DominaCZ komentáře u knih
Nostalgie.
Ač jsem stará, vyvolalo to zase to co tehdy, protože já ráda bažiny, mlhy,čvachtání divných zvířat a obří hady.
Kouzla tu jsou sice říkanky, ale protože je to pro malý dětičky, snese se to.
Tenhle první díl je, jak už to bejvá, nejlepší.
Má pro mě atmosféru, jakou nemá ani Oksa, ani Potter nebo Podzemí a jiný "dětský" knížky, kde se objevují mrtvoly a popisy hrůzných smrtí, se kterými bojují malá děcka.
To je totiž fakt, který nechápu. Kouzla jsou jedna věc, záhady druhá, naznačení zla třetí ...ale pro děj založený na boji 10-ti letých děcek s někým, kdo svý dětský učně záměrně nechá utopit, ukope je k bezvědomí, nechá je umřít v bahně a ještě jim vezme kromě duše i tělo a podobně se chová i ke zvířatům, moc pochopení nemám. Tohle jsou věci, který by tam být nemusely.
Děcko na základce ( - + 11 let, jak je uvedeno v bližším zaměření) by asi nemělo číst o vysátým učňovi, ze kterýho zbyla jen slupka s kůží, o jeslích kde se o mimina ukradených děcek nestarají, ani o dospělým hajz*ovi, kterej se jako vybělená kostra plouží bažinou apod.
Jinak mě už víc než vytáčí neustálý srovnání s Potterem...chápu že on byl boom a spousta autorů "to chtěla taky", ale sakra to jako veškerá fantasy co tam vyšla musela být buď druhý on nebo mít shodné děje a nápady?? (Jako tady-had, opuštěné děcko kluk chudák, zmetek čaroděj co se plouží, pátrá a koná hrůzy... trapný)
No, anotace mne namlsala.
Historická fakta a děj v kožešinových skupinách mě nezajímal.
SPOILERY
Dychtivě jsem přeskočila na napadení a časy poté. Chvíli se mi to líbilo, dokud v jednu chvíli neležel rozerván zcela bez sebe, a o odstavec dále byl už zpola vyléčen, protože už je to přece 12 dní.
Co se dělo těch 12 dní ?! Kde je popis??
Tady jsem začala cejtit něco nereálnýho a divnýho a stránky dál mi to potvrdily.
Začalo to místem, kdy si totálně poškozenou končetinou (měla jsem zlomený rameno takže dobře vím že s tím prostě nehnete, natož abyste se o ni opírali když se plazíte) dokázal udělat batoh, jenž si hodil na rozervaná záda. Wau!
Poté na tom byl už vlastně skvěle, protože házet balvanem velikosti lidské hlavy dokáže jen zdravý člověk, stejně jako lámat o kmen opět těmi kameny větve.
Číst jsem přestala v okamžiku, kdy tou rukou dokázal rozmašírovat hada kamenem a zlomit hodem balvanu bizoní žebro, ale o odstavec níže naříká, že tou rukou přece nevládne - to si poněkud protiřečí.
Děj toho filmu je i s verzí jak se to natáčelo volně na internetu, takže pokud nechcete číst, zkoukněte to. On ten film je totiž odlišný, takže byla chyba toto porovnávat.
Takže za mě ne, je to přehnané.
Je to prostě přírodní Superman a ten mne irituje, proto nízké hodnocení.
Zklamání. Je to škoda, protože jako historický fakt je to silné, ale zpracoval to špatně.
Já dám odpad ne pro tu podstatu že je to Švejk zfilmovaný jak ho známe, ale že takhle kniha je právě to, jak ho neznáme.
Knihu film okopíroval, takže tam jsou repliky slovo od slova přesné, takže nepřekvapí.
To, co je navíc, jsou tuny stran plné násilí, vulgarit, hnusnému chování ke zvířatům no a protože jsme ve válce, tak miliony stránek o nicneříkajících rozhovorech.
Velká spousta řeči je taky v němčině a vojenské hovorové řeči, takže lidé nemusí všemu rozumět.
Dítě školou povinné by asi nemělo číst o ustřihlých psích uších, zčernalých mrtvolách v "sanatoriu simulantů" apod., že?
Myslete si co chcete, ale Švejkem je pro mě ten film a ne tenhle hnus, kde se Hašek ještě obhajuje, že psat vulgárně prostě bude.
Vykreslil tam všechny jako trotly a tak si muselo zahraničí o nás myslet pěkný věci.
Prostě ne, hnus.
Jak píše Malin-bezpointové řádky o ničem.
Příkladem první povídka o stopě uprostřed zasněžené planiny-deset stránek se vede rozhovor dvou týpků, kde se šlépěj vzala, kdo ji udělal, jestli ji prozkoumat mají nebo ne.
Chodí dokolečka a když se stopa ukáže i mezi jejich šlépějemi, i když s nimi nikdo nešel, dojdou k šokujícímu poznání, že si z nich někdo střílí a tak povídka končí tím, že se každý rozejde na opačnou stranu.
Sorry tak to fakt ne.
