DzordanoChruno
![Válka o zadnici Dona Emmanuela Válka o zadnici Dona Emmanuela](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/5163/valka-o-zadnici-dona-emmanuela-ZM1-5163.jpg?v=1606058960)
Napísané výborne, zasvätene. Škoda len tých psychedelických pasáží (levitácia, všadeprítomné mačky, vzkriesenie španielskeho vojska, ...).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Klaunovy názory Klaunovy názory](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/8694/klaunovy-nazory-8694.jpg?v=1235472981)
Smutná kniha, melancholická, na dlhé upršané jesenné večery. S pohárom červeného vína. Hlavný hrdina je čistá duša, v tom si všetkých získa. Na počudovanie je to síce nemecká kniha, ale bez akejkoľvek vulgárnosti. Ak je tu spomenutý sex, tak len ako synonymum lásky. Zvrhlosť, ktorá sa tak hojne vyskytuje v súčasnej nemeckej kultúre, zjavne prišla až neskôr. Možno práve ako dôsledok necitlivosti a vyprázdnenosti, ktorých nástup je tak dobre opísaný práve v tejto knihe. Inak, bál som sa, že to skončí samovraždou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rukopis Karla Velikého Rukopis Karla Velikého](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181490/rukopis-karla-velikeho-181490.jpg?v=1384067976)
Prvoplánové a naivné ako detská omaľovánka. Obrysy sú jasne dané (nadčlovek agent Bavlnka má IQ 250, pamäť ako Alexandrijská knižnica a reflexy Chucka Norrisa, skríženého s mambou čiernou), celý dej je následne iba plynulé vykresľovanie jeho hrdinstiev krikľavými farbičkami. Jedna kniha od tohto autora sa ešte dá zvládnuť (napísané je to dobre); no druhá už nudí.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Já, robot Já, robot](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246/ja-robot-qig-246.jpg?v=1554044248)
Kniha pozostáva z 9-tich poviedok, z ktorých má zmysel čítať iba tri:
1. Robbie - bravó, konečne nejaká emócia, u Asimova totálne nedostatkový tovar
8. Důkaz - napísané jednoducho, ale pútavo
9. Konflikt nikoli nevyhnutelný - pomerne nudné, ale so zaujímavou pointou v závere.
Ostatné poviedky sú buď zdĺhavé, nezáživné, alebo napísané štýlom stredoškoláka. Unavujúce dialógy a nikam neplynúci dej, v závere rýchly zvrat a nepresvedčivá pointa, to všetko pôsobí ako urážka čitateľa, nie ako kniha zo zlatého fondu literatúry. Prečítal som ešte 3 Nadácie, ale všetko je slabé, s Asimovom končím. Ak toto malo byť kultové dielo, tak potom ja uznávam iný kult. Howgh.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Druhá Nadace Druhá Nadace](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40565/druha-nadace-697-40565.jpg?v=1557343187)
O čosi lepšie ako predchádzajúce dva diely, ale stále nuda. Prvá tretina knihy sa konečne detailnejšie venuje charakteristike postáv a partia "kto je väčší manipulátor" zaujme. Lenže skončí príliš skoro a začína časť knihy podobná prvým dvom dielom. Spústa postáv, často veľmi zbytočných: načo sú tam, keď na ne po pár stranách autor zabudne? Veľkolepé navnadenie na začiatok vojny, no zrazu skok a je po nej, postavy už iba pri cigáre rozoberajú dôsledky. Postavy sú nesympatické, mená sa pletú, vývoj situácie nelogický. Lebo Seldonov plán. Autor sa ani nepokúša vysvetliť, ako by technicky mohli veci v budúcnosti fungovať. Každá kapitola začína akoby od nuly, s novými postavami. V závere sa to zčasti poskladá, ale už je vám to jedno. Navyše, ani v jednej z troch kníh nie je ani štipka humoru, ani náznak citu. Dojem z knihy: bezfarebný umelý chlad. Končím, čítať ďalšie knihy z tejto série je stratou času.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg?v=1566546993)
Spojlery!
