EliskaD EliskaD komentáře u knih

Prašné víry Prašné víry Roger Smith

Na přebalu knihy se uvádí citát Knuta Rasmussena: "Drsnější než všichni Seveřani dohromady." Nevím kolik pan Rasmussen četl severských thrillerů, protože knihu Prašné víry považuji jako jejich slabý odvar. Ano, střílelo se. Střílelo se hodně. A tekla krev. Hodně krve. Ale řekla bych že to nebylo nic, čím by měl být pravidelný čtenář thrillerů (zejména severských) otřesen.

25.01.2022 4 z 5

Nejkrásnější staré mapy Nejkrásnější staré mapy Zdeněk Kučera

Krásné barevné mapy v brožovaném sešitě ve velikosti A3. Některé mapy jsou ve velikosti A3 jiné jsou přes dvě strany ve velikost A2.
Kniha je sešitá jako běžný školní sešit, takže kdyby chtěl někdo mapy skutečně vyjímat, musí sponky rozevřít a celou knihu rozebrat. Navíc u map, které jsou přes 2 strany, je každá polovina na jiném listu (kromě středového listu samozřejmě). Znamenalo by to tedy listy spojovat k sobě. Myslela jsem, ze toto bude vyřešeno trochu lépe… Jako listovací kniha to funguje dobře, ale pak by to klidně mohlo mít trochu skladnější formát.

14.01.2022 3 z 5

Lovec očí Lovec očí Sebastian Fitzek

Brilantní dílo. Překvapivé, znepokojivé, děsivé, napínavé, morbidní a také velmi emotivní. Kniha má vše co má mít, ani o špetku více či méně. Fitzek opět zaválel.
Kniha je pokračováním Sběratele očí, nikoliv pouze další volně navazující samostatný příběh. Čtěte tedy popořadě, protože v případě této série je to opravdu důležité.

19.07.2021 5 z 5

Cizinec Cizinec Harlan Coben

Cizince bych nenazývala thrillerem. Knize rozhodně více sedí zařazení do žánru román nebo dokonce literatura pro ženy. V závěru jsem možná i proto podvědomě očekávala happy end, který by završil celé pozvolné vyprávění. Ale chyba lávky. Jo aha! On je to vlastně thriller! Pojďme do toho tedy nacpat nějakou akci, ať se kniha může klasifikovat i jako thriller a najít si více čtenářů, kteří by o knihu jinak nezavadili. Nechci tím říct, že by to bylo špatné, to vůbec ne. Autor umí velmi čtivě a jednoduše psát a nabídnout čtenářům oddechovou četbu, jejíž průběh není rušen množstvím akčních scén. Byla to má první kniha autora a dalším dílům se vyhýbat nebudu. Jen pořád přemýšlím, jak souvisí obálka knihy s příběhem?

27.06.2021 3 z 5

Slaďák Slaďák Philippa Rice

Tento komiks opravdu dostává svého názvu. Sladké, milé, s krásnými černo-bílo-červenými ilustracemi. Spíše než ke čtení je to kniha k prohlížení obrázků, které potěší oko. Velmi málo textu, skoro žádný.

23.04.2021 4 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Neoriginální, příliš jednoduché a navíc bez toho, aby si čtenář podle nějakých náznaků a indicií mohl ve svých myšlenkách tvořit vlastní detektivní pátrání. Vraha jsem sice neodhalila, přesto mi odhalení bylo tak nějak jedno. Vysvětlení sice uspokojivé, ale žádný aha moment to nebyl. Celkově takové nemastné, neslané. V paměti nezůstane.

15.04.2021 2 z 5

Poezie umělého světa Poezie umělého světa Jiří Materna

Neuvěřitelné, že je možné vytrénovat počítač na generování básní. A navíc nejen smysluplných, ale i velmi zdařilých a mnohdy úsměvných.

SPRAVEDLNOST
na tvou dekadentní duši
ráno i v poledne
bůh má připravenou kuši

30.03.2021 5 z 5

Oběť Molochovi Oběť Molochovi Åsa Larsson

Velice napínavé počtení příběhů ze současnosti i z minulosti. Velmi čtivé, napínavé, celé velmi dobře vypointované a do sebe zapadající. Vynikající kniha, dle mého nejlepší z celé série. A také jedna z nejlepších severských krimi, které jsem četla.

25.01.2021 5 z 5

Prolitá krev Prolitá krev Åsa Larsson

Za mě nejslabší kniha celé série. Autorku mám ráda, vyhovuje mi její rozvolněný styl vyprávění na pomezí mezi detektivkou a románem. Líbí se mi jak umí vykreslit jednotlivé postavy i přírodu chladného severu. Mám však pocit, že zde bylo vyšetřování vraždy jen okrajovou záležitostí. Příliš napětí nečekejte.

