EvaHonsová EvaHonsová komentáře u knih

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Kniha vychází ze skutečností, které se odehrávaly na konci 2. světové války v Saint Malo 8. 8. 1944. Jsem ráda, že jsem se obohatila o znalosti, které se děly jak na francouzské, tak na německé straně. Kniha je koncipovaná do 2 příběhů. První je o slepé francouzské dívce, která před bombardováním Paříže odjíždí se svým otcem do Saint Malo, kde přežívá 2. světovou válku u strýce Etiena. Paralelně probíhá příběh o mladičkém německém a matematicky nadaném chlapci Wernerovi, jehož schopnosti byly zneužity za 2. světové války. Způsob psaní mi vůbec neseděl. Do čtení jsem se musela nutit.

09.07.2024 3 z 5

Ostrov žen moře Ostrov žen moře Lisa See

Námět knihy je velmi dobře zvolený. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací o historii Jižní Korey, o kterých jsem nic nevěděla. Nevyhovovalo mi autorčino zdlouhavé popisování a mnohomluvnost, ty mě od čtení odrazovaly.
Přesto doporučuji k přečtení.

09.05.2024 4 z 5

Máme na vybranou Máme na vybranou Edith Eva Eger

Velmi čtivě zapsaný skutečný příběh. Zajímavé jsou i zkušenosti z psychologie, které autorka přidává k lepšímu.

15.10.2023 5 z 5

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Opět velmi přesvědčivě popsaný příběh velmi přizpůsobivé Rusky za různých režimů. Hlavní postava je neuvěřitelně povahově prokreslená, až člověka mrazí v zádech.

29.08.2023 5 z 5

Život je nádherný Život je nádherný Tereza Boučková

Autorka se nebojí vyjít na slunce se svými názory, to je velmi sympatické obzvlášť v dnešní době. Píše jasně, stručně, výstižně. Dává spoustu tipů na zajímavé autory současnosti a na divadelní představení. Kniha je autobiografická s vhledem do jejího cítění. Doporučuji.

02.05.2023 3 z 5

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Kniha je psaná čtivě, ale vzhledem k tomu, že jsem od autorky četla už vícero knih, musím dát této knize o hvězdičku méně. Lehké a nenáročné čtení.

30.04.2023 4 z 5

Balada o snech Balada o snech Markéta Prášková

Kniha je psaná s lehkostí o velmi smutném životním osudu dvou dívek v 50. letech. Velmi se mi líbí záměr pisatelky z rádoby jednoduchého příběhu vytvořit velké překvapení.

28.03.2023 5 z 5

Trestankyně Trestankyně Milena Štráfeldová

Velmi poutavě psaná biografie 2. profesorky na Univerzitě Karlově Růženy Vackové, která byla vězněna jak fašisty, tak komunisty. Její mírumilovná povaha pomohla politickým spoluvězeňkyním přežít a stmelit je. Kniha se čte jedním dechem a je psaná na základě skutečných historických a politických událostí. Doporučuji.

15.10.2022 5 z 5

Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Nejvíce se mi líbí příběh z doby ledové, který je vyprávěn dětem před spaním: Aby dikobraz přežil, musí žít s ostatními v těsné blízkosti, ale Ti nejbližší ho nejvíce zraňovali, proto se rozhodl žít sám. To mu ale neprospělo, neboť v osamocení umíral mrazem. Aby přežil, rozhodl se tedy raději žít v těsné blízkosti a být zraňován ostny těmi nejbližšími.
Kniha je zamyšlením nad životem a láskou. Kdo miluje, bude žít věčně. Je to otázka schopnosti milovat druhého bez výčitek a je jedno, jde-li o člověka nebo o psa. Jedná se o hluboký cit a ne každý ho je schopen.

07.08.2022 5 z 5

Kéž bys tu byl Kéž bys tu byl Jodi Picoult

Tato kniha od Jodi Picoultové mě moc bavila. Nejvíc mě zaujala její myšlenka o prožitcích v bezvědomí. Trošku mi vadilo extrémní vylíčení Covidu u hlavní hrdinky, ale věřím, že i tyto případy se mohly stát. Ale úplně dech beroucí je konec knihy a epilog. Děkuji za téma, které se věnuje smyslu života. Doporučuji k přečtení.

