Evaho73 Online Evaho73 komentáře u knih

Osamelé levíča Osamelé levíča Amelia Cobb

Knižku sme čítali spolu s mojou dcérkou a bolo to veľmi milé a zábavné čítanie, ako stvorené pre malé začínajúce čitateľky. Text bol jednoduchý, zrozumiteľný, dobre čitateľný a hlavne pochopiteľný, čo sú momentálne pre nás asi najdôležitejšie kritériá. Odporúčam napr. ako čítanie pre matky s dcérami.

07.02.2023 5 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Kniha ponúka dva odlišné príbehy o preplnenej samote, o sklamanej nádeji, o neschopnosti vyhrať, ale aj nezlomnú vôľu nevzdať sa a sú prerozprávané očami postáv, ktoré vidia realitu bez ďalších ilúzií.
Osobne mi kniha priniesla síce trochu frustrujúci, ale kvalitný čitateľský zážitok.

05.02.2023 5 z 5

Anti-přítel Anti-přítel Penelope Ward

Taká klasika z tohto žánru, pri ktorej mi bolo sympatické, že z časti rieši aj život dieťaťa s Downovým syndrómom. Páčil sa mi citlivo opísaný vzťah matky k dcére obdarenej chromozomom naviac, ktorej postihnutie sa snažila brať ako niečo prirodzené...
Za mňa práve tento aspekt odlišuje túto knihu od žánrovo obdobných, a zároveň núti čitateľa uvažovať aj o hendikepoch nášho ľudského pokolenia.

02.02.2023 4 z 5

Labyrint tajností Labyrint tajností Linda Castillo

Keďže v tejto časti Kate prekonáva aj mačku, ktorá ma deväť životov, prijala som svoje vnútorné rozhodnutie: "Túto sériu budem hodnotiť obdobne ako hodnotím ženské romány, t. j. ako rozprávku pre dospelých."
To znamená, že odteraz hodnotím iba čitateľskú atraktívnosť, ale nie reálnosť.
Takže tento diel u mňa opäť získava 5* = super rozprávka pre dospelákov.
:-)))

31.01.2023 5 z 5

Já jediná jsem přežila Já jediná jsem přežila Lauren Elder

Keďže som čítala autentický príbeh, neodpustila som si použiť google.
Našla som si obrázky nielen hlavnej predstaviteľky Lauren Elder, ale predovšetkým originálnu tlačovú fotografiu z miesta havárie lietadla.
Na základe tohto som si lepšie vedela predstaviť opisy miesta leteckej havárie a strastiplného návratu späť do civilizácie v podaní samotnej Lauren.
Pri čítaní som niekedy riešila dilému, ako by som sa zachovala ja na mieste Lauren ? Na základe tohto som dokázala tolerovať aj jej občasný egoizmus, ktorý mi potom dával iný zmysel, lebo je bližší ľudskej náture. Nakoniec vďaka nemu prežila a to by nedokázal hocikto.
Oceňujem, že dokázala podať tieto udalosti autentický a bez prikrás, hoci to u mnohých mohlo spochybniť a pošramotiť jej  charakter.

29.01.2023 5 z 5

Pláč Pláč Helen FitzGerald

(SPOILER) Pri tejto knihe sa akosi neviem odosobniť a nestranne ju ohodnotiť. Stále mám pocit, akoby v príbehu bol potlačovaný ten pravý materský pud a s ním spojená bezhraničná materská láska u oboch hlavných predstaviteliek.
Viem pochopiť to správanie sa matky predtým, ale už menej chápem to správanie potom. Viac neprezradím.
Príbeh má spád o tom žiadna, zmena perspektív a manipulácia robia svoje, ale...
Niečo mi tam nesedelo, možno ten neustály smútok a prázdnota, ktorú som pociťovala počas čítania.

27.01.2023 3 z 5

Čas mezi šitím Čas mezi šitím María Dueñas

Námet tejto knihy má veľký potenciál, ale mám dojem, že autorka to celé pokazila príliš rozsiahlym popisným štýlom, ktorý ubral na dynamike a vystupňovaní jednotlivých dejových línii.
Osobne som mala problém aj s hlavnou postavou, charakter ktorej si akoby udržiaval odstup od čitateľa.
Na každý pád oceňujem autentické historické kulisy, ktoré spolu s niektorými reálnymi historickými postavami aspoň zčasti pridávajú na celkovej kvalite.
Suma sumárum najzaujímavejších je cca prvých 300 strán, a potom to už ide celé niekam do stratena...
Škoda, lebo takto to bolo pre mňa skôr úmorné ako zaujímavé čítanie.

