ErikaJ ErikaJ komentáře u knih

Srdce z ledu Srdce z ledu Jitka Ludvíková

Po dlouhé době parádní detektivka, u které do poslední chvíle netušíš, kdo je vrah.

12.11.2023 5 z 5

Moje máma Jana Brejchová Moje máma Jana Brejchová Tereza Brodská

Vynikající zpracování, poutavé vyprávění, množství fotografií z natáčení i soukromí, velké písmo. Prolínání vyprávění Jany Brejchové a následné vyjádření se k věci z pohledu její dcery, autorky této knihy. Co opravdu oceňuji, je upřímnost Terezy Brodské, která vztah mezi maminkou a sebou nepřikrášluje a vše popisuje tak, jak to v tu dobu cítila. Neměla to časti vůbec jednoduché. Kniha je nejen obsahově velmi povedená, ale i vizuálně.

17.09.2022 5 z 5

Lastočka Lastočka Jitka Závodná

Příběh psaný v krátkých odstavcích, popisující život jedné rodiny, do které zasáhl komunismus a nacismus, politické procesy a bezpráví. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem letos přečetla a zároveň jedna z těch mála knih, na které budu ještě dlouho vzpomínat a jejichž děj mi zůstane dlouho v paměti. Takový nápor různorodých emocí jsem při čtení dlouho nepocítila. A což teprve ten konec!! Ten tedy byl!!!

14.09.2022 5 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Skvělá česká detektivka, která má spád hned od počátku a udržuje čtenáře v napětí až do konce.

18.06.2022 5 z 5

Spálená křídla Spálená křídla Karla Kubíková

Anděla měla těžké dětství, což asi negativně ovlivnilo její povahu. Je zahleděná hlavně do sebe, nepociťuje lítost s ostatními, neumí dávat najevo lásku, stále myslí jen na své zájmy, které upřednostňuje nad rodinou. Nicméně její životní příběh je velmi zajívamý od samého začátku, a kdyby měla knížka o dalších 400 stran víc, vůbec bych se nezlobila. Velmi povedená kniha!!

05.01.2021 5 z 5

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Já prostě styl psaní této autorky mám ráda. Strohé, věcné a všeříkající. Není potřeba víc natahovat kapitoly...Člověk pochopí vše.

02.11.2020 5 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Knihy pana Hájíčka se mi líbí čím dál víc. Autor dokáže perfektně popsat myšlenky a pocity hlavních postav, že se do nich člověk při čtení úplně vcítí. Cítila jsem ten vztek a pocit bezpráví jako kdyby se to dělo mně samotné. Představa, že bych měla přijít o dům a pozemky kvůli elektrárně, je strašná. Hana bojovala až do konce, i když to byl předem prohraný boj, ale nevzdávala se a vytrvala, a tak by to mělo být. Smutný, ale pěkný příběh.A teď jdu na Selský baroko.

19.09.2020 5 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Kniha se četla dobře. Byla poutavě napsaná, žádné dlouhe rozepisování a protahování děje. V určitých částech vyprávění se mi sice zdálo, že příběh nemůže být reálný, ale nejspíš měl Lale víc štěstí, než ostatní, kteří se v Osvětimi nacházeli. Za mě ****

01.06.2019 2 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Krásně napsáno, lehce čtivé. Knížky p.Svěráka mě vždycky pohladí po duši...

10.11.2018 5 z 5

Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Zajímavý detektivní příběh. Chválím autora i za to, že jsem téměř celou knihu netušila, kdo je vrah. Skvělý čtenářský zážitek mi akorát kazila přemíra postav a jmen.

05.06.2021 4 z 5

Divočina Divočina Cheryl Strayed

Knížka o hledání a překonání sebe sama, o odproštění se od svých chyb, o odpuštění si a smíření se se smrtí maminky. Nádherná knížka!!! Četla jsem jedním dechem a myslím, že si ji ráda za čas nebo v době, kdy mi také nebude lehko, ještě jednou přečtu.

23.09.2019 5 z 5

Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Výborná kniha! Vysloveně jsem se vždycky těšila, až k ní budu moci zasednout a zjistit, jak se dál vyvíjel život Františka a Karla. Ti chlapíci mě okamžitě přirostli k srdci. Byli čestní a stateční, přestože toho tolik nenamluvili. Knížku jsem měla půjčenou z knihovny, ale pravděpodobně si ji pořídím do své knihovničky, protože si ji určitě budu chtít ještě přečíst. Všem doporučuji!

28.03.2019 5 z 5

Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Velmi se mi líbilo prolínání skutečných událostí a příběhů lidí, o kterých jsem v souvislosti s živelnými pohromami četla nebo slyšela v televizních zprávách, s mysteriózním románem.

