dikara komentáře u knih
krásny a romantický príbeh v štýle príbehov Johna Green, dosť mi to pripomínalo jeho romány, aj keď toto sa mi páčilo o dosť viac
prvá časť knihy je naozaj o tom, čo píše recenzia, ale v druhej časti už ide o niečo iné, takže sladkú romantiku pre teenagerov až tak príliš nečakajte
v každom prípade, NEČÍTAJTE venovanie, ktoré je uvedené v úvode knihy, lebo veľmi rýchlo vytušíte ako kniha končí, aspoň mne sa to stalo ... toto venovanie malo byť na konci
veľmi pekný, aj keď smutný, romantický príbeh ... aspoň čo sa prvej polovice knihy týka ... tragédia a život a zmýšľanie hlavnej hrdinky sa mení
stretáva sa s bratom svojho priateľa a oboch ich táto smutná udalosť k sebe neustále priťahuje, aj keď obaja sa snažia tomu vyhnúť
príbeh aj námet je vymyslený pekne, romanticky, knižka sa dobre číta ... a preto ma dosť prekvapili záverečné, dá sa povedať erotické pasáže, ktoré sa mi sem skoro vôbec nehodili, vzhľadom k povahe príbehu, proste mi to prišlo už príliš
veľmi milá a dokonca aj vtipná knižka, vzhľadom na obdobie a miesto kde sa odohráva
dvaja mladí "usvedčení zločinci" majú za úlohu zohnať v zničenom a obliehanom Leningrade 12 vajec, aby si zachránili život
jeden z nich si aj v tak absurdnej situácii dokáže zachovávať chladnú hlavu a celú situáciu prežíva s humorom a vtipnými komentármi, z každej situácie sa dokáže "vykecať"
druhý z chlapcov, rozprávač príbehu, zažíva vlastne svoje prvé "dobrodružstvo"
v príbehu je dosť verne popísaná situácia v obliehanom vojnovom Leningrade, blízkych dedinách a osudy rôznych ľudí, s ktorými chlapci prídu do kontaktu
úplný záver príbehu je veľmi milo ukončený
dystopický sci - fi príbeh, zaujímavo poňatý, pre mňa niečo nové, neokukané, no išla som do toho s obavami, aj keď recenzie sú celkom fajn ... a ... páčilo sa mi to
po vyčerpaní všetkých zdrojov na Zemi už ľudia začali osídľovať vesmír, žijú hlavne na vesmírnych lodiach, nakoľko na bežnom vzduchu iných planét to nie je až také jednoduché, spoločnosť je rozdelená na "šľachtu" a "poddaných", takto by sa to dalo vysvetliť zjednodušene, a keďže Imperátor a jeho prívrženci nechcú vedomosti, nechcú vzdelanie a všetko s tým súvisiace, samozrejme, že sa objavia aj odporcovia ... takým je aj Sidoniin otec a preto potom príbeh pokračuje tým smerom, ako je to uvedené v anotácii
bohatí si vytvárajú humanoidov na všetko a jedným z nich je aj Nemesis, humanoid ochranca, lenže Imperátorovi sa to znepáči, má obavy, čo by takýto "vojak" mohol narobiť v mene svojho majiteľa a dá všetkých zničiť, Nemesis sa podarí zachrániť a tak jej príbeh môže pokračovať
čítalo sa to dobre, no ide hlavne o intrigy na dvore, vzburu rebelov, vraždenie v mene niečoho "lepšieho" a hlavne o zradu, zradu, zradu, proste skoro ako temný stredovek .... hlavne ku koncu nastáva dosť prekvapujúcich momentov, objavia sa zradcovia, krv nie je voda, chuť po moci, tiež dokáže zmeniť osobnosť ... a ja dúfam, že to, čo som čítala, bude pravda, lebo pocitovo tomu asi neverím
romantická linka je mierna, aj keď je dosť výraznou pointou príbehu, nakoľko ide aj o to, že Nemesis nemá city, v podstate "miluje" len svoju pani, ku ktorej ju chemicky pripútali, no život na dvore, intrigy, stretávanie sa s inými ľuďmi a celková zmena jej "existencie" spôsobia aj zmenu v jej "naprogramovanom" fungovaní
toto bolo tak smutné, romanticko neuveriteľne smutné, lebo na jednej strane sa skončil šťastne, no vznikal na pozadí niečoho, čo sa v minulosti vyvíjalo tragicky
dvaja hlavní hrdinovia, každý z nich si nesie problémy z minulosti, obaja rodinné a ich cesty sa pretnú, začne to na tej streche, a tam to aj končí, každý trpí iným spôsobom a niekto chce len trestať samého seba, lebo si nevie odpustiť chyby minulosti
nechcem o tom veľa písať, aby som neprezradila podstatné, lebo ja som nevedela, do čoho presne idem a tak to bolo fajn, všetky tie prekvapenia a zvraty na mňa čakali, áno, chceli sa zabiť, ale skončilo to inak ....
