Dolik13

Pokud má kniha přes 600 stran, musí autor přinést tak skvělý příběh, aby Vás kniha neustále bavila, a to není nic jednoduchého. První třetina knihy s Wolfgastem a Amy mě strašně bavila. Jenže pak z ničeho nic kniha přeskočí a vy si připadáte, že čtete úplně jinou knihu. Mluvím o části v kolonii. V té chvíli mé nadšení naprosto opadlo a mě to přestalo bavit. Seznamovaní se s novými hrdiny, novým místem, a tak... no jednoduše řečeno mě to nevtáhlo. Kniha je strašně dlouhá, místy zbytečně roztažená a tak náhlý a razantní skok podle mého nepomohl.

Od tohoto autora jsem původně četl Den, kdy jsem se naučil žít a kniha ve mě nezanechala nikterak velký dojem. A teď už vím proč. Tyto knihy totiž nesmíte jen tak číst, musíte je vnímat. Musíte vnímat a chápat smysl každé věty a mně se to s touto knihou podařilo. Trápil jsem se dlouho rozchodem a tato kniha ve mně něco zanechala. Nedokážu říct co, ale je to rozhodně něco pozitivního. Myšlenka knihy je velmi silná a dostala mě. Mrzí mě, že kniha je velmi krátká, ale velmi se mi líbila.

To, že je to psáno velmi jednoduchou formou mi vyhovovalo, jelikož jsem předtím četl TO od Kinga, a to mi věřte, že je to velmi náročná kniha. Byl jsem překvapen, že hlavní zápletka byla "v podstatě" prozrazena už v půlce knihy, a další překvapení už pro čtenáře nejsou tak šokující. Nicméně mě kniha bavila, a i postavy Anny a Marca mně přišly zajímavé. Detektiv i sousedi byli dosti v pozadí, snad proto nechápu příliš název a spojitost této knihy. Za dva dny přečteno, můžu doporučit. :)

Bohužel, knihu jsem dočíst nedokázal. Nedokázal jsem se aklimatizovat na styl vyprávění autora. Nevěděl jsem, zda postavy něco skutečně říkají, nebo si to jen myslí.Často jsem se v tom ztrácel
Nemluvě o tom, že první třetina knihy je opravdu nudná a nic zajímavého se tam neděje. V polovině knihy jsem se vyloženě nutil ke čtení, ale strach jsem nepocítil ani jednou. Musel jsem to vzdát, nevím zda mi "Kingovky" přirostou k srdci.

Na knížku jsem narazil tady. Nestalo se mi, abych nějakou knížku přečetl jedním dechem za dva dny. Naprosto fantastické, jsem nadšený, jak si autor pohrál se slovy. Často mi naskakovala husí kůže, kapitoly nebyly roztahané, děj byl neustále napínavý a rozhodně se hned vrhnu na další knihu od tohoto autora.

(SPOILER) Chtěl jsem si přečíst nějaké zajímavé fantasy, které není tak extrémně populární a musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapený!
Zajímavý svět, skvěle vypsané charaktery, tři příběhy, které se následně propletou v jeden celek. Příběh nemá žádné slepé místo a neustále se něco děje, takže Vás to nutí číst a číst. Příběh Arlena byl určitě ten nejzajímavější.
Co bych vytkl je to, tak to je milostný vztah mezi Leishou a Arlenem. Přišlo mi to nelogické, urychlené a bez logiky. Trošku jsem bojoval i s proměnou Arlena v naprosto nekompromisního "osvoboditele' bez špetky citu a člověka, co vypadal, jak kdyby v životě neuměl mluvit s lidmi.
Nicméně celkově vzato to byla parádní jízda a už se těším na druhý díl.

(SPOILER) Pokud jste četli od Barkera V jejím srdci svět se tříští, tak uvidíte možná až moc podobností s touto knihou. (Dívka s nadpřirozenými schopnostmi, po jejím doteku lidi umřou, je krásná, tajemná, jeden chlap ji je posedlý). Přišlo mi, že v mnoha věcech se kniha podobá. Stejně tak i tentokrát jsem vlastně více než 300 stránek vůbec nevěděl o čem ten příběh vlastně je a jaké bude rozuzlení.
Nicméně, co je třeba říct, tak to, že se to čte prostě skvěle. Po každé kapitole jsem měl nutkání číst dál a dozvědět se něco víc. A i přesto, že mě hlavní postava O'Briana nepřišla nikterak sympatická, i přesto, že konec mi přišel trošku přepálený a neuspokojivý, tak jsem byl spokojen.
Barker je totiž jistota skvělé knihy a když se propojil s jiným autorem, (Omlouvám se, ale do teď jsem ho neznal :D) tak jsem se na knihu dost těšil.
PS: Nevěřte všemu, co vidíte.

