EvaHonsová
![U severní zdi U severní zdi](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509593/u-severni-zdi.jpg?v=1727336668)
Od Petry Klabouchové jsem doposud nic nečetla. Až nyní. Skláním se nad její pílí, vyhledávat příběhy, které se skutečně staly v 50. létech v pankrácké věznici. Zamyšlení nad zločiny žen a mužů, kteří měli ve věznici moc nad bezbrannými ženami. Odkud se rodí zlo?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moje milá smrti Moje milá smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354982/moje-mila-smrti-KjN-354982.png?v=1505928807)
Děkuji autorce za knižní zveřejnění svých myšlenek z blogu. Zaujaly mě její úvahy o smrti, o lásce, o naplněnosti života. Pobavily mě rozvahy nad příslovími "ranní ptáče dál doskáče" nebo "zadarmo ani kuře nehrabe".
Je skvělé, že píšete. Moc se mi od vás líbily knihy Božidara a Bohumil.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pro tvoje dobro Pro tvoje dobro](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373076/pro-tvoje-dobro-85z-373076.jpg?v=1523199495)
Výjimečný příběh se zaměřuje na nelásku matky k dítěti, které je jiné. Absurdní způsob chování matky k malé holčičce. Lilly se 8 let v době svého dospívání musí smířit s tím, že její "rodinou" jsou teď cirkusáci. Prožívá i šťastné dva roky se svým manželem. Tragédie kratičký čas radosti a naplnění změní. Opět je na scéně matka...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Léčebna Léčebna](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532224/lecebna-65ccf565ee691.jpg?v=1707930981)
Zvolené téma je velmi zajímavé, ale způsob zpracování autorkou je nešťastný. Časté slovní opakování situací mě unavovalo. Způsob vyřešení vrahů bylo přehnaně nerealistické. Od knihy jsem očekávala více napětí.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528619/sudetsky-dum-sudetsky-dum-iii-1959-1963.png?v=1733867546)
Štěpán Javůrek má neobyčejný vypravěčský talent. Velice si cením 3. dílu Sudetský dům, ve kterém vykreslil život v lágru politického vězně Františka Smolíka. Poučně a návodně předkládá, jak se lze s umírajícím člověkem, kterého si druzí váží, důstojně rozloučit. Jak je důležité, osobně sdělit tomu druhému, že když jsem ho kdysi ponižoval, umím ho požádat o odpuštění. Těchto lidských přehmatů v životě máme všichni mnoho a autor nám ukazuje cestu, jak na to.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Slib svatojánské noci Slib svatojánské noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363306/sen-svatojanske-noci-J8N-363306.jpg?v=1512460727)
První třetina knihy mě hodně nebavila, ale jsem ráda, že jsem trpělivě vydržela u čtení. Autorka vychází z archívu a dozvěděla jsem se skutečnosti o válce, kterou rozpoutalo r. 1878 Rakousko Uhersko vůči Bosně a Hercegovině. Trvala 3 měsíce a nakonec si tuto oblast Rakousko-Uhersko násilím přičlenilo. Povinně do války museli nastoupit 20-ti letí kluci ze 3 oblastí Rakouska-Uherska. Konkrétně z Olomoucka, Brněnska a Vídně. Další tragická skutečnost se odehrála v divadle ve Vídni, kdy požár v roce 1881 usmrtil v adventní době všechny diváky asi 350 osob. Příběh Jury, Johanky a Marie, kteří odchází ze Slovácka do Vídně čtenář sleduje ve 12-ti letém časovém horizontu od roku 1870 do roku 1882.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Totožnost Totožnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540281/totoznost.png?v=1719212767)
Autor si pohrává s myšlenkou, co je skutečnost a co se odehrává jen v naší hlavě. Hrátky se slovy. Od knihy jsem očekávala více, vždyť to napsal Milan Kundera!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528584/pribeh-materidousky-6581bd1e89cbe.jpg?v=1703001374)
Příběh z Horní Lomné mě bavil, odvíjí se v oblasti severní Moravy, kde pospolu žijí Poláci a Češi. Odkrývá nevraživost mezi národy v této části republiky a dozvěděla jsem se, že za 2. světové války byla tato oblast přiřazena k Říši nikoliv k Protektorátu. Zajímavá zápletka. Co mě opravdu nebavilo, byl příběh ze současnosti, který prožívala Anička s Mirkem, Filipem a Richardem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Když přišli psi Když přišli psi](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540586/kdyz-prisli-psi.jpg?v=1719952535)
Velmi čtivě popsaná situace v Beskydech na konci 2. světové války. Vynikajícím způsobem autorka prokreslila povahové rysy hlavního hrdiny Slávka, který zjistil již v mládí, že mu vše projde. Vinu na sebe dobrovolně z lásky k dítěti vzal otec. Což se prorýsovalo do charakteru dospělého člověka jako velké zlo. Doporučuji k přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Klára a Slunce Klára a Slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487870/klara-a-slunce-UgR-487870.jpg?v=1645692925)
Téma knihy je velmi zajímavé a v současné době žádoucí. Způsob zpracování je ale nudný a málo promyšlený. Do četby jsem se musela nutit, očekávala jsem od knihy mnohem víc.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Neklidné babí léto Neklidné babí léto](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53823/neklidne-babi-leto-xGf-53823.jpg?v=1565728235)