no napriek tomu, že príbeh bol napísaný dobre, mohol byť o niečo kratší, hlavne o erotické scény, ktoré mne to deja nejako nepasovali a ani tam nemuseli byť, zbytočne to natiahlo príbeh a neprispelo to k ničomu, hlavná hrdinka, na to, že bola panna, prišla mi celkom skúsená a až príliš eroticky vyzretá, toto ma veľmi nepresvedčilo
ale postavy boli sympatické, či už hlavné, alebo tie vedľajšie, aj napriek tomu, ako sa chovali, dalo sa to pochopiť
ak knihe odpustím tieto zbytočnosti, je to naozaj príbeh, ktorý stojí za prečítanie
PS: a ešte knihe treba odpustiť dosť veľa preklepov a chýb
tak toto bolo pre mňa také menšie sklamanie, čakala som niečo iné, viac fantasy, viac akčné a asi viac zaujímavé no dostala som príbeh, kde sa skoro celú dobu rozoberal vzťah medzi dvoma hlavnými hrdinami a celé to chcelo byť eroticky nabité, čo mi neskutočne prekážalo, už som chcela, aby sa čo najskôr spolu vyspali a bol pokoj
v príbehu skoro stále vystupovali len títo dvaja, fakt len veľmi mááááličko sa objavila nejaká iná postava
kapitoly sa striedajú súčasnosť - minulosť, no a keďže tam boli stále len tí dvaja, niekedy som nevedela, čo sa kedy stalo, či je to teraz alebo pred 7 rokmi
fantasy zložka je veľmi chabá, skoro celý dej sa odohráva v našom svete a až na konci sa konečne niečo začne diať a má to nejaký akčný spád, prípadne vyzradené tajomstvá
a ani hlavné postavy mi veľmi nesadli, Callypso sa tvári ako drsniacka siréna, ktorá dokáže vábiť mužov, ale pritom plače pri každej možnej príležitosti a víliemu kráľovi odpustí všetko, s tým, že sa na neho "hnevá"
vílieho kráľa zas opisuje ako neľútostného vyjednávača, ktorý plní priania za nejakú inú odplatu, ktorú sa vyberá nečakane, je krutý a drsný, no podľa jeho správania som mu toto vôbec neuverila, pri Callypso sa správal ako strašný slaboch, bolo tam síce vysvetlené, čo je asi vo veci, ale aj tak, takýto typ mužov /ak keď vílích si predstavujem inak /
nebolo to teda zas tak úplne hrozné, čítam aj pokračovanie, ktoré zatiaľ vyzerá byť lepšie, takže šancu tomu dávam, no to sklamanie proste bolo
už dlho som nečítala tak krásne romantickú knihu nie presladenú a tiež nie sexuálne ladenú, proste len tá cesta k sebe u dvoch ľudí, ktorí sa museli znášať ... ona, lebo inú možnosť nemala a on, lebo chcel dodržať otcov sľub ... autorka to naozaj krásne opísala
u autorky som ale zvyknutá na zaujímavé príbehy, no príbehy z osídľovania Ameriky a tento sa celý odohrával v Škótsku, počas jakobitského povstania a tak som sa zároveň aj niečo nové z histórie dozvedela
Blythe nebola žiadna krásavica, hlavne v porovnaní so svojou spoločníčkou a keďže nápadníkov ako prvé upúta krása, nemala veľká šancu na vydaj, jej krása spočívala vo vedomostiach a povahe, konaní a v úcte aj k obyčajným ľuďom, takže aj preto bolo dobré, že musela byť nasilu v sídle Everarda, ktorý na jej "krásu" musel prísť časom
väčšina príbehu ide kľudným tempom, riešia sa len bežné problémy v domácnosti, ten podstatný problém nastáva až skoro na záver, kedy sa prezradí totožnosť Blythe a Everard robí všetko pre jej záchranu
príbeh je písaný ako keby nárečím, nie všetko ale také, pravdepodobne, typické výrazy pre Škótov, bolo to zaujímavé a kým v iných knihách mi vadí hovorové slovo, tu to krásne zapadalo do celého príbehu
