Evaho73 komentáře u knih
Prvá vec, ktorá ma zaujala, bol štýl písma autorky. Janet Fitch je spisovateľka, ktorá o tom vie svoje. Každý odsek je nádherne napísaný, čo potrhujú i citlivo zvolené slová.
Kniha hovorí predovšetkým o zložitom vzťahu medzi matkou a dcérou. Hovorí aj o fyzickom a psychickom týraní, probléme náhradných rodín a „Systému“, o životných pádoch i vzostupoch a v neposlednom rade aj o ceste hľadania vlastného JA v súlade s nezdolnou silou osobnosti.
Musím priznať, že mi niektoré pasáže o pedofílii boli dosť nepríjemné...
Mala som nutkanie prestať čítať, ale nakoniec som sa uspokojila s potvrdením, že je to iba fikcia.
Keďže hlavnou hrdinkou je dievča neustále sa sťahujúce z jednej pestúnskej rodiny do druhej, každá rodina je príbeh, každý dom má inú atmosféru a bolo zaujímavé sledovať, ako hlavná postava reaguje podľa rôznych scenárov a ľudí.
Pôsobivá no zároveň i znepokojujúca kniha.
Mám za sebou aj tretiu časť rozsiahlej rodinnej ságy, ktorá mi potvrdila, ako dokážu negatívne ovplyvniť celkový čitateľský zážitok nesympatické ústredné postavy.
Táto časť sa mi preto v porovnaní s predchádzajúcimi páčila najmenej, kde navyše akoby postrádala aj sviežosť a exotiku, ktorú mali tie dve predchádzajúce.
Celkovo sa mi však štýl Sarah Lark páčil pre jeho jednoduchosť, pričom vo svojom rozprávaní preukazala schopnosť opísať pôsobivé scenáre a rôzne dobrodružstvá.
V obidvoch častiach ma uchvátil predovšetkým historický aspekt Nového Zélandu, kde v tejto časti je bonusom navyše aj realistický popis života, aký bol počas zlatej horúčky a ťažby uhlia na juhu.
Postavy boli rôznorodé a skutočné. Vášeň, srdcebôľ, šikanovanie, surovosť, arogancia a láska sa prelínajú so zmenami životných okolností hlavných hrdinov. Naozaj pohodové dámske čítanie.
Pozor !!!
Čisto návykové čítanie určené predovšetkým pre dámy, ktorým imponuje dobrodružstvo s prímesou romantiky.
Sága o dvoch charakterovo silných ženách, ktoré uviazli v nástrahach doby a museli sa podriadiť čisto mužským zákonom.
Veľmi dobre napísaná kniha s romantickými a zábavnými, ale i násilnými a smutnými scénami. Táto kniha má skrátka všetko, kde podmaňujúce opisy Zeme bieleho oblaku a jej domorodcov si dokážu získať nejedno čitateľské srdiečko. Bolo to rozprávanie, ktoré ma nenechalo ľahostajnou a dokázalo dostať na povrch aj moje emócie.
Sběratelka parfémů je pútavé čítanie s tajomným nádychom, ktoré si získalo moju pozornosť hneď od začiatku.
V podstate ide o dva osudové príbehy odohrávajúce sa v rôznych časových rovinách, ktoré sa spolu prepoja z pohľadu čitateľa pomerne predvídateľným spôsobom. Neuberá to však na celkovej zaujímavosti a napätí, čo umocňujú predovšetkým atraktívne opisy, či už amatérskych alebo profesionálnych postupov výroby parfumov. Fascinovali ma hlavne opisy prípravy kombinácií rôznych vôní, kedy som nestačila žasnúť nad vynaliezavosťou pri ich získavaní.
Ďalším plusom bolo, že obidva príbehy neboli príliš "presladené", ako to pri obdobných žánroch býva zvykom.
Kathleen Tessaro ma prekvapila a už teraz sa teším na jej ďalšiu tvorbu.
Pri čítaní som sa opäť preniesla o dvadsaťsedem rokov späť kedy u nás rezonovali udalosti ohľadom zavlečenia prezidentovho syna.
V tejto knihe je fikcia vylíčená až mrazivo autentický, kde perfektne zachytená politická atmosféra a panujúce vtedajšie spoločenské pomery dodávajú knihe aj úplne inú dimenziu.
Rovnako ako prvé tri časti, aj táto ma opäť dokázala uchvátiť. Osudy troch hlavných protagonistiek sa posúvajú ďalej, a zároveň vstupujú na scénu i nové zaujímavé posily pre nemocnicu Nightingale.
Tak ako ostatné knihy z tejto série, aj Sestričky na príjme sa dajú čítať ako samostatný príbeh. Donna Douglas poskytuje dostatok informácií o pozadí v rámci Nightingales, ale nenecháva sa príliš uviaznuť v spleti scén z predchádzajúcich časti.
