Evaho73 komentáře u knih
Kombinácia realizmu s mytológiou, navyše pedofília a dokonca incest nie je pre mňa to pravé orechové. Nerada odkladam nedočítanú knihu, tak som to dala až do konca. Napodiv som tam našla aspoň jednú vysvetliteľnu paralelu a to, že bohatstvo a moc dokázali tolerovať aj tie najzvrhlejšie skutky už od stredoveku. Ostatné scény a ich prepojenia boli pre mňa už ťažšie pochopiteľné, ale verím, že kniha si nájde svojich priaznivcov.
Je to neskutočne silný príbeh, ktorý dokáže fascinovať osudom človeka na pozadí hrôzostrašných historických udalostí - vyvlastnenie, gulag, vojna...
Krehká tatarka, vojak Červenej armády, slávny profesor, petrohradská inteligencia alebo býv. väzni sú síce charakterovo rozdielne postavy, ale spoločne vytvárajú úplne neuveriteľné, no celkom reálne scény života.
Smrť a láska, krutosť a neha, nespravodlivosť a viera, bezcitnosť a ľahostajnosť...všetko je v príbehu obsiahnuté presne tak, ako v živote.
Skvelý čitateľský zážitok !!!
Minimalizmus vôbec neuberá na sile tohto diela a práve naopak, dodáva príbehu ten patričný dôraz smerom k nespravodlivosti páchanej na nemeckých občanoch a ich rodinných príslušníkoch tesne po skončení druhej svetovej vojny.
Ide tu o veľmi silný a autentický príbeh, ktorý zapadá do tienistej stránky našej histórie. Autor ho servíruje nám čitateľom tak, že každá veta alebo slovo nie sú zbytočné a majú svoju váhu pre vytvorenie celkového obrazu o daných skutočnostiach.
Kniha ponúka veľmi zvláštný, ale zároveň strhujúci zápas dvoch sestier o svoje životy, ktoré hľadajú azyl v Amerike - vysnívanej krajine imigrantov, lebo občianska vojna a krutá vláda ich donútili opustiť svoju zdevastovanú krajinu. Žijú, bojujú, padajú hore-dole, udržiavajú si sebaúctu a šťastie... snažia sa existovať, ale hlavne pôsobiť až veľmi skutočne.
Kniha pre pamätníkov, alebo stará dobrá klasika. Asi tak nejako by som charakterizovala toto dielo. Predovšetkým tu ide o dobrodružný, napínavý a miestami trochu absurdný príbeh so sympatickým hlavným hrdinom, ktorý ovplýva láskou k vareniu a okrem špionáže nám ponúka aj svoje recepty. Konečne som našla pôvodcu, ktorý inšpiroval mnohých súčasnych autorov pre doplnenie svojich príbehov o podobné kulinárske vsúvky.
Úžasná kniha, ktorú som si vychutnávala do poslednej bodky.
Ale áno, pobavila som sa na niektorých bizarných scénach, ktoré sú v knihe opísané, lebo mi pripomenuli dobu tesne po nežnej revolúcii a aj správanie sa niektorých postáv kopíruje vtedajšiu spoločenskú realitu. Vtedy boli rôzní pseudopodnikatelia naozaj v kurze. S odstupom času to vyznieva smiešne a ja obdivujem autorovú iróniu a nadhľad, ktoré použil pre napísanie tejto vcelku vydarenej knihy.
Obdobné knihy nehodnotím hviezdičkami, lebo ich obsahom nie je literárne dielo, ale krutý príbeh, ktorý napísal sám život.
Podľa rozprávania Sarah sa zdá, že ľudské telo znesie veľa, horšie je na tom psychika.
Priznám sa, že v tomto prípade mi došli slová, bolo mi zaťažko už len čítať životný príbeh Sarah, neviem si niečo obdobné v reálnom živote ani predstaviť.
Historický román napísaný v tretej osobe, ktorý je atypický v tom, že čitateľom predstavuje hrôzy holocaustu z pohľadu nacistu. Kniha, ktorá neplytva slovami a rozpráva realitu bez toho, aby ju prikrášlila, pretože pri holokauste je to skrátka nemožné. Intenzívny a hlboký príbeh, ktorý mi každou stránkou lámal srdce a vtiahol ma do bolesti a utrpenia postáv. Hoci som čítala množstvo kníh o druhej svetovej vojne a najmä o holokauste, zakaždým ma šokuje krutosť človeka. Aj početné scény opisané v tomto príbehu opäť zdôrazňujú neľudskosť, ktorej boli vystavení muži, ženy, ale predovšetkým deti, ktoré sa previnili tým, že sa nenarodili ako Árijci.