všetky autorkine príbehy boli fajn, niektorý viac, niektorý menej zaujímavý, no všetky sa čítali veľmi dobre a boli dobre vykreslené a vymyslené .... a všetky boli temné, no tento bol už pre mňa skoro až hororový, z celého príbehu až "sálalo" to zlo, ktoré obklopovalo rodinu a sídlo bratov
dedičný hriech, ten sa niesol celým príbehom a postavy sa chcú zachrániť a oslobodiť spod prekliatia, jeden z bratov spolupracuje, ten druhý sa zmieril s osudom a tak "ubližuje" všetkým okolo
podstata problému je smrť jedného z dvojičiek, nešťastná náhoda, samovražda, pomätenie zmyslov .... a toto má odhaliť čarodejnica, kde nastal ten problém, kto v rade rodostromu bol ten prvý, ktorý to spôsobil
ja som bola vývojom udalostí prekvapená, ako to autorka vymyslela, hlavne som nad takouto možnosťou ani nepremýšľala, takže super, ja som bola spokojná
už dlho sa mi nestalo, že by som po prečítaní /500 stranovej/ knihy mala chuť čítať ju odznova
vo vymyslenej krajine, niekedy v období nášho stredoveku, kde ľudia veria na bájne bytosti, sa takéto bytosti naozaj nachádzajú a tak je príbeh tak trochu fantasy, nie je to zas nejaký výrazný prvok
je tam romantika, história, česť, detektívka, pátranie po vrahovi, no a tým sa odhalia aj iné, dôležité veci pre kráľovstvo
toto všetko musí preklenúť hlavný hrdina, aby mu bolo umožnené vrátiť sa na svoj statok, získať späť majetok a česť ... a hlavne, aby nebol obvinený zo zrady ... a k tomu všetkému má ochrániť priateľovu sesternicu, ku ktorej ho to začína priťahovať viac, ako by si prial
príbeh je písaný z viacerých pohľadov a to nielen dve hlavné postavy, ale aj niektoré vedľajšie, ktoré sú tiež dôležité v deji
PS: ak ste niektorá videla ten nový film Jan Žižka, tak tento príbeh mi ho dosť pripomínal, to obdobie, únos nádejnej nevesty, zrada a tiež chovanie sa hlavného hrdinu
mne sa to veľmi páčilo
má to rôzne hodnotenia, ale ja som bola fakt spokojná, nečakala som žiadnu "hodnotnú" literatúru a preto som sa len zabávala, to čítanie som si fakt užila
kým prvý diel bol hlavne o tom turnaji, tento už bol udržaní si moci v krajine, pomôcť všetkým obyvateľom, či už ľuďom, upírom, alebo znepriateleným upírom, proste udržať krajinu pokope, nie všetko sa vydarilo, lebo zradcovia sú všade a tak sa Oraya dostane k tým, ktorí musia obrániť svoje dedičstvo
zároveň sa dozvedá veľa nového o svojom "otcovi", skutočnej rodine a celkovo o svojom pôvode
čo mi ale dosť chýbalo, bolo veľmi málo informácií o tom svete, autorka to mohla omnoho viac rozviesť, vysvetliť, celkovo fungovanie krajiny, vzniku upírov, alebo teda, odkiaľ sa vlastne vzali, ako presne fungovalo ich spoločenstvo, hierarchia a podobne
mala som proste len svoje dohady
boli tam aj pohľady do minulosti, ale dosť chabé, bolo toho proste málo a nedalo sa pochopiť všetko
celý príbeh sa odohráva v rozpätí rokov 1631 až 1637, počas rokov 30 ročnej vojny, ktorá prebiehala aj na území Čiech, tu je to terajšia česko-poľská hranica, na hrade Jánský vrch a v priľahlých dedinách a usadlostiach
obávala som sa, že príbeh bude až príliš historický, viac "chlapský", no našťastie, pre mňa, to tak nebolo
autorka opisuje krutosť tej doby, ale zároveň aj odvahu niektorých hrdinov, ich smutné osudy, lebo brániť sa vlastne museli nielen pred nájazdami Švédov, ale zároveň aj pred cisárskymi vojakmi, ktorí ich síce oslobodili, no zároveň vycuciavali celé mesto, ohrozovali obyvateľov, hlavne ženy ....