Čekala jsem, že jde o nějaká moudra. Ano šlo o moudra. Moudra o jejím oblíbeném tématu: kterak byla příšerně chudá a sama se vyšvihla v milionářku díky psaníčku v kavárnách.
Je to takové to JSEM BOHATÁ, ALE VŮBEC MĚ TO NEPOZNAMENALO-JSEM Z LIDU JAKO VY !
Nezapomene své úspěchy samosebou připomenout a dělá, že dětičkám postačí jedno pouhé chtění.
Tohle jako proslov by mi bylo spíš něco jako sebepropaganda, která jim asi moc nedá, protože ta slova jsou spíš o NÍ, me o životě okolo.
Sem tam nějaký ten žertík alá pojmenovala jsem smrtijedy po kámoších (všimněte opět narážka na sérii Pottera) jsou příjemnou obměnou (ironie) a těm lidičkám do budoucna moc dají.
Prostě musela knižně vydat i tohle aby se vidělo jak báječná je.
Zknižnit proslov jsem ještě neviděla, proto mě to ani nenadchlo.
Pán se velmi rád chlubí sám sebou a slova hned v úvodu o tom, jak moc přispívá na charity nebo jak moc je přístupný jiným sex.orientacím či národnostem člověka tak akorát v zárodku otráví.
No prostě ... to nebyla kniha pro mě.
Jak bylo řečeno - dnešní realita matek, které děcka nezvládají, ani to prádlo nezvládnou vyprat (asi pozbyly faktu že pračka pere sama) a nezvládnou tak nějak nic.
Ta kniha je o ženské, která nezvládne najít klíče od auta, věčně ztrácí kreditky a má bordel v autě, prostě taková F.Hecková - pořád dělá nereálý trapasy, nikomu to nevadí a manžel ji za to ještě miluje, což mě prostě vytáčí.
*Útržky děje-SPOILERY
Již úvodní žertovná scénka s vychlastáním kontaktních čoček, jež jsou vysoce přilnavé a spolknout by moc nešly, čtenáře navnadí a ukáže mu, že v podobně debilném duchu plném "vtipných" zážitečků to bude pořád.
Nabídnu další: tříleťák, s nímž jde za učitelkou, ch*ije (pardon, ale nejde mi to napsat jinak) do odpaďáku, který ona dá do kabelky. Když si toho učitelka všimne, řekne že to je přenosný nočník. Táta-její kámoš odběhne a přinese z jiné třídy odpaďák a tím je vtipná scénka dokončena.
Další: před školkou bůhvíproč stojí nějaká celebrita chlap a tříleťák mu poch*ije nohu. On se nezlobí a s naší mámou pokecá. JEN s ní, jak jinak žejo.
Dál:Při pokecu s Tátou-kámošem drží v ruce fruko a najednou ho zmáčkne tak, až to brčkem vlítne jemu do oka. Nezlobí se na ni.
A poslední ťafka: jede s Tátou ve svým zabordeleným autě a on se napije z lahve, kde je špinavá tekutina. Co to asi je? no MOČ, kam zas močil ten tříletej. Je tam už bůhví jak dlouho ale jeho vůbec nezarazí ten smrad žejo...
*KONEC
takže od této "vtipné" scénky jsem s tou knížkou švihla.
Neschopné matky to bude neskutečně bavit.
Ty normální a soudné to leda tak nas... protože pokud je někdo takhle neschopnej, neměl by se tím vůbec chlubit.
Ne, nedokážu na to koukat s jakýmsi nadhledem.
Mě bordeláři a zmatkaři neskutečně vytáčí.
Fantasy věci jsou fajn, ale ne když vezmete Maye, Vikingy,dungeony,verlybí zpěvy a to vše umístíte do Karibiku...fakt ne.
Čtivé, ale hloupoučké.
*iritující nesmysly jako třeba slovo POLICIE, které se v té době jistě nevyskytovalo, apod.
Mnohé je tu řečeno.
I to šlo, ale bylo to i natahovaný, nicneříkající, takže chvílemi zbytečný.
Autorka hekala nad faktem, že má sedět na zadku a něco napsat-ach jaká dřina!
K tomu uvařit jedno jídlo a probrat s děckem sykavky pro logopedii? Nezvladatelné, je obětí rodinného života, protože je ŽENA.
Prostě hrotila běžné situace, které neustále prokreslovala, jak sama psala, hysterickým ječením na dcery, přičemž sama nebyla schopna sbalit den předem ani pár tašek na dovolenou.
Ať už to byl přehnaný žert nebo realita, takové neschopné blběny alá Frankie Hecková mi jsou protivný.
Pokud je takhle neschopná i v reálu, tak to teda nemám slov.
První půlka otřesná, poté se to od toho lynče trochu zlepšilo.
Ten námět je jak ze Silent Hillu (atak na občany uschované v kostele apod.)
Nicméně je to tak naivní hloupost, že by to mohl někdo zfilmovat, zajímala by mě zreálněná verze té "hrůzy".
Puberťáci byli hnusní a to bičování jsem jim přála.
Mně se rozblikala varovná kontrolka hned na první stránce, když jsem našla na druhém řádku větu BABY SE MI PROSTĚ LÍBĚJ.