14.01.2021 3 z 5

Hlavolam Hlavolam Håkan Nesser

Opravdu ztráta času. Knihu jsem měla na dovolené a neodložila jsem ji jen kvůli tomu, že jsem neměla jinou. Postavy nesympatické, příběh ve kterém se nic neděje, vyšetřování se neposouvá...

14.01.2021 1 z 5

Myšlenkový graf Myšlenkový graf Tony Buzan

Velmi útlá knížečka, která popisuje faktory, které způsobí, že si něco lépe zapamatujeme, resp. také spíše jak můžeme koncipovat naše prezentace / proslovy, ale i třeba marketingové kampaně apod., aby byli zapamatovatelnějšími. Kniha není nijak objevná, ale je hezké to mít shrnuto na jednom místě v tak tenké knížce.

29.08.2024 4 z 5

Fosilie Fosilie Michal Kašpárek

Poslouchala jsem četbu na pokračování od rádia Wave (zkrácená verze). Na poslech k úklidu dobrý, pokud bych to však měla číst, nevím, jestli bych knihu neodložila nedočtenou. Námět zajímavý, ale zpracování takové plytké. Mnoho čtenářů vyzdvihuje humor a ironii, já jsem se však při poslechu nijak zvlášť nepobavila. Je však možné, že kvůli zkrácené verzi mám pokřivený názor.

29.08.2024 3 z 5

Přežila jsem Tinder Přežila jsem Tinder Sandra Sudrich

Hodně příhod poutavých, část z nich i humorných, špetka i s pointou.

16.05.2024 3 z 5

Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Marie Phillips

Zaujala mě představa gamebooku, který má jiný než fantazy námět. Škoda, že provedení nebylo úplně dějově promyšlené. Kniha patří do výprodeje, kde jsem ji ostatně také za cenu 29 Kč našla.

13.02.2024 2 z 5

Sex Pistols: Chci bejt sám sebou Sex Pistols: Chci bejt sám sebou Dave Simpson

Excelentní biografie se spoustou fotografií i tak akorát textů o partě neposlušných, drzých kluků, kteří udělali rozruch všude kam přišli. Velmi poučné shrnutí vzniku, vzestupu i příliš rychlém rozpadu této obscénní a provokativní kapely formou, která neunudí. Bravo. Moc jsem si to užila i sluchem při poslechu nejen přímo Sex Pistols, ale i dalších kapel, o kterých v knize padla zmínka.

13.02.2024 5 z 5

Dítě... A co teď? - 100 triku francouzské výchovy Dítě... A co teď? - 100 triku francouzské výchovy Pamela Druckerman

Velice jednoduchá, řekla bych až primitivní kniha o výchově. Americké autorka vychvaluje ve 100 bodech francouzskou (evropskou) výchovu. Pro české čtenáře však nenabízí nic zvlášť objevného.

"Ano, i ve Francii seženete kuřecí nugety, rybí prsty a pizzu. Děti si je však dávají jen příležitostně, rozhodně pro ně nepředstavují každodenní stravu (totéž platí pro hranolky)."

13.02.2024 2 z 5

Důvěrnosti z kuchyně Důvěrnosti z kuchyně Anthony Bourdain

Zpočátku mě téma velmi chytlo, zajímalo mě, jak funguje restaurační kuchyň, jak spolu kuchaři spolupracují, jak je možné připravit různá jídla pro stejný stůl ve stejnou chvíli a jak to celkově chodí v této branži. Jenže s přibývajícími (nebo vlastně ubývajícími?) stránkami se příběh stal velmi repetitivním a to už moc velká zábava nebyla.

14.12.2023 2 z 5

Cirkus Abrafrk Cirkus Abrafrk Daniil Charms (p)

Pár světlých míst to mělo... Ale většina příběhů vyzněla tak nějak do ztracena a bez pointy. Děti nejspíše budou mít problémy příběhy chápat a jako dospělou mě to opravdu nebavil

09.01.2023 3 z 5

První rok života První rok života Miroslav Matoušek

Kniha psaná stylem otázka, odpověď. Téměř jako by to byl záznam rozhovoru v ordinaci (“…předepíši vám na to léky…”). Informace jdou členěny podle věku.
Pan Matoušek je dle svých doporučení zastáncem studeného odchovu. Doporučuje např. vyvarovat se chování a houpání děťátka (které nazývá děckem). Lékařské informace super, výchovné jsem začala přeskakovat, protože se cítím být milující rodič a ne vedoucí ve výcvikovém táboře.

13.10.2022 3 z 5

Živočichopis Živočichopis Miloš Macourek

Touto knihou jsem se navrátila do dětství a do dramaťáku, kde jsme mnohé z těchto zvířecích povídek zpracovali do delšího pásma. Živočichopis je kniha pro děti a jako dítě jsem příběhy jednotlivých živočichů hltala a nasmála jsem se u nich. Zábavnost jednotlivých povídek však nemohu nyní dospěláckou optikou ocenit tak jako tomu před lety.

16.08.2022 5 z 5