Pliaga je niečo zlé, nepríjemné, škodlivé, pohroma alebo nešťastie a cholera, o ktororej pojednáva táto kniha, bola považovaná naozaj za veľkú pliagu.
Kniha Pliaga je pre mňa veľmi príjemným prekvapením predovšetkým svojím spracovaním s využitím reálnych historických faktov. V čase vypuknutia cholery okolo roku 1831 u nás vládol feudalizmus, ľud bol chudobný a zákerná choroba všetko ešte zhoršila. Navyše sa medzi obyvateľstvom šírili dezinformácie, ktoré hnev poddaných voči vládnucej vrstve podnecovali ešte viac...
Perfektná téma pre spracovanie fiktívneho príbehu, ktorý približuje život viacerých spoločenských vrstiev, počas týchto pohnutých časov, kedy zároveň vypuklo aj povstanie roľníkov a ľudská hlúposť nepoznala žiadne zábrany ani v podobe smrteľnej choroby.
Aj mňa zaujala najskôr krásna vystížna obálka, a potom aj samotný autor, ktorého poznám skôr ako redaktora RTVS.
Nemôžem povedať, že spracovanie bolo úplne dokonalé, ale pri čítaní som prežívala akési deja vu hlavne v súvislosti s aktuálnou pliagou - covidom.
Zoznam všetkých želaní je druh knihy s vynútenými dialógmi, úplne predvídateľnými situáciami a s nepravdepodobnými udalosťami, ale napriek tomu si dokáže udržať pozornosť čitateľa od začiatku do konca. Bonusom je veľmi milé posolstvo o tom, že ľahko nadobudnuté bohatstvo, nemusí zákonite ľuďom prinášať to pravé životné šťastie. Problém je v tom, že málokto z nás si to dokáže uvedomiť. Zdá sa však, že autorka našla recept, ako nám to pripomenúť ;-).
Nechcem sa opakovať, ale silnou stránkou tejto série je osobité dobové stvárnenie. Vždy, keď sa začítam, mám pocit, akoby som sa ocitla v dobe, kedy sa príbeh odohráva. V tejto časti ma okrem iných posunov v živote hlavných protagonistiek, zaujalo aj historické pozadie odohrávajúce sa v dobe tesne pred vypuknutím 2. sv. vojny. Bolo to obdobie krvavých protižidovských manifestácii pod vedením Oswalda Mosleya označovaného aj ako vodcu anglického fašizmu. Osobne mám tendenciu vyhľadávať a overovať si prečítané fakty aj v súlade s historickými skutočnosťami a pokiaľ nájdem zhodu, tak ako v tomto prípade, literárne dielo u mňa získava body vzhľadom k jeho celkovej kvalite.
Absurdný a miestami vtipný príbeh, ktorý má tie hlavné posolstvá ukryté medzi riadkami.
Tri odludštené mužské postavy sú až príliš surové k svojej nevinnej obeti starej dáme Linnee Ravaskovej. Otázkou je, či je naozaj až taká bezmocná a nevinná :-) ?
Práve tieto absurdné kontrasty poukazujú na čoraz viac sa prehlbujúcu absenciu úcty mladých k starším naviac podceňujúc ich životné skúsenosti a rady.
Nerešpektujúc toto dôležité pravidlo si každý varí svoj jed, ktorým sa skôr neskôr otrávi...
Milujem knihy ako je táto s dômyselne ukrytými posolstvami, hoci nie vždy každému sadnú.
Áno, priznávam séria Nemocnica Nightingale mi učarovala a nevadí mi ani fakt, že je to svojim spôsobom akási knižná telenovela.
V tejto časti sa okrem známych postáv objavuje nová záhadná postava nočnej sestry, ktorú autorka zahalila aurou tajomnosti. Toto ma nútilo otáčať a hĺtať jednu stranu za druhou.
Návykové čítanie celá táto séria ;-).
Krôčik po krôčiku narastajúce dejové napätie vo mne naopak nedokázalo vzbudiť mrazivú atmosféru, ako mnohí opisujú.
Postava Rosemary bola až príliš detský naivná a aj všetky ostatné postavy na mňa zapôsobili strojene, a tým pádom aj neprirodzene. Možno sú to prvky gotického románu, aby vynikol kontrast s hrôzostrašnými scénami, ale osobne som sa hlavne nedokázala stotožniť s faktom, že autor zneužil citlivú ženu v jej najcitlivejšom životnom období, aby vytvoril hororový príbeh s prvkami satanizmu.
Som rada, že knihu mám prečítanú, ale raz naozaj stačilo !!!
Musím uznať, že Donna Douglas si vie podmaniť svojich čitateľov. Dokonale ovláda konšpiráciu fiktívnych príbehov, kde dokáže adekvátne zosúladiť či už historické pozadie doby, v ktorej sa dej odohráva, ako aj charakteristiku postáv pochádzajúcich z rôznych spoločenských vrstiev. Pri čítaní som mala pocit reálnosti, akoby som sa ocitla v tej dobe a v nemocničnom prostredí, kde sa dej prevažne odohráva.