v príbehu sú tri dejové linky, gróf, ktorý spravuje mesto a hrad ..... Lilien, obyčajné dievča, ktoré z dieťaťa dospieva v mladú ženu .... William, švédsky vojak, ktorý sa nechce podieľať na celom tomto vraždení
každý z nich má svoj osud, ľudí okolo seba /tých postáv je dosť veľa, ale vedela som sa orientovať/, ich linky sa sem-tam pretnú, aby nakoniec skončili ako jedna
osudy jednotlivých postáv sú smutné, či už hlavných alebo vedľajších, stále niekto umiera ....
postavy mi boli sympatické, nie všetky ich konania boli kladné, museli sa nejako brániť, no v rámci tej doby to bolo asi normálne
ja som bola milo prekvapená
temný, ponurý príbeh, odohrávajúci sa prevažne v noci, kedy hlavní hrdinovia spia a počas spánku ich navštevujú besy, spánkové príšery a lákajú ich alebo unášajú do krajiny snov
to, že sa tí traja vrátili vlastne nič nevyriešilo, nič si nepamätajú, obyvatelia ich "odsudzujú" a pripisujú im všetko zlé, čo sa teraz na dedinu spustilo
je tu 12 nocí, počas ktorých sa dá prechádzať bránou temna ..... a možno zachrániť brata
bolo to super
viac hlavných postáv, ich pohľady, temný a smutný život ako v stredoveku, kedy ľudia verili poverám, ktoré sa vlastne naozaj splnili, dedina "zaspatá" v čase spolu s jej obyvateľmi
tentokrát autorka do jednej knihy vložila 4 príbehy, ten hlavný, o smrti v dome, je asi polka knihy, no okrem toho, že je kratší ako jej predchádzajúce príbehy zo série, je presne v rovnakom duchu
no a tie ďalšie tri poviedky boli v duchu, niečo ako dakedy bežalo v telke "Veřte, nevěřte", ak si teda tento seriál pamätáte
mne sa to páčilo, námety príbehov boli fajn "strašidelné"
aj v tejto časti sa mladá žena presunie v čase do minulosti, je to kamarátka Linnei, predchádzajúcej hlavnej hrdinky, no presunie sa na iné miesto, takže sa stretnú až na konci príbehu, no má to šťastie, že stretáva jej švagra Rurika, ktorý po skúsenostiach s Linneou verí, že Sare sa stalo to isté a snaží sa jej pomáhať, ona ale nevie, kto je Rurik
spoločne putujú krajinou terajšieho Anglicka, aby sa dostali do Yorku /Jorviku/ a tu si Rurik mohol otvoriť dielňu, kde by mu mohla pomáhať
po ceste zažívajú mnohé dobrodružstvá, autorka znova zakomponovala niektoré bežné Vikingské zvyky
príbehy sa vlastne "nesú" v rovnakom duchu, len to, ako sa tí dvaja hlavní hrdinovia stretnú a dajú dokopy je iné
celé je to v takom naivnom a jednoduchom duchu, ako keby to fakt bolo tak ľahké, prežiť a pochopiť tú minulosť
ale číta sa to dobre
tak toto bolo neskutočne ťažkopádne
hlavný problém bol asi ten, že som to čítala cca 2 roky po prvej časti a ja som si nepamätala, kto je kto, okrem hlavných postáv, a tiež mi vypadli niektoré časti deja, preto by som to odporúčala čítať za sebou
čítať o Divom lese z prvej časti bolo náročné, no Ríša tieňov bola ešte horšia, už to bolo asi príliš prekombinované, príliš poprepletané a zbytočne veľa úloh pre hlavných hrdinov, proste zbytočne natiahnuté
omnoho radšej som čítala úseky, ktoré boli z pohľadu Redy, hlavnej hrdinky prvej časti, aj Nei a Solmir boli fajn, ale bolo to náročné ....
