EvaHonsová komentáře u knih
Zajímavé téma, ale ne příliš čtivě zpracované. Otevřený konec...
Velmi čtivě zapsaný skutečný příběh. Zajímavé jsou i zkušenosti z psychologie, které autorka přidává k lepšímu.
Skvělé počtení. Moc se mi líbila v knize řada myšlenek. Konkrétně, že člověk je dospělý, až když přestane vzhlížet k autoritám a je jedno jestli je to otec, matka, učitel, farář... Začne žít sám za sebe, na plno s tím nejlepším předsevzetím. Každý z nás má mantinely (desatero) od narození naprogramované v sobě. Další velice podnětný postřeh: "Není potřeba stále něco, lajkovat, kritizovat, hodnotit..." To je skutečně osvobozující lehkost. Skvělá kapitola je i o pravidlech fotbalu ve srovnání s pravidly křesťanského života. Vynikající výběr příměrů, citátů, typů na filmy. Doporučuji.
Zajímavý příběh psaný na základě vlastní překladatelské činnosti, jak se člověk dozví nakonec z doslovu, který byl na celé knize nejzajímavější.
Výborně rozkreslena postava hlavního hrdiny a davu, kde stačí jen něco mimoděk utrousit a už se rozjíždí nenávist. Kniha se čte jedním dechem.
Vynikajícím způsobem vykreslené 3 příběhy zaměřené na manipulátory, kult osobnosti a na lidi, kteří zneužívají svou moc nad ostatními lidmi. Nejvíc mě oslovil první příběh. Druhý příběh z katolického prostředí je velmi hodnotný radami řádového kněze Ambrože. Člověka až mrazí z tíživé situace, do které je Kristýna svým milujícím mužem uvězněna. Ve třetím příběhu je hlavní hrdinka zápornou postavou a opět čtením jejího způsobu myšlení je člověku až fyzicky zle. Petra Dvořáková opět nezklamala! Doporučuji vřele.
Netradičním způsobem vykreslený příběh muže s epilepsií, který prožívá konec války se svými včelami a pomáhá židům.
Od autora jsem přečetla jedním dechem Mlčení. Těšila jsem se na Samuraje, který mě trochu zklamal. V knize se příliš často opakují ta stejná slova a myšlenky. Šúsaku Endó se snaží do knihy vpravit evangelium, což je chvályhodný záměr, ale jeví se mi trochu násilný.
Opět velmi přesvědčivě popsaný příběh velmi přizpůsobivé Rusky za různých režimů. Hlavní postava je neuvěřitelně povahově prokreslená, až člověka mrazí v zádech.
Vynikajícím a velmi čtivým způsobem přiblížen život Řeků v Československu, kteří k nám přijeli jako uprchlíci v roce 1948. O tom dějepis na školách mlčí.
Knížečka potěší a zlepší náladu. Vtipných 10 pravidel pro dobrý život.
Autorka má obrovský dar vtáhnout čtenáře zcela do děje. Popisuje elmi nepochopitelné jednání a chování matky k malým dvojčátkům, až se zastavuje krevní oběh v těle. Kdo tady vlastně mluví pravdu? Konec je opět překvapivý. Je to pravda nebo zase lež?
Příjemně lehce čtivá kniha o mládí a utrpení v lásce. Zamyšlení nad smrtí. Úžasný závěr, jenž je inspirován biblí. Vadí mi občasné překlepy ve slovesných tvarech.
Kniha poukazuje na rozdíly v chování, jednání a vnímání muže a ženy. Vede k pochopení toho, co nelze změnit a jak vzájemně a láskyplně se mohou partneři respektovat.
Autorka vypíchla některé běžné věci, které asociují socializmus a které jednoznačně rozkrývají, jak se nám žilo za vlády KSČ. Doporučuji k přečtení. Psáno s lehkostí Markétě vlastní.
Autorka má dar vtáhnout čtenáře do děje, je schopna burcovat svým stylem psaní. Naprosto skvělý závěr, ten nás všechny vede k zamyšlení a zodpovědnosti. Kniha se mi moc líbila. Doporučuji a těším se na další.
Zase jedna ze slabších knih, které jsem přečetla. Autorka mohla obsah zredukovat na třetinu a stále by psala o tomtéž v kruhu. Snad závěr knihy - možná poselství: " Nemusíš poslouchat svou matku", když už jsi dávno dospělá, je středobodem příběhu.
Schopnost autorky málo slovy vystihnout cítění a myšlení dospívající dívky Báry a současně nám nechá kouknout i do hlavy matky. Velmi silný příběh, který stojí za přemýšlení a vybízí nás k vnímání lidí, kteří se v našem životě dostanou do naší blízkosti.
Autorka se nebojí vyjít na slunce se svými názory, to je velmi sympatické obzvlášť v dnešní době. Píše jasně, stručně, výstižně. Dává spoustu tipů na zajímavé autory současnosti a na divadelní představení. Kniha je autobiografická s vhledem do jejího cítění. Doporučuji.
Kniha je psaná čtivě, ale vzhledem k tomu, že jsem od autorky četla už vícero knih, musím dát této knize o hvězdičku méně. Lehké a nenáročné čtení.