Dále tam byla slova jako DŽÍNEČKY, DŽENTLASOVÉ a BRSALÁT.
Tyhle kecy mi k 31-ti letýmu týpkovi prostě nesedí, vytáčí mě stejně jako děj vůbec a když si vezmu fakt, že liniii matky nechápu-to mohla být knížka zvlášť- tak i ta jedna hvězda je moc, no ale odpad nedám.
Jak tu už kdosi psal, ta ženská byla otravná. Hrotila nehrotitelné.
Začátek, kde se dospělí lidi hádaj o polivečce nebo jiným chodu, kterej ale ona nežere, takže jako ať jí kouká přinýst tu NUDLOVOU POLÍVKU !!!, byl fakt jak děcka na písečku, jenže právě při tomto se jedná o tu náhle vzplanuvší lásku a celou krásu dotvoří náhlá proměna pubošky v úžo mladou dámu.
Receptem byl obyčejný brownies, takže se dá pozitivně hodnotit leda tak obálka a květinky.
Jednou jsem si tyhle romance alá kníže vs. poddaná zkusila a tušení mě nezklamalo.
Ač čtivé, tak přece jen hodně jednoduché, ale pro romantičky to je nádhera, takže jim to doporučuju.
Panímáma by zasloužila pověsit za ty zažloutlý špičáky na vrata od chlíva do průvanu.
Reálná, většinou beznadějná, plná všeho, co se v životě může stát v jedné vteřině.
Trochu mi jen překáželo nadšení a horování pro ten kraj.
Nechtěla jsem popisy ranních luk a oparu na podzim, který je všude stejný, ač V.J. říká že u nich je výjimečný.
"Autorka sarkasticky líčí řevnivost a faleš, většinou mezi psavci či lidmi kolem televize"... to je lež.
Ta knížka je o fňukání, že vypravěčce nikdo nechce vydat román, později ani televizní scénář.
Je to sice možná pravdivé o stavu šoubyzu, ale psané neatraktivní formou, takže mě osobně to spíš odrazovalo.
Ano, několik let se paple na místě, odpověď nemá a když je smlouva na spadnutí, nikdo se neozve.
Jasně, tak to bývá ... ale proč o tom psát knížku s nesympatickými postavami ?
...mně se to prostě nelíbilo.
Ta kniha se má jmenovat ZÁVIST V ŠOUBYZU, to by alespoň nebylo zavádějící. Závisti tam moc není, je to spíš pocitové z těch odmítnutí a nulové šance prorazit nebo zaujmout.
Ano, je to profesní pocit, ne celorepulikový ukazatel místních obyvatel.
I by to šlo, ale dost se to točí dokolečka v bezvýznamnostech.
Spoilerové kousky!
Kniha vylíčila stárnoucího muže jako někoho, kdo, jak se říká, ošu.til a opustil, protože si v tom liboval, jak dokazují četné vzpomínky-té minulosti je tam pomalu víc než děje, takže se dozvíme že to poprvé dělal ve 14-ti a že jedna cudná děva ho u toho kousala tak, že měl tvář i prostěradlo od krve-je zázrak v tom stavu ještě moci utěšeně tělesně konat, že?
Pán byl prostě borec, ale i ha*zl - když měl modřinu, trápil za to zvířata a házel hmyz do ohně...
Byl také velmi zručný-věčně zakopával a válel se anebo, chtě v hotelu narovnat křivý obraz, šťouchem ho pokřivil ještě více.
Iritující postavy byly jak Lisa, tak jeho dcera. Lisa-sousedka odmítavě sebevědomá- "nic si neslibuj" - její hlavní hláška, protože si myslela, že když s ní náš děda chce pobýt, že ji hodlá tělesně sou(lo)žit,což náš děda už nechtěl.
Jeho dcera? Na nakopání do .... ano tam. Malý důvod: hovoří s ní ve svém karavanu a když se zeptá na její život, ona ho UDEŘÍ, až z něj crčí krev. Normálně by člověk buď vyslal zpětným rázem tu k*ávu k zemi, anebo by byl v šoku, ale on si nos podržel kapesníčkem a omluvil se dceři, že se jí teda vyptávat nebude a pořád byl fit a ještě ji šel vysekat z lochu.
Tu knihu čtěte, pokud chcete číst chátrajícího neurvalce se zázračnými schopnostmi.
Vidím to stejně jako Luciáš a ti, co dali menší hodnocení a hovoří o zklamání.
Ta kniha není tajemná, je přitažená za pačesy až to bolí, žádnej ultraboom to "tajemství" není a je dost natahovaná patláním se na místě při rozhovorech např. s tím bráchou- že mu koupí mobil, ale on ho nechce. Ona mu ho přesto koupí a on jí za něj ani nepoděkuje, strčí do kapsy a když mu volá, nebere jí to. Ona sto dalších stran dumá proč to asi dělá. I když ví, že ho svou návštěvou otravuje, stejně zas za ním leze. Ví že nemá čumět do krabic, ale stejně to udělá a pak se sto dalších stran diví. Prostě zbytečný kecy okolo.