Kniha rozpráva príbeh sympatickej Elizabeth, ktorá nemôže ani vystáť nepekného, pyšného, odmeraného a samoľúbeho Darcyho. Bez zaváhania odmietne jeho dvorenie a vyhýba sa mu. No v momente (a teraz sa dobre držte!), keď náhodou navštívi jeho panstvo a uvidí všetko jeho bohatstvo, začne si uvedomovať jeho vynikajúce vlastnosti, charakter a dobrosrdečnosť :-))) Pripomina mi to až vulgárny reklamný billboard firmy Klenoty, ktorý visí v Bratislave: "Kde sú prachy, tam si láska cestu nájde!" Keby som mal istotu, že to Austenová napísala s úmyslom zosmiešniť túto ženskú "flexibilitu", dal by som plný počet hviezdičiek. Skôr mám ale pocit, že to nebol zámer, ale neúmyselné vyzradenie "tajomstva", či vlastne súčasti ženskej DNA :-) Ale možno som len naivný a takýto zvrat je hlavným pilierom každej knihy z Červenej knižnice (toto je prvá, ktorú som čítal).
Kniha je inak napísaná výborne, vtipne a je pozoruhodné sledovať, ako sa ľudia vyjadrovali pred 200 rokmi. Forma sa zmenila, no obsah zostal :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Černá krabice Černá krabice](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/3013/cerna-krabice-xCQ-3013.jpg?v=1543217211)
Veľmi dobre vystavaný príbeh. Horrory moc nečítam a nepoznám (toto sa ku mne dostalo náhodou) a chápem, že pre znalcov oboru tam môže byť zopár klišé a rušivý happyend, mne to však sadlo a nielen ako celok, ale aj detaily. Prvá časť bola skutočne mrazivá a páčili sa mi niektoré obrazy (duálne psy), hlbšie zamyslenia, sondy do duše děd-metalistu, či opis návštevy v záhrobnom svete. Road "movie" priniesol zmenu atmosféry. Záver bol za mňa v poriadku - upokojujúci. Príjemné prekvapenie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stručná historie času Stručná historie času](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15915/strucna-historie-casu-YqL-15915.jpeg?v=1587231973)
Hawking začal pútavo, polopaticky, ak bolo cieľom priniesť zaujímavé informácie laickým čitateľom, darilo sa mu sprvu dobre. No potom sa autor odtrhol z reťaze, pridával pojmy a teórie, ktoré boli a sú z roviny sci-fi, možno dokonca až fantasy. Neupieram vedcom snahu porozumieť svetu, ale mám pocit, že sa jedná o preteky, kto tú zázračnú všeobíjmajúcu teóriu objaví prvý, čo vedie k smiešnym, až fantaskným a nepodloženým teóriám a záverom. Viac sa mi v tomto smere pozdáva Karl Sagan. Pozn: vsuvky a doplnky prekladateľa ma dosť rozčulovali, bez nich by sa mi kniha páčila viac.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Valérie a týden divů Valérie a týden divů](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15888/valerie-a-tyden-divu-15888.jpg?v=1242892811)
NEnaZVAL by som to dobrou knihou, skôr dobrou prílohou k anamnéze od psychiatra. Čítať túto knihu je asi takým potešením, ako vŕtať sa v hnisavej rane vidličkou. Autor píše zvrhlo, urážlivo a povýšenecky ku všetkým naokolo, vadí mi najmä ten disrešpekt ku starobe. Niektoré veci mi skrátka ku "krásnej" literatúre nikdy nesadnú. Nezval mal asi hormón, alebo bral silný matroš, keď napísal takýto brak. Ale je to autor zjavne nedotknuteľný, aj komentátori nižšie, ktorí píšu, že sa im kniha až tak nepáčila, alebo jej moc nerozumeli, dávajú často 4 hviezdičky... Smiešne, hodnotenia na tomto portáli nemajú moc výpovednú hodnotu. Takže za mňa ODPAD, navyše vysokooktánový.