14.11.2023 4 z 5

Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Na knížku jsem narazila náhodou. Je určena mládeži, ale i já jsem si opravdu s chutí početla a dozvěděla se tak víc o lidech s autismem a Aspergerovým syndromem. Příběh je vyprávěn očima sestry autistického chlapce. Život s ním není jak pro ni, tak maminku vůbec jednoduchý, ale i tak chlapce obě zbožňují a snaží se předcházet situacím, které mu záchvat způsobují. Jak už zde bylo psáno, nejen život S AUTISTY, ale i život AUTISTY musí být náročný, těžký.Oni sami si ten život ale nevybrali a nemohou za to, že potřebují přesný řád, stejné zvyky atd. Určitě nestojí za odsuzování, posmívání či zesměšňování. Cítím hluboký respekt před lidmi, kteří mají v rodině někoho s podobnou poruchou a kteří se o něj dokáží s láskou postarat. Jste úžasní!!!!!!

02.07.2021 5 z 5

Mukl Mukl Petra Čeřovská

(SPOILER) Po dočtení této knížky jsem si říkala, že budu muset přehodnotit svoje bodováni tady na DK, protože vždy, když se mi knížka opravdu líbila, dávám 5 hvězdiček. Ale pak jsou knížky, které jsou naprosto dokonalé, ještě lepší než ty s hodnocením pět a já bych potřebovala treba šestku. Kdepak šestku!!U Mukla klidně desítku!!Protože ačkoli se mi některé pasáže četly těžce, protože krutost komunistů neznala mezí, nemohla jsem přestat číst...Obdivuji sílu a vůli obou bratrů přežít, ale ještě víc smekám před Vladimírem, který dokázal odpustit nebo spíš pochopit bratrovy činy, které je následně oba dostaly do takového pekla. Zároveň je mi smutno z toho, že za války bylo na českém lidu pácháno zvěrstvo nacisty, a po válce jsme se toho stejného, ne-li horšího dočkali od našich vlastních lidí. A také si říkám, nevytrpěl ten Vladimír za života už dost bolesti? To musel tolik trpět i při umírání? A ti, co ho tak nelidsky ve vazbě týrali, trpěli taky, když umírali? Je Bůh nebo nějaká spravedlnost? Po dočtení této knížky se vám bude v hlavě honit spoustu otázek a rozporuplných pocitů a určitě na ni budete dlouho vzpomínat

08.03.2021 5 z 5

Mama milovala Gabčíka Mama milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Již jsem četla více knížek na téma atentátu na Reinharda Heydricha, takže jsem čekala, že už vím všechno a že si knížkou atentát v paměti jen prostě kapku oživím...Nestává se mi často, že se mi při čtení stáhne hrdlo lítostí, a tak knížku musím na pár vteřin odložit, rozdýchat to a opět začíst číst...U této knihy to bylo často, neboť autorka píše tak neskutečně věrohodně a silně...Nejvíc mě dojala pasáž, kde popisuje, co se asi muselo odvíjet v myšlenkách mladých lidických chlapců, když na ně mířili zbraněmi a jim se chtělo ještě tolik, tolik žít. Mám doma i autorčinu prvotinu na kterou se těším, ale musím si čtení teď proložit něčím veselejším. Nicméně, kniha je úžasná a doporučuji
ji všem, kterým je toto téma blízké.

18.04.2020 5 z 5

Veselí Veselí Radka Třeštíková

Vzhledem k časté kritice této knížky jsem čekala průměrné čtení, ale nakonec musím konstatovat, že se mi tato knížka ze všech knížek Radky Třeštíkové líbila nejvíce. Nejen, že se mi četla jedním dechem, ale zároveň jsem se pobavila a dokonce ukápla i nějaká ta slza... Za mě skvělé oddychové čtení!!!!

28.09.2019 5 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Tato knížka dokazuje, že někteří čeští autoři umějí napsat opravdu krásný a poutavý příběh, od kterého se člověk nemůže odtrhnout. Báječně propracovaný román vyprávěný z úhlu více postav, zajímavé téma. Do poslední chvíle jsem netušila, jak kniha skončí. Za mě opravdu poklona paní spisovatelce. Moc jsem se pobavila a jistě opět někdy přečtu. Těším se na Běsu.

05.03.2019 5 z 5

Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Jiří Sankot

Jedna z těch knížek, při jejímž čtení cítíte vděčnost za dobu, ve které žijete, v čem bydlíte, co vlastníte, a dokonce jste šťastni i za Vaše starosti, které se Vám v porovnání s tím, čím si lidé za války procházeli, zdají tak směšné a malicherné.

09.05.2023 5 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Knihy Jakuby Katalpy mám moc ráda. Jen u této knížky jsem se zpočátku ztrácela v postavách. Chvílemi jsem nevěděla, na koho se soustředit. Spoustu krátkých odstavců, mnoho jmen, které se již neopakovaly a tak jsem nevěděla, na koho zaměřit větší pozornost a kdo bude pro děj příběhu důležitý. Postupně jsem se zorientovala a od té doby jsem četla knihu jedním dechem a těšila se na rozuzlení toho, jak to vlastně s Konrádem a jeho matkou bylo...

14.07.2021 4 z 5