Oceňujem, že sa autorom tohto diela podarilo napísať síce fiktívny príbeh, ktorý však na čitateľa dokáže zapôsobiť veľmi autentický i napriek určitým nepresnostiam.
Unikátny námet je to, čo robí túto knihu jedinečnou. Sama som o gréckych utečencoch po druhej svetovej vojne, kedy k nám prišli tisíce gréckych detí a neskôr aj ich príbuzných utekajúcich pred občianskou vojnou v ich krajine, nikdy nepočula.
Autorke sa podarilo skĺbiť niekoľko silných tém do príbehu o živote jednej gréckej komunity od konca štyridsiatych rokov minulého storočia až po súčasnosť. Veľmi sa mi páčila nestrannosť a autentickosť spracovania, ktoré prispeli k môjmu úžasnému čitateľskému zážitku.
Zo začiatku mi trochu trvalo, pokým som si zvykla na štýl jazyka, ale potom som si už vychutnávala neopakovateľnú atmosféru Podlasia zahalenú do hmiel vystupujúcich nad močiarmi, ktorú umocňovali čary a liečiteľské schopnosti miestnych obyvateliek, takzvaných šeptúch.
Naozaj musím pochváliť autorkin výber prostredia pre svoj román o dospievaní, lebo práve to magické prostredie je jeho najzaujímavejší aspekt. Šeptuchy tu boli iba akousi kulisou pre vykreslenie celkovej atmosféry. Normálne som chápala rozprávačku, lebo takisto pochádzam z malej rázovitej dedinky, ktorá mi v určitom veku "liezla na nervy", túžila som odtiaľ vypadnúť, možno z podobných dôvodov, ale dodnes je to miesto môjmu srdcu najbližšie so všetkými spôsobmi a tradíciami, kde sa vždy rada vraciam.
Ďakujem autorke, že som si prostredníctvom tejto knihy mohla opäť pripomenúť, odkiaľ pochádzam a kam stále patrím i napriek tomu, že to nie je ono magické Podlasie.
Opäť tu ide o emotívny, strhujúci a dojímavý príbeh jednej zo siedmych sestier, ktorý v sebe ukrýva aj niektore črty magického realizmu. Cestovanie v čase a priestore sú prvky, ktoré dodávajú tejto sérii obrovskú čitateľskú atraktivitu.
Zaujala ma hlavne historická línia, konkrétne rozprávanie o granadskom Sacromonte - meste nasiaknutom rómskou tradíciou, ktoré sa tiež považuje za kolísku flamenca. Fascinujúce opisy o príbytkoch v jaskyniach ma donútili virtuálne cestovať a vizualizovať si tak svoju vlastnú predstavu v súlade s osudmi jednotlivých postáv.
Úprimne priznávam, že pokiaľ by som mala túto knižôčku čítať, asi by mi nepriniesla až taký čitateľský zážitok, ako audiokniha v podaní p. Trojana. Trochu mi totiž prekážal, neviem ako to nazvať jej "strohý štýl" s použitím slangového jazyka, ktorý p. Trojan skvelé doplnil svojim precíteným prejavom.
Oceňujem, že to bolo prerozprávanie z pohľadu psíka Gumpa, čo celý príbeh obvzláštňovalo. Ešte som sa totiž nestretla s knihou, ktorá by nám ľuďom nastavovala zrkadlo prostredníctvom očí zvierat.
Krásno smutný a dojímavý príbeh, ktorý dokáže chytiť za srdce nielen psičkárov.
Pôjdem proti väčšine, ale...
Námet bol neobvyklý a odlišuje túto knihu od žánrovo podobných, no nesadol mi až príliš popísný štýl, kde boli napríklad iba dva dni na 100 stranách. To bolo veľa aj na moju trpezlivosť a hoc nerada musela som preskakovať, aby nuda nado mnou nezvíťazila. Za mňa bol dej až príliš statický, čo podstatne uberalo na celkovej dynamike a vystupňovaní zápletky.
Veľmi výstižný názov knihy, lebo polovica žltého slnka sa nachádzala aj v štátnom znaku Biafry, ktorá bola väčšinou štátov sveta neuznaná a existovala iba v rokoch 1967 až 1970 na juhovýchode Nigérie.