![Nebezpečný plán Nebezpečný plán](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68480/nebezpecny-plan-1eg-68480.png?v=1619876923)
(SPOILER) Flynn bol majster thrilleru, ale tentokrát je to krok vedľa a skôr červená knižnica. Ani hladké splnenie misie v Iraku nepôsobí hodnoverne: jeden strýco, čo obsluhuje výťah, vydá pri namierenej pištoli 3 atómové bomby... Prestrelenie stehna šéfovi Mossadu nejakým americkým hrdlorezom za blahosklonného schválenia prezidentom USA je už len trápnym výsmechom logike.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kobra Kobra](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77138/kobra-77138.jpg?v=1314168205)
(SPOILER) Námet je pomerne naivný - dobrák US prezident rozpúta celosvetovú vojnu proti kokaínovej mafii, lebo sa rozľútostil nad osudom slúžkinho synovca... Aj začiatok knihy je pomalý, takmer polovica diela je venovaná siahodlhým prípravám na akciu - už z toho je zrejmé, že samotná vojna nebude dlhá - nie je veľmi o čom písať. Ale kopec faktografických údajov, široký záber autora aj polopatistický štýl písania (nikto sa v deji nestratí) sú plusy, ktoré robia dielo veľmi pútavým. Bál som sa, že to skončí happyendom, ale autor milo prekvapil, za čo by som dal aj najvyššie hodnotenie. No záverčný osud Kobru zase z kvality knihy uberá, takýchto hrdinov - padlých anjelov - nechceme. Podľa mňa to nebolo nutné, na vytriezvenie z pátosu stačil tento odsek:
"Protože už to není ta země, které jsem jako mladý přísahal věrnost. Dnes je zkorumpovaná a prodejná, slabá, a přitom namyšlená, oddaná
obézním a hloupým. Už to není moje země. Nic mě k ní nepoutá, žádná poslušnost."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Před tváří Amonovou Před tváří Amonovou](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84361/pred-tvari-amonovou-qgG-84361.jpg?v=1575117888)
Vadili mi nekonečné a zbytočné opisy, do každej situácie autor vložil spústu balastu, ktorý som musel preskakovať, aby som knihu neodložil nedočítanú. Pomerne jednoduché čítanie, autor na základe pár faktov, ktoré si našiel v knižnici, vytvoril dosť obšírnu knihu plnú vaty, v ktorej sa žiaľ dokopy nič nedeje.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pan Gwyn Pan Gwyn](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270566/pan-gwyn-OBQ-270566.jpg?v=1446615836)
Neviem, či je nosná myšlienka natoľko objavná, aby stála za toľké kváziumelecké a pseudointelektuálne omáčky. Nezbavil som sa pocitu, že je to plytké a autor sa nevie dostať hlboko do podstaty, až na dreň. Napísané je to však pekne, citlivo, oceňujem, že bez náznaku vulgárnosti. Čo mi však zvrhlé príde, je neuveriteľné rýpanie sa v sebe samom, hľadanie až mikroskopicky nepodstatných pocitov, od ktorých závisí naše šťastie, či život; a to z pohľadu Gwyna, ale najmä postáv, ktoré si dali zhotoviť portrét. Príde mi to ako choroba našej doby.