Tak tohle teda ne. Musím jít proti většině, ale tohle byla naprostá tragédie. Od Lapeny už mám něco načteno a vím, co čekat. A očekával jsem zajímavý thiller, který tu evidentně dle hodnocení nadchl hodně lidí.
Ale bože, to byla taková nuda! Jak moc jsem si přál smrt všech postav, včetně detektivů, kteří byli naprosto, ale naprosto nezajímaví a evidentně i tupí. Příběh se zasekl v jednom bodě a když už jsem si říkal, že by aspoň ten konec mohl být zajímavý, tak to skončilo naprosto tragikomicky.
Nevím, jestli to bylo nějakým mým zrovna psychologickým rozpoložením, či co, ale tato kniha ze mě udělala nepříliš šťastného čtenáře a způsobila mou frustraci z toho, že ne všechny zdejší dobře hodnocené knihy jsou zároveň i dobré knihy. Už nikdy víc!

Začátek působil slibně, ale nazývat tohle nějakým sci-fi je hodně nadnesený. Námět zněl fajn, prvních dvacet stránek bylo taky fajn! Jenže pak....
Se z toho stala naprostá slátanina z červené knihovny. I když autorka píše poutavě, číst na zbylých 400 stránkách to, jak se ženy snaží dostat do vesmíru... to fakt není nic pro mě.
Pod žánrem sci-fi si prostě představuju úplně něco jinýho. Tady jsem se doslova nutil k tomu, abych tu knihu dočetl. Další díl si rozhodně nepřečtu a především chlapům tuhle knížku nedoporučuju.

(SPOILER) Bylo to příjemné překvapení. Thillery v letadle mám rád a tady musím říct, že si to všechno hezky sedlo. Četlo se to dobře, napětí stoupalo i postavy byly celkem zajímavé. Jedná se o lehce nadprůměrnou knihu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o prvotinu autorky, tak ji hodnotím pozitivně, ale....
WTF! Co to bylo za tu pasáž s tím stadionem? To bylo tak naprosto trapný a komický, že jsem tu knihu chtěl vyhodit a zapálit, protože takhle šílený patos o hrdinství snad není ani v céčkových filmech. To bylo fakt mimo a dost mě to naštvalo.

Kdybych tuhle knihu četl v době vydání, rozhodně bych dal plný počet a skákal nadšením. Už jsem přečetl spoustu knih, které byly na způsob příběhu Hunger games, avšak paradoxně samotné Hunger games jsem přečetl až teď.
A to je důvod, proč nemůžu dát plný počet. I přesto, že se to čte skvěle, děj se neustále vyvíjí a hlavní hrdinka je charismatická, vyvolávala to ve mně přeci jen pocity, že je kniha spíše pro mládež a snad nejsem zvrácený, když napíšu, že mi tam chybělo více brutality, krve a soubojů. Nemluvě o občasné naivitě některých postav.
V konečném součtu se ale jedná svým způsobem o revoluční dílo, které se snaží napodobit spousta autorů, ale všichni ví, kde to začalo. Těším se na další díly.

(SPOILER) Za to, že je to prvotina autorky dávám nakonec 4 hvězdy, i když bych jinak dal asi jen tři. Kniha měla spád, příběh mám podsouval jednu otázku za druhou, na které jste dychtivě chtěli znát odpověď. I postavy byly poměrně zajímavé a charismatické. (Alespoň hlavní hrdinka a její roztomilá dcera) Nicméně....
Ten příběh je v konečném součtu strašně překombinovaný a málo uvěřitelný. Trápilo mě dost nelogičností a zvláštní chování určitých postav.
I když děj pomalu a jistě směřuje ke svému finále, po konečném rozuzlení necítím nějaké nadšení, které by dle mého dobrá kniha měla mít.
Ale ano, thiller to rozhodně je a když autorka vydá další knihu, určitě si ji rád přečtu a porovnám s touto prvotinou.

O knize jsem nevěděl nic, dostal jsem ji zdarma, a tak jsem se na ní vrhnul. V průběhu knihy jsem přemýšlel, zda se jedná o horor, thiller, či detektivku, ale nakonec se z toho vyklubal průměrný thiller s naprosto nezajímavými a nesympatickými postavami. Ano, prostředí je zajímavé, autorka píše atraktivním stylem, nicméně celkový pocit z knihy je takový, že za týden už si z knihy nebudu pamatovat vůbec nic. Kdybych věděl, že má kniha takto vysoké hodnocení, tak by moje zklamání bylo asi o to větší.

Pro mě tedy velká nuda. Poslouchal jsem audioknihu, která se sice dobře poslouchala, ale celkově to pro mě byl béčkový příběh se zajímavými postavami, ale jinak obyčejnou, nudnou zápletkou. Za týden už si z knihy nebudu pamatovat bohužel nic, nezanechala ve mně žádnou stopu, a proto musím dát tak nízké hodnocení. A to Backmana mám rád. Tímto si ke ale nezískal.

V půlce odloženo, takže nebudu dávat hodnocení, jelikož by to nebylo objektivní. Po skvělé knize: Úzkosti a jeho lidé jsem chtěl zkusit nějaký thiller a když jsem zjistil, že se tomu věnuje i Kepler, neváhal jsem.
Jenže.... Dějová linka mě bavila pouze ta v reálném životě a vzhledem k tomu, že se děj odehrává převážně na "druhé straně", tak mám problém. Vůbec mi nesedí ten styl čínského přístavu a života v čínské čtvrti. Do knihy jsem se nutil, avšak neustále mi utíkají myšlenky jinam, a tak knihu odkládám a možná někdy v budoucnu se k ní třeba vrátím, ale spíše ne.