Autorka ma môj obdiv, lebo dokázala na živote niekoľkých fiktívnych postáv priblížiť konflikt, ktorý sprevádzalo masové vraždenie, etnické čistky aj hladomor, a naveky tak poznačil život celých generácií.
Pre mňa bolo veľmi zaujímavé pozorovať, ako sa menil charakter postáv vplyvom okolností, čo je pre nás ľudí veľmi prirodzený jav.
Okrem toho mala kniha pre mňa pridanú hodnotu z pohľadu autentickej prezentácie života a zvykov inej a pre mňa dosť vzdialenej kultúry. Skvelý čitateľský zážitok.
Pridávam sa do skupiny nadšencov pre túto knihu, lebo ma uchvátila predovšetkým svojou prepracovanou viacvrstvovou psychológiou oboch hlavných postáv. Zložité charaktery a vzájomný vzťah oboch sestier sa tu postupne odkrývajú, ako šupky cibule. Páčila sa mi zmena perspektív pri prerozprávaní príbehu, kde sa striedajú obidve sestry, ktoré na mňa, ako čitateľku pôsobili manipulatívne a celý čas sa pohrávali s mojim úsudkom o nich. Hoci je zápletka predvídateľná, práve tento aspekt si dokázal udržať moju plnú pozornosť od začiatku až do konca.
Od autorky som doteraz prečítala tri knihy a "Dobrú sestru" považujem zatiaľ, ako najlepšiu.
Ide o thriller s pomerne klasickou štruktúrou, ale obsahuje to, čo od tohto žánru očakávam: intrigy, napínavú zápletku, postavy s nedôveryhodným charakterom a rozuzlenie, ktoré ma v tomto prípade ani neprekvapilo. Akosi som už od začiatku cítila, kto za všetkým stojí, no bavilo ma to neustále spochybňovanie každého z možných podozrivých.
Obálka knihy bolo to, čo ma ako prvé zaujalo, lebo vo mne evokovala nenáročný romantický príbeh. Dostala som však dva pomerne prepracované príbehy odohrávajúce sa v dvoch časových rovinách, kde pri súčasnej dejovej línii je nosnou témou rodinné tajomstvo s jeho postupným odhalením a pri tej historickej je to nástup komunizmu a postupné znarodňovanie majetku. Nečítala som až tak veľa kníh, ktorých nosnou témou je práve prevzatie moci komunistami s jej dopadom na jednotlivé spoločenské vrstvy, a preto ma viac upútala práve táto línia príbehu. Súčasná dejová línia mala trochu detektívny nádych, ale prišla mi menej prepracovaná oproti tej historickej.
Na každý pád ma autorka svojou knihou milo prekvapila hlavne spracovaním historickej témy s pomerne autentickým zachytením spoločenskej atmosféry v danom období.
Kniha sa ťažko hodnotí aj vzhľadom ku kontroverznej téme, akou je osvojenie rómskych detí a s tým súvisiace životné peripetie.
Pre mňa to bolo frustrujúce a depresívne čítanie, kde mi prekážal hlavne dosť extravagantný štýl, ktorým sa autorka prezentuje. Celý čas som mala pocit, že kniha nie je ani tak o čitateľovi, alebo pre čitateľa, ako skôr o autorke a jej psychohygiene, alebo potrebe sa vypísať zo svojich životných prehier.
Neviem, či je to ten správny pocit, ktorý chcem mať po prečítaní knihy...
Autor ma zaujal už knihou Sběratel sněhu, ktorá sa mi veľmi páčila svojim spracovaním, takže pri Café Groll som svojim spôsobom išla na istotu, že i táto kniha ulahodí mojej čitateľskej dušičke.
Opäť sa čítanie stalo pre mňa zážitkom, pri ktorom mi najviac imponovalo dobové stvárnenie čias minulých a úžasná atmosféra.
Užívala som si prerozprávanie spomienok bývalého lekára padlých žien z dvoch perspektív, kde ma zaujala práve rozdielnosť ich vnímania z pohľadu oboch rozprávačov.
Perfektná charakteristika postáv pridáva tejto novele ešte ďalší pomyselný punc kvality. Na záver musím dodať, že sa teším na ďalšie diela tohto talentovaného autora.
Knižku sme čítali spolu s mojou dcérkou a bolo to veľmi milé a zábavné čítanie, ako stvorené pre malé začínajúce čitateľky. Text bol jednoduchý, zrozumiteľný, dobre čitateľný a hlavne pochopiteľný, čo sú momentálne pre nás asi najdôležitejšie kritériá. Odporúčam napr. ako čítanie pre matky s dcérami.