24.01.2023 3 z 5

Jarmarečník Jarmarečník Vlastimil Vondruška

Zmenou kronikára sa zmenila aj perspektíva prerozprávania osudov jednotlivých členov rodinného klanu. Oproti prvým dvom dielom, kedy som bola úchvatná umením sklárskeho remesla a všetkým s tým súvisiacim, je tento diel zameraný skôr na vzťahy medzi postavami. Z toho dôvodu sa mi tento diel páči o kúsok menej, ako tie predchádzajúce. Toto však neuberá na atraktívnosti celej série a už sa teším na ďalší diel.

21.01.2023 4 z 5

Muž mých snů Muž mých snů Penelope Ward

Od tejto knihy som nemala veľké očakávania, a naozaj bolo to rýchle, jednoduché a oddýchové čítanie, ktoré ma trochu vytrhlo z momentálneho čitateľského bloku.
Príbeh má typickú zápletku "najlepší priateľ môjho brata" a je trochu bolestivý, lebo sa v ňom rieši smrť rodičov a s ňou spojené okolností a následky. Nič prevratné nečakajte, čítala som už lepšie žánrovo obdobné knihy.

17.01.2023 3 z 5

Slzy pouště Slzy pouště Halima Bashir

Slzy púšte. Aký príznačný názov má táto kniha, ktorá je náročná na čítanie, ale poskytuje reálny obraz o dianí v sudánskom Darfúre za posledné desaťročia.
Najskôr ma fascinovali opisy jednoduchého a v niektorých smeroch až primitívneho života v tejto oblasti, a zároveň som obdivovala, ako málo stačilo ľuďom ku šťastiu, alebo ako si dokázali pomáhať, či prejavovať vzájomnú úctu a uznanie.
Zdanlivá idyla sa medzi členmi jednotlivých kmeňov začala rúcať vládou podporovanou brutalitou a násilim, ktoré prerástli až do genocídy...
Táto kniha je svedectvom jednej statočnej ženy, ktorá dokázala pomáhať obetiam prenasledovaným režimom a zabojovať za svoje presvedčenie aj na vzdory tomu, že sa sama stala jednou z množstva prenasledovaných obetí. Pri čítaní som i ja vyronila slzy nad slzami púšte.

14.01.2023 5 z 5

Sestřičky a jejich tajná přání Sestřičky a jejich tajná přání Donna Douglas

Za mňa veľká paráda a asi zatiaľ najlepšia časť zo série. Helen je moja najobľúbenejšia postava a neskutočne som si užívala jej postupné prebúdzanie sa z letargie, do ktorej upadla po smrti jej prvého manžela.
Opäť oceňujem historické kulisy zamerané tentoraz na spoločenskú atmosféru tesne pred vypuknutím druhej svetovej vojny.

11.01.2023 5 z 5

Kukaččí mládě Kukaččí mládě Magda Váňová

Kukaččí mládě je prvá kniha od pani Magdy Váňové, ktorú som čítala a musím konštatovať, že na mňa zapôsobila.
Začiatok príbehu a celej zápletky bol síce podaný dosť obšírne, ale vyžadovalo si to objasniť spleť vzťahov medzi jednotlivými postavami, ktoré majú rôznorodé charaktery, čo zase prispieva k následnému vývoju a vystupňovaniu celej zápletky.
Záporačka Riva dokázala piť krv aj v mojom prípade, ale bez jej zlomyselnosti a zachytenia tej správnej spoločenskej atmosféry v danom období, by celý príbeh nemal ten správny náboj.
V reálnom živote si však takýto postoj neviem úplne predstaviť, čo zase nevylučuje tú skutočnosť, že ľudia s obdobným charakterom "pokojne" môžu žiť aj medzi nami...

08.01.2023 4 z 5

Láska z Manhattanu aneb Jak vyrobit gentlemana Láska z Manhattanu aneb Jak vyrobit gentlemana Lauren Layne

Pri tomto žánri ma už máločo osloví svojou originalitou a ani táto kniha nie je výnimkou.
Ako nenapraviteľnej  romantičke mi to vôbec nevadí a v tomto prípade ma zápletka aj hlavné postavy s úplne rozdielnym charakterom pobavili. Bolo to milé a úsmevné čítanie, ktoré mi spríjemnilo sviatočné chvíle.

06.01.2023 4 z 5

Ako som vozil Nórov Ako som vozil Nórov Ondrej Sokol

Na knihu som dostala tip od mojej kolegyne, ktorá ju veľmi vychválila, ako osviežujúce a vtipné čítanie.
Žánrovo je to taký literárny kokteil obsahujúci prvky cestopisu, reportáže alebo satiry, servírovaný v krátkych epizodách odohrávajúcich sa väčšinou v prostredí okolo nórskej MHD. Ocenia ju skôr Slováci orientujúci sa v našich politických radoch, lebo obsahuje vtipné glosy, či už smerom k samotným politikom alebo k rôznym s nimi spojeným udalostiam.
Obdivujem autora, ako ľahko a vtipne dokázal prerozprávať svoje humorné zážitky a skúseností spojené s povolaním vodiča v Nórsku.
Hm, stret s takým losom, môže byť celkom stresujúca udalosť, ktorú si v našich končinách ani nedokážeme predstaviť :-))).