První díl Na křídle větrného mlýna byl nabitý nejen faktickými událostmi, ale také propojen autobiografickým příběhem Zdenky Braunerové, což se u 2. dílu Neklidné babí léto říct nedá. Zde převládá nadbytečný výčet významných osobností v Čechách, ve Francii a v Rusku na počátku 20. století. Čtenář je zahlcen výčtem děl a časopisů, které se tenkrát vydávali. Chrlí se zde bezpočet sochařů a malířů a dalších umělců...Soudržnost příběhu je na niti a rozpadá se.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Rok kohouta Rok kohouta](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/576/rok-kohouta.jpg?v=1229596328)
Velice si vážím autorčina počinu, napsat o svých strastech a depresích, které ji přivodily adoptované děti, když dorostly do pubertálního věku. Stali se z nich přes veškerou péči nezvladatelné a kriminální osoby. Zřejmě si vše představovala na počátku v růžovějších barvách... Žel, stalo se. Oceňuji její přímočarost a schopnost řešit každý problém ihned a důkladně. Doporučila bych tuto knihu všem, kteří zvažují adopci dítěte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vřesen Vřesen](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528056/vresen-6575a759391d9.jpg?v=1702209369)
Kniha je částečně psaná rádoby uměleckým stylem, který je velmi šroubovaný. Část, ve které je popisována práce funebráků v době covidu, je extrémně naturalisticky pojatá. Zvolené téma je zajímavé, ale způsob zpracování mě neoslovil.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Příliš pozdě Příliš pozdě](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532908/prilis-pozde-6616d76362c56.jpg?v=1712772963)
Colleen Hooverová mě opět naprosto zcela vtáhla do děje. Tentokrát je to z výrazně drsnějšího prostředí než na co jsem zvyklá. Byla jsem nemile překvapená, jak funguje soudnictví v USA a oceňuji její odvahu, napsat příběh z prostředí dealerů drog bez obalu. Autorka umí naprosto senzačně prokreslit postavy, jejich myšlení a protikladné konání. Už se zase těším na další knížku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řeka v temnotě Řeka v temnotě](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430897/reka-v-temnote-TnR-430897.jpg?v=1579024093)
Autor vypovídá o strastiplném životě v KLDR, kdy v roce 1995 tam lidé umírali hlady a dokonce se tam objevil i kanibalizmus. My si tady žijeme v blahobytu. Alarmující autobiografie.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na křídle větrného mlýna Na křídle větrného mlýna](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22517/na-kridle-vetrneho-mlyna-Spg-22517.jpg?v=1563741681)
Malířka Zdenka Braunerová je výrazná osobnost přelomu 19. a 20. století. Velice si cením precizní práce Františka Kožíka, který prostudoval všechny dopisy, které Zdéna psala své sestře Anně do Paříže, kde se provdala za francouzského malíře. Odtud čerpal věrohodné informace o životě a soukromí Zdény. Dozvěděla jsem se spoustu informací o spisovatelích a básnících, se kterými Zdéna udržovala kontakt. Jí nejbližší byl Julius Zeyer, ale samozřejmě že se stýkala i s Vrchlickým, Sovou, Březinou, Sládkem. Intimní vztah měla s Vilémem Mrštíkem, jejich svatba však nedopadla a chování Viléma je i do dnešních dnů odstrašující pro všechny dívky, které chtějí ryzí a upřímný vztah s partnerem. Velice si rozuměla s literárním kritikem F. X. Šaldou. Byla ženou, která v době národního obrození udělala mnoho pro Čechy. Ráda bych zmínila i významné osobnosti jako je mecenáš Vojta Náprstek, bez kterého by žádný sochař Bílek neexistoval. Kniha je hodně mnohomluvná a podrobná. Někdy jde až do příliš extrémních detailů v rozhovorech.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hodina zmijí Hodina zmijí](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503077/hodina-zmiji-95o-503077.jpg?v=1664719787)
Příběh je zapletený, ale srozumitelný. Vadilo mi neustálé opakování textu a podrobné vypisování jídla ke konzumaci během rozhovorů hlavní hrdinky Radky s Hanou.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Modlitba za Owena Meanyho Modlitba za Owena Meanyho](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2302/modlitba-za-owena-meanyho-sdk-2302.jpg?v=1566816037)
Ze začátku je příběh příliš popisný, řekla bych až do nepříjemných podrobností, které autor často opakuje. Vše má ale svůj význam, jak člověk s odstupem doby pochopí. Dozvěděla jsem se spoustu informací o Vietnamské válce a o amerických prezidentech. Velice si cením myšlenek, názorů a víry Owena Meanyho. Druhá polovina příběhu (od strany 300) má už rychlý spád a přichází na konci knihy velké překvapení. Doporučuji k přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nech mě jít, mami Nech mě jít, mami](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42187/nech-me-jit-mami-42187.jpg?v=1280569461)
Autorčin způsob psaní se vyznačuje mnohonásobným opakováním toho samého. Námět knihy - vztah dcery a matky, která byla dozorkyní v koncentračním táboře Birkenau je popsán na jejich vzájemném rozhovoru po 27 letech.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Žízeň po životě Žízeň po životě](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51890/zizen-po-zivote-yLK-51890.jpg?v=1677574092)
Žízeň po životě je čtivě napsaná autobiografie Vincenta van Gogha. Na mě je tam ale mnoho opakujících se barevně vykreslených místopisných scén. Určitě kniha obohatí vhled do malířovy osobnosti.