celkovo to bolo dobre vymyslené, tá pointa, ako zachrániť Les, Ríšu, sestry a vlastne kráľovstvo, to sa mi páčilo, lenže prišlo to až na konci, no vlastne tým sa to aspoň celé dosť výrazne vylepšilo a nemala som z príbehu taký neurčitý pocit, či ma to baví alebo ani nie
a som rada, že som to nakoniec celé prečítala
a máme tu znova iné fungovanie vampírov, vlkolakov a ľudí
všetky tri "entity" v podstate žijú v rámci jednej spoločnosti, no majú spolu vždy nejaké nevysporiadané účty a tak medzi nimi sem-tam prebiehajú nejaké konflikty
aby tomu bolo zabránené, tak sa do iného teritória posielajú vždy nejaké zálohy, buď ešte ako deti, alebo aj ako manželky, prípadne len nejaká osoba, dôležitá pre svoju spoločnosť
a tu prichádza Misery, vampírka, ktorá slúži ako záloha, najprv ako dieťa strávi 10 rokov v spoločnosti ľudí a potom ako nevesta putuje k vlkolakom
ako dieťa nemá veľmi na výber, otec ju tam proste pošle, lebo následníka má v podobe jej brata, ako nevesta by aj protestovala, no keď sa dozvie, koho manželkou má byť, súhlasí .... stratila sa, totižto, jej najlepšia priateľka, človek, a ako posledný zápis vo svojich novinárskych poznámkach mala meno alfu vlkolačej svorky .... a tak Misery začína "vyšetrovať"
samozrejme, všetko sa skomplikuje, Misery si myslí jedno, svojou naivitou /nie hlúposťou / ako keby nechcela pochopiť isté súvislosti, ktoré sú úplne okaté .... toto sa mi ale páčilo, ako aj napriek všetkým náznakom, Misery stále nevedela, čo je vo veci
ja som bola spokojná, príbeh je vyslovene romantický, erotická chémia medzi hlavnými hrdinami bola opísaná úplne super, no neskoršie erotické opisy možno nemuseli byť až tak výrazné, ale autorka chcela asi poukázať na rozdiely medzi vampírom a vlkolakom, na ich kompatibilitu a všetky tie veci okolo
postavy sú sympatické, vtipné rozhovory medzi nimi boli spestrením a ako sa hovorí, ak dáte do knihy milé malé dieťa, úspech je väčšinou zaručený ...
toto bolo také milé, tak rozprávkovo milé
príbeh nebol nejako výrazne výnimočný, ale tie postavy boli ..... museli ste si ich obľúbiť a to nielen hlavné, ale aj vedľajšie, ich vtipné rozhovory, podpichovanie a hádky boli naozaj fajn
autorka veľmi dobre opísala ich prerod na niekoho iného a ani ste nepostrehli, kedy sa z ustráchaného dievčaťa stala odvážna bojovníčka a z krutého a drzého vyhnanca pomocník s príšerami, dokonca aj tie vedľajšie postavy sa príbehom menili a z niekoho, kto sa obával, že ho Alessa zabije a nemal záujem o pozíciu spasiteľa sa stali priatelia
dejovo ten príbeh nie je nejako výrazne dynamický, vlastne sa tam nič také nedeje, ide skôr o pochopenie, ako to tam funguje a celkovo prípravu na hlavný boj proti príšerám v závere príbehu, každý musí pochopiť svoju úlohu, ktorá je v tomto prípade úplne iná, ako to bývalo zvykom v minulosti ostrova
tento prvý diel je v podstate uzavretý, nekončí to úplne otvorene, takže sa dá čítať aj samostatne, lenže kým niečo sa uzavrelo, nastali aj iné, otvorené konce a tie sa budú riešiť asi v druhej časti, ktorú si určite budem chcieť prečítať
som z toho príbehu nadšená mne sa to veľmi páčilo, aj keď ... celé to bolo úplne dopletené, niekedy nelogické, absolútne vymyslené, ako keby bez konceptu, že teraz sem dám toto a teraz toto ... no a práve to, je na celom tomto príbehu to najlepšie, je to to pravé fantasy
už kniha Caraval od autorky sa mi páčila, ale toto asi viac, asi preto, že je séria celá dokončená a dozvedela som sa všetko až do konca