03.01.2023 4 z 5

Nejkrásnější čas v roce Nejkrásnější čas v roce Joanna Bolouri

Knihu som si vybrala tematický podľa jej názvu, aby mi pri čítaní trochu navodila vianočnú atmosféru.
Príbeh mal otrepaný námet, čo mi až tak nevadilo, ako skutočnosť, že som sa pri čítaní skôr nudila, ako zabávala. Hlavná protagonistka bola na môj vkus taká nemastná - neslaná...

01.01.2023 2 z 5

Vídeňský sen Vídeňský sen Vlastimil Vondruška

Vídeňský sen je pokračovaním osudov členov sklárskej rodiny Heřmanů. Opäť musím vyjadriť svoju spokojnosť so spracovaním, ktoré po dejovej stránke nemá hluché miestočko a pri čítaní som sa vôbec nenudila. Neustále sa rozvíjali príbehy jednotlivých postáv, kde oceňujem ich dobové stvárnenie, ktoré prináša čitateľovi neskutočne živú atmosféru doby z konca 17. a začiatku 18. storočia.
Žasnem nad autorovou fantáziou a jeho schopnosťou podať fiktívne osudy na skutočnom historickom základe. Teším sa na pokračovanie !!!

30.12.2022 5 z 5

Germánka Germánka Michaela Ella Hajduková

Pokiaľ by som už nečítala knihu ZlatovláSSka, môj komentár ku Germánke by bol napísaný obdobne, ako k ZlatovláSSke. Teraz mám navyše pocit, akoby autorka námetom vykradla seba samu...
Aj v prípade tejto knihy ide skôr o milostný príbeh odohrávajúci sa na pozadí najtragickejších historických udalostí počas 2. sv. vojny. Nemôžem si pomôcť, ale autorka opäť podala všetky tieto udalostí veľmi povrchne, necítila som pri čítaní žiadne zimomriavkové emócie, aké pociťujem pri čítaní kníh s obdobným námetom a celý príbeh tým stratil určitú autentickosť. Hlavné postavy si ma vôbec nezískali a celý čas som bojovala s ich charakterom.

26.12.2022 2 z 5

Oheň mezi námi Oheň mezi námi Brittainy C. Cherry

Kniha ma veľmi bavila, hlavne čo sa týka vývoja a hĺbky, ktorú dostali všetky postavy. Ďalším pozitívom boli dobre prepracované rodinné vzťahy, vďaka ktorým má príbeh obrovský emocionálny náboj, nie je to len príbeh lásky, ale príbeh o rodine, priateľstve a hlavne o predsavzati nikdy sa nevzdávať tých, ktorých milujeme.
Autorka síce do deja vtĺkla trochu priveľa drámy, ale zároveň je tu vidieť jej rukopis podčiarknutý ľahkosťou, emóciami a niečím tajomným, čo sťažuje odkladanie nedočítanej knihy.

23.12.2022 4 z 5

Městečko Virgin River Městečko Virgin River Robyn Carr

Romantické, jednoduché a trochu stereotypné čítanie, bez zložitých a pritiahnutých zápletiek. Oceňujem  malomestské prostredie s krásnou prírodou pomaly na okraji civilizácie, kde každý každému vidí priamo "do kuchyne" so snahou si vzájomne pomáhať.
Virgin River nie je najlepší román, aký som čítala, ani nezabudnuteľný, ale je to dobrá voľba na odreagovanie a psychohygienu. U nás vyšla ešte jedna časť, ktorú si ešte možno niekedy prečítam.

21.12.2022 3 z 5

Falknovská huť Falknovská huť Vlastimil Vondruška

Excelentná historická sága zo 17. storočia približujúca zrod českého krištáľu, ktorý sa stal veľmi žiadaným luxusným artiklom.
Musím iba obdivovať spracovanie tohto diela, ktorým autor preukazuje svoje odborné vedomosti, či už ohľadom výroby skla, ako aj opisom s tým súvisiacich historických udalostí.
Dej je veľmi dobre prepracovaný do posledného detailu so zaujímavými postavami, ktoré ma neprestávali baviť až do konca. Teším sa na ďalšie pokračovanie osudov rodiny Heřmánov.

17.12.2022 5 z 5