Rozhodně nejsem člověk, který by všechno zkritizoval, naopak. Snažím se najít vždy něco pozitivního, ale tahle kniha, to je jedno obrovské peklo. Jak si vůbec někdo může dovolit to nazvat jako kombinaci IT a Stranger Things?
Tahle kniha totiž nemá vůbec nic,co by Vás mohlo zaujmout. Strašné postavy, naprosto mind-fuck příběh, který musel vymyslet opravdu někdo, kdo nemá všech pět pohromadě. Nic nedává smysl, autor píše nesmírně nezáživným dojmem a celkově jsem se na konci knihy tak smál, tak moc smál proto, že jsem téhle ubohosti věnoval svůj čas. Nevím, kdo je Adam Cesare, ale je to první autor, jenž skončí na mém knižním Black listu. Od něj si určitě už nikdy nechci nic přečíst. A zároveň mi doporučuji, ať si najde jiný koníček a netrápí nás svými příběhy.

(SPOILER) Tak tohle mě velmi zklamalo. Z tohoto smutného období už mám načteno skutečně dost. Čekal jsem, že tato událost, která není tak známá, dokáže svým příběhem zacloumat s mými emocemi a já budu s husí kůži brečet a budu šokován katastrofou neskutečných rozměrů, jenže.....
Na konci knihy nemám žádné pocity. Nedokázala ve mě vzbudit totiž nic. Postavy, seč byly zajímavé, byly pro mě převážně ploché bytosti. O to víc jsem čekal, že se mnou hne samotná katastrofa, tedy potopení lodi, ale opět nic. Vše se událo strašně rychle, bum, bum a najednou konec? Achjo, tak tady to všeobecné nadšení nesdílím. Nesedl mi ani styl přeskakování z jedné postavy na druhou a rádoby snaha o drama, kdy na celé jedné stránce máte jen jednu větu. V konečném součtu tak kniha zeje prázdnotou a je velmi krátká. Podruhé si ji již ale určitě nepřečtu.

311 stránek a musím říct KONEC. Zajímavý námět dle mého ničí nesmírně dlouhá délka knihy a poměrně těžký jazyk s dlouhými souvětími. V knize je spousta jmen, takže je poměrně dost těžké se zorientovat. A i přesto, že se mi to četlo relativně dobře, tak je na mě Temné léto strašně roztahané a zdlouhavé. 664 stran narvaných stran textu nemusí být na škodu, avšak je hodně těžké udržet pozornost čtenáře a tady se v to v mém případě nepovedlo.

Rozhodně to není takový průser, jaký dle hodnocení knížka je. Líbil se i námět i přebal, a tak jsem si knihu koupil. Musím říct, že se mi líbil styl vyprávění, bohatá slovní zásoba i psychologický pohled na vývoj postavy. Co knihu ale sráží, tak je extrémní předvídatelnost. Rozuzlení, které tu je, už jsem viděl a četl tolikrát, že pro mě kniha neměla žádný výrazný moment překvapení a závěr mi tak přišel takový průměrný. Je to škoda, protože se z tématu dalo určitě vytřískat víc!
PS: Na závěr musím smeknout před švédskou literaturou. Země, velká jako my a má tak velkou zásobu skvělých a světových autorů. Je škoda, že naše literatura nemá ve světě příliš velké jméno.

Možná to není špatná kniha, ale srovnání s Hrou o trůny mi přijde hodně přes čáru. Na knihu asi nejsem správně naladěný, nicméně přibližně ve třetiny knihy s ní končím.
Postavy mi přišly strašně ploché, nedokázal jsem si k nikomu získat cestu, ačkoliv mi je jasné, že je to divné tvrzení, zvlášť, když jsem knihu nedočetl.
Jenže kniha si mě prostě nezískala. Dvě hvězdičky dávám proto, protože věřím, že třeba jednou tomu dám ještě šanci a dočtu to. V téhle chvíli ale tenhle příběh není rozhodně nic pro mě.
EDIT 9/2023
Aniž bych to věděl, tak jsem si knihu znovu půjčil a vůbec jsem si nepamatoval, že jsem ji četl.... No, hodnocení níže:
Za mě tedy zklamání a velká nuda vzhledem k vysokému hodnocení. Ačkoliv postava hlavního hrdiny byla poměrně zajímavá a charismatická, tak samotné zasazení příběhu mě vůbec nenadchlo. Přišlo mi, že čtu stránku za stránkou, ale děj se téměř nikam neposouvá. Čekal jsem na nějaký moment, který by mě ke knize připoutal a já se nemohl odtrhnout.
V poslední třetině knihy už jsem v podstatě jen listoval a začal jsem se tak nudit, že jsem ji ani nedočetl a to, že nevím jak to dopadlo, mě ani netrápí. Za pár dní naprosto zcela zapomenu i na těch pár momentů, které si z knihy pamatuju.