Čo dodať ? Teším sa na pokračovanie !
Moja prvá kniha od tejto autorky vo mne vyvolávajúca veľmi rozporuplné pocity po jej prečítaní.
Na jednej strane sa mi kniha veľmi páčila, predovšetkým jej hlavný námet o sile nepominuteľnej materskej lásky počas dlhého odlúčenia od dieťaťa s dopadom na ich vzájomny vzťah po návrate. Ďalej sa mi páčilo opísané prostredie s hájovňou na samote, kde sa odohráva väčšia časť príbehu. Za zmienku stojí aj opis politického diania počas osemdesiatych rokov minulého storočia - okupácia územia Rusmi, pád komunizmu, zmena politickej orientácie atď.
Na druhej strane sa mi však nepozdával použitý literárny jazyk, ktorý pôsobí až príliš stroho a nedostatočne prepracovaná psychológia postáv. Nejako som sa nedokázala stotožniť s hlavnou postavou, ktorá na mňa zapôsobila veľmi nepresvedčivým dojmom.
Bez ohľadu na moje pripomienky, knihu odporúčam všetkým čitateľom zaujímajúcim sa o našu spoločnú nedávnu históriu.
(SPOILER) Tri ženy, a zároveň tri generácie pôrodných asistentiek, ktoré rozdielne vnímajú svet aj svoje poslanie.
Asi takto by som charakterizovala tento jednoduchý príbeh, ktorý mňa osobne trochu sklamal. Očakávala som viac akčných scén spojených s výkonom profesie pôrodných asistentiek, ale v príbehu išlo skôr o pomalé odkryvanie rodinných tajomstiev. Hneď na začiatku mi bolo trochu smiešne z toho, že Neva dokázala tajiť svoje tehotenstvo pred matkou a babkou, ktoré boli akože uznávané profesionálky v svojom obore... Hneď táto skutočnosť ma pri čítaní dosť rozhodila, a potom som sa už iba zameriavala skôr na negatíva ako pozitíva tohto románu.
S mojou letnou dovolenkou aj tohtoročnou letnou sezónou som sa rozlúčila touto nenáročnou romancou.
Hodnotím ju tak na 50%, lebo prostredie francúzskej riviéry bolo síce atraktívne, ale nejak som postrádala chémiu medzi hlavnými postavami. Ich vývoj vzťahu bol nemastný-neslaný a dosť zdĺhavý. Možno keby mala kniha menej strán, bol by príbeh dynamickejší a pre mňa osobne aj atraktívnejší.
Bez zábran si rada prečítam napríklad aj takýto ženský román. Bolo to pre mňa osviežujúce dovolenkové čítanie, pri ktorom som sa pobavila aj trochu zavzdychala že, kde len dnes takého Elliota nájsť ? No asi iba v obdobných ženských rozprávkach ako je i táto :-))).
Desivá a pochmúrna atmosféra sa na mňa prenášala od samého začiatku až do konca.
Kniha zachytáva psychický narušeného muža - syna, manžela a otca v jednej osobe, ktorý svoje deštrukčné správanie postupne prenáša na svojich najbližších, manželku a dcéru...
Autorke sa podarilo zachytiť asociálne správanie rodiny viac z toho vonkajšieho pohľadu, kde sa zamerala predovšetkým na opisy viditeľných a šokujúcich dôsledkov narušenej psychiky.
Osobne by ma skôr upútali opisy vnútorných myšlienkových pochodov vyvolávajúce následné stkratové správaníe sa psychický narušeného človeka.
Takto ma príbeh iba šokoval, ale chýbalo mi tam akési pochopenie PREČO.
Kód ruže je komplexne prepracovaný špionážny román so strhujúcim a tajomným dejom, originálnym štýlom literárneho jazyka a fascinujúcimi postavami.
Charakter troch hlavných protagonistiek sa postupne vyvíja, všetky majú svoje pozitívne i negatívne stránky osobnosti, čo sa veľmi hodí pre jednotlivé dejové zápletky a ich následne vystupňovanie.
Autorka používa dve časové línie súčasnosť a niekoľko rokov späť počas druhej svetovej vojny. Súčasná časová línia je kulisou pre vytvorenie jedinečného vystupňovania hlavnej zápletky príbehu, zatiaľ čo tá minulá rozpráva celý príbeh od chvíle, keď sa hlavné postavy prvýkrát zoznámili. V rozprávaní autorky je isté fluidum, ktoré na čitateľov pôsobí celým príbehom veľmi prirodzene a hlavne v nich navodzuje pocit reálnosti. Dej ma tendenciu pohltiť pozornosť čitateľa už od prvej strany tak, že nebude mať pokoj, kým to nedotiahne do konca príbehu. Vrelo odporúčame pre fanúšikov historickej fikcie.