04.08.2024 5 z 5

Vlak do Samarkandu Vlak do Samarkandu Guzel Jachina

Netušila jsem, jakým strastiplným hladomorem si dospělí, děti a hlavně sirotci, procházeli v bývalém Sovětském svazu v roce 1923. Autorčin způsob psaní mi silně nevyhovuje, do četby se musím nutit, ale dozvěděla jsem se historické skutečnosti, o kterých jsem neměla tušení. Pro mě byla nejdrastičtější zpráva o masakru žen. Dějev byl neuvěřitelně schopný, co se týká zajištění obživy pro děti ve vlaku...

25.06.2024 3 z 5

Rozbité světy Rozbité světy Markéta Prášková

Autorka má dar napsat srozumitelný, akční příběh z období 50. let 20. století a současně zasvětit čtenáře nenásilnou formou do historických událostí. Příběh mě moc bavil a těším se na další knihu.

26.05.2024 5 z 5

Tenhle pokoj se nedá sníst Tenhle pokoj se nedá sníst Nicol Hochholczerová

Na tohle téma bylo napsáno mnohem více a výrazně lepších knih... Chápu, že autorka chce zaujmout svým syrovým a vulgárním slovníkem, také netradičním způsobem psaní. Mne se zdá její styl psaní spíš ubohý, než abych ji za to vychvalovala. Chce prostě jen zaujmout,... To se jí ale u mě nepodařilo. Určitě bych si tuto knihu znovu nepřečetla.

20.03.2024 1 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Kniha se čte dobře, začne člověk skutečně pochybovat nad postavami. Kdo mluví pravdu a kdo mlží? Dávám 4 hvězdy, neboť jsem od knihy čekala víc.

30.01.2024 4 z 5

Dareba Dareba Beatrice Salvioni

Prvních 80 stran je psáno s lehkostí a až pak se začíná odvíjet skvěle propracovaná zápletka. Hlavní hrdinka rozvíjí své myšlenky nad nesmyslností války, kterou vedla Itálie ve 30. letech v Etiopii. Autorka zosnuje spleť nepěkných událostí, které poukazují na ty, kteří mají peníze, těm společnost nepravosti toleruje a omlouvá. Závěr knihy je strhující. Doporučuji k přečtení.

10.01.2024 5 z 5

Člověk Gabriel Člověk Gabriel Kateřina Dubská

Květnatým jazykem zapsané myšlení, cítění a vnímání sounáležitosti s rodem u cikánů. Hlavní hrdina je charizmatický cikán a odvíjí se zde příběh jeho celoživotní lásky. Děj je velmi pozvolný, chce to hodně trpělivosti. Závěr má důraz na závist a nenávist, která ovlivňuje životy lidí, mezi kterými žijeme.

07.11.2023 3 z 5

Wakan Tanka Wakan Tanka Marek Vácha

Skvělé počtení. Moc se mi líbila v knize řada myšlenek. Konkrétně, že člověk je dospělý, až když přestane vzhlížet k autoritám a je jedno jestli je to otec, matka, učitel, farář... Začne žít sám za sebe, na plno s tím nejlepším předsevzetím. Každý z nás má mantinely (desatero) od narození naprogramované v sobě. Další velice podnětný postřeh: "Není potřeba stále něco, lajkovat, kritizovat, hodnotit..." To je skutečně osvobozující lehkost. Skvělá kapitola je i o pravidlech fotbalu ve srovnání s pravidly křesťanského života. Vynikající výběr příměrů, citátů, typů na filmy. Doporučuji.

17.09.2023 5 z 5

Zimní včely Zimní včely Norbert Scheuer

Netradičním způsobem vykreslený příběh muže s epilepsií, který prožívá konec války se svými včelami a pomáhá židům.

07.09.2023 4 z 5

Život jedna báseň Život jedna báseň Colleen Hoover

Příjemně lehce čtivá kniha o mládí a utrpení v lásce. Zamyšlení nad smrtí. Úžasný závěr, jenž je inspirován biblí. Vadí mi občasné překlepy ve slovesných tvarech.

05.06.2023 3 z 5

Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Autorka vypíchla některé běžné věci, které asociují socializmus a které jednoznačně rozkrývají, jak se nám žilo za vlády KSČ. Doporučuji k přečtení. Psáno s lehkostí Markétě vlastní.

30.05.2023 4 z 5