předkládá trochu jiný pohled na druhou světovou válku a v závěru autor popustil uzdu své fantazii ještě trochu víc...

17.03.2019 4 z 5

Zjizvená tvář Zjizvená tvář Stuart MacBride

Díl od dílu lepší a lepší!
Nechybí žádná z nám už známých postav -

- do šířky se stále zvětšující a věčně nasupený inspektor Insch: "Aby bylo jasno, konstáble: když řeknu žába, vyskočíte. Žádný odmlouvání, žádný 'při vší úctě' a žádný skuhrání! Zeptáte se 'jak vysoko' a VYSKOČÍTE!"

- panovačná inspektorka Steelová "stopětasedmdesáticentimetrová vrásčitá postarší pohroma čpějící cigaretovým kouřem a Chanelem číslo pět" se svým svérázným motivačním pokřikem: "Na nás si žádnej sráč nepřijde!"

- konstábl Jackie, za trest urovnávající archiv, ale to jí nezabrání pátrat po nocích...

- a samozřejmě Logan, který musí pracovat zároveň pro Insche i Steelovou, kteří se mimochodem vzájemně nesnáší... Lítat mezi nimi a neurazit jejich nabubřelá ega dá zabrat...

I v tomto díle se zároveň řeší víc případů. Jako detektivka je to výborné, skvěle jsou zpracované zápletky i rozuzlení. Humorný, jedinečný styl, kterým autor píše, je vynikající, dělá z toho naprosto originální sérii.
Můžu vřele doporučit.

13.03.2019 5 z 5

Noční směna Noční směna Michael Connelly

Vynikající Michael Connelly nám názorně předvedl, že život je změna a v nové sérii přichází s ženskou hlavní postavou a povedla se mu.
Renée je obyčejná policistka, sympatická, bystrá. Aby si uvědomila, že stěžovat si na nadřízeného se nevyplácí, tak pracuje jen na nočních směnách. Tady ji ubíjí nemožnost dotáhnout jakýkoli případ do konce. Ale protože je to holka chytrá a cílevědomá, nevzdává se a zařídí to tak, aby si mohla jeden případ nechat. Zásadním způsobem pak přispěje i k vyšetření toho hlavního.
Příběh má svižné tempo, chytne hned od první strany. Jak už jsme od autora zvyklí, je velmi dobře napsaný, propracovaný. Jediné co mi chybělo, bylo detailnější rozebrání jednání pachatele hlavního zločinu. Ale hvězdičku za to nestrhávám. Těším se na další díly.

03.03.2019 5 z 5

Pohřbený život Pohřbený život Allen Eskens

Vynikající detektivka, thriller a román v jednom!
Napsání životopisu o někom neznámém dovede hlavního hrdinu k pátrání o dávno pohřbené pravdě. K tomu je potřeba nejen odhodlání, ale i intelekt - rozluštění šifry v deníku zavražděné uvede události do chodu a životy Joeho i jeho přítelkyně jsou v ohrožení...

Děj i postavy jsou až románově zpracované. Hlavní hrdina Joe je sympaťák. Nemá jednoduchý život - bratr je autista, matka má bipolární poruchu a "léčí" ji alkoholem. Výborně je popsaný i životní příběh odsouzeného Carla, jeho trauma z války. Zvláštní význam tu má i popis sněžení v Minnesotě...

Příběh je velmi dobře vystavěný, propracovaný. Závěr naprosto strhující.
Allen Eskens by zvládl i skvělý román. Jasných 5* a doporučuji.

08.12.2018 5 z 5

Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Knihy Jodi Picoult se vždy dotýkají nějakého společenského tématu k zamyšlení, v tomto případě se jedná o rasismus. V knize je zajímavě popsaná dnešní situace ve Spojených státech. Je to stav, který má kořeny staré několik století. Postavy jsou skvěle vykreslené, děj jako vždy detailně propracovaný.
Tuto autorku jsem si oblíbila, mám přečtenou většinu jejích děl. Poprvé u její knihy mě napadlo, že střed je malinko natažený a popírá tím tu pověstnou čtivost autorčiných děl. Myslím, že uprostřed mohlo být tak o 50 stran méně a románu by to prospělo.
Ale samozřejmě doporučuji, knihy Jodi Picoult jsou jedinečné.

28.07.2018 4 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Jak jen to napsat, aby to neznělo tak tvrdě... To nevymyslím, takže upřímně. Hlavní hrdinka je nesympatická, nevyrovnaná, neřízená střela, hloupá - kdyby jí vždy něco nebo někdo nezachránil, je mrtvá už v 1. díle. Chování k nadřízeným je už přes čáru i na to, že je to jen v knize, to je naprosto mimo realitu.
Ale toto by mi tak nevadilo, co je pro mě hrůza, je styl psaní autora. Je středoškolský, píše jak někdo náctiletý, tak dva roky před maturitou. Podle mě musí mít i detektivka nebo thriller slušnou literární úroveň.
Přečetla jsem Dívku v ledu i tento díl. Říkala jsem si, že prvotina může být slabší a další díl bude lepší. Není, autor takto prostě píše. Další knihu číst nebudu.
Napadá mě, jestli se snad nakladatelství v tomto případě neúčastní experimentu, co dokáže velká reklama a obrovská mediální masáž... :-))

15.07.2018 1 z 5

Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Velmi kvalitní životopis Steva Jobse a vlastně jediná biografie, na které se Jobs podílel. O Walteru Isaacsonovi je známo, že jeho životopisy jsou brilantně napsané a sám Jobs ho o napsání žádal už v r. 2004, ale tehdy odmítl. Souhlasil až v r. 2009, kdy zjistil, jak moc je Steve Jobs nemocný.
Životopis je napsaný velice čtivě. Je objektivní - mimo výpovědi Jobse samotného jsou tam rozhovory s lidmi, kteří ho znali a on sám je vybízel, aby o něm mluvili otevřeně a upřímně, nevyhlásil žádné tabu, knihu nechtěl autorizovat.
Pokud máte zájem o ucelený Jobsův životní příběh, je v této knize.

06.07.2018 5 z 5

Číhání Číhání Eric Rickstad

Velmi dobře se čte, hned na prvních stránkách jsme svědky vraždy a potom sledujeme chytrou vyšetřovatelku Sonju Testovou jak postupně odkrývá pravdu, což v tomto městečku není jednoduché. Mnoho lidí zde mluví o bohu, ale nad jejich činy zůstává zdravý rozum stát. Lidé tu mají různé kostlivce ve skříních a až se na závěr z těch skříní začnou sypat, nestačíte se divit... Rozuzlení přichází na posledních stranách knihy a je překvapivé, ale naprosto logické. Autor použil závažné a bolestné téma, zápletku má detailně promyšlenou a příběh dobře napsaný.
Kdyby to šlo, hodnotím na 90 %.

05.07.2018 4 z 5

Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

I když nejsem cílová skupina, pro kterou je kniha psaná, musím říct, že je velice čtivá. Vtáhne vás do děje a nepustí. Konec byl překvapivý a dával smysl. Doporučuji všem, kteří mají rádi fantasy a sci-fi.

01.07.2018 4 z 5