Evangeline je naivné 17ročné dievča, ktoré nevie, komu veriť a komu nie /veď ani ja, ako čitateľ, som to nevedela/, vzhľadom na kopec zvratov, zmien v deji, zmien v charakteroch ďalších postáv, nič tam nebolo, čoho by sa dalo chytiť, nič, proste každý "hral" len za seba a sebecky /v podstate/ Evangeline využil ... a ona každému uverila, lebo chcela, chcela im veriť, lebo stále dúfala v svoj šťastný koniec ... ale nebolo to v zlom, tie ostatné postavy ju mali rady, lenže nikto vlastne nebol ten, za koho sa vydával, autorka to menila jedna radosť
Jacks ..... Princ sŕdc .... tá správna "záporná" postava, to bol teda hajzlík, cynický, sebecký, sarkastický, zjavil sa vždy na správnom mieste, v ten správny moment .... no rozhovory medzi ním a ostatnými postavami stáli za to, ja som sa veľmi zabávala
neboli priatelia, neboli zaľúbenci, proste len každý niečo od toho druhého chcel a tak spolupracovali, ale ani to vlastne nie je správny výraz, samozrejme, že to vyústilo úplne inak
aj keď príbeh sa nejaví ako romantický, stále tam o tom rozprávajú, každý chce niekoho iného ako má, postavy prichádzajú a následne o nich nie je žiadna zmienka, aby sa neskôr do deja vrátili, je tam neskutočné "erotické" napätie
autorka vymyslela zaujímavý svet, zaujímavý príbeh a celkom dobré vyústenie, celým príbehom sa nesie vždy nejaká kliatba /a nie len jedna/ a tiež príbeh o Lovcovi a líške, ktorý je obľúbenou rozprávkovou baladou hlavnej postavy, len tam chýba záver a Evangeline nevie, ako sa to skončí, smrťou alebo odkliatím ? ako sa teda skončí tej jej príbeh ?
ak si chcete prečítať príbeh, ktorý nemá žiadne pravidlá ... kde sa dvere objavujú len tak v priestore a dostanete sa nimi všade ... kde sa zámky otvárajú krvou toho správneho "kľúča" ... kde je kráľovstvo, v ktorom sa stále všetko oslavuje ... kde je kliatba na každom rohu a každý je nejako zakliaty ... kde sú veľmi milé postavy ... kde neviete, kto je kto ... o obsahuje celkom zaujímavé a múdre myšlienky .... kde, kde, kde .... ja určite odporúčam
čakala som niečo iné ....
príbeh bol celkom fajn, aj keď tá myšlienka sa mne osobne nepozdáva, vymazať si spomienky, či už smutné alebo ... teda hlavne asi tie ... lenže aj tie robia z človeka to, čím je
v podstate sa príbeh vyvinul do niečoho iného, ako by som čakala, vôbec nebol romantický, o postavách sa dejom dozviete stále nové veci, a pre mňa boli viac a viac nesympatické a správanie dospelých mi prišlo veľmi detinské a nezodpovedné
neľutujem, že som to čítala, tá myšlienka je zaujímavá, z jednej strany, ale druhý krát by som knihu už nečítala
moderné spracovanie knihy Búrlivé výšiny
tak tu mám trošku problém s porovnaním pôvodného príbehu, nakoľko si ho nepamätám podrobne, takže myslím, že autorka si zobrala len základnú myšlienku a toto nové spracovanie poňala trošku inak
príbeh je rozdelený na dve časové línie, kde vystupujú aj dve hlavné hrdinky a ich príbeh sa prelína, pričom na konci knihy sa spojí
Chelsea bola celý život presvedčená, že jej matka zomrela a len náhodou sa dostane k fotkám a listom, kde sa dozvie, že jej matka zmizla
preto sa zbalí a odchádza ju hľadať na adresu, kde matka v mladosti žila
tu nachádza jej denník, z ktorého sa dozvedá príbeh lásky svojej mamy
no a tento príbeh, to je príbeh Catherine /z Búrlivých výšin/ a tu sa dostávame k pôvodnej knihe, k príbehu zakázanej lásky a jej následkov
no myslím, že pôvodná kniha nemala taký záver, ako je podaný v novej verzii a aj preto sa príbehy odlišujú