Hodnotenie? Ak si neviete rady, predstavte si, ako by hodnotila vaša prababička. Tá to mala v hlave ešte v poriadku.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bílá cesta Bílá cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/3785/charlie-parker-bila-cesta.jpg?v=1724741882)
Viac psycho a fantasy ako detektívka. Číta sa to výborne, ale výhrady mám k Angelovi a Louisovi, ktorí su vždy zázrakom pripravení tam, kam sa prirúti nepriateľ. A premisa, že zabíjať pre dobro či pomstu sa môže, je zvrhlá. Chcelo by to viac rozumu ako emócie, potom by to bolo dokonalé dielo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vražedná povaha Vražedná povaha](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/3787/charlie-parker-vrazedna-povaha.jpg?v=1724749115)
Zaujímavé myšlienky najmä v úvode knihy, pútavý thriller. Potom trocha pritiahnuté za vlasy s "nesmrteľnosťou" a všestrannosťou p. Pudda, aj tých pavúkov a mŕtvol bolo zbytočne veľa. Ale aj tak a napriek mizernému prekladu dávam 4*. Výborný komentár: Honajz.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kramerová versus Kramer Kramerová versus Kramer](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21435/kramerova-versus-kramer-OXR-21435.jpg?v=1577429904)
Vecné, neprikrášlené, presvedčivo popísané peklo. Ťažko uveriť, že kniha je iba fikciou a nie je napísaná podľa skúseností z vlastného života. Tomu hovorím Pán spisovateľ.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stín kapradiny Stín kapradiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/5645/stin-kapradiny-5645.jpg?v=1293454274)
Tak už viem, čo je balada. Desivé, skľučujúce, no zarámované do krásnej prírody. Niekedy je Vám chlapcov ľúto (spomienky na domov, sny o nenaplnenej láske), vzápätí chcete, aby ich rýchlo chytili a potrestali (pri napadnutí krajčírky). Nádej na záchranu v sebe živia, no na pozadí počujete tikať hodiny spravodlivosti...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zpráva od nebožtíka Zpráva od nebožtíka](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50978/zprava-od-neboztika-50978.jpg?v=1288824655)
(SPOILER) Celé to pôsobí ako naivné snívanie adolescentky o nečakanej výhre kopy peňazí, o dobrodružnej prestrelke, únose luxusným lietadlom do sídla miliardára v exotickej krajine (chýba už len znásilnenie chlpatou poloopicou, opravujem, blondínom), pričom hlavná hrdinka nakoniec všetkým brilantne prejde cez rozum. Kniha od ženy, pre ženy, typicky nemužská detektívka. Čítať sa to síce dá, ale nie ako krimi, lež ako červená knižnica, kde sa skôr riešia sny o dvorení a zranenia od bývalého. Je to čisto ženský, žiaľ, absolútne banálne podaný svet, kde všetci naokolo sú hlupáci a jediná hlavná hrdinka je pekná, šikovná, citlivá a temperamentná. Ak máte menej ako 12 rokov, alebo vyoperovanú polovicu mozgu, bude sa vám to páčiť. Inak to dočítate iba so sebazaprením.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Rovnou mezi oči Rovnou mezi oči](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22143/rovnou-mezi-oci-22143.jpg?v=1246726428)
Zaujímavá kniha, okrem nosnej napínavej línie sledujeme aj vznik a vývin manželskej krízy. Až v tejto knihe (a to som ich od neho prečítal veľa) mi autor ukázal, že sa vie pozrieť aj do ženskej duše. Ten kontrast medzi pocitmi blondýnky a myslením vojaka ma bavil. Vytkol by som iba divný záver a autor sa tiež mohol viac povenovať Timoteovi, nie je vysvetlené, ako môže byť raz taká bábovka a inokedy ostrý muž.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak natáhnout na skřipec Jak natáhnout na skřipec](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22145/jak-natahnout-na-skripec-22145.jpg?v=1246726570)
V rámci žánru dokonalé dielo. Výborná detektívka, čistý štýl, stará škola. Škoda, že sa už také nepíšu. Zo súčasných severských, nemeckých alebo i slovenských pokusov je mi ťažko. Chase dokázal napísať geniálne dielo aj bez vulgarizmov, sexu, fekálu či uletených zvratov v deji. Zaráža ma, že túto knihu čítalo a hodnotilo tak málo ľudí a taký priblblý Fritzekov Pacient je na roztrhanie s 90%-